SZTE Info

A szegedi egyetemen adott elő az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete

Őexcellenciája Jonathan Knott, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete tartott előadást 2014. szeptember 25-én az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon. Témája pedig Nagy-Britannia jövője volt a skót népszavazást követően.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet által működtetett EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda 2014. szeptember 25-én egy igen kiemelkedő díszvendéget üdvözölhetett az Integrációs Klub soros előadásán: őexcellenciája Jonathan Knottot, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetét.

Az esemény kezdetén Pál József megbízott nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes mutatta be az ÁJTK első emeleti termében összegyűlt népes hallgatóseregnek a díszelőadót. Jonathan Knott örömét fejezte ki, hogy itt lehet Szegeden, és hízelgőnek találta, hogy ennyi fiatal kíváncsi a mondandójára. Előadását – amelyben Nagy Britannia jelenlegi helyzetét mutatta be a napokkal korábban lezajlott skót függetlenség tükrében – egy rövid történelmi áttekintéssel kezdte. Elmondása szerint az általában vett demokráciának nem, az Egyesült Királyságnak azonban igenis részét képezik a rendszeres népszavazások. A jelenlévők megtudhatták, hogy az 1973-as első népszavazás óta az Egyesült Királyságban összesen tizenegy ilyen eseményre került sor, melyből a mostanival együtt hármat a skótok kezdeményeztek. A skótok korai törekvéseinek a témája az önálló parlament elérése volt, amely kezdeményezés csak második alkalommal járt sikerrel.

A harmadik, elszakadást célzó népszavazás a legutóbbi skót választások során megválasztott Skót Nemzeti Párt fő programja volt. A brit kormány a törvényes eljárás keretein belül le is ült a skót kormánypárttal tárgyalni, hogy előkészítsék a legitim referendumot. A népszavazásra végezetül 2014. szeptember 18-án került sor, melyen a skót lakosság közel 84 százaléka vett részt. A skót nép végül amellett döntött, hogy nem függetlenednek az Egyesült Királyságtól. Jonathan Knott előadását végezetül David Cameron brit miniszterelnök beszédének hosszas idézésével zárta, melyben arra mutatott rá, hogy az ilyen népszavazások arra adnak lehetőséget, hogy az Egyesült Királyság az emberek igényeinek megfelelően alakítsa ki a kormányzását, ezzel szolgálva a különböző felek igényeit.

Az előadást követően Jonathan Knott válaszolt a közönség soraiból feltett kérdésekre, amelyek a brit népszavazás különböző kimeneteleit és a más országokra való hatását firtatták. – Fontos, hogy kikérjük az emberek véleményét népszavazások formájában. Ez már része az Egyesült Királyság kultúrájának, amely megfelelően alkalmazva eszköz a helyes kormányzásra – mondta Jonathan Knott, hozzátéve: a jelenlegi referendum megválaszolta az emberek igényeit, éppen emiatt nem várható a közeljövőben újabb skót kezdeményezés.


SZTEinfo


Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete által működtetett EUrope Direct Szeged Integrációs Klub rendezvényén készült film itt megtekinthető:


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.