Bezár

Hírarchívum

2018. Április

Rektori Hivatal

2018. április 27.
1 perc

A Times Higher Education legfrissebb rangsorán a 18. helyen szerepel a Szegedi Tudományegyetem. Az úgynevezett új-európai egyetemek listájára 13 ország 53 egyeteme került. Ezúttal azon országok intézményeit rangsorolta a THE, amelyek 2004 óta tagjai az EU-nak.

Kiemelt_Baracskai_J_es_Pal_T

2018. április 26.
2 perc

Szegedi ének-zenei és színházbeli, a Kincsem filmbeli sikerek, az amerikai Toledóban és a Vajdaságban tapssal jutalmazott fellépések után Bécsbe indul Baracskai Judit. Az SZTE Zeneművészeti Karon felnevelődött tehetséges operaénekes 2018. április 27-én 17 órától a Somogyi-könyvtárbeli, beszélgetéssel egybekötött koncerttel mondja el: „köszönöm Szeged”.

kiemelt_SZESZT
2018. április 26.
3 perc

Harmadik alkalommal szerveznek Egyetemi Színházi Találkozót Szegeden. Április 27-29. között a Szegedi Egyetemi Színház mellett bemutatkozik – többek között – a pécsi, a debreceni és a veszprémi egyetem társulata is.

nyito_bor

2018. április 25.
2 perc

Borkóstolós sajtótájékoztatón mutatták be a „tudósok borait”. A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság 2018. évi közös bormustráján 15 pincészet 40 bora versenyzett.

kiemelt_koraszulott_eszkozok

2018. április 25.
2 perc

Kényelmesebb körülmények között meghittebb lehet a készülődés a koraszülött babákkal, még akkor is, ha egyelőre állandó ápolást igényelnek az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika Neonatális Intenzív Centrumában. A Koraszülöttek Országos Egyesülete és a NaturAqua adományával többféle eszköz gondoskodik a családbarát hangulatról. Mostantól a hazaadáshoz szoktatásra alkalmas légzésfigyelők, kórházi teljesítményű mellszívó és fototerápiás készülék segíti a korababák mielőbbi gyarapodását, gyógyulását, és megkönnyíti a bent töltött időt a szülők számára is.

GTTSZ_konferencia_2

2018. április 25.
2 perc

Közös konferenciát tartott április 20-án az SZTE Gazdaságtudományi Kara és a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ). A tudománynépszerűsítő programon egyetemi hallgatók ismerkedhettek meg a magyar állam közpénzügyi rendszerével és az új típusú hazai gazdaságpolitikával.

2018. április 25.
1 perc

Hagyományteremtő céllal, első alkalommal rendezi meg a JATE KLUB a JATE STRAP RIDE Futárversenyt és Bringás Napot 2018. április 28-án, melynek célja, hogy a fixi szerelmesei mellett a kerékpáros ifjúság is részt vegyen egy városi ügyességi futárversenyen, amelyre nevezni a helyszínen lehet szombaton 14 óra és 15 óra között.

2018. április 25.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem csapata végzett a harmadik helyen a 28. Szarvasűzők váltófutóversenyen, amelyet 2018. április 7-én rendeztek meg. A csapat tagjai Bognár Csilla, Süli Szabina Mercédesz, Tóth Ibolya, Dékány Máté, Seres Imre, Nyéki Péter, Abt Dániel, Simon Péter, Berki Tamás és Kardos Dániel voltak.

Kiemelt_Sport_elismeres

2018. április 24.
5 perc

Hagyomány, hogy a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség által alapított díjakat a szervezet közgyűlésén adják át. A MEFS 2018. április 19-i éves rendes közgyűlésén, a Magyar Sport Házában az egyetemi sportért dolgozók legjobbjai között az SZTE három polgárát is kitüntették.

2018. április 24.
2 perc

Ismét megrendezi Stresszmentes napját a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja. 2018. április 25-én szerdán egész nap várják az egyetem hallgatóit a TIK kiállítási terében és az épület melletti parkban rendezett programokra.

Kiemelt_Jakucs

2018. április 23.
3 perc

Hetedik alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékek a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny. Idén 64 középiskola 118 csapata – összesen 236 középiskolai tanuló – jelentkezett a vetélkedőre.

Kiemelt_BolcseszFeszt

2018. április 23.
2 perc

Először szervezi meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara a BölcsészFesztet. A 2018. április 25-től 27-ig, 3 napon át tartó programsorozat sokszínű és érdekes elfoglaltságot és kikapcsolódást kínál a tudományos előadásoktól kezdve a slam poetry versenyen át a nosztalgiabuliig.

2018. április 23.
5 perc

50. alkalommal rendezték meg az Irinyi János Középiskolai Kémiaversenyt, amelynek a Szegedi Tudományegyetem ötödször adott otthont. A versenyen több mint 200 hazai és határon túli diák és pedagógus vett részt – az elődöntőben kétezren mérették meg magukat. A vándorversenynek 2019-től a Debreceni Tudományegyetem lesz a házigazdája.

kiemelt_indiai_nagykovet_2018

2018. április 23.
2 perc

Második alkalommal látogatott a Szegedi Tudományegyetemre Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete. A diplomata találkozott a Szegeden tanuló indiai hallgatókkal, majd előadást tartott India és Magyarország kapcsolatáról. Az Egyetemi Tavasz programsorozathoz kapcsolódva indiai tánc és hangszeres bemutató zárta a szegedi látogatást.

gyakorlo_alt_iskola

2018. április 20.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem gyakorló iskolái is szerepelnek az Oktatási Hivatal által összeállított kiemelkedő teljesítményű iskolák listáin. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában és az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában az átlagosnál nagyobb mértékben fejlesztik a diákok szövegértési és matematikai képességeit.

2018. április 19.
2 perc

Mozgáskultúrát fejlesztő és ismerkedést is kínáló szabadidős tevékenység a kubai salsa tánc. Az SZTE hallgatói mellett immár az SZTE dolgozói is kedvezményes formában, kezdő és középhaladó szinten ismerkedhetnek a kubai salsával a 2018. május 8. és június 26. közötti táncórákon.

IMG_0044

2018. április 18.
3 perc

Az SZTE vezetése és az egyetemi tulajdonú Uni-Med Kft. a kínai Senhszi tartomány magas rangú küldöttségét fogadta 2018. április 16-án. Csongrád megye és az ázsiai óriás régiója immár 25 éves testvéri kapcsolatra tekint vissza. Új együttműködési megállapodás és szándéknyilatkozat aláírása erősíti a kooperációt.

IMG_8861-2

2018. április 17.
3 perc

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi Tanszéke, a PPKE Jog- és Államtudományi Kar Polgári Jogi Tanszéke, valamint az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Civilisztikai Tudományok Intézete 2018. április 12-én tartotta Trócsányi László igazságügyi miniszter megnyitója mellett "A személyiség és védelme – Az Alaptörvény VI. cikkelyének érvényesülése a magyar jogrendszeren belül" című tanulmánykötet bemutatóját az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari tanácstermében.

2018. április 17.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem kollégiumaiba áprilistól adhatják be kérelmeiket a hallgatók. Más időpontok vonatkoznak az elsőévesekre, a doktoranduszokra, a seniori pályázatosokra és a felsőévesekre.

Kiemelt_EURB

2018. április 17.
6 perc

A szubszidiaritás és a kohézió – ez Karl-Heinz Lambertz, a Régiók Európai Bizottsága elnökének legfontosabb üzenete. A Europe Direct Szeged iroda Integrációs Klubjának előadóját és a házigazdát is kérdeztük – többek között – az EU és a régiók jövőjéről.

2018. április 16.
2 perc

Perspektívák címmel nyílik meg Csapó Benő fotókiálllítása az Egyetemi Tavasz programjaként 2018. április 23-án. Az SZTE Neveléstudományi Intézetének egyetemi tanára egyrészt olyan korábbi, dekoratívabb fotókkal mutatkozik be, be, amelyek már hosszabb ideje saját lakását, barátai, kollégái otthonát, dolgozószobáját díszítik. Másrészt afrikai (marokkói, szenegáli) és közel-keleti (török, szíriai, jordániai, libanoni) emberekről készített portréiból, életképeiből nyújt áttekintést.

2018. április 16.
2 perc

Az érzékenyítés egy szemléletformáló program. Célja hogy a résztvevők megértsék a fogyatékossággal élő társaik nehézségeit, ha lehet, saját élményeken keresztül közelebb kerüljenek hozzájuk, illetve szakszerűen tudjanak segíteni akkor, amikor a másiknak tényleg szüksége van rá. A Szegedi Tudományegyetem Életvezetési Tanácsadó Központja érzékenyítési programokkal szeretné elérni, hogy a hallgatók megismerjék a felsőoktatásban tanuló speciális képzési igényű társaik nehézségeit, az egyes fogyatékossági típusok sajátosságait és következményeit, a személyes segítés lehetőségeit és szakszerű módjait, növelve bennük az eziránti vágyat.

IMG_8697

2018. április 12.
6 perc

Verselve és zenélve, fotótárlattal és díjátadóval a költészet napján, azaz 2018. április 11-én hivatalosan is megnyílt az SZTE 15. Egyetemi Tavasz rendezvénysorozata. Az SZTE ismét szélesre tárta kapuit: a május 18-ig tartó időszakban közel 50 helyszínen és 300 kulturális, művészeti, sport, illetve tudományos program közül válogathatnak az érdeklődők.

kiemelt_szimf_zenekar

2018. április 12.
1 perc

Az ELTE Művészeti Együttesének meghívására 2018. április 7-én nagysikerű, teltházas koncertet adott az Universitas Szimfonikus Zenekar Budapesten.

Ful-Orr-Gegeszet_nyito

2018. április 11.
3 perc

Több mint 1 milliárd forint kormányzati támogatásból újul meg az SZTE fül-orr-gégészeti klinikája. Új épületszárnyat alakítanak ki, amelyben modern műtők kapnak helyet. Megújulnak a kórtermek, a szociális helyiségek, nyugat-európai színvonalú lesz az ambulancia.

2018. április 11.
3 perc

171 hallgató, oktató és dolgozó adott vért az év 100. napján a Nagy SZTE Véradáson, kedden. Ezzel elérték a célt: nem 300, hanem 513 életet mentettek meg. A verseny szervezői arra hívják fel az ország felsőoktatási intézményeit: szervezzenek véradást, amelynek célja az SZTE által beállított nemhivatalos rekord megdöntése.

Kiemelt_Fulbright

2018. április 11.
2 perc

A posztgraduális hallgatók 2018. május 22-ig, az oktatók és kutatók október 10-ig nyújthatják be pályázatukat a Fulbright ösztöndíjra. Az Amerikai Egyesült Államok egyetemeire belépőt jelentő programról információs napot tartottak a Szegedi Tudományegyetemen.

kiemelt_jelentkezesek_SZTE

2018. április 11.
2 perc

Országos szinten tavalyhoz képest közel 2 000-rel többen, csaknem 108 ezren jelentkeztek a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A Szegedi Tudományegyetemre közel 26 ezer jelentkezés érkezett több mint 13 700 jelentkezőtől. Ebből 7507-en első helyen jelölték meg az SZTE-t.

fotográfusképzés_nyitó

2018. április 10.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar végzős fotográfus hallgatóinak fotóiból nyílt kiállítás a TIK-ben. A képeket 2018. április 21-ig az SZTE TIK nyitvatartási idejében tekinthetik meg az érdeklődők.

2018. április 10.
1 perc

Az SZTE Mérnöki Kara és a Konformitás Kft. környezetirányítási rendszer belső auditor képzést indít az MSZ ISO/IEC 14001:2015 szabvány szerint. A kurzust az MK és a TTIK hallgatóinak, a környezetvédelem és a környzetirányítás iránt érdeklődőknek ajánlják.

2018. április 10.
2 perc

Ha vonz a tudomány világa, és szeretnél tudományos alkotó munkát végezni, légy az ÚNKP-ösztöndíjasa! A Kormány 2018-ban is meghirdette az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíjpályázatait, melyekre május 10-ig és június 13-ig várják a jelentkezéseket.

2018. április 09.
3 perc

Az idei Egyetemi Tavasz egyik kiemelkedő programsorozata a 19. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál. Az SZTE Kulturális Irodája támogatásával 2018. április 11-től 15-ig élvezhetik az egyetemi polgárok is a színvonalas, változatos zenei műfajú gitárkoncerteket a különböző szegedi helyszíneken.

2018. április 09.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának szervezésében 2018. április 6-án, pénteken kezdődött a Kreatív Tudományos Program Középiskolásoknak című kétnapos rendezvény az SZTE Bolyai épületében.

2018. április 06.
2 perc

A megelőzés és a gyógyítás jegyében szervez rendezvényeket a Szegedi Tudományegyetem a nemzeti rákellenes nap körüli időszakban. A Szegedi Orvostanhallgatók Egyesülete 2018. április 9-én tumorprevenciós programokra, míg április 10-én a Szegedi Akadémiai Bizottság Orvostudományi Szakbizottságának Onkológiai Munkabizottsága tudományos ülésre várja az érdeklődőket.

2018. április 06.
2 perc

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi Tanszéke, a PPKE Jog- és Államtudományi Kar Polgári Jogi Tanszéke, valamint az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Civilisztikai Tudományok Intézete 2018. április 12-én, 14.00 órai kezdettel tartja Trócsányi László igazságügyi miniszter megnyitója mellett A személyiség és védelme – Az Alaptörvény VI. cikkelyének érvényesülése a magyar jogrendszeren belül című tanulmánykötet bemutatóját az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Kari tanácstermében.

2018. április 06.
2 perc

Az esztergomi Dobó Katalin Gimnázium diákjai a tavalyi SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen nyerték a szegedi kirándulás és intézetlátogatás lehetőségét. A Szegedi Tudományegyetem Igazságügyi Orvostani Intézetétében részt vettek boncoláson, és a kábítószerekről szóló előadáson is.

SZTE_ET_2018

2018. április 06.
8 perc

Az SZTE Egyetemi Tavasz programsorozata 2018. április 11. és május 18. között várja az érdeklődőket. Az öt hét alatt ötven helyszínen közel háromszáz program közül válogathat a közönség. A mindenki számára nyitott rendezvénysorozaton kulturális és sportesemények, kari napok, egyetemi színházi találkozó, gitárfesztivál, tematikus séták, tudománynépszerűsítő programok és konferenciák várják az érdeklődőket.

kiemelt_AB_2018

2018. április 06.
3 perc

Több mint 70 országos és regionális cég, munkaerő-közvetítő várta a TIK-be látogatókat április 5-én. Az SZTE Tavaszi Állásbörze újdonsága az Élőkönyvtár program volt, de a tavalyi évhez hasonlóan idén is szerveztek Állásbörze kávészünetet.

SZTE_Alma_Mater_dij_2018

2018. április 05.
2 perc

Tizenharmadik alkalommal adták át az SZTE Alma Mater presztízsdíjat, amelyet a Szegedi Tudományegyetem öregdiák szervezete minden évben azon cégnek ítél, amely kiemelt foglalkoztatója az SZTE-n végzett hallgatóknak, szoros kapcsolatot ápol az intézménnyel, és segíti céljainak megvalósítását. A díjazott NNG Kft. szponzorációval, kurzusokkal, tudományos projektmunkákkal, gyakornoki- és mentorprogrammal támogatja a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit.

IMG_7581

2018. április 04.
3 perc

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

2018. április 04.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar szervezésében 2018. április 6-7. között valósul meg a Kreatív Tudományos Program Középiskolásoknak című rendezvény.

 ÁJTK

2018. április 04.
2 perc

Több mint 650 millió forint állami támogatásból alakítják 21. századi, modern épületté a szegedi egyetem jogi karát. A Tisza Lajos körúti épületben a hallgatók számára közösségi, impozáns teret alakítanak ki az udvar befedésével. Az új tantermek fejlett digitális eszközökkel támogatják majd a minőségi oktatást. Visszaállítják az épület városképi szempontból is jelentős kupoláját.

2018. április 04.
5 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán 2018. március 21-én tartották meg a tavaszi Tudományos Diákköri Konferenciát. Négy szekcióban mérték össze a versenyzők tudásukat: élelmiszertudomány és technológia; műszaki, környezet-biotechnológiai és ökonómia tárgykörben.

2018. április 03.
2 perc

Második helyezést ért el az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Műszaki Informatika Tanszék hallgatóiból álló OmrOFF csapat a XXIV. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen. A háromnapos megmérettetésre 14 intézményből 25 csapat érkezett.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek