SZTE Info

mgk_dijazott_kiemelt

Vásárhelyiek az ország legjobb gazdászai

A SZTE Mezőgazdasági Kar IV. évfolyamos mezőgazdasági mérnöki szakos hallgatókból álló csapata nyerte meg a Kaposváron megrendezett Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenyét, így végre a hiányzó darabbal kiegészülhetett a kar gyűjteménye: a korábban elnyert bronz és ezüst vasvilla mellé odakerült az arany is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A napokban rendezték meg Kaposvárott az Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenyét, amelyet a SZTE Mezőgazdasági Kar IV. évfolyamos mezőgazdasági mérnöki szakos hallgatókból álló csapata (Farsang Alexandra, Kis István és Szűcs Máté) nyert meg. A győztesek elhozták a vándorkupát, valamint a fődíjat jelentő arany vasvillát. A vásárhelyi fiatalok kilenc csapat között lettek az elsők, megelőzték a debreceni, gödöllői, kaposvári, keszthelyi és mosonmagyaróvári egyetemek legjobbjait is. Az elméleti szaktudásuk mellett gyakorlati tapasztalatukról és ügyességükről is tanúbizonyságot tettek. A hallgatókat Benk Ákos adjunktus készítette fel.


Horváth József, a kar dékánja a versenyről elmondta: alapvetően gyakorlatorientált feladatokat kaptak a diákok, az állattenyésztés témaköréből kellett igen felkészülteknek lenniük: az ahhoz kapcsolódó eljárásokkal, az eszközök használatával kapcsolatban. A szakmai jellegű számonkérés mellett voltak olyan feladatok, amelyek inkább az ügyességi kategóriába tartoztak. Például volt szekértoló verseny kijelölt pályán időre, patkó célbadobó verseny és birkaültető verseny is. Utóbbi versenyszámnál az egyik hallgatónak kellett a másikat talicskában eltolnia egy akadálypályán egy rögtönzött karámhoz, majd kiválasztani a megjelölt juhot, és leültetni. Ez a feladat is időre ment. Egy másik versenyfeladat során egy óriási, egytonnás vetőmagtároló, szalmával kitömött zsákban kellett megkeresni egy lókantár darabjait, majd a kantárt összeállítani. A gyorsaság mellett itt az is fontos volt, hogy minél kevesebb szalma hulljon ki a földre.


mgk dijA dékán azt is elmondta: a diákoknak olyan gyakorlati fogások ismeretéről kellett a játékos feladatokon keresztül is számot adniuk, amelyekkel a gazdálkodó emberek nap mint nap találkoznak. Ezeket a feladatokat a gazdálkodóknak mindennap el kell végezniük – a különbség annyi, hogy a való életben nem mérik stopperórával az időt.


A hallgatókat Benk Ákos adjunktus készítette fel, és mivel előre nem tudták, hogy milyen jellegű feladatokat kapnak majd a versenyen, általános jellegű felkészítésen vettek részt gazdászismeretekből. Benk Ákos oktatja is ezt a tárgyat, és a hallgatók között olyanok is jelentkeztek a csapatba, akiknek jelentős gyakorlati tapasztalatuk van, mert otthon esetleg családi gazdaságban dolgoznak együtt a szüleikkel. Az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja büszkén mutatott rá: a korábbi években már elhozták a 2. és 3. helyet, vagyis az bronz és ezüst vasvillát, ezzel a győzelemmel pedig Vásárhelyre került a gyűjtemény hiányzó darabja is.


A verseny győzteseit, Farsang Alexandrát, Kis Istvánt és Szűcs Mátét, valamint felkészítő tanárukat, Benk Ákost 2014. október 1-jén háziünnepségen köszöntötték, amelyen részt vett Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora is. A diákok és oktatójuk ajándékcsomagot kaptak, valamint oklevelet, az egyetem és a kar így fejezte ki köszönetét, hogy öregbítették az intézmény hírnevét.

 

SZTEinfo – Nyemcsok Éva Eső


MGK_sikerek
Vásárhelyiek az ország legjobb gazdászai
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform