Bezár

Hírarchívum

2017. Június

1 2 

_MG_7715-2

2017. július 04.
2 perc

Két külön szerződést írt alá partnereivel a Szegedi Tudományegyetem vezetése. A Potsdami Egyetem és az SZTE évek óta sikeres együttműködésébe bekapcsolódik az Újvidéki Egyetem. A háromoldalú szerződés bővítéséről is szó esett a 2017. július 4-i aláírási ceremónián.

Kiemelt_angol_tabor_201706

2017. július 03.
3 perc

Amerikai mintájú vezetői és kulturális ismeretek angolul tanulóknak, nem középiskolás fokon. Így összegezhető a 2017. június 26-30. között az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán tartott angol nyelvi kurzus célja és eredménye. Az Otterbein University és a Lourdes University trénerei Szeged után Makó nevezetességeivel is megismerkedtek.

2017. július 03.
2 perc

Spanyolország érdeklődik a szegedi ELI lézerközpont kapacitásainak hasznosítására szervezett nemzetközi konzorcium iránt, de ahhoz, hogy elköteleződjön a tagság mellett, még szükség van további tárgyalásokra - összegezte Pálinkás József, a budapesti Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke háromnapos madridi látogatásának eredményét az MTI-nek.

kiemelt_GOL_SZTE

2017. július 03.
2 perc

Folytatódnak a határon túli gyermekek szívműtétei a Szegedi Tudományegyetemen, a beavatkozásokat a Rotary Gift of Life - Ajándékozz életet! programja teszi lehetővé.

2017. július 03.
2 perc

Kiemelt figyelmet kapnak az ápolók jövőre is: elindul a kiterjesztett hatáskörű egyetemi képzettségi szintű okleveles ápoló képzés. A kormány a felsőfokú végzettségű ápolók számára ösztöndíj programot is hirdet - tájékoztatott Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Szegedi Tudományegyetemen tartott ápolói fórumon.

kiemelt_doktoravatas

2017. június 30.
4 perc

Száztizennyolc doktort avattak a Szegedi Tudományegyetem hagyományos doktori oklevélátadó ünnepségen. Százan PhD-fokozatukat, tizennyolcan habilitált doktori címüket vehették át június 30-án, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

2017. június 29.
3 perc

Több mint 796 millió 313 ezer forintot nyert a Szegedi Tudományegyetem vezette konzorcium a „Multimodális optikai nanoszkópiai módszerek fejlesztése és alkalmazása az élet- és anyagtudományi kutatásokban” című projektre, amelynek keretében modern nanoszkópiai műhely jön létre Szegeden.

_MG_7589

2017. június 28.
1 perc

Újranyílt az osztrák tiszteletbeli konzuli iroda szerdán Szegeden, a térségben az osztrák állampolgároknak Karsai Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem jogász professzora nyújt segítséget.

2017. június 28.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ tájékoztatja minden kedves páciensét, hogy az I. sz. Rendelőintézetben a Traumatológiai Szakrendelés (Tisza Lajos körút 97.) munkarendje megváltozik.

kiemelt_SZTE_tura

2017. június 28.
1 perc

Nagyon jó hangulatban és tökéletes időjárási viszonyok között tartották meg a III.„Nyárindító” kerékpár és vízitúrát 2017. június 24-én, szombaton.

SZTE TTIK Bolyai épület

2017. június 27.
5 perc

„Sikereknek talán legfontosabb forrása” a szellemisége – hangzott el a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetéről, amely „mindig arra nevelte a benne dolgozó matematikusokat, hogy találják meg az egyensúlyt a tanítás és a kutatás, a szigorúság és a barátság, az önmegvalósítás és a szolgálat között”. Az így méltatott SZTE Bolyai Intézet Magyar Örökség díjat kapott.

_MG_7404

2017. június 27.
1 perc

Vietnámi felsőoktatási intézményekkel kötött oktatási és kutatási együttműködésről megállapodást a Szegedi Tudományegyetem.

2017. június 26.
2 perc

Összesen 1,5 millió forinttal támogat 13 szegedi egyetemistát a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány immár 16. alkalommal. A legtehetségesebb SZTE-s hallgatók idén Huszti Péter színművésztől vehetik át elismeréseiket. Az ünnepséget július 1-jén, szombaton 10 órakor tartják a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Kiemeltj_IMG_5627

2017. június 23.
4 perc

Dupla jubileumot ültek az SZTE TTIK biológusai: az alapító Prof. Dr. Fehér Ottó 90. születésnapi köszöntése mellett az Élettani Szervezettani és Idegtudományi Tanszék fennállásának fél évszázadára is emlékeztek 2017. június 23-án. Évfordulós mérlegkészítésre Dr. Varga Csaba tanszékvezetőt kértük.

Kiemelt_NagyA2_IMG_5416

2017. június 23.
10 perc

A tanulási képesség életkortól, míg a felidézés és az alkalmazás képessége egyéni adottságtól függ – állapították meg a Nemzeti Agykutatási Program támogatásával működő SZTE ÁOK Élettani Intézet Szenzomotoros Kutatólaboratóriumának munkatársai. A csoport vezetőjével, Nagy Attila egyetemi docenssel beszélgetve azt is megtudtuk: a migrén a kognitív képességeket is jelentősen rontó változást okoz az agyban.

2017. június 23.
1 perc

A GYEEK Club Egyesület július 8-9 között 24 órás IT startup hackathont szervez, amelynek témája a Smart City.

kep_

2017. június 23.
1 perc

Budapest adott otthont 2017. június 19-én és 20-án a Kína és tizenhat Közép-Kelet Európai ország képviselőinek részvételével zajló „Egészség Kapuja” egészséggazdasági konferenciának és kiállításnak, amelyen a Szegedi Tudományegyetem is képviseltette magát.

2017. június 22.
2 perc

Sokan imádják, mások nem is ismerik a mákos ételek ízét. Értékes élelmiszer- és gyógyszer alapanyagként, de veszélyes drogként is számon tartják a mákot. A 2017-ben az év gyógynövényének választott mákkal kapcsolatos hitekről és tévhitekről idén először beszélnek a nyilvánosság előtt a Szegedi Tudományegyetem gyógyszerészei és agrárszakemberei 2017. június 24-én az algyői Ezerjófű Egyesület rendezvényén.

2017. június 22.
4 perc

Egyszerre veheti át doktori fokozatát a Vedelek testvérpár. Az egypetéjű ikrek, Viktor és Balázs a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán PhD-zett. Ikerléttel kapcsolatos sztereotípiákról, ikerparadoxonról és kutatási területükről is beszélgettünk.

2017. június 22.
1 perc

A hagyományokhoz híven idén is éjszakai kalandtúrára várnak minden érdeklődőt június 24-én, szombaton 20 órától az SZTE Füvészkertbe.

2017. június 21.
1 perc

Közel 50 kormányzati és piaci szereplő, szakmai szervezet, ipari érdekképviselet és egyetem – köztük a Szegedi Tudományegyetem – részvételével alakult meg a Magyarországi 5G Koalíció. Az összefogás célja az ötödik generációs mobiltechnológia fejlesztése, annak sikeres és gyors magyarországi bevezetése.

eli

2017. június 21.
4 perc

A német szövetségi kormány támogatja a szegedi ELI lézerközpont kapacitásainak hasznosítására szervezett nemzetközi konzorcium létrehozását - jelentette be kedden Berlinben Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke.

levendula

2017. június 20.
2 perc

Negyedik alkalommal szervez Levendula Napokat a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje és az SZTE Kulturális Iroda. Július 1-én és 2-án kézműves termékekkel, ismeretterjesztő előadásokkal, bemutatókkal, koncertekkel és színházi műsorral várják az érdeklődőket.

testedzes_x500

2017. június 20.
2 perc

A Szent-Györgyi-emlékév első eseményeként teniszversenyt rendez az SZTE Alma Mater. Az érdeklődők párosban és egyéniben is nevezhetnek. A jubileumi programsorozatot a középiskolásoknak meghirdetett Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny zárja decemberben: ide 55 csapatot várnak a szervezők, a helyek több mint fele már elkelt.

Untitled-1

2017. június 19.
1 perc

Győzött az eduline.hu internetes szépségversenyen az SZTE – a nagy magyarországi egyetemek közül a szegedié a legszebb campus.

Kiemelt_KK_MG_5911

2017. június 16.
10 perc

Matematika szakos hallgatóként határozta el, hogy fizikát tanít majd. Középiskolai tanár és egyetemi kutató, egyszerre. 9 éve állt katedrára, de 3 szakmai csoport is Ericsson-díjra jelölte. Mindezt és ezen túl a családi kötelékeit is a Szegedi Tudományegyetemnek köszönheti Kopasz Katalin.

2017. június 16.
3 perc

„Tinédzser” lett, 2017. június 19-én nyit a 10. „KÉKtábor”. A Középiskolás Élettudományi Kutatótábor, azaz a KÉK a „Straub Örökség” Alapítvány programja, de az előadásokon részt vehetnek a téma iránt érdeklődő szegedi tanárok és diákok is. A KÉK otthona 10. alkalommal is az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja és az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar több laboratóriuma, ahol az SZBK és a Szegedi Tudományegyetem munkatársai foglalkoznak a tehetséges középiskolásokkal.

IMG_8695-002

2017. június 14.
2 perc

Internetes szavazást indított az eduline.hu – a legszebb magyar egyetemi campust keresik. A Szegedi Tudományegyetemre is lehet szavazni.

Kiemelt_Laczko_

2017. június 15.
4 perc

„Lábjegyzetek Platónhoz 15. – Az emlékezet.” A hazai kiadói piacon páratlannak számító tanulmánykötet-sorozat legújabb darabja is fogalmat tisztáz, ám itt az emlékezet nem a történészek privilégiuma, hanem filozófusok vizsgálati terepe. Az SZTE BTK Filozófia Tanszékéhez kötődő Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány, a Magyar Filozófiai Társaság és a csíkszeredai Status Kiadó gondozásában megjelenő kötetről a szerkesztő két szerzőt – filozófust és könyvtárost – kérdezett a 88. Ünnepi Könyvhéten.

Kiemelt_SZABelnok

2017. június 15.
4 perc

Megújította tisztikarát az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság: az eddigi SZAB elnök, Fülöp Ferenc kémikus újabb akadémiai ciklusra kapott bizalmat. A SZAB két alelnöke: Krisztin Tibor matematikus (SZTE) és Garab Győző biokémikus (SZBK). Az akadémiai ciklusokban végzett munkát mérlegre tették, majd elismeréseket nyújtottak át.

Kiemelt_slam_IMG_5396

2017. június 14.
8 perc

A regényektől a „villámköltészeten” át a „hatszavasokig” terjedt a skála a 88. Ünnepi Könyvhét szépirodalomhoz és a Szegedi Tudományegyetemhez egyaránt kötődő rendezvényein. Az első magyar regény szerzőjének, Dugonics Andrásnak a szegedi szobra közelében a „magasirodalom” és „villámköltészetnek" nevezett új műfaj, a slam poetry is szerepet kapott.

_MG_4584-001

2017. június 13.
3 perc

Az Európai Unió tudományos nagyberuházásaként megvalósuló ELI-ALPS kutatóközpont és a körülötte kialakítandó Science Park lehet a következő évtizedben a dél-alföldi gazdaságfejlesztés motorja – hangzott el a Rákóczi Szövetség helyi szervezete által a Szegedi Tudományegyetemen szervezett konferencián 2017. június 13-án.

muveszeti-egyuttes

2017. június 13.
2 perc

„Stílusok keveredése, filmzenék és egyéb zenei csemegék” címmel koncertezik a szegedi Agórában az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara június 17-én, szombaton 18 órától.

Kiemelt_Konyvesj_IMG_5371

2017. június 12.
6 perc

Könyvtártudomány = alkalmazott informatika és kultúratudomány. Könyvtáros = információt feldolgozó, illetve információtárolással, -kereséssel és -átadással foglalkozó szakember. Így jellemezte a tudományterületük helyzetét Sándor Klára, az SZTE Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének vezetője. Munkatársaival és hallgatóival a 88. Ünnepi Könyvhéten igazolták: információs központtá vált a könyvtár.

2017. június 12.
2 perc

Kizárólag sós vízben oldódó, 3D nyomtatásra alkalmas polimer előállításán dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A világon egyedülálló anyagot egy drón prototípus fejlesztésében alkalmazzák majd. A K+F projekt megvalósítására 494,4 millió forint támogatást nyert a konzorciumvezető BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft, és a konzorciális partnerek – Szegedi Tudományegyetem, G.A.N. Energetikai és Technológiai Kft, MTA SZTAKI, MTA Szegedi Biológiai Központ.

Kiemelt_HRmagazin_IMG_5153

2017. június 09.
6 perc

Ma már mindenki ír, de alig olvas – jelentette ki a 88. Ünnepi Könyvhét szegedi programjait megnyitó Temesi Ferenc. Az egykor a szegedi egyetem egykori magyar-angol szakos hallgatója, a Kossuth- és József Attila-díjas író szavaira rácáfolt az SZTE tudománynépszerűsítő programján az SZTE régésze, Felföldi Szabolcs, aki főszerkesztőként és számokkal igazolta: olvasókra talál a 2016-ban egyetemi berkekből indított archeológiai magazin.

ERASMUS_nyito

2017. június 09.
2 perc

Az Erasmus programban az egyik legvonzóbb célpont a Szegedi Tudományegyetem: országosan a második, a vidéki egyetemek között pedig az első helyen áll. A legtöbb Erasmus+ programban érkező hallgatót az Általános Orvostudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar és a Gazdaságtudományi Kar fogadja Szegeden.

Kiemelt_Digitalizalas_IMG_5312

2017. június 09.
7 perc

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében a 88. Ünnepi Könyvhéten is jelentkezik saját programokkal a Szegedi Tudományegyetem. Nyitó programként a digitalizálásról, a webtérnek a tudományra gyakorolt hatásairól, a tudósok és a diákok kutatómunkában megnyíló új lehetőségeiről az SZTE öt munkatársa 2017. június 7-én a Somogyi-könyvtárban beszélgetett.

Kopasz_Katalin_nyito

2017. június 08.
11 perc

Jól felszerelt az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola fizikaszertára. A régi, jól bevált eszközök mellett egészen új műszerekkel is rendelkeznek. De az Ericsson-díjas Kopasz Katalin úgy véli, az is a munka része, hogy a fizikatanár, ha kell, akkor forrasszon!

kiemelt_almaweekend_cover

2017. június 08.
2 perc

Egy aktív és felhőtlen kikapcsolódást ígérő napra hívják az SZTE volt és jelenlegi dolgozóit, hallgatóit. Június 24-én, szombaton 9.30 és 15.00 között a Hattyas sori Sportközpontba várja régi és új vendégeit az SZTE Alma Mater Weekend.

kiemelt_QS_WUR

2017. június 08.
1 perc

A hazai egyetemek közül továbbra is az első helyen szerepel a Szegedi Tudományegyetem a brit QS World University Rankings 2017/2018 rangsorban. A listán az 501-550. helyet érte el az SZTE, ez azt jelenti, hogy a világ közel 26 ezer felsőoktatási intézményének legjobb 2 százalékába tartozik.

kiemlet_EFOP361nyito

2017. június 07.
2 perc

Az SZTE és a Gál Ferenc Főiskola több mint 3,6 milliárd forint uniós támogatást nyert arra a több tudományterületet összekapcsoló kutatási programra, amely középpontjában az egészségállapottal kapcsolatos vizsgálatok állnak a fogantatástól kezdve egészen az időskorig.

2017. június 07.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem képviselője is részt vett a Japánban megrendezett EHEF nemzetközi felsőoktatási kiállításon. Az elsősorban tokiói és kiotói hallgatókat vonzó vásárokon a szegedi egyetem bölcsészet és társadalomtudományi képzései voltak a legnépszerűbbek.

nyito

2017. június 06.
5 perc

A tudomány és művészet keverékeként jellemezte a tanári pályát az SZTE rektora, Szabó Gábor azon az ünnepségen, amelyen köszöntötte a felsőoktatási intézmény gyakorló iskoláiban dolgozó pedagógusokat. A műsoros rendezvényen Dr. Farkas Árpádné és Barok István László tanári munkáját külön is elismerték.

2017. június 06.
1 perc

Ismét lehet jelentkezni az Universitas Regattára. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói és oktatói kajak-kenu, evezős, sárkányhajó, vitorlás sportágakban állíthatnak fel új egyetemi rekordokat.

2017. június 06.
1 perc

Az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság gyakornokokat keres a 2017/2018-as tanév I. félévére, marketing, PR, rendezvényszervező, fotós-újságíró, webszerkesztő, ügyviteli gyakornok pozíciókra. A hallgatók 2 kreditet érő kurzusként vehetik fel a gyakornoki programot, amelynek során 120 órát kell teljesíteniük. 

nyito

2017. június 02.
3 perc

A tehetséggondozásban, illetve népszerűsítésben élen járó matematika- és fizikatanárok számára évente kiosztott, nagy presztízsű Ericsson-díj ide nyertesei közé választották Dr. Kopasz Katalint. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanára a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kavantumelektronikai Tanszék tudományos munkatársaként is sokat tesz a természettudományi tárgyak oktatásának színesítéséért.

2017. június 02.
3 perc

Kamarai nyílt napot tartott a MESZK Csongrád megyei szervezete. A hasonló rendezvények sorában a 13. programon nem csak a Pro Curatio Valetudine Díjakat, illetve a Semmelweis napi okleveleket adták át; a mentálhigiénés szakember, Pál Feri tartott előadást, melynek címe: Van egy aranyszál az emberben, az önbecsülés fonala.

2017. június 02.
3 perc

A fizika, a matematika és a kémia neves kutatói a dinamika legidőszerűbb témaköreiről mutatják be friss eredményeiket a 2017. június 5-9. közötti XXXVII. Dynamic Days Europe konferencián. Az 1980-ban indult rangos nemzetközi programnak először ad otthont a Szegedi Tudományegyetem, ahol 5 nap alatt 56 posztert néz meg, 120 előadót hallgat meg a körülbelül 200 résztvevő.

kiemelt_superbrands

2017. június 02.
1 perc

A legjobb márkákat minősítő Superbrands 2017 díjat kapott a Szegedi Tudományegyetem. A szakmai szempontok és a fogyasztók körében végzett márkaismertségi és -kedveltségi kutatás alapján odaítélt elismerés visszajelzés az egyetemen folyó magas színvonalú oktatási, kutatási és gyógyító tevékenységről.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek