Bezár

Hírarchívum

2019. Január

2019. január 31.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem évről évre arra törekszik, hogy érthető, fiatalos formában tájékoztassa leendő hallgatóit. Idén egy "új csapattag" is bekapcsolódott a munkába. "Berci" csetüzenetek formájában meséli el, hogy milyen Szegeden egyetemistának lenni, mennyibe kerül egy hallgató élete, de szívesen beszélget arról is, hogy mihez lehet kezdeni az SZTE-s diplomával. Az üzenetek mellett hasznos linkekkel, képekkel és videókkal egészíti ki mondandóját.

2019. január 31.
1 perc

Elindult a jelentkezési időszak az SZTE Tavaszi Állásbörzére, melyre a Szegedi Tudományegyetem Karrier Irodája ismét várja kiállító partnereit. A regionális vállalkozások, országos cégek, munkaerő-közvetítők és tanácsadók 2019. február 11-ig jelentkezhetnek a Dél-Alföld legnagyobb álláskeresési fórumára.

2019. január 31.
2 perc

A Rotary Club szegedi Szent-Györgyi Albert szervezete húsz klinikai ágyat és éjjeli szekrényt adományozott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológia Klinikájának valamint Idegsebészeti Klinikájának. Az adományokat 2019. január 31-én adták át.

financial_workshop_facebook_cover_foto_i.1

2019. január 30.
1 perc

A „Jó gazda szeme hizlalja a startupot” workshop sorozat február 16-án indul. A három alkalmas kiscsoportos interaktív workshopon a résztvevők elsajátíthatják a startupokhoz kapcsolódó pénzügyi és üzleti tervezéssel kapcsolatos főbb ismereteket, valamint mindazokat az üzleti praktikákat, amelyek segítségével hatékonyabban tudnak működtetni egy startupot és magabiztosabban pitchelni a befektetők előtt.

2019. január 30.
1 perc

2017 szeptemberében három egyetemen, köztük a Szegedi Tudományegyetemen, a hazai egészségtudományi képzések történetében először, elindult a kiterjesztett hatáskörű ápoló mesterképzés. Az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán 13 kiterjesztett hatáskörű ápoló szakember végzett.

nyiltnap_2019

2019. január 30.
3 perc

Friss felvételi tudnivalókkal és tippekkel, szakkínálatának és szolgáltatásainak bemutatójával várja a középiskolásokat a Szegedi Tudományegyetem szombaton 9 órától a Dugonics téri központi épületében. A program hagyományos értékeiről és újdonságairól a szülői értekezletet tartó dr. habil. Gellén Klárát, az SZTE oktatási rektorhelyettesét kérdeztük.

nyito_KT

2019. január 29.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Közalkalmazotti Szabályzata értelmében a Közalkalmazotti Tanács választás két fordulóból áll (jelölés és választás), amely keretében az egyetemen – öt év időtartamra – új 13 fős Közalkalmazotti Tanács kerül megválasztásra.

felveteli_szolgaltatasok

2019. január 29.
2 perc

Ismét meghirdeti SZTE START ösztöndíjprogramját a Szegedi Tudományegyetem, mellyel azokat a tehetséges, végzős középiskolai diákokat kívánják támogatni, akik idén első helyen jelentkeztek az SZTE valamely képzésére. A program célja, hogy a diákok számára segítse az átmenetet a középfokú- és felsőoktatás között. Az ösztöndíjat pályázat útján lehet elnyerni, a jelentkezési határidő: 2019. július 12.

kiemelt_Semmelweis_szobor

2019. január 28.
1 perc

Semmelweis Ignác születésének 200 éves évfordulója alkalmából 2019. január 25-én az Egészségügyi Világszervezet genfi központjában mellszobrot állítottak a magyar orvos tiszteletére.

kiemlet_klinika_adossagmentes

2019. január 28.
4 perc

Nullszaldóval zárta a 2018-as évet a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja. A 2016 év végi 3,5 és a 2017. évi 2 milliárd forint összegű adósságot feszes gazdálkodással, szervezetfejlesztési és hatékonyságnövelő intézkedésekkel csökkentette az intézmény úgy, hogy a betegellátás színvonala nem romlott.

nyito_SZTE-Telekom1

2019. január 24.
4 perc

Szoros kooperáció a szakirányú és szakinformatikai képzésekben, partneri kapcsolat a kutatásokban és fejlesztésekben hazai, regionális és európai szinten – ezek a sarokpontjai annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet ma írt alá a Szegedi Tudományegyetemmel a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország.

novenyek_napja_2019

2019. január 23.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai Tanszékének és az MTA SZBK Növénybiológiai Intézetének koordinálásával idén ötödik alkalommal szervezik meg a nemzetközi „Fascination of Plants Day” („Növények Napja”) hazai programjait.

kiemelt_magyar_kultura_napja

2019. január 23.
1 perc

A magyar kultúra napján, január 22-én tizenhárom kiváló szegedi szakember munkáját ismerték el. Kitüntetésben részesültek a Szegedi Tudományegyetem munkatársai is.

prezentaciosverseny

2019. január 23.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Tehetségpontja tudományos prezentációs versenyt hirdetett azon egyetemi hallgatók számára, akik tehetséget és kedvet éreznek magukban ahhoz, hogy egy tudományos problémát a közönség számára érthetően, prezentációs eszközök segítségével bemutassanak. A versenyhez kapcsolódóan február 6-án és 12-én workshopot szerveznek.

2019. január 22.
1 perc

Zakar Péter, Nemzetközi és Közkapcsolati rektorhelyettesünk, egy múlt heti kerekasztal-beszélgetés során arra utalt, hogy a Szegedi Tudományegyetem a legkiválóbb magyar és nemzetközi hallgatókat kívánja oktatni a legmagasabb színvonalon. Az Egyetem fejlesztése a kormány és a város támogatása, közös akarata nélkül nem valósulhat meg. A jelenlegi kormányzat minden támogatást megad az Egyetem céljainak eléréséhez. Debrecen és Győr példája azt is megmutatja, hogy ha egy város és egy egyetem összefog, akkor generációkon átívelő célokat tűzhetünk ki magunk elé és érhetjük el azokat.

2019. január 21.
1 perc

DIS(z)KURZUS-Párbeszéd az eredményes együttműködésért címmel szervez beszélgetést az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ. Január 28-án és február elsején „diszes” sajátosságokkal érintett diákok vállalják a bemutatkozást és a beszélgetést oktatókkal.

Facebook_cover_plaket2019

2019. január 21.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Alma Mater pályázatot hirdet azon szervezetek részére, amelyek az SZTE-vel szoros tudományos és/vagy szakmai kapcsolatot ápolnak, támogatják céljainak megvalósítását és kiemelt foglalkoztatói a Szegeden végzett hallgatóknak.

IMG_5876-001

2019. január 18.
7 perc

17 habilitált és 110 PhD fokozatot szerző tudóst fogadott doktorrá a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) avató tanácsa. Az SZTE Szenátus doktori ünnepségét 2019. január 18-án az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi (TIK) termében tartották.

nyito_gyogyszeradagolo

2019. január 18.
1 perc

Korszerű, infúziós gyógyszeradagoló pumpákkal gyarapodott a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Intenzív Osztálya. A modern eszközöket a Tánci III. Rotary Jótékonysági Gumikacsa Verseny adományaiból vásárolták.

THE_162

2019. január 17.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem is felkerült a Times Higher Education (THE) legfrissebb listájára, amely a feltörekvő gazdaságok legjobb felsőoktatási intézményeit rangsorolja. A listán a 162. a Szegedi Tudományegyetem.

2019. január 16.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar nyugalmazott oktatója, Dr. Mayer László egyetemi docens 87 éves korában elhunyt, végső búcsúztatását 2019. január 15-én tartották.

2019. január 15.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Magyarország vezető tudományegyeteme, a hazai rangsorokban szinte minden kara az első 1-3. helyen áll a képzés színvonalát tekintve. Ezzel egyidejűleg az SZTE a nemzetközi rangsorokban a hazai egyetemek közül az első vagy második helyen áll és benne van, Magyarországon egyedüliként, az első 500-ban azokon a listákon, melyek a tudományegyetemeket (azaz nem szakegyetemeket) rangsorolják. Az SZTE volt a legtöbb diákot ösztöndíjjal külföldre küldő egyetem (Erasmus ösztöndíjasok), illetve a külföldi hallgatók száma országosan a második legmagasabb. Ezek a tények mutatják, hogy az SZTE kiemelkedő magyar, nemzeti egyetem, amely nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az ország vezető egyeteme maradjon, hogy a magyar diákok, oktatók és gyógyítók Magyarországon alkossanak, valamint arra, hogy releváns nemzetközi szereplő legyen, hogy a külföldi diákoknak, kutatóknak és nem utolsósorban befektetőknek megérje Magyarországra jönni.

 

Az Egyetem politikai tevékenységet nem folytat, hitvallását a Szervezeti és Működési Rend preambuluma deklarálja az alábbiak szerint.

DSC_0142

2019. január 15.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara január 12-én rendezte doktoravató ünnepségét a József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi termében.

Toth_Ico_nyito

2019. január 15.
7 perc

Vigyázz! Kész! Fűzz! – erre a névre hallgat a XIII. Európai Méhnyakrák Megelőzési Héten tartott, a Mályvavirág Alapítvány által szervezett rendezvénysorozat, mely során országszerte a méhnyakrák megelőzéséről folyik párbeszéd; méghozzá úgy, hogy a résztvevők kreatívan, jókedvben tölthessenek el egy napot egymással: gyöngyöt fűznek.

Kiemelt_UNKP_Gorcsa

2019. január 14.
5 perc

Ifjú tudósokat, érdekes kutatási témák feldolgozását támogatja az Új Nemzeti Kiválóság Program. A Szegedi Tudományegyetem ÚNKP-ösztöndíjasai közül a történész doktorandusz Gorcsa Oszkárt kértük arra, mondja el, miért arra a kérdésre keresi a választ, hogy milyen volt a hadifoglyok helyzete a hátországban az I. világháborúban?

2019. január 14.
1 perc

Robbanásszerűen gyarapodik Afrika népessége az egyik oldalon, míg a másik oldalon – például Európában – demográfiai problémák okoznak politikai konfliktusokat. Demográfiai összefüggésekről villantja föl információit, összegzi tapasztalatait az SZTE nyugalmazott egyetemi tanára, Dr. Bálint Gábor orvos.

Kiemelt_Zakar_P_IMG_4358

2019. január 10.
2 perc

A széles képzési paletta és az ezzel együtt járó tudományos erő a Szegedi Tudományegyetem legfőbb jellemzője – fogalmaz Dr. habil. Zakar Péter. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese a továbbtanulási döntés előtt álló fiatalok számára is iránytűt ad, amikor vázolja, hogy a szegedi egyetem miért a XXI. század rangos felsőoktatási intézménye.

Kiemelt_Zakar_P_IMG_4358

2019. január 10.
1 perc

A széles képzési paletta és az ezzel együtt járó tudományos erő a Szegedi Tudományegyetem legfőbb jellemzője – fogalmaz Dr. habil. Zakar Péter. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese a továbbtanulási döntés előtt álló fiatalok számára is iránytűt ad, amikor vázolja, hogy a szegedi egyetem miért a XXI. század rangos felsőoktatási intézménye.

2019. január 09.
1 perc

A korábbinál is többen hívták a 116–123 telefonszámon az S.O.S. Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálatot – árulta el a szegedi önkéntesek vezetője, az SZTE gyakorló általános iskolájának nyugalmazott tanára.

mentoauto_atadas

2019. január 09.
2 perc

A helyszínre vonuló mentőautók pontos másával megegyező szimulátort adtak át a Szegedi Tudományegyetemen. Az ország egyik legmodernebb szimulációs körülményeit biztosító zárt mentőautó alkalmas a graduális és posztgraduális egészségügyi képzésekben a különböző mentési helyzetek, belgyógyászati, traumatológiai esetek, különféle közúti sérülések ellátásának gyakorlására, alapvető sürgősségi kórképek ismertetésére és gyakorlati oktatására.

Kiemelt_SZEM_2018_dekanok

2019. január 09.
2 perc

Magyar és angol nyelven is olvasható, immár online is elérhető a SZEM, a Szegedi Egyetem Magazin legújabb száma. A Szegedi Tudományegyetem 12 karának hagyományait és újdonságait a dékánok villantják föl. Az SZTE életfájától kezdve a szegedi agykutatók szenzációs felfedezésén át a cápakutató egyetemista élménybeszámolójáig számos érdekességre bukkan, aki kinyitja a legújabb SZEM-et.

2019. január 09.
1 perc

Az SZTE TTIK Fizikai Intézete idén is megrendezi a Fizika Napja egész napos programját. A január 19-i rendezvényen az érdeklődők mindent megtudhatnak az utóbbi évek Nobel-díjjal jutalmazott kutatásairól, a fizikus diploma által nyújtott lehetőségekről és az egyetemen folyó kutatási témákról.

IMG_5545

2019. január 08.
4 perc

A 2019-es évben 13 előadással várja a közönséget a Szegedi Tudományegyetem Pedagógiai esték sorozata. Az előadásokon szó lesz többek között a magyar kultúrtörténet szerelmes leveleiről, a rejtélyes csillagrobbanásokról, az evés lélektanáról, a futásról és a hiperaktív gyermekekről is.

kiemelt_educatio_2019

2019. január 08.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem összes kara és Tanárképző Központja is képviselteti magát a 19. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, amelyet 2019. január 10-12. között rendeznek Budapesten. A hazai oktatási piac legnagyobb seregszemléjén keresd az SZTE standját, ahol első kézből kapsz választ az SZTE-vel kapcsolatos kérdéseidre, és ingyenes pályaorientációs tanácsadáson vehetsz részt.

Kozalkalmazotti_Tanacs_kiemelt

2019. január 07.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetemen jelenleg működő Közalkalmazotti Tanács mandátuma 2019. év február végén lejár. A választás megszervezésére és lebonyolítására a jelenlegi Közalkalmazotti Tanács 2018.12.10. napján Választási Bizottság (VáB) felállításáról döntött, egyúttal felkérte Dr. Gyenes Kálmánt a VáB elnöki feladatainak ellátására.

A Zöld Egyetem

2019. január 03.
2 perc

Világ és európai viszonylatban is javított „zöld eredményén” a Szegedi Tudományegyetem. A GreenMetric 2018-as világrangsorában az SZTE a 77., és a korábbi 88. helyről úgy lépett előrébb, hogy egyetlen év alatt 100 intézménnyel több töltötte ki a zöld kérdőívet. Az SZTE az európai green-listán a 34., Magyarországon őrzi pozícióját: a legzöldebb egyetem.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek