SZTE Info

mgk_dijazott_kiemelt

Vásárhelyiek az ország legjobb gazdászai

A SZTE Mezőgazdasági Kar IV. évfolyamos mezőgazdasági mérnöki szakos hallgatókból álló csapata nyerte meg a Kaposváron megrendezett Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenyét, így végre a hiányzó darabbal kiegészülhetett a kar gyűjteménye: a korábban elnyert bronz és ezüst vasvilla mellé odakerült az arany is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A napokban rendezték meg Kaposvárott az Agrár-felsőoktatási Intézmények Országos Gazdászversenyét, amelyet a SZTE Mezőgazdasági Kar IV. évfolyamos mezőgazdasági mérnöki szakos hallgatókból álló csapata (Farsang Alexandra, Kis István és Szűcs Máté) nyert meg. A győztesek elhozták a vándorkupát, valamint a fődíjat jelentő arany vasvillát. A vásárhelyi fiatalok kilenc csapat között lettek az elsők, megelőzték a debreceni, gödöllői, kaposvári, keszthelyi és mosonmagyaróvári egyetemek legjobbjait is. Az elméleti szaktudásuk mellett gyakorlati tapasztalatukról és ügyességükről is tanúbizonyságot tettek. A hallgatókat Benk Ákos adjunktus készítette fel.


Horváth József, a kar dékánja a versenyről elmondta: alapvetően gyakorlatorientált feladatokat kaptak a diákok, az állattenyésztés témaköréből kellett igen felkészülteknek lenniük: az ahhoz kapcsolódó eljárásokkal, az eszközök használatával kapcsolatban. A szakmai jellegű számonkérés mellett voltak olyan feladatok, amelyek inkább az ügyességi kategóriába tartoztak. Például volt szekértoló verseny kijelölt pályán időre, patkó célbadobó verseny és birkaültető verseny is. Utóbbi versenyszámnál az egyik hallgatónak kellett a másikat talicskában eltolnia egy akadálypályán egy rögtönzött karámhoz, majd kiválasztani a megjelölt juhot, és leültetni. Ez a feladat is időre ment. Egy másik versenyfeladat során egy óriási, egytonnás vetőmagtároló, szalmával kitömött zsákban kellett megkeresni egy lókantár darabjait, majd a kantárt összeállítani. A gyorsaság mellett itt az is fontos volt, hogy minél kevesebb szalma hulljon ki a földre.


mgk dijA dékán azt is elmondta: a diákoknak olyan gyakorlati fogások ismeretéről kellett a játékos feladatokon keresztül is számot adniuk, amelyekkel a gazdálkodó emberek nap mint nap találkoznak. Ezeket a feladatokat a gazdálkodóknak mindennap el kell végezniük – a különbség annyi, hogy a való életben nem mérik stopperórával az időt.


A hallgatókat Benk Ákos adjunktus készítette fel, és mivel előre nem tudták, hogy milyen jellegű feladatokat kapnak majd a versenyen, általános jellegű felkészítésen vettek részt gazdászismeretekből. Benk Ákos oktatja is ezt a tárgyat, és a hallgatók között olyanok is jelentkeztek a csapatba, akiknek jelentős gyakorlati tapasztalatuk van, mert otthon esetleg családi gazdaságban dolgoznak együtt a szüleikkel. Az SZTE Mezőgazdasági Kar dékánja büszkén mutatott rá: a korábbi években már elhozták a 2. és 3. helyet, vagyis az bronz és ezüst vasvillát, ezzel a győzelemmel pedig Vásárhelyre került a gyűjtemény hiányzó darabja is.


A verseny győzteseit, Farsang Alexandrát, Kis Istvánt és Szűcs Mátét, valamint felkészítő tanárukat, Benk Ákost 2014. október 1-jén háziünnepségen köszöntötték, amelyen részt vett Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora is. A diákok és oktatójuk ajándékcsomagot kaptak, valamint oklevelet, az egyetem és a kar így fejezte ki köszönetét, hogy öregbítették az intézmény hírnevét.

 

SZTEinfo – Nyemcsok Éva Eső


MGK_sikerek
Vásárhelyiek az ország legjobb gazdászai
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.