SZTE Info

mgk_dijazott_kiemelt

Vásárhelyiek az ország legjobb gazdászai

A SZTE Mezőgazdasági Kar IV. évfolyamos mezőgazdasági mérnöki szakos hallgatókból álló csapata nyerte meg a Kaposváron megrendezett Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenyét, így végre a hiányzó darabbal kiegészülhetett a kar gyűjteménye: a korábban elnyert bronz és ezüst vasvilla mellé odakerült az arany is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A napokban rendezték meg Kaposvárott az Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenyét, amelyet a SZTE Mezőgazdasági Kar IV. évfolyamos mezőgazdasági mérnöki szakos hallgatókból álló csapata (Farsang Alexandra, Kis István és Szűcs Máté) nyert meg. A győztesek elhozták a vándorkupát, valamint a fődíjat jelentő arany vasvillát. A vásárhelyi fiatalok kilenc csapat között lettek az elsők, megelőzték a debreceni, gödöllői, kaposvári, keszthelyi és mosonmagyaróvári egyetemek legjobbjait is. Az elméleti szaktudásuk mellett gyakorlati tapasztalatukról és ügyességükről is tanúbizonyságot tettek. A hallgatókat Benk Ákos adjunktus készítette fel.


Horváth József, a kar dékánja a versenyről elmondta: alapvetően gyakorlatorientált feladatokat kaptak a diákok, az állattenyésztés témaköréből kellett igen felkészülteknek lenniük: az ahhoz kapcsolódó eljárásokkal, az eszközök használatával kapcsolatban. A szakmai jellegű számonkérés mellett voltak olyan feladatok, amelyek inkább az ügyességi kategóriába tartoztak. Például volt szekértoló verseny kijelölt pályán időre, patkó célbadobó verseny és birkaültető verseny is. Utóbbi versenyszámnál az egyik hallgatónak kellett a másikat talicskában eltolnia egy akadálypályán egy rögtönzött karámhoz, majd kiválasztani a megjelölt juhot, és leültetni. Ez a feladat is időre ment. Egy másik versenyfeladat során egy óriási, egytonnás vetőmagtároló, szalmával kitömött zsákban kellett megkeresni egy lókantár darabjait, majd a kantárt összeállítani. A gyorsaság mellett itt az is fontos volt, hogy minél kevesebb szalma hulljon ki a földre.


mgk dijA dékán azt is elmondta: a diákoknak olyan gyakorlati fogások ismeretéről kellett a játékos feladatokon keresztül is számot adniuk, amelyekkel a gazdálkodó emberek nap mint nap találkoznak. Ezeket a feladatokat a gazdálkodóknak mindennap el kell végezniük – a különbség annyi, hogy a való életben nem mérik stopperórával az időt.


A hallgatókat Benk Ákos adjunktus készítette fel, és mivel előre nem tudták, hogy milyen jellegű feladatokat kapnak majd a versenyen, általános jellegű felkészítésen vettek részt gazdászismeretekből. Benk Ákos oktatja is ezt a tárgyat, és a hallgatók között olyanok is jelentkeztek a csapatba, akiknek jelentős gyakorlati tapasztalatuk van, mert otthon esetleg családi gazdaságban dolgoznak együtt a szüleikkel. Az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja büszkén mutatott rá: a korábbi években már elhozták a 2. és 3. helyet, vagyis az bronz és ezüst vasvillát, ezzel a győzelemmel pedig Vásárhelyre került a gyűjtemény hiányzó darabja is.


A verseny győzteseit, Farsang Alexandrát, Kis Istvánt és Szűcs Mátét, valamint felkészítő tanárukat, Benk Ákost 2014. október 1-jén háziünnepségen köszöntötték, amelyen részt vett Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora is. A diákok és oktatójuk ajándékcsomagot kaptak, valamint oklevelet, az egyetem és a kar így fejezte ki köszönetét, hogy öregbítették az intézmény hírnevét.

 

SZTEinfo – Nyemcsok Éva Eső


MGK_sikerek
Vásárhelyiek az ország legjobb gazdászai
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.