Bezár

Hírarchívum

A szegedi egyetemen adott elő az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete

A szegedi egyetemen adott elő az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete

2014. október 01.
2 perc

Őexcellenciája Jonathan Knott, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete tartott előadást 2014. szeptember 25-én az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon. Témája pedig Nagy-Britannia jövője volt a skót népszavazást követően.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet által működtetett EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda 2014. szeptember 25-én egy igen kiemelkedő díszvendéget üdvözölhetett az Integrációs Klub soros előadásán: őexcellenciája Jonathan Knottot, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetét.

Az esemény kezdetén Pál József megbízott nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes mutatta be az ÁJTK első emeleti termében összegyűlt népes hallgatóseregnek a díszelőadót. Jonathan Knott örömét fejezte ki, hogy itt lehet Szegeden, és hízelgőnek találta, hogy ennyi fiatal kíváncsi a mondandójára. Előadását – amelyben Nagy Britannia jelenlegi helyzetét mutatta be a napokkal korábban lezajlott skót függetlenség tükrében – egy rövid történelmi áttekintéssel kezdte. Elmondása szerint az általában vett demokráciának nem, az Egyesült Királyságnak azonban igenis részét képezik a rendszeres népszavazások. A jelenlévők megtudhatták, hogy az 1973-as első népszavazás óta az Egyesült Királyságban összesen tizenegy ilyen eseményre került sor, melyből a mostanival együtt hármat a skótok kezdeményeztek. A skótok korai törekvéseinek a témája az önálló parlament elérése volt, amely kezdeményezés csak második alkalommal járt sikerrel.

A harmadik, elszakadást célzó népszavazás a legutóbbi skót választások során megválasztott Skót Nemzeti Párt fő programja volt. A brit kormány a törvényes eljárás keretein belül le is ült a skót kormánypárttal tárgyalni, hogy előkészítsék a legitim referendumot. A népszavazásra végezetül 2014. szeptember 18-án került sor, melyen a skót lakosság közel 84 százaléka vett részt. A skót nép végül amellett döntött, hogy nem függetlenednek az Egyesült Királyságtól. Jonathan Knott előadását végezetül David Cameron brit miniszterelnök beszédének hosszas idézésével zárta, melyben arra mutatott rá, hogy az ilyen népszavazások arra adnak lehetőséget, hogy az Egyesült Királyság az emberek igényeinek megfelelően alakítsa ki a kormányzását, ezzel szolgálva a különböző felek igényeit.

Az előadást követően Jonathan Knott válaszolt a közönség soraiból feltett kérdésekre, amelyek a brit népszavazás különböző kimeneteleit és a más országokra való hatását firtatták. – Fontos, hogy kikérjük az emberek véleményét népszavazások formájában. Ez már része az Egyesült Királyság kultúrájának, amely megfelelően alkalmazva eszköz a helyes kormányzásra – mondta Jonathan Knott, hozzátéve: a jelenlegi referendum megválaszolta az emberek igényeit, éppen emiatt nem várható a közeljövőben újabb skót kezdeményezés.


SZTEinfo


Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete által működtetett EUrope Direct Szeged Integrációs Klub rendezvényén készült film itt megtekinthető:


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek