SZTE Info

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Szegedi Tudományegyetem kutatói által létrehozott: „Az Izotóp tartalmú molekulák” című P1300221 számú szabadalmi bejelentés magyar bejelentésének és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásoknak a finanszírozása IPARJOG_12 program keretében

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldésA Szegedi Tudományegyetem az IPARJOG_12 program keretében benyújtott Az Izotóp tartalmú molekulák című P1300221 számú szabadalmi bejelentés magyar bejelentésének és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásoknak a finanszírozása tárgyú, IPARJOG_12-1-2013-0177 azonosítószámú pályázata a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség döntése alapján 600.000,- Ft összegű, visszatérítési kötelezettség nélküli támogatást nyert, amely Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból kerül finanszírozásra.


A Magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatása tárgyú (IPARJOG_12) program célja a szellemi alkotások hazai, vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló oltalomszerzési és oltalom fenntartási tevékenységek támogatása. A tervezett iparjogvédelmi tevékenység eredményeként nő a benyújtott hazai, valamint a külföldi iparjogvédelmi bejelentések és a megadott oltalmak száma, ami előmozdítja a magyar szellemi alkotások hasznosulásának sikerességét.

 

A Szegedi Tudományegyetem az IPARJOG_12 program keretében benyújtott az Izotóp tartalmú molekulák című P1300221 számú szabadalmi bejelentés magyar bejelentésének és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásoknak a finanszírozása, IPARJOG_12-1-2013-0177 azonosítószámú pályázata a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség döntése alapján 600.000,- Ft összegű, visszatérítési kötelezettség nélküli támogatást nyert, amely Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból kerül finanszírozásra.

 

„Az Izotóp tartalmú molekulák című P1300221 számú szabadalmi bejelentés magyar bejelentésének és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásoknak a finanszírozása” című projekt 2013.04.10. – 2014.12.31. között valósult meg, Dr. Buzás Norbert vezetésével. A projekt célja a magyar szabadalmi bejelentés, valamint a felmerülő további ügyvivői és egyéb költségek finanszírozása.

 

A morfin az ópiátok csoport tagja, a leggyakrabban használt narkotikus fájdalomcsillapító szer a súlyos, krónikus és akut fájdalom kezelésében. A morfiumot rutinszerűen használják, mint erős fájdalomcsillapítót, az emberek fájdalmának csökkentésére. A tipikus dózistartomány 5-20 mg négy óránként attól függően, hogy a fájdalom súlyossága milyen. Az ópiátok a mai napig az egyik leghatékonyabb szerek a fájdalom kezelésére, de számos kellemetlen és/vagy nem kívánt mellékhatást idéz el, például: légzésdepresszió, hányinger, székrekedés, diurézis, eufória és függőséget okoz. Az opioidok által kiváltott eufóriát tartják a visszaélések alapjának. A fentebb részletezett okok miatt nagy igény mutatkozik az új opioid ligandok kutatására. Az elmúlt évtizedekben, csak egy új opioid származék került bevezetésre terápiás hasznosításra, ez a tanpentadol volt. Bár fontos, hogy a lehetséges visszaélések megakadályozására és visszaszorítására különleges óvintézkedéseket tegyenek.


A Szegedi Tudományegyetem kutatói olyan új ópioid fájdalomcsillapító kidolgozását tűzték ki célul, mely a fájdalomcsillapító hatás megtartása mellett az említett mellékhatásokat, nem kívánt hatásokat és függőségeket részben vagy teljesen kiküszöbölik. Az új deuterált morfin származékok erős és szelektív u-opioid receptor kötődési tulajdonságot mutatnak, amely a kisebb dózisok alkalmazásánál előnyösen erősebb fájdalomcsillapító hatást eredményez, ezáltal csökkenthetők a mellékhatások a hidrogénezett származékokkal ellentétben. Továbbá magába a morfin gyűrűbe olyan pozíciókba beépített deutérium atomok következtében, a vegyületek vagy metabolitjaik jelenléte könnyen követhetőek a betegben, ami a felhasználás nagyobb biztonságosságához vezet, valamint a hozzászokás veszélye kisebb.

Kutatásunk következő feladata operatíve a pre-klinikai fázishoz köthető vizsgálatok elvégzéséhez kapcsolódik. Vagyis a pre-klinikai dossziéhoz szükséges bizonyos alapvető vizsgálatok kivitelezéséhez, többek között toxikológiai vizsgálatok – in vivo és in vitro, esetlegesen in silico módszerekkel egyaránt – farmakovigilanciai vizsgálatok megtervezése, szükség szerint QSAR modellek felállítása, hatásexpozíció még pontosabb tisztázása, reverzibilitás vizsgálata, biomarkerek azonosítása, biztonságos klinikai kezdő dózis meghatározása. Valamint ehhez kapcsolódóan a korábban említett általános toxikológiai vizsgálatok mellett reprodukciós- és genotoxikológiai, karcinogenitás, PK/ADME vizsgálatok elvégzése.

 

A projekt megvalósítása során a magyar szabadalmi bejelentés benyújtásra került, a felmerülő további ügyvivői és egyéb szabadalmi költségek finanszírozásra kerültek.

 

Az IPARJOG_12 program keretében megvalósított „Az Izotóp tartalmú molekulák című P1300221 számú szabadalmi bejelentés magyar bejelentésének és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásoknak a finanszírozása” című projekt lezárását követően folytatódik a technológia további hasznosítási lehetőségeinek feltérképezése, a hasznosító partnerek azonosítása, amelynek érdekében a Szegedi Tudományegyetem szakemberei, kutatói folyamatosan együttműködnek a potenciális ipari partnerekkel.

uszt_logo_rgb infoblokk_innovacios_alap
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 18. 16:00 - május 31. 19:00
  Megnyitja: Dr. Bíró István dékán
  A kiállítók: Dr. Gyeviki János, Dr. Kertész Szabolcs, Dr. Krisch Judit, Dr. Lendvai Edina, Dr. Pintér Gáborné, Baló Tünde, Szilágyi Krisztina, Varga Zoltán, Dr. Veréb Gábor, Prof. Dr. Véha Antal
  A Lépcső Galériában 2012 januárja óta rendszeresen rendeznek fotókiállításokat ismert fotóművészek, hallgatók és dolgozók fotóiból.
  Megtekinthető május 31-ig, hétköznap 08.00–19.00, szombaton 08.00–15.00 óráig.
 • április 23.
  08:00 - 10:00
  Az Ókortörténeti Tanszék előadása
 • április 23. 09:00 - 29. 21:00
  A fennállásának huszadik jubileumi évét ünneplő énekversenyt az EMMI támogatásával a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara rendezi. A verseny győztesei 2018. ÁPRILIS 29-ÉN, VASÁRNAP ESTE DÍJKIOSZTÓ GÁLAHANGVERSENYen vehetik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. A díjazott énekestehetségeket ezúttal is a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri, Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója vezényletével. A versenyre három kategóriában várjuk a tehetséges énekeseket. A versenyfelhívásról bővebben a http://www.simandysingingcompetition.hu/versenyfelhivas oldalon lehet tájékozódni.
 • április 23.
  09:30 - 13:00
 • április 23. 11:00 - 28. 14:00
  Témakör: az olasz vokális kamarazene a reneszánsztól a 20. századig