Bezár

Hírarchívum

2017. December

2017. december 22.
12 perc

A magyar tudomány és azon belül az egyes felsőoktatási intézmények nemzetközi megítélését erősen befolyásolják a különböző egyetemi rangsorok. Ebben a versenyben azok az egyetemek tudnak sikeresek lenni, amelyek hatékonyan képesek újratermelni a hírnevüket a tudományos aktivitásukon keresztül. Ez az összefoglaló egy kiterjedt tudománymetriai elemzés háttéradatai alapján a romló helyzetünk okait kívánja röviden bemutatni.

teli_bezaras_nyito

2017. december 22.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog 2018-as évet kíván minden hallgatójának, munkatársának és valamennyi partnerének.

2017. december 22.
1 perc

Felsőfokú tanulmányaikat végző fiatalok számára tett közzé pályázati felhívást a Magyar Honvédség Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság. A 2018. január 15-ig „önkéntes tartalékosnak” jelentkezők ösztöndíjat nyerhetnek.

2017. december 22.
5 perc

Az SZTE hallgatói közül a diploma megszerzése után sokan külföldön próbáltak szerencsét. Ebben a számban Daru Orsolyát kérdezzük, aki német szakon végzett 2004-ben, az egyetem után Indonéziában, majd Balin próbált szerencsét, ahol búvártúrákat szervez, és egy magyar éttermet is üzemeltet. Ezekről a tájakról nagyon extravagáns elképzeléseink vannak, de vajon tényleg mindenki delfinekkel és tengeri teknősökkel úszkál szabadidejében? Erről mesélt nekünk Orsi.

Kiemelt_TIK_havas
2017. december 21.
2 perc

Magyarország legzöldebb egyeteme, az SZTE 2017. december 23. és 2018. január 1. között téli szünetet tart – az energiatakarékosság jegyében. 2012 óta hagyomány, hogy az évvégi ünnepek idején a Szegedi Tudományegyetem bezárja épületei nagy részét, de egészségügyi részlegeit folyamatosan működteti.

2017. december 21.
2 perc

Label France Éducation címet nyert 2015-ben a Szegedi Tudományegyetem gyakorló gimnáziumában működő francia-magyar két tanítási nyelvű tagozat. A francia nyelv oktatásában és a kultúraközvetésben 1993 óta élen járó intézmény munkája színvonalasságának újabb elismerése a budapesti Francia Intézetben minap átvett ajándék.

2017. december 19.
1 perc

December 5-én rendezték meg az SZTE Floorball Mikulás Kupát, melyen hat csapat mérte össze tudását.

2017. december 18.
1 perc

Három pályázó közül Prof. Dr. Rovó Lászlót választotta rektorjelöltjének a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa 2017. december 18-i ülésén.

Mobilitas_j
2017. december 18.
4 perc

A magyarországi intézmények közül az első, európai szinten a harmadik legmobilabb, az Erasmus+ programban külföldön is oktató tanári kar dolgozik a Szegedi Tudományegyetemen. Az idén 30 éves Erasmus legfrissebb EU-toplistáján 4 ezer felsőoktatási intézmény közül az SZTE a harmadik helyre került, maga mögé utasított minden hazai egyetemet. A TOP 3 magyar fogadóintézmény között az SZTE a második.

IMG_0272

2017. december 18.
5 perc

Kilenc iskola 12 projektje nyerte el 2017-ben a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Kutatóiskolája címet. A természettudományi, informatikai és műszaki tudományterületet érintő kutatási programokat egy éve alatt teljesíthetik a középiskolások.

kiemelt_Bibliak_atadasa

2017. december 15.
2 perc

Ötszáz teljes Biblia megvásárlásra kapott támogatást a Csongrádi Református Egyházmegye a Reformáció Emlékbizottság által hirdetett Bibliát a kórházakba pályázaton. Ebből száz példány az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egységeihez került.

2017. december 15.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ tájékoztatja minden kedves páciensét, hogy az I. sz. Rendelőintézetben a traumatológiai-, az általános sebészeti- és az érsebészeti szakrendelések munkarendje megváltozik.

2017. december 15.
4 perc

Középiskolások számára hirdet tudományos pályázatokat az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium. A blogíró, a cikkíró és a fotópályázat felhívásaira 2018. február 26-ig várják a pályamunkákat. Az első helyezett diákok ingyenesen vehetnek részt az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium nyári tehetséggondozó táborában.

kiemelt_mora_konferencia

2017. december 15.
6 perc

Az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium fontos szerepet tölt be a tehetséggondozásban. Ennek a küldetésnek a szellemében december 1-2. között Interdiszciplináris Konferenciát szerveztek, melyen 8 egyetem 17 szakkollégiumának 85 hallgatója vett részt.

szte_interregionaliskupa_2017

2017. december 15.
1 perc

Pécs adott otthont a negyedik alkalommal meghirdetett „Interregionális Kupa” elnevezésű, egyetemek közötti sporttalálkozónak, amelyen a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és – az idén először – a Kaposvári Egyetem hallgatói vettek részt.

Kiemelt_zold_TIK_j

2017. december 15.
2 perc

Javított múlt évi „zöld eredményén” a Szegedi Tudományegyetem. A GreenMetric 2017-es világrangsorában az SZTE 88. lett, és a tavalyi 107. helyről úgy lépett előrébb, hogy egyetlen év alatt több mint 100 intézménnyel több töltötte ki a zöld kérdőívet. Az SZTE az európai green-listán a 42., Magyarországon őrzi pozícióját: a legzöldebb hazai egyetem.

Thuroczy_Szabolcs_nyito

2017. december 14.
7 perc

Az Aranyélet című remake-sorozat rég nem látott sikert hozott a magyar filmpiacra. A sorozat egyik főszereplőjét, a Miklósi Attilát alakító Thuróczy Szabolcsot Magyarország egyik legfoglalkoztatottabb színészeként tartják számon. A József Attila Tudományegyetem jogi karán 1996-ban végzett színész telefonon mesélt nekünk munkásságáról és az egyetemi éveiről.

Kiemelt_fotos_j

2017. december 12.
4 perc

Fotópályázattal is tisztelgett a Szegedi Tudományegyetem egykori kutatója, oktatója és rektora, Szent-Györgyi Albert munkássága előtt. Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév egyik záró programjaként 2017. december 5-én nyílt meg a „Minden, ami C-vitamin” fotókiállítás. Az ötletes és kísérletező kedvű szegedi egyetemisták fényképeinek tárlata 2017. december 15-ig tekinthető meg az SZTE Rektori Épület átriumában.

Wolcz_Petra_kiallitas

2017. december 12.
1 perc

December 8-án nyílt meg Wolcz Petra "Minden ami..." című kiállítása a TIK-ben. A tárlaton egy volt rajz és építészeti síküveg szakos hallgató (JGYPK) műveit ismerhetik meg a látogatók.

2017. december 12.
5 perc

Az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány 2018-ban is ösztöndíjakkal támogatja a kiemelkedő tanulmányi és tudományos eredményekkel rendelkező egyetemi hallgatókat. Az Alapítvány ösztöndíjaira 2018. február 14. (szerda) 12 óráig lehet pályázni.

SZTE_JGYPK_rangsorokban_2017

2017. december 11.
1 perc

A Heti Válasz és a HVG Diploma rangsorában is előkelő helyen szerepelnek az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar képzései.

DSC_0066

2017. december 11.
10 perc

Adventi dallamokkal köszöntötte a Szegedi Egyetemi Énekkar az SZTE hallgatói díjkiosztó ünnepségén megjelenteket. Köszöntőt mondott a rektor és a Kossuth-díjas író. Közel negyven egyetemista tehetség munkáját jutalmazták. Az egyetemi kórus és az Univeritas Szimfonikus Zenekar először mutatta be együtt a Szent-Györgyi Himnuszt…

Kiemelt_SZGYTV_donto

2017. december 08.
9 perc

Cambridge-be utazik, mert megnyerte a Szegedi Tudományegyetem VI. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyét a budapesti Baár-Madas Református Gimnázium csapata. A fővároson kívül 14 megyéből és a Vajdaságból 59 team érkezett az SZTE különleges, mert több tantárgyat is érintő és a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert munkássága előtt tisztelgő vetélkedőjére.

Kiemelt_SZGYTV

2017. december 08.
6 perc

Olyan tehetséggondozó program a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Versenye, amelynek minden részvevője nyer – hangzott el a hatodik alkalommal életre hívott vetélkedő nyitányán. A 2017. december 7-én kezdődő rendezvény és a december 8-i döntő résztvevői bekapcsolódnak a Szegedi Tudós Akadémia december 9-én záruló előadás-sorozatába.

Kiemelt_konyvpremier_j

2017. december 06.
22 perc

Teltházas könyvpremieren ismerhette meg az olvasóközönség a legújabb Szent-Györgyi monográfia születéstörténetét. A Szent-Györgyi Albert Magyarországon című könyv két szerzője, Marton János és Pap Kornélia szívesen válaszolt a kérdésekre, beszélt a szegedi egyetem egykori Nobel-díjas rektora életművének érdekes részleteiről és az általuk feltárt új összefüggésekről.

almamikulas_2017

2017. december 06.
1 perc

A Mikulás immáron 12. alkalommal látogatott el a József Attila Tanulmányi és Információs Központba, ahol az SZTE Alma Mater ünnepségén a gyerekek személyesen is találkozhattak vele.

DSC_0264

2017. december 06.
2 perc

Negyed évszázados működését ünnepelte a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerészeti Karát támogató Szegedi Gyógyszerészképzés Fejlesztéséért Alapítvány. Az ünnepségen alapítványi elismeréseket is átadtak.

DSC_0406

2017. december 06.
2 perc

Együttműködési megállapodást írt alá az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar és a Magyar Kézilabda Szövetség. A kézilabda szakedző képzés megújul és visszakerül a felsőoktatásba.

2017. december 05.
3 perc

Az Enterprise Communications Magyarország Kft. a Szegedi Tudományegyetem több intézetének kutatóival együttműködve hozza létre azt az egyedülálló projektet, melynek keretén belül egy komplex tumor diagnosztikai rendszer fejlesztésébe kezdenek.

Kiemelt_perverseny1

2017. december 05.
5 perc

Először rendezett perszimulációs versenyt a szegedi joghallgatóknak a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete és a Szegedi Törvényszék. A joghallgatók vetélkedőjén elsősorban eljárásjogi szempontokat minősített a rangos szakmai zsűri.

kiemelt_SZGYTV

2017. december 04.
3 perc

Hatodik alkalommal rendezi meg középiskolások számára a Szegedi Tudományegyetem a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A kémia, biológia és fizika tantárgyból, valamint Szent-Györgyi munkásságáról és életéről szóló rangos tanulmányi vetélkedővel az egyetem egykori rektora előtt tiszteleg, ugyanakkor a tehetséggondozásra is hangsúlyt fektet.

„A Szegedi Tudományegyetem rektori (magasabb vezetői) beosztásra benyújtott pályázatok vezetői koncepciói.”
2017. december 04.

kiemelt_Czako_Gabor

2017. december 04.
3 perc

Címlapján ajánlja az Amerikai Kémiai Társaság neves szakfolyóiratának 2017. november 30-án közzétett száma Czakó Gábor, az SZTE Kémiai Intézet adjunktusa és Szabó István, az SZTE korábbi munkatársa cikkét. A publikáció a szerzők elmúlt években elért komoly hazai és nemzetközi visszhangot kiváltó eredményeit emeli reflektorfénybe, így például: egy új reakcióút felfedezését vagy a kísérletek minden korábbinál pontosabb modellezését.

DSC_0963

2017. december 01.
4 perc

Hazai és határon túli középiskolások, szüleik és tanáraik látogattak el november 30-án az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központba. A továbbtanulás előtt álló fiatalokat kari bemutatkozó előadások, képzési börze és pályaorientációs teszt várta az SZTE nyílt napján.

2017. december 01.
2 perc

A legjobb digitális megoldások felkutatására bruttó 38 millió forint összdíjazású pályázatot hirdet az OTP Fáy András Alapítvány. A pályázaton egyetemi hallgatók is indulhatnak, és a megálmodott projekt ötletével 2018. január 15-ig online jelentkezhetnek.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek