SZTE Info

mgk_dijazott_kiemelt

Vásárhelyiek az ország legjobb gazdászai

A SZTE Mezőgazdasági Kar IV. évfolyamos mezőgazdasági mérnöki szakos hallgatókból álló csapata nyerte meg a Kaposváron megrendezett Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenyét, így végre a hiányzó darabbal kiegészülhetett a kar gyűjteménye: a korábban elnyert bronz és ezüst vasvilla mellé odakerült az arany is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A napokban rendezték meg Kaposvárott az Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenyét, amelyet a SZTE Mezőgazdasági Kar IV. évfolyamos mezőgazdasági mérnöki szakos hallgatókból álló csapata (Farsang Alexandra, Kis István és Szűcs Máté) nyert meg. A győztesek elhozták a vándorkupát, valamint a fődíjat jelentő arany vasvillát. A vásárhelyi fiatalok kilenc csapat között lettek az elsők, megelőzték a debreceni, gödöllői, kaposvári, keszthelyi és mosonmagyaróvári egyetemek legjobbjait is. Az elméleti szaktudásuk mellett gyakorlati tapasztalatukról és ügyességükről is tanúbizonyságot tettek. A hallgatókat Benk Ákos adjunktus készítette fel.


Horváth József, a kar dékánja a versenyről elmondta: alapvetően gyakorlatorientált feladatokat kaptak a diákok, az állattenyésztés témaköréből kellett igen felkészülteknek lenniük: az ahhoz kapcsolódó eljárásokkal, az eszközök használatával kapcsolatban. A szakmai jellegű számonkérés mellett voltak olyan feladatok, amelyek inkább az ügyességi kategóriába tartoztak. Például volt szekértoló verseny kijelölt pályán időre, patkó célbadobó verseny és birkaültető verseny is. Utóbbi versenyszámnál az egyik hallgatónak kellett a másikat talicskában eltolnia egy akadálypályán egy rögtönzött karámhoz, majd kiválasztani a megjelölt juhot, és leültetni. Ez a feladat is időre ment. Egy másik versenyfeladat során egy óriási, egytonnás vetőmagtároló, szalmával kitömött zsákban kellett megkeresni egy lókantár darabjait, majd a kantárt összeállítani. A gyorsaság mellett itt az is fontos volt, hogy minél kevesebb szalma hulljon ki a földre.


mgk dijA dékán azt is elmondta: a diákoknak olyan gyakorlati fogások ismeretéről kellett a játékos feladatokon keresztül is számot adniuk, amelyekkel a gazdálkodó emberek nap mint nap találkoznak. Ezeket a feladatokat a gazdálkodóknak mindennap el kell végezniük – a különbség annyi, hogy a való életben nem mérik stopperórával az időt.


A hallgatókat Benk Ákos adjunktus készítette fel, és mivel előre nem tudták, hogy milyen jellegű feladatokat kapnak majd a versenyen, általános jellegű felkészítésen vettek részt gazdászismeretekből. Benk Ákos oktatja is ezt a tárgyat, és a hallgatók között olyanok is jelentkeztek a csapatba, akiknek jelentős gyakorlati tapasztalatuk van, mert otthon esetleg családi gazdaságban dolgoznak együtt a szüleikkel. Az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja büszkén mutatott rá: a korábbi években már elhozták a 2. és 3. helyet, vagyis az bronz és ezüst vasvillát, ezzel a győzelemmel pedig Vásárhelyre került a gyűjtemény hiányzó darabja is.


A verseny győzteseit, Farsang Alexandrát, Kis Istvánt és Szűcs Mátét, valamint felkészítő tanárukat, Benk Ákost 2014. október 1-jén háziünnepségen köszöntötték, amelyen részt vett Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora is. A diákok és oktatójuk ajándékcsomagot kaptak, valamint oklevelet, az egyetem és a kar így fejezte ki köszönetét, hogy öregbítették az intézmény hírnevét.

 

SZTEinfo – Nyemcsok Éva Eső


MGK_sikerek
Vásárhelyiek az ország legjobb gazdászai
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 16.
  09:00 - 19:00
  Tizennyolcadik alkalommal rendez nyári egyetemet a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieknek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológia Központja 2018. július 16-tól augusztus 10-ig.
 • augusztus 26. 08:00 - 30. 16:00
 • augusztus 27.
  11:00 - 19:00
  A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány 2018. augusztus 27-29. között rendezi meg „Az Újszövetség hellén és júdaista háttere” című konferenciáját, mely az újszövetségi szerzők szövegeiben fellelhető különböző ókori témák és műfajok a Biblia szövegére gyakorolt hatását vizsgálja. Ebben a tárgyban átfogó konferenciát eddig nem rendeztek Magyarországon úgy, hogy arra egyszerre hívtak volna meg biblikusokat és hellenizmus szakértőket. Az előadások célja a keresztény és a nem keresztény szövegek viszonyának elemzése, nyelve pedig magyar, német és angol.
 • szeptember 10.
  18:00 - 20:00
  A folyamat: a nyolcezresek csúcsára vezető út - Klein Dávid előadása
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Velünk élő robotok - a technológia hatása mindennapjainkra