SZTE Info

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Szegedi Tudományegyetem kutatói által létrehozott: „Az Izotóp tartalmú molekulák” című P1300221 számú szabadalmi bejelentés magyar bejelentésének és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásoknak a finanszírozása IPARJOG_12 program keretében

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldésA Szegedi Tudományegyetem az IPARJOG_12 program keretében benyújtott Az Izotóp tartalmú molekulák című P1300221 számú szabadalmi bejelentés magyar bejelentésének és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásoknak a finanszírozása tárgyú, IPARJOG_12-1-2013-0177 azonosítószámú pályázata a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség döntése alapján 600.000,- Ft összegű, visszatérítési kötelezettség nélküli támogatást nyert, amely Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból kerül finanszírozásra.


A Magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatása tárgyú (IPARJOG_12) program célja a szellemi alkotások hazai, vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló oltalomszerzési és oltalom fenntartási tevékenységek támogatása. A tervezett iparjogvédelmi tevékenység eredményeként nő a benyújtott hazai, valamint a külföldi iparjogvédelmi bejelentések és a megadott oltalmak száma, ami előmozdítja a magyar szellemi alkotások hasznosulásának sikerességét.

 

A Szegedi Tudományegyetem az IPARJOG_12 program keretében benyújtott az Izotóp tartalmú molekulák című P1300221 számú szabadalmi bejelentés magyar bejelentésének és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásoknak a finanszírozása, IPARJOG_12-1-2013-0177 azonosítószámú pályázata a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség döntése alapján 600.000,- Ft összegű, visszatérítési kötelezettség nélküli támogatást nyert, amely Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból kerül finanszírozásra.

 

„Az Izotóp tartalmú molekulák című P1300221 számú szabadalmi bejelentés magyar bejelentésének és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásoknak a finanszírozása” című projekt 2013.04.10. – 2014.12.31. között valósult meg, Dr. Buzás Norbert vezetésével. A projekt célja a magyar szabadalmi bejelentés, valamint a felmerülő további ügyvivői és egyéb költségek finanszírozása.

 

A morfin az ópiátok csoport tagja, a leggyakrabban használt narkotikus fájdalomcsillapító szer a súlyos, krónikus és akut fájdalom kezelésében. A morfiumot rutinszerűen használják, mint erős fájdalomcsillapítót, az emberek fájdalmának csökkentésére. A tipikus dózistartomány 5-20 mg négy óránként attól függően, hogy a fájdalom súlyossága milyen. Az ópiátok a mai napig az egyik leghatékonyabb szerek a fájdalom kezelésére, de számos kellemetlen és/vagy nem kívánt mellékhatást idéz el, például: légzésdepresszió, hányinger, székrekedés, diurézis, eufória és függőséget okoz. Az opioidok által kiváltott eufóriát tartják a visszaélések alapjának. A fentebb részletezett okok miatt nagy igény mutatkozik az új opioid ligandok kutatására. Az elmúlt évtizedekben, csak egy új opioid származék került bevezetésre terápiás hasznosításra, ez a tanpentadol volt. Bár fontos, hogy a lehetséges visszaélések megakadályozására és visszaszorítására különleges óvintézkedéseket tegyenek.


A Szegedi Tudományegyetem kutatói olyan új ópioid fájdalomcsillapító kidolgozását tűzték ki célul, mely a fájdalomcsillapító hatás megtartása mellett az említett mellékhatásokat, nem kívánt hatásokat és függőségeket részben vagy teljesen kiküszöbölik. Az új deuterált morfin származékok erős és szelektív u-opioid receptor kötődési tulajdonságot mutatnak, amely a kisebb dózisok alkalmazásánál előnyösen erősebb fájdalomcsillapító hatást eredményez, ezáltal csökkenthetők a mellékhatások a hidrogénezett származékokkal ellentétben. Továbbá magába a morfin gyűrűbe olyan pozíciókba beépített deutérium atomok következtében, a vegyületek vagy metabolitjaik jelenléte könnyen követhetőek a betegben, ami a felhasználás nagyobb biztonságosságához vezet, valamint a hozzászokás veszélye kisebb.

Kutatásunk következő feladata operatíve a pre-klinikai fázishoz köthető vizsgálatok elvégzéséhez kapcsolódik. Vagyis a pre-klinikai dossziéhoz szükséges bizonyos alapvető vizsgálatok kivitelezéséhez, többek között toxikológiai vizsgálatok – in vivo és in vitro, esetlegesen in silico módszerekkel egyaránt – farmakovigilanciai vizsgálatok megtervezése, szükség szerint QSAR modellek felállítása, hatásexpozíció még pontosabb tisztázása, reverzibilitás vizsgálata, biomarkerek azonosítása, biztonságos klinikai kezdő dózis meghatározása. Valamint ehhez kapcsolódóan a korábban említett általános toxikológiai vizsgálatok mellett reprodukciós- és genotoxikológiai, karcinogenitás, PK/ADME vizsgálatok elvégzése.

 

A projekt megvalósítása során a magyar szabadalmi bejelentés benyújtásra került, a felmerülő további ügyvivői és egyéb szabadalmi költségek finanszírozásra kerültek.

 

Az IPARJOG_12 program keretében megvalósított „Az Izotóp tartalmú molekulák című P1300221 számú szabadalmi bejelentés magyar bejelentésének és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásoknak a finanszírozása” című projekt lezárását követően folytatódik a technológia további hasznosítási lehetőségeinek feltérképezése, a hasznosító partnerek azonosítása, amelynek érdekében a Szegedi Tudományegyetem szakemberei, kutatói folyamatosan együttműködnek a potenciális ipari partnerekkel.

uszt_logo_rgb infoblokk_innovacios_alap
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.