Bezár

Hírarchívum

2018. Augusztus

Kiemelt_Tamas_Gabor

2018. augusztus 31.
13 perc

Az agykutatásban áttörést hoz a „csipkebogyó sejt”, annak az új típusú idegsejtnek a vizsgálata, amit eddig semmilyen laboratóriumi kísérletekben használt állatban sem figyeltek meg. A felfedezés az SZTE biológus professzora, Tamás Gábor és az Allen Agytudományi Intézet munkatársai együttműködésének gyümölcse. A szegedi akadémikust a tudományos szenzáció hátteréről és a munka folytatásáról is kérdeztük.

2018. augusztus 31.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Összehasonlító Jogi Intézete egyedülálló képzést indít az őszi szemeszterben is. A szakon angol és német nyelven neves magyar és külföldi oktatóktól tanulhatnak a jelentkezők. A végzett diákok szeptember 8-án veszik át diplomájukat.

2018. augusztus 30.
4 perc

Fái Bernadett Az idő vasfoga című dokumentumfilmje lett az idén jubiláló Országos Diákfilmszemle nagydíjasa. A filmszociográfia Bernadett szakdolgozati munkája volt a szegedi kommunikáció alapképzés elektronikus média szakirányon.

IMG_5572

2018. augusztus 30.
2 perc

Vörös Zsuzsanna, öttusázó olimpiai bajnok hallássérült kisfián segítettek az SZTE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika orvosai. Áron a Magyarországon elérhető legmodernebb beszédprocesszort kapta meg, így hamarosan megtanul beszélni is.

kompetenciameres_2018

2018. augusztus 28.
1 perc

Egykredites kurzusként indult az első évfolyamos hallgatók kompetenciamérése a TIK-ben, 2018. augusztus 27-én. A mérés lezárta után objektív, személyre szabott szöveges értékelést kapnak a hallgatók az egyetemi tanulmányok sikeres elvégzéséhez szükséges területeken nyújtott teljesítményükről és tanulási stratégiájuk hatékonyságáról. Időpontra regisztrálni a Coospace felületen lehet.

kiemelt_SZTE_AB_1

2018. augusztus 28.
1 perc

Elindult a jelentkezési időszak az SZTE Őszi Állásbörzére, melyre a Szegedi Tudományegyetem Karrier Irodája ismét várja kiállító partnereit. A regionális vállalkozások, országos cégek, munkaerő-közvetítők és tanácsadók 2018. szeptember 10-ig jelentkezhetnek a Dél-Alföld legnagyobb álláskeresési fórumára.

2018. augusztus 27.
2 perc

Az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogramjához keresi azokat az önkéntes, már végzett SZTE-s diákokat, akik az őszi félév alatt szívesen segítenék szakmai tudásukkal az egyetem jelenlegi hallgatóit. A mentorok jelentkezését szeptember 5-ig várják.

2018. augusztus 27.
1 perc

Újfajta ösztöndíjra jelentkezhetnek a Szegedi Tudományegyetem elsőéves gyógyszerészhallgatói. A felhívás célja, hogy támogassa azokat a hallgatókat, akik a középiskolai tanulmányaik során kimagasló tanulmányi eredményt értek el, és a végzettség megszerzését követően közforgalmú gyógyszertárban helyezkednek el. A pályázatokat 2018. szeptember 10-ig várják.

Kiemelt_NZ

2018. augusztus 26.
8 perc

Tüdőgyógyászat – születéstől az elmúlásig? Ezzel a címmel tartott díszelőadást a Magyar Tüdőgyógyász Társaság 60. jubileumi ülésén a Korányi Frigyes-emlékéremmel és –gyűrűvel kitüntetett Dr. Novák Zoltán. Az SZTE ÁOK professzorárától azt is megkérdeztük: „a világot jelentő deszkák” helyett miért választotta az orvosi hivatást.

Kiemelt_UNKPHerczegE

2018. augusztus 26.
4 perc

Az édesburgonya, vagyis a batáta termesztésének jövője érdekli Herczeg Evelynt. A Szegedi Tudományegyetem MGK mezőgazdasági mérnöknek készülő ÚNKP-ösztöndíjas hallgatójával és konzulensével, Szarvas Adrienn tanársegéddel beszélgetve azt is megtudtuk, mi a növényorvos dolga.

2018. augusztus 24.
1 perc

Nyilvánosságra hozták az Academic Ranking of World Universities 2018-as listát, ismertebb nevén az ARWU-rangsort. Idén a legjobb ezer intézmény közé került a Szegedi Tudományegyetem.

beiratkozas_SZTE_2018

2018. augusztus 24.
3 perc

Változatos programokkal és az egyetemi szolgáltatásokat bemutató rendezvényekkel várja a tanulmányaikat szeptemberben megkezdő hallgatóit az SZTE augusztus 27. és szeptember 1. között a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Kiemelt_Szantai_M

2018. augusztus 22.
6 perc

Kortárs író, Grecsó Krisztián műveit elemzi, a vidékiség problémakörét feszegeti Szántai Márk, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar doktorandusza. Az ifjú kutatót arról is kérdeztük, miként segíti tervei valóra váltását az Új Nemzeti Kiválósági Program két alkalommal elnyert ösztöndíja.

2018. augusztus 22.
2 perc

"Az Újszövetség hellén és judaista háttere” címmel rendezi meg augusztus 27. és 29. között nemzetközi konferenciáját a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány (SzNBK). A háromnapos tanácskozás az SZTE-hez kötődő JATEPress Kiadó gondozásában megjelent "Vallástörténeti Szövegygűjtemény az Újszövetséghez" című könyv köré szerveződik.

2018. augusztus 21.
1 perc

Állami kitüntetéseket adtak át Budapesten az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A Szegedi Tudományegyetem öt munkatársa is elismerésben részesült.

2018. augusztus 21.
1 perc

A szegedi egyetem polgárai augusztus végén ismét csatlakozhatnak az önkéntes véradók táborához: augusztus 29-én, 30-án és 31-én 10 órától adhatnak vért a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

nyito

2018. augusztus 15.
6 perc

Erasmus+ nívódíjat nyert saját vitaverseny programjukkal a Szegedi Tudományegyetem két alumnija: Bató Ágnes szegedi tanárnő és Gera Judit, az American Corner Szeged vezetője.

Kiemelt_DA_MI

2018. augusztus 08.
18 perc

Az új tudományos eredményeket becsatornázó, de gyakorlatorientált pedagógus- és tanárképzést tartja a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar küldetésének az új dékán, Döbör András, de egyúttal szükségesnek tartja a „több lábon álló”, széles portfolió megtartását. A kormányrúd mellől és a karról 2017-ben távozó Marsi Istvánt az előző dékáni ciklusról is kérdeztük.

Kiemelt_szmbolumkutato_PJ

2018. augusztus 05.
15 perc

Népi, egyházi, nemzeti és állami ünnep augusztus 20. Mi az üzenete a „szent”, az „új kenyér” vagy a „korona” jelképnek? Az egyik legrégebbi magyar ünnepnapról és ennek kapcsán a jelek és képek összefüggéseiről a szimbólumkutatót, Pál Józsefet, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar irodalomtörténész professzorát kérdeztük.

Kiemelt_AOK_dekan_LGY_prodekan_BF

2018. augusztus 03.
18 perc

Az SZTE Általános Orvostudományi Kar hallgatókat vonzó képessége és tudományos teljesítménye jó, de ezt fenn kell tartani – véli az új dékán, Lázár György sebész professzor. Az SZTE új vezetőit bemutató és az előző ciklusról is képet adó sorozatunkban az SZTE ÁOK prodékánját, Bari Ferenc professzort is kérdeztük.

2018. augusztus 02.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Összehasonlító Jogi Intézete egyedülálló jogi képzéseket indít a 2018-19-es tanév őszi félévében.

2018. augusztus 02.
1 perc

Több millió 4 forint összegben adományoztak új eszközöket az algyői „JURA” Ipari Park vállalkozói az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Gyermekintenzív Osztályának.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek