Bezár

Hírarchívum

2019. Június

1 2 

Kiemelt_MTA_Bolyai_nap_2019

2019. június 30.
3 perc

A PhD-n túljutott legkiválóbb fiatalokat segíti a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj, amelyet az MTA alapított 1996-ban. Az egy, két vagy három évre szóló anyagi támogatást 2019-ben 151 fiatal, köztük 17 kutató a Szegedi Tudományegyetem munkatársaként nyerte el. Az SZTE kutatói közül 12 ifjú Bolyai-oklevelet, 1 tehetség MTA Bolyai-emlékplakettet is kapott.

Desktop16

2019. június 29.
4 perc

A kémiai reakciók dinamikájának, illetve új, rákellenes fémkomplexek kölcsönhatásainak a megértése a célja az SZTE 2 legújabb Lendület pályázatos kutatójának, Czakó Gábornak és Enyedy Éva Annának. Az MTA Lendület programja 2019-től 16 új kutatócsoportot támogat.

nyito_europai_egyetemek

2019. június 28.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetemet is beválasztotta az Európai Bizottság azon felsőoktatási intézmények közé, amelyek az első „európai egyetemi” szövetségek részét képezik. Ezen intézmények révén az európai felsőoktatás vonzóbbá válik, fokozódik az intézmények, a diákok és a dolgozók közötti együttműködés. Az SZTE az európai egyetemek élvonalába tartozó négy partnerintézményével a globális egészség kihívásaira keresi a választ.

IMG_2962

2019. június 27.
8 perc

Zeneművészeti felsőfokú képzés mellett hamarosan új, a vizualitáshoz kötődő művészeti szakokat indít a Szegedi Tudományegyetem. Ez a terve az SZTE Zeneművészeti Karnak, amely nevét – az SZTE Szenátusa egyetértésével – SZTE Bartók Béla Művészeti Karra változtatná. Az SZTE e karának új dékánja 2019. július 1-jétől Nátyi Róbert művészettörténész, akit a kapcsolathálóról és a jövőről is kérdeztünk.

kiemeltdiplomaoszto

2019. június 27.
2 perc

A nyári diplomaosztó ünnepségek sorozata 2019. június 27-én, csütörtökön kezdődik a Szegedi Tudományegyetemen. A végzős hallgatók a nyári időszakban tizenkét karon vehetik át okleveleiket.

2019. június 26.
5 perc

Az SZTE Bölcsészettudományi Kar egykori hallgatójának, Pál Sándor Attilának az új kötetét mutatták be a 90. Ünnepi Könyvhéten. Így lett 2019. június 12-én, a Grand Caféban a Balladáskönyv a főszereplő.

nyito_europai_egyetemek

2019. június 26.
4 perc

Az Európai Bizottság június 26-án jelentette be, hogy melyek azok az Európa különböző részein működő felsőoktatási intézmények, amelyek az első „európai egyetemi” szövetségek részét képezik. Ezen intézmények révén az európai felsőoktatás minőségi szempontból javulni fog és vonzóbbá válik, valamint fokozódik az intézmények, a diákok és a dolgozók közötti együttműködés.

nyito_SZTE

2019. június 26.
2 perc

A „Te már szinte SZTE-s vagy” kezdeményezés célja, hogy azok a középiskolások, akik a továbbtanulásnál megjelölték a Szegedi Tudományegyetemet, már a nyár folyamán megismerjék az intézményt és az egyetemi életet. Az SZTE+ kártyával rengeteg kedvezményt vehetnek igénybe a diákok, akiket külön rendezvényekkel és július 3-án Brains koncerttel várnak Szegeden.

dudasnatalia_agrofoto

2019. június 25.
2 perc

Dudás Natália, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar elsőéves molekuláris bionika szakos hallgatója nyerte a 2019. évi Agrofotó pályázat fődíját.

nyito_viz

2019. június 25.
3 perc

A nanotechnológia és a fotokatalitikus eljárások ötvözésével olyan víztisztító berendezésen dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem és az indiai Amity (Noida) Egyetem kutatói, amely milliók életére lehet kihatással a jövőben. A berendezés képes lehet a nyugati világban a mezőgazdaság és a harmadik világban például a textilipar szennyező anyagait eltávolítani az édesvizekből.

FIEALC_SZTE

2019. június 25.
5 perc

A Latin-Amerika és Karibi Tanulmányok Nemzetközi Szervezete (FIEALC) és a Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszéke „Latin-Amerika és a világ: együttműködési és találkozási terek” címmel rendezi meg a FIEALC XIX. Kongresszusát június 24. és 28. között Szegeden. A tudományos tanácskozásra 33 országból közel 400 résztvevő érkezett.

nyito_SZTE_Tajvan

2019. június 25.
2 perc

A gyógyszertudomány és a gyógyszerkutatás területén kötött együttműködési megállapodást a Szegedi Tudományegyetem és a tajvani Kaohsiung Medical University. A június 24-én aláírt keretmegállapodás lehetőséget teremt közös tudományos programok és kurzusok kidolgozására, az intézmények közötti oktatói és hallgatói mobilitásra, valamint vendégoktatók fogadására.

levendula3

2019. június 25.
1 perc

Hatodik alkalommal rendezi meg közösen a Szegedi Levendula Napokat az SZTE Füvészkert és az SZTE NKI Kulturális Iroda. Június 29-én, szombaton és 30-án, vasárnap reggel 9 órától kézműves termékekkel, ismeretterjesztő előadásokkal, koncertekkel, tánccal és színházi műsorral várják az érdeklődőket minden korosztályból.

nyito_elektromos_auto

2019. június 25.
4 perc

Új reményekkel vágnak neki a július 1-5. közötti Shell Eco-marathon versenynek a Szegedi Tudományegyetem hallgatói. Az SZTE STECO csapata már harmadik alkalommal vesz részt a nagyszabású versenyen. Idén az új fejlesztéseknek köszönhetően jobb eredményekben reménykednek.

nyito_klinika_fozes

2019. június 24.
3 perc

A déli harangszó után ebédre várták a vendégeket az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Petri Gábor Klinikai Tömbjének aulájába. A „Főzzük körbe Magyarországot kórházainkban!” elnevezésű országos, a kórházi étkeztetést népszerűsítő gasztronómiai sorozat 12. állomásán Ambrus György Venesz-díjas mesterszakács tálalta fel az aznapi klinikai menüt.

2019. június 24.
2 perc

Több mint 630 millió forint vissza nem térítendő támogatásból alakítottak ki kutatás-fejlesztési centrumot a Szegedi Tudományegyetemen. A hazánkban egyedülálló központ lehetőséget teremt élenjáró alap- és alkalmazott kutatási projektek megvalósítására, erőteljesen szinergizálva az élettudomány és a biotechnológia meghatározó kutatási célkitűzéseivel.

agy

2019. június 21.
3 perc

Kutatások igazolták annak a vér-agy gáton átjutó gyógyszermolekulákat tartalmazó nanomedicinás kapszulának a hatékonyságát, amelyet a Szegedi Tudományegyetem professzorai fejlesztettek ki. Az elsősorban neurológiai problémákra ható gyógyszermolekulák nanokapszulás bejuttatása a központi idegrendszerbe több millió ember életére lehet pozitív hatással. A szabadalmaztatás alatt álló fejlesztéshez hasznosító partner kerestetik.

Kiemelt_Balaton

2019. június 20.
5 perc

Több mint háromszáz ingatlanja közül kitüntetett szerepűek a Szegedi Tudományegyetem üdülőházai. Húsz év után ismét bekukkantottunk a balatonboglári SZTE-házakba. Időutazással is felért az egy hetes nyaralás: a visszatérő vendégekkel nosztalgiáztunk, a szakszervezeti vezetőt a közelmúlt és a jelen erőfeszítéseiről és a jövőről kérdeztük.

2019. június 20.
2 perc

Több elemből álló, hálózatra kapcsolódó napelemes rendszert telepítettek a Szegedi Tudományegyetemen. A KEHOP-5.2.11-16-2017-00149 számú „Fotovoltaikus rendszer kialakítása a Szegedi Tudományegyetem villamosenergia ellátásának céljából” című pályázat több mint 100 millió forint támogatást nyújtott a rendszer kiépítésére. A fejlesztés hozzájárul a megújuló energiaforrás felhasználás növeléséhez és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

honvedseg

2019. június 20.
3 perc

Magyarország honvédelmi minisztere a felsőoktatásban tanuló hallgatók részére pályázatot hirdet honvédségi ösztöndíj elnyerésére. A pályázatokat írásban kell benyújtani, melynek beérkezési határideje 2019. július 17-e, szerda.

2019. június 20.
4 perc

Egy évet tölthettek el az SZTE BTK Hungarológia Központban azok a kínai hallgatók, akik a Sanghaj Nemzetközi Tanulmányok Egyetemről érkeztek az SZTE-re, hogy megismerkedjenek a magyar nyelvvel és kultúrával. A kínai hallgatók ünnepélyes évzárójukon, június 19-én, magyarul számoltak be szegedi élményeikről.

kiemelt_bababarat

2019. június 20.
2 perc

„Bababarát kórházzá” szeretne alakulni az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, ezért a Korábban érkeztem Dél-alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány együttműködésével elindítják a klinika dolgozói számára azt a képzést, amely az anyatejes táplálást segíti. A program egyes elemei már a klinikai ellátás részét képezik, ezt a folyamatot azonban tovább fejlesztik.

Rektori nyilatkozat a Szegedi Tudományegyetem semlegességéről
2019. június 19.

A Szegedi Tudományegyetem rektoraként az Egyetemen foglalkoztatott kollégák munkaidőn túli, magánemberként tett politikai szerepvállalását – a politikai irányultságtól függetlenül – alkotmányosan rögzített alapjogként mindenkor tiszteletben tartom.


Ugyanakkor Egyetemünk lelkiismereti, világnézeti és politikai semlegességének megőrzését a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa által is megerősítetten, alapvető követelményként feltétel nélkül érvényesíteni kívánom.


A fentiekre figyelemmel az Egyetem egyes, elenyésző kisebbséget jelentő, aktív vagy nyugdíjas oktatója által különböző fórumokon kinyilvánított – kormányzati döntéseket megkérdőjelező – vélemény tekintetében is hangsúlyozni kívánom a Szegedi Tudományegyetem semlegességét.


Az Egyetem szervezeti keretein kívül létrejövő szerveződések a Szegedi Tudományegyetem nevét engedély nélkül nem használhatják.


Prof. Dr. Rovó László rektor

Balazs_Barbara_AJTK

2019. június 19.
1 perc

Harmadik díjjal jutalmazták Balázs Barbara munkáját a Kozma Sándor emlékére hirdetett tudományos pályázaton. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar IV. évfolyamos hallgatója június 11-én az Ügyészség Napja alkalmából rendezett ünnepségen vette át az elismerést.

kettos_diploma_megallapodas

2019. június 19.
1 perc

Szándéknyilatkozatot írtak alá kettősdiploma együttműködésről a Szegedi Tudományegyetem és a kunmingi Yunnan Egyetem (YNU) Gazdaságtudományi Karainak képviselői.

QS_2019

2019. június 19.
1 perc

Ismét a világ vezető egyetemei közé került a Szegedi Tudományegyetem. A Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as ranglistáján az 501-510. helyen végzett az intézmény. Ez a pozíció magyarországi viszonylatban a legjobb.

2019. június 18.
3 perc

Az indiai Amity Egyetem Alkalmazott Anyagtudományi kutatócsoportja, valamint hazai partnerek segítségével az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai, valamint Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszéke közös projekten dolgozik. A kutatók közös célja, hogy a környezetbarát zöld kémia eszköztárának felhasználásával korszerű anyagtudományi, nanotechnológiai fejlesztést valósítsanak meg, elsősorban vízkezelési és víztisztítási feladatok megoldásához. Az eredményeket workshopon mutatták be a SZAB-székházban.

Kiemelt_Polisz

2019. június 18.
4 perc

Kitüntetett hely és létmód a polisz. Egy politikai, vallási, kulturális, gazdasági és erkölcsi közösség együttélésnek tere, s mint ilyen lett a főszereplője a Lábjegyzetek Platónhoz könyvsorozat 17. kötetének. A poliszról a szerkesztőt, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Filozófia Tanszékén oktató Laczkó Sándort kérdeztük.

Kiemelt_Jogtudosok

2019. június 18.
5 perc

Révész Béla a Szegedi Tudományegyetem Politológia Tanszékének habilitált egyetemi docense. Már nagyon régóta beleásta magát a titkosszolgálatok történetébe, így Magyarországon talán a legavatottabb szakértője a témának. Legújabb könyvében olyan jogtudósokat ismerhetünk meg, akik valamilyen kapcsolatban álltak a titkosszolgálattal is.

IMG_1032

2019. június 18.
3 perc

A Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny különdíjának köszönhetően tekinthettek be az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium diákjai az SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet munkájába. A diákok izgalmas laborgyakorlaton vehettek részt: az emberi kromoszómákat vizsgálták mikroszkóppal.

Kiemelt_BLeaj
2019. június 18.
6 perc

Versei témáját főleg a mindennapokból és a személyes tapasztalataiból gyűjti Pejin Lea, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója. Első verseskötete három évvel ezelőtt jelent meg Nyugati csiga körfűrésszel álmodik címen. A vajdasági Zentáról érkezett szerzőt kérdezve – a politikai versek mellett – a határontúliságról és a szerelmi lírájáról is beszélgettünk.

kiemelt_mikromuanyagok

2019. június 17.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén elkezdett átfogó kutatások rávilágítanak, hogy a hazai folyók üledékében is jelentős mennyiségű mikroműanyag szennyeződés lehet. Például a Marosban egy kilogrammnyi, mederből származó üledékmintában esetenként akár 40 ezer darab mikroműanyag szemcse is található. A szennyezés feltérképezését folytatják a szegedi kutatók.

AOK_szakmai_gyakorlat

2019. június 17.
1 perc

A houstoni székhelyű The Methodist Hospital – Texas Medica Center mellett a Keck School of Medicine of the University of Southern California is várja szakmai gyakorlatra a Szegedi Tudományegyetem végzős orvostanhallgatóit.

Kiemelt_Homoki-Nagy

2019. június 16.
4 perc

A „szorgalmam keresménye” kifejezés mit jelent? Mennyibe került egy jobbágygyerek mesterségre taníttatása a XVIII – XIX. században? Miből állt a kelengye? Miért végrendelkeztek azok a jobbágyok is, akiknek voltak törvényes örököseik? E kérdésekre is választ kaptak a 90. Ünnepi Könyvhéten azok az érdeklődők, akik részt vettek az SZTE NKI által szervezett program-sorozat nyitányát jelentő beszélgetésen: a jogtörténész prof. dr. Homoki-Nagy Máriával a történész dr. Marjanucz László beszélgetett.

Kiemelt_Tarsasjatek

2019. június 16.
5 perc

A történelem egyáltalán nem „unalmas magolásról és évszámokról” szól – hangsúlyozzák az SZTE PhD-hallgatói. Az SZTE BTK Történelemtudományi Doktori Iskola fiataljai az általuk fejlesztett 7 társasjátékkal rendhagyó töri órákat tartottak a 90. Ünnepi Könyvhéten. E konfliktus-szimulátorokat több történelem szakos hallgatóval együtt mutatják be a szegedi könyvünnep centrumában, az SZTE Dugonics téri Rektori Épület előtti József Attila szobornál is.

Gal_Bela_nyito

2019. június 15.
6 perc

A József Attila Tudományegyetem biológia-kémia szakján végzett Gál Béla, az ország egyik legjobb gimnáziumának, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumnak idén nyugdíjba vonuló igazgatója. Pályaválasztásról, pedagógus létről és az elkövetkező nyugdíjas évekről is szó esett interjúnkban.

Kiemelt_Lehetseges_j

2019. június 15.
5 perc

„Rajtunk és rajtad is múlik, hogy a jövőnk lesz-e a körforgásos gazdaság.” Ez is üzenete a Szegedi Tudományegyetem környezettudomány mesterszakos hallgatója, az APPLIA Magyarország Egyesülés munkatársa, Mészáros Fanni a Forgó Morgó a tengeren, illetve a Körforgó Morgó, az új barát című két kötetéből megismert Kati és Peti kalandjait folytató legújabb, Lehetséges? című mesekönyvének.

Kiemelt_Konyvhet_2019

2019. június 15.
9 perc

„Amelyik város nincs megírva, nem létezik” – jelentette ki a József Attila-díjas, egykor a szegedi egyetemen tanuló író, Grecsó Krisztián a 90. Ünnepi Könyvhét nyitányán. A szegedi könyvünnep 2019-ben is korábban kezdődött és tovább tart, mint más városokban. A közel 150 program harmadát az SZTE NKI szervezte, minden második rendezvény főszereplője vagy közreműködője kötődik a szegedi universitashoz.

Alma_mater_weekend_2019

2019. június 14.
2 perc

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg az SZTE Alma Mater Weekend és Sportnapot, melyre idén is izgalmas családi programokkal és az elmaradhatatlan főzőversennyel készülnek. Június 22-én, a Hattyas sori SZTE Sportközpontban ugrálóvár, kipróbálható sportok, kézműves foglalkozások és izgalmas, tudományos kísérletek várják a volt- és jelenlegi SZTE-s hallgatókat és dolgozókat.

IMG_2261

2019. június 13.
3 perc

Ismét átadták az SZTE BTK Kommunikáció-és Médiatudományi Tanszékén a Befutó Gyakornoki Program okleveleit. A 2015-ben indított programra idén 13 kommunikáció szakos hallgatót választottak ki, akik a következő félévben kezdik meg fizetett gyakornoki munkájukat. A program célja, hogy a hallgatók fedezni tudják tandíjukat miközben értékes szakmai tapasztalatokkal gazdagodnak.

2019. június 13.
1 perc

A 20 hónapos futamidejű projekt célja, hogy két innovatív kompetencia laboratóriumot hozzon létre Szerbiában és Magyarországon az automatizálási és a mechatronikai cégek számára. A laboratórium eszközeit a vállalkozások kipróbálhatják, megtanulhatják kezelni, mielőtt saját vállalkozásukban is használnák őket. A projektben részt vevő szervezetek és a vállalatok képviselői június 12-én Szegeden tanácskoztak.

kiemelt_study_portals

2019. június 13.
1 perc

Öt területen kapott kiváló minősítést a Szegedi Tudományegyetem a hallgatók elégedettségét mérő Global Student Satisfaction Awards nemzetközi felmérésben.

2019. június 13.
1 perc

A HMAA (Hungarian Medical Association of America) kezdeményezésére a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara együttműködési megállapodást kötött a houstoni székhelyű The Methodist Hospital – Texas Medica Center-rel (Texas állam). A csereprogramban szegedi végzős orvostanhallgatók tölthetik szakmai gyakorlatukat aneszteziológia, érsebészet,sebészet és neurológia területén houstoni kórházakban.

IMG_8429

2019. június 12.
2 perc

Oktatási és kutatási együttműködési megállapodást kötött a precíziós mezőgazdaság, az agrár-, víz- és környezetgazdálkodás, az állattenyésztés, a zöldség-, gyümölcstermesztés és az élelmiszertudományi kutatások területén a Szegedi Tudományegyetem és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK). Az erről szóló megállapodást június 12-én írták alá az SZTE-n.

kiemelt_SZTE_Hebei_University

2019. június 12.
2 perc

A mezőgazdasági oktatás és kutatás fejlesztésének céljából kötött együttműködési megállapodást június 7-én a Szegedi Tudományegyetem és a kínai Hebei Agricultural University. A közös munka tervei között szerepel egy modern mezőgazdasági kutatóközpont létrehozása, hallgatói és oktatói csereprogramok és közös képzési kínálat kialakítása.

2019. június 12.
1 perc

Június 7-én, pénteken sikeresen záróvizsgázott a vajdasági magyar inkluzív fejlesztő szakpedagógus kollégák első csoportja Szabadkán, a Vajdasági Magyar Képző, Kutató és Kulturális Központ (VM4K) épületében. Az SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet által kidolgozott, létesített és indított négy féléves szakirányú továbbképzési szak első csoportja ezzel befejezte tanulmányait.

FIEALC_SZTE

2019. június 12.
3 perc

A Latin-Amerika és Karibi Tanulmányok Nemzetközi Szervezete (FIEALC) 2019. június 24. és 28. között tartja nemzetközi konferenciáját Szegeden. Az SZTE BTK Hispanisztika Tanszéke által szervezett kongresszusra több mint 40 országból közel 500 résztvevő érkezik, a kutatók és oktatók mellett latin-amerikai politikusok és egyetemi vezetők is.

2019. június 12.
1 perc

A brüsszeli innovációs díj jelöltjei közé öt kategóriában közel 200 projekt jutott be. Az egészségügyi szolgáltatások korszerűsítése kategóriában a Szegedi Tudományegyetemen fejlesztett személyre szabott implantátumok és navigációs sebészeti eljárás is bekerült a legjobbak közé. Szavazzon július 9-ig az SZTE projektjére!

kiemelt_FOG-alapkoletetel

2019. június 11.
4 perc

Több mint 1 milliárd forint kormányzati támogatásból újul meg a szegedi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika. Az új épületszárnyban nyugat-európai színvonalú ambulancia, modern műtők és kétágyas kórtermek kapnak helyet. A kivitelezési munkálatokat a magyarországi építési piac egyik meghatározó társasága, a szegedi KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. végzi. Az új szárny alapkövét június 11-én helyezték el a klinika mögötti területen.

IMG_7498

2019. június 07.
6 perc

Pedagógusnap alkalmából idén is köszöntötték az SZTE pedagógusait június elején. Az ünnepélyes rendezvényen az egyetem oktatóinak munkáját ismerték el, és átadták a Pedagógus Szolgálati Emlékérmeket a nyugdíjba vonuló tanítóknak.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek