SZTE Info

A szegedi egyetemen adott elő az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete

Őexcellenciája Jonathan Knott, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete tartott előadást 2014. szeptember 25-én az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon. Témája pedig Nagy-Britannia jövője volt a skót népszavazást követően.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet által működtetett EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda 2014. szeptember 25-én egy igen kiemelkedő díszvendéget üdvözölhetett az Integrációs Klub soros előadásán: őexcellenciája Jonathan Knottot, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetét.

Az esemény kezdetén Pál József megbízott nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes mutatta be az ÁJTK első emeleti termében összegyűlt népes hallgatóseregnek a díszelőadót. Jonathan Knott örömét fejezte ki, hogy itt lehet Szegeden, és hízelgőnek találta, hogy ennyi fiatal kíváncsi a mondandójára. Előadását – amelyben Nagy Britannia jelenlegi helyzetét mutatta be a napokkal korábban lezajlott skót függetlenség tükrében – egy rövid történelmi áttekintéssel kezdte. Elmondása szerint az általában vett demokráciának nem, az Egyesült Királyságnak azonban igenis részét képezik a rendszeres népszavazások. A jelenlévők megtudhatták, hogy az 1973-as első népszavazás óta az Egyesült Királyságban összesen tizenegy ilyen eseményre került sor, melyből a mostanival együtt hármat a skótok kezdeményeztek. A skótok korai törekvéseinek a témája az önálló parlament elérése volt, amely kezdeményezés csak második alkalommal járt sikerrel.

A harmadik, elszakadást célzó népszavazás a legutóbbi skót választások során megválasztott Skót Nemzeti Párt fő programja volt. A brit kormány a törvényes eljárás keretein belül le is ült a skót kormánypárttal tárgyalni, hogy előkészítsék a legitim referendumot. A népszavazásra végezetül 2014. szeptember 18-án került sor, melyen a skót lakosság közel 84 százaléka vett részt. A skót nép végül amellett döntött, hogy nem függetlenednek az Egyesült Királyságtól. Jonathan Knott előadását végezetül David Cameron brit miniszterelnök beszédének hosszas idézésével zárta, melyben arra mutatott rá, hogy az ilyen népszavazások arra adnak lehetőséget, hogy az Egyesült Királyság az emberek igényeinek megfelelően alakítsa ki a kormányzását, ezzel szolgálva a különböző felek igényeit.

Az előadást követően Jonathan Knott válaszolt a közönség soraiból feltett kérdésekre, amelyek a brit népszavazás különböző kimeneteleit és a más országokra való hatását firtatták. – Fontos, hogy kikérjük az emberek véleményét népszavazások formájában. Ez már része az Egyesült Királyság kultúrájának, amely megfelelően alkalmazva eszköz a helyes kormányzásra – mondta Jonathan Knott, hozzátéve: a jelenlegi referendum megválaszolta az emberek igényeit, éppen emiatt nem várható a közeljövőben újabb skót kezdeményezés.


SZTEinfo


Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete által működtetett EUrope Direct Szeged Integrációs Klub rendezvényén készült film itt megtekinthető:


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.