Bezár

Hírarchívum

2013. Február

1 2 
2013. február 28.
2 perc

A díjpályázaton a bolygónk legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő innovatív megoldásokat, projekteket, munkákat várnak a környezetvédelem, fenntartható fejlődés, desing, orvostudomány, egészségmegőrzés, -fejlesztés és oktatás területéről egészen március végéig.

nemzeti_kivalosag_program_kiemelt

2013. február 28.
3 perc

Érdemes figyelemmel kísérni a Nemzeti Kiválóság Program következő ösztöndíjfelhívásait, hiszen közeleg a pályázatok benyújtásának végső határideje.

2013. február 28.
1 perc

A testmódosítás, a testírás és a tetoválás témakörében szimpóziumot tartanak március 1-jén a Grand Caféban. A rendezvényen a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatói adnak elő; a Testeken át I. címet viselő program 15 órakor kezdődik.

2013. február 28.
1 perc

A Közéleti Kávéház keretében Várady Imre, a bánáti magyarság kiemelkedő szellemi vezetőjének Napló 2. című kötetét mutatják be március 7-én 17 órától Szegeden az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban (Mátyás király tér 26.).

2013. február 28.
1 perc

Nyolc-tízperces blokkban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem zöld törekvéseit, kiemelten a szürkevíz-hasznosítást áprilisban a Múltunk és jövőnk – a víz című dokumentumfilm-sorozat részeként a Magyar Televízióban.

2013. február 28.
2 perc

Március 11-éig jelentkezhetnek első körben az érdeklődő hallgatók az SZTE Média Centrum, illetve a Marketing és Kommunikációs Igazgatóság gyakornoki felhívására. A szegedi egyetem kommunikációs és gazdasági képzésein is lehetőséget kínál hallgatóinak a gyakorlati munkára.

aok_skill_labor_kiemelt

2013. február 28.
2 perc

Világszínvonalú Orvosi Készségfejlesztési Központtal bővült a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara. Az országban egyedülálló szimulációs laborokban az orvostanhallgatók valósághű helyzeteket gyakorolhatnak babákon.

2013. február 28.
2 perc

Gustav Klimt osztrák festőművész, a modernitás úttörője, a szecessziós stílus egyik legismertebb képviselője születésének 150. évfordulójára emlékeztek 2012-ben. A tiszteletére rendezett vándorkiállítás most az SZTE Klebelsberg-könyvtár aulájában is megtekinthető.

szabadegyetem_eli_kiemelt

2013. február 27.
7 perc

Hány méteres betonfalból épül az ELI ALPS „A” épülete a sugárzás kivédésére? Mivel kísérleteznek majd Szegeden? Milyen erejű a világ legerősebb lézere, s mekkorát terveznek megépíteni 2020-ra a tudósok? – többek közt ezekre a kérdésekre is választ kaptak a Szabadegyetem-Szeged programsorozat hallgatói.

2013. február 27.
2 perc

A március 13-i állásbörzét megelőzően az SZTE Karrier Iroda Tavaszi Állásbörze Felkészítő Napokat rendez március 11-12-én az SZTE TIK-ben. Az érdeklődők többek között arról is tájékozódhatnak, hogy mik a sikeres pályázat ismérvei.

2013. február 27.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának (SZTE JGYPK) hallgatói saját tárlattal mutatkoznak be. A rajz- és művészettörténet szakosok önálló alkotói kört hoztak létre Hermész Csoport néven, és a SZAB Székházban február 26-án nyílt tárlatot is közösen jegyzik.

2013. február 27.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék munkatársára emlékeznek március 4-én. A Közéleti Kávéház rendezvényén a tavaly tragikus körülmények között elhunyt geográfus életéről, munkájáról és utazásairól beszélgetnek 17 órától a Szegórában.

miert_erdemes_szegeden_tanulni_kiemelt
2013. február 27.
3 perc

Már csak néhány nap van hátra a felsőoktatási felvételi jelentkezési időszakból, amely idén március 1-jéig tart. A továbbtanulást tervezőknek szóló sorozatunkban most röviden összefoglaljuk, miért érdemes a Szegedi Tudományegyetemet választani.

nyilt_nap_kiemelt

2013. február 26.
2 perc

Mivel járult hozzá hazai fejlesztésekhez hazánk európai uniós tagsága? A kérdésre az érdeklődő választ kap az SZTE Füvészkert és az Oktatáselméleti Kutatócsoport március 2-i programján. A szegedi egyetem is bemutatkozik az Uniós fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött elnevezésű programon.

szte_magazin_kulonszam_kiemelt

2013. február 26.
1 perc

Már elérhető a SZEM februári (egyben idei első) száma, keressék bátran a jól megszokott terjesztési pontokon, az egyetemi épületekben és a kávézókban, vagy töltsék le a www.u-szeged.hu honlapról (ahol a Hírek rovat Szegedi Egyetem menüpontjában virtuálisan a korábban megjelent újságokba is belelapozhatnak)!

2013. február 25.
1 perc

Február 22-én második alkalommal rendezték meg az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában a Szegedi Hypertonia Napot.

2013. február 25.
4 perc

90 éve jelent meg Szegeden az első egyetemi újság, az Új Élet, 60 éve indult a mai Szegedi Egyetem Magazin elődje, a Szegedi Egyetem. A kettős évfordulót színes programsorozat köszönti.

2013. február 25.
2 perc

Felolvasóest keretében ismerkedhettek meg az érdeklődők Peter Waterhouse osztrák íróval és Szijj Ferenccel, magyar fordítójával, valamint újonnan magyarul megjelent regényével, a Háború és világgal (Krieg und Welt) február 20-án a Grand Caféban.

2013. február 24.
2 perc

A korszerű egészségügyi ellátás biztosítása mellett az orvosképzés szakmai gyakorlati és oktatási anyagának bővítése is a célja annak a projektnek, melynek keretében a szegedi egyetem és temesvári partnere speciális videokonferencia-rendszert épített ki.

elmenyfurdo_nyilt_nap_kiemelt

2013. február 22.
2 perc

Csordultig telt egyetemistákkal február 20-án az Egyetemi Nyílt Napon a Napfényfürdő Aquapolis. SZTE-s diákigazolvánnyal és dolgozói kártyával ingyen próbálhattuk ki a komplexum szolgáltatásait.

2013. február 22.
2 perc

Az orvoslásnak a belgyógyászatból kiágazó területét, a kardiológiát, azaz a „szívgyógyászatot”, a szív és az erek működésével és betegségeivel foglalkozó tudományt mutatja be a „Szívdobbanás… A kardiológia múltja és jelene” című kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton azt is megtanulhattuk, hogyan kell valakit újraéleszteni.

Kinai_holdujevi_unnep_a_szegedi_egyetemen_kiemelt
2013. február 22.
3 perc

A kínai holdújétvet köszöntötték és a Lampion-ünnepet idézték meg a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Konfuciusz Intézet programján. Így az egyetemen minden korosztály együtt ismerkedhetett a kínai kultúrával.

2013. február 22.
2 perc

A Móra Ferenc Múzeum „Pipás Pista, az átokházi hóhér” címmel kamara kiállítással kapcsolódik a Szegedi Nemzeti Színház Pozsgai Zsolt által írt darabjának ősbemutatójához. A kiállítás 2013. február 22. óta várja látogatóit.

2013. február 22.
1 perc

Elkészült a SzemeSZTEr című televíziós magazin februári adása. Az egyetemi magazin műsort a VTV Szeged tűzi műsorára, illetve hamarosan megtekinthető az SZTE honlapján is.

2013. február 22.
2 perc

Családbarát város – városbarát család. Többek között erről is szó esett a Szabadegyetem XI. szemeszter előadássorozatát megnyitó rendezvényen.

2013. február 22.
2 perc

Szegedi Hypertonia Napot rendeztek február 22-én a SZAB-székházban.

2013. február 21.
2 perc

Az SZTE Innovációs Klub februári rendezvényén olyan szegedi vállalatok vezetői mutatkoztak be, amelyek kijutottak a világpiacra.

pszihologia_napja_kiemelt

2013. február 21.
4 perc

Az egészség- és sportpszichológia volt a témája a Szegeden első alkalommal megrendezett Pszichológia Napjának február 21-én, melynek a SZAB-székház adott otthont. Az előadásokból többek között kiviláglott, miképpen épülnek hidak a testi és a lelki egészség között.

osztondij

2013. február 21.
2 perc

2013. február 20-án ismét ösztöndíj átadó ünnepségre került sor a Gazdaságtudományi Kar aulájában. A rendezvényen a tavaszi szemeszterre elnyert ösztöndíjakról szóló oklevelet kapták meg a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó, önköltséges képzésen, nappali tagozaton tanuló hallgatók.

2013. február 21.
2 perc

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozásával 2012 márciusában indult, és 2013. február végén fejeződik be a szegedi egyetem és temesvári partnere részvételével egy nagyszabású projekt, melynek keretében speciális videokonferencia-rendszer, illetve klinikák közötti közvetlen videokapcsolat fejlesztését végezték el a szakemberek.

2013. február 20.
2 perc

Orvosi Készségfejlesztési Központtal, rövidebb nevén „Skills-központtal” gazdagodott az SZTE Általános Orvostudományi Kara. Az egykori SZOTE-klub helyén közel 400 négyzetméteren kialakított oktatási térben bábukon szimulálják a kórképeket. A korszerű műanyag babák pislognak, izzadnak, dagad a lábuk, és ha kell, epilepsziát is szimulálnak.

2013. február 20.
2 perc

A Móra Ferenc Múzeum „Pipás Pista, az átokházi hóhér” címmel kamarakiállítással kapcsolódik a Szegedi Nemzeti Színház Pozsgay Zsolt által írt ősbemutatójához. A kiállítást február 22-én, pénteken 16 órakor nyitja meg Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója és Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója.

2013. február 19.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Honvédség megállapodásának értelmében mobil toborzópont nyílt a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

2013. február 19.
2 perc

Mucsi Gergő ütőhangszer-művész és a RitmusDepo zenei honlap főszerkesztője lesz a Közéleti Kávéház Fiatal tehetségek Szegeden sorozatának következő vendége február 20-án 17 órától a Somogyi-könyvtárban. A fiatal művész korábban az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi-alapítvány különdíjasaként a szervezet első zenész díjazottja volt.

2013. február 19.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának (SZTE ZMK) koncert fúvószenekara ingyenes koncertet ad a Reök-palotában. A február 19-i rendezvényen 17 órától híres alkotók népszerű filmzenéi csendülnek fel, így a Csillagok háborúja dallamain túl Morricone művei sem maradnak ki a repertoárból.

2013. február 19.
1 perc

Hetényi Magdolna akadémikussal beszélget Pál Molnár Elemér február 20-án 17 órától a Móra múzeumban.

2013. február 18.
1 perc

Peter Waterhouse osztrák író érkezik a Grand Caféba február 20-án 17 órától, felolvas Krieg und Welt című könyvéből, mely 2012-ben a Kalligramnál jelent meg magyar fordításban Háború és világ címen. A szerzőt a fordító, Szijj Ferenc is faggatja majd.

osztondijas_borze_kiemelt
2013. február 18.
16 perc

Miért érdemes ellátogatni február 19-én, kedden az SZTE rektori hivatalába szervezett Ösztöndíjas börzére? Mert a résztvevők megismerhetik azokat az ösztöndíj pályázatokat, melyekkel megnyílhat előttük a világ. Az ösztöndíjas börzéről folyamatosan tudósítunk.

Kinai_holdujevi_unnep_a_szegedi_egyetemen_kiemelt

2013. február 18.
2 perc

Az SZTE Konfuciusz Intézet holdújévi ünnepséget rendez 2013. február 21-én 15 órától. A szegedi egyetem központi épületében tartott programon – többek között – kínai esküvői jelmezbe öltözhetnek, hagyományos vacsorát kóstolhatnak az érdeklődők.

kommunikacios_kepzes_kiemelt

2013. február 18.
3 perc

Miért érdemes a szegedi kommunikáció- és médiatudományi képzést választani? Többek között erre a kérdésre is választ adott a szegedi kommunikáció szakos képzés 20. születésnapi ünnepe. A rendezvény február 18-22. között nyílt heti programokkal folytatódik.

2013. február 18.
2 perc

Valóságos éremesővel kápráztatták el drukkereiket a Szegedi Tudományegyetem hallgatói a 2013-as fallabda egyetemi-főiskolai országos bajnokságon.

2013. február 18.
1 perc

Ingyenes a belépés 2013. február 20-án szerdán a Napfényfürdőbe SZTE hallgatóinak diákigazolvánnyal, illetve az egyetem alkalmazottai számára dolgozói kártyával. Az egyetemi polgárok – többek között – kipróbálhatják a csúszdákat és játékos vetélkedőkön is részt vehetnek.

2013. február 18.
1 perc

Ismét nyitott pályákkal, ingyenes és új lehetőségekkel várják a mozogni vágyókat: február 23-án sportszombatot tartanak az SZTE Sportközpontban.

2013. február 15.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán az EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda rendezvényének témáját a Nabucco gázvezeték és Európa kapcsolata adta. Az Integrációs Klub programján kiderült: a több országon átívelő projekt a választás szabadságát hozza el a fogyasztóknak.

2013. február 15.
2 perc

A sport és az egészség pszichológiája lesz a témája a Szegeden első alkalommal megrendezendő Pszichológia Napjának február 21-én 9-től 18 óráig a SZAB-székházban, melyre előadásokkal, műhely- és kerekasztal-beszélgetésekkel készülnek a szakemberek.

2013. február 15.
2 perc

A Magyar Fulbright Bizottság és a Magyar Innovációs Szövetség közreműködésével programot szerveztek a szegedi középiskolásoknak, melynek célja a műszaki és természettudományok megkedveltetése, valamint a feltalálói hivatásra való buzdítás volt.

2013. február 14.
3 perc

Szakmai megbeszélést tartottak a magyar hulladéktörvény biogázüzemeket érintő kérdéseiről, valamint a szerb biogázüzemekről február 14-én az EDF-Démász székházban. Egy főként az EU által finanszírozott magyar-szerb határon átnyúló IPA-projekt keretében az Újvidéki Egyetem Technikai Fakultás munkatársai szegedi szakemberektől tanulják a biogáztechnológia alapjait.

2013. február 13.
5 perc

A 2012/2013-es tanév második félévének kezdetén kipróbálta az egyetem az úgynevezett kedvezményes kurzusfelvételt, hogy mérsékelje az ETR túlterheltségét. Az újításról Varga Zsuzsanna oktatási igazgató elmondta: sikeresnek bizonyult az új rendszer.

2013. február 13.
1 perc

Az SZTE Európa-tanulmányok Központ által működtetett EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda február 14-én, 17 órától rendezi soron következő Integrációs Klub rendezvényét, melynek témája a Nabucco gázvezeték.

2013. február 12.
1 perc

Egykori hallgatóival szervez beszélgetést a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszéke. A 20. születésnapját ünneplő szak programján újságírók, sajtóreferensek és egyéb médiaszakemberek mesélnek munkájukról február 15-én a Szegórában.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek