Bezár

Hírarchívum

2016. December

Kiemelt_GD_Berenyi

2016. december 23.
6 perc

Az idegtudományi méréseknél alkalmazható multiplexelt erősítőrendszer és a mikroelektródák fejlesztése terén elért eredményeiért Berényi Antal, az SZTE agykutatója is megkapta a Gábor Dénes-díjat. A 45 éve Nobel-díjat nyert magyar tudósról elnevezett elismerést eddig az SZTE 12 kutatója vehette át.

2016. december 23.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem közel 440 millió forintot nyert az anyagcserével összefüggő betegségek elméleti folyamatainak tisztázására. A projekt során többek között tanulmányozzák a szívelégtelenség kiváltó okait, a szívkárosodást megelőző folyamatok kórélettani hátterét, a szívizom betegségek genetikai hátterét.

Kiemelt_Rona-Tas

2016. december 21.
2 perc

A rovásírásról az SZTE professor emeritusa, az akadémikus Róna-Tas András a Magyar Tudomány Ünnepén tartott előadást, amelynek video változata elérhető. A rovásábécé kialakulásának történetét felfejtve igazolta az SZTE kutatója: a rovásírás egyik legrégebbi magyar nyelvemlékünknek tekinthető.

2016. december 21.
2 perc

Az energiatakarékosság jegyében idén is téli szünetet tart a Szegedi Tudományegyetem. Az intézmény épületei nagy részét bezárja 2016. december 24. és 2017. január 1. között, azonban ekkor is működnek az SZTE egészségügyi vagy közoktatási feladatokat ellátó egységei. A szegedi egyetemen 2017. január 2-án, hétfőn a szokásos rend szerint indul újra az élet.

2016. december 19.
2 perc

Olyan modern gyógyszerészeti kutató laboratóriumot alakítanak ki az SZTE-n, amely a jelenlegi fejlett terápiás készítményeket kombinálja a klasszikus farmakológiai vizsgálatokkal, így lehetőség nyílik például az őssejtek komplex vizsgálatára és tenyésztésre.

2016. december 19.
2 perc

Alapításának 20. évfordulóját ünnepelte a hallgatóknak biztosított egyetemi szolgáltatásokért felelős Universitas-Szeged Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. A hőskort Bolgár Zsolt, a cég ügyvezetője idézte meg azon a kiállítás megnyitón, amelyet pénteken tartottak a TIK Café-ban.

2016. december 16.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem is tagja annak a konzorciumnak, amely a következő években a daganatok kialakulásában szerepet játszó genetikai és epigenetikai változásokat vizsgálja. Az összesen 1,5 milliárd forint uniós támogatást nyert alapkutatás azt szándékozik meghatározni, hogy a génállomány instabilitása és az öröklődő anyag sérülései hogyan járulnak hozzá a daganatok kialakulásához. Az SZTE tumorbank létrehozásával is hozzájárul a projekthez.

Kiemelt_120_agrarkepzes

2016. december 13.
6 perc

„Minél messzebbre tekintesz vissza, annál távolabb látsz előre” – hangzott el többször is Churchill mondata azon a konferencián, amely a 120 éves hódmezővásárhelyi agrárképzés múltját idézve a mezőgazdaság és az agrár-felsőoktatás jelenére és jövőjére fókuszált.

2016. december 09.
3 perc

Az emberre jellemző agyi tulajdonságok alakíthatják ki az intelligenciánkat, és agyunk Achilles-sarkaként felelősek lehetnek az agyi betegségek kialakulásáért is. A Szegedi Tudományegyetemen dolgozó Tamás Gábor és Karri Lamsa vezette két kutatócsoport friss eredményei szerint az emberi neocorticalis hálózat egyedülálló jellemzőkkel bír.

2016. december 09.
3 perc

Nyílt napot tartottak csütörtökön az Szegedi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászati Klinika Nephrologia-Hypertonia Centrum Dialízis Központjában. Az SZTE mindig is úttörő szerepet játszott a vesepótló kezelések kidolgozásában és alkalmazásában. Ennek a hagyománynak szerves folytatásaként került kialakításra az újonnan átadott Dialízis Centrum, amelyet a nyílt napon tekinthettek meg az érdeklődők.

_MG_9399

2016. december 08.
3 perc

Közel kétmillió forint értékű melegítő- és újraélesztő asztalt valamint egy több mint félmillió forint értékű pulzusszám- és oxigéntelítettség mérésére alkalmas eszközt kapott az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika a Korábban érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány és a MEDICOR Zrt. támogatásának köszönhetően.

_MG_9200-001

2016. december 07.
7 perc

Világbajnokot is ünnepeltek az SZTE tehetségei között. Szabó Gábor, az SZTE rektora és Pál Tamás, Liszt Ferenc-díjas karmester mondott köszöntőt azon a gálán, amelyen átadták a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak kiírt előadói versenyek és alkotói pályázatok díjait, valamint a Jó tanuló, jó sportoló okleveleket, illetve a Sófi Alapítvány elismeréseit.

_MG_9352

2016. december 07.
5 perc

Felsőoktatási hallgatók számára hirdet Campus Mundi ösztöndíjakat a Tempus Közalapítvány a 2017/18-as tanévben megvalósuló külföldi részképzésre, szakmai gyakorlatra és rövid tanulmányútra.

enekkar_foto

2016. december 06.
1 perc

Az SZTE Argenteus Vegyeskara hagyományosan minden évben adventkor jótékonysági koncertet szervez, amelynek teljes bevételéből egy kiválasztott alapítvány munkáját támogatja. Idén a szegedi Mosolykommandó Alapítvány Bohócdoktorai lettek a kiválasztottak.

junior_prima_dijas_maleth_jozsef

2016. december 06.
2 perc

Orvostudomány kategóriában Junior Prima Díjjal ismerték el Maléth József, az SZTE ÁOK I. Belgyógyászati Klinika tudományos munkatársának munkáját. A díjat Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Bártfai-Mager Andrea, a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos adta át az MTA épületében. A díjjal a 30 év alatti, kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok tudományos munkáját ismerik el.

2016. december 05.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem 326,08 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Széchenyi 2020 program keretében. Az SZTE a támogatásból műszereket vásárol, kialakítja a Funkcionális Sejtbiológiai és Immunológiai Laboratóriumot. A végső cél: az SZTE konzorciumi partnereivel együtt létrehozza és közösen használja azt a „Fejlett Központi Szolgáltató Laboratórium-hálózatot”, amely a legmagasabb technikai színvonalon szolgálja a kutatást és oktatást.

2016. december 02.
1 perc

Hét magyarországi egyetem, közte a Szegedi Tudományegyetem is felkerült a Times Higher Education legfrissebb listájára. A feltörekvő és BRICS országok top 300-as rangsorában a 129. az SZTE - ezzel az eredménnyel némileg javítva korábbi 136. pozícióján.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek