SZTE Info

A szegedi egyetemen adott elő az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete

Őexcellenciája Jonathan Knott, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete tartott előadást 2014. szeptember 25-én az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon. Témája pedig Nagy-Britannia jövője volt a skót népszavazást követően.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet által működtetett EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda 2014. szeptember 25-én egy igen kiemelkedő díszvendéget üdvözölhetett az Integrációs Klub soros előadásán: őexcellenciája Jonathan Knottot, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetét.

Az esemény kezdetén Pál József megbízott nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes mutatta be az ÁJTK első emeleti termében összegyűlt népes hallgatóseregnek a díszelőadót. Jonathan Knott örömét fejezte ki, hogy itt lehet Szegeden, és hízelgőnek találta, hogy ennyi fiatal kíváncsi a mondandójára. Előadását – amelyben Nagy Britannia jelenlegi helyzetét mutatta be a napokkal korábban lezajlott skót függetlenség tükrében – egy rövid történelmi áttekintéssel kezdte. Elmondása szerint az általában vett demokráciának nem, az Egyesült Királyságnak azonban igenis részét képezik a rendszeres népszavazások. A jelenlévők megtudhatták, hogy az 1973-as első népszavazás óta az Egyesült Királyságban összesen tizenegy ilyen eseményre került sor, melyből a mostanival együtt hármat a skótok kezdeményeztek. A skótok korai törekvéseinek a témája az önálló parlament elérése volt, amely kezdeményezés csak második alkalommal járt sikerrel.

A harmadik, elszakadást célzó népszavazás a legutóbbi skót választások során megválasztott Skót Nemzeti Párt fő programja volt. A brit kormány a törvényes eljárás keretein belül le is ült a skót kormánypárttal tárgyalni, hogy előkészítsék a legitim referendumot. A népszavazásra végezetül 2014. szeptember 18-án került sor, melyen a skót lakosság közel 84 százaléka vett részt. A skót nép végül amellett döntött, hogy nem függetlenednek az Egyesült Királyságtól. Jonathan Knott előadását végezetül David Cameron brit miniszterelnök beszédének hosszas idézésével zárta, melyben arra mutatott rá, hogy az ilyen népszavazások arra adnak lehetőséget, hogy az Egyesült Királyság az emberek igényeinek megfelelően alakítsa ki a kormányzását, ezzel szolgálva a különböző felek igényeit.

Az előadást követően Jonathan Knott válaszolt a közönség soraiból feltett kérdésekre, amelyek a brit népszavazás különböző kimeneteleit és a más országokra való hatását firtatták. – Fontos, hogy kikérjük az emberek véleményét népszavazások formájában. Ez már része az Egyesült Királyság kultúrájának, amely megfelelően alkalmazva eszköz a helyes kormányzásra – mondta Jonathan Knott, hozzátéve: a jelenlegi referendum megválaszolta az emberek igényeit, éppen emiatt nem várható a közeljövőben újabb skót kezdeményezés.


SZTEinfo


Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete által működtetett EUrope Direct Szeged Integrációs Klub rendezvényén készült film itt megtekinthető:


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.