Bezár

Hírarchívum

2012. Május

1 2 3 
2012. június 13.
4 perc

Megjelent a KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJ - FELHÍVÁS, a KÖZTÁRSASÁGI ÖSZTÖNDÍJ 2012/2013. tanév - PÁLYÁZATI LAP. A 10 hónapra szóló, havi 34 ezer forintos ösztöndíjra pályázni 2012. július 2-ig lehet.

 

kiemelt_-_pedagogus_koszontes

2012. június 02.
1 perc

Pedagógusnap alkalmából az SZTE gyakorló iskoláinak tanárait, valamint a pedagógusképzéssel foglalkozó karok vezetőit hívták meg egy kis bensőséges fogadásra.

 

2012. június 01.
2 perc

Rendezvénysorozattal ünnepli fennállásának fél évszázados évfordulóját a Mérnöki Kar június 6-án és 7-én. Többek között ünnepi tanácsüléssel, találkozókkal, konferenciákkal emlékeznek az elmúlt ötven évre.

 

2012. június 01.
2 perc

Egész napos rendezvénnyel és számos koncerttel búcsúzik frekvenciájától a Rádió Mi. A Szegedi Tudományegyetemhez (SZTE) több szálon kötődő kisközösségi médium június 3-i rendezvényének a Rongy Kocsma ad otthont, amelynek kerthelyiségében a „katicás” rádió lemezlovasai, koncerttermében pedig népszerű helyi zenekarok szolgáltatják a talpalávalót.

 

2012. május 31.
3 perc

37 nyertes között 2 szegedi – negyedik alkalommal hirdették ki a Magyar Tudományos Akadémia Lendület Fiatal Kutatói Program nyerteseit. A szegedi egyetem 6 pályázója közül a nanotechnológiával foglakozó Kukovecz Ákos kap támogatást.

 

2012. május 31.
1 perc

Mintegy 22 ország 65 előadójára számítanak június 3. és 8. között az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék Elektrokémiai Kutatócsoportjának közreműködésével szervezett „International Workshop on the Electrochemistry of Electroactive Materials (WEEM)” konferenciára. A tanácskozásnak Hódmezővásárhely ad otthont.

 

Pneumobil2
2012. május 30.
1 perc

Műszaki fejlődés és fenntarthatóság címmel rendez programokat a Szegedi Tudományegyetem a Magyar Műszaki Értelmiség Napjának alkalmából. A június 5-i (keddi) bemutatóknak, akcióknak a JATIK ad otthont.

 

Bor_Zsolt_-_kiemelt

2012. május 30.
8 perc

A magyar kultúra és tudomány öt kiemelkedő képviselője, köztük az SZTE professzora, Bor Zsolt fizikus, akadémikus vehette át a Corvin-láncot Áder János köztársasági elnöktől, Orbán Viktor miniszterelnöktől és Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől május 30-án Budapesten. A Corvin-lánc Testület 13 tagja közül 4 kötődik a szegedi universitashoz.

 

2012. május 30.
1 perc
szentgyorgyi_montazs_new3
2012. május 30.
6 perc

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában beléphetünk a Klebelsberg Könyvtárba, ott az egyetemtörténeti gyűjteménynek otthont adó szobába. A hely, az MR1 népszerű riportsorozata a Kossuth adón hallható: június 14-én (csütörtök) 11 óra 5 perctől Szent-Györgyi szegedi helyeiről.

 

2012. május 30.
2 perc

Meghosszabbította a Somogyi-könyvtár az SZTE Tehetségponttal szervezett közös kiállítás-sorozatának utolsó tárlatát: Vinkó Leó festőművész május 24-étől látható képeiben egészen június 12-ig gyönyörködhetnek a bibliotékába betérők.

 

zold_oazis_-kiemelt

2012. május 28.
3 perc

A vizsgaidőszakban a már bevált tanulási lehetőségek mellett kikapcsolódási és újszerű fölkészülési módszert is kínál az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központja. A zöld oázis június 21-ig minden hét 3 hétköznapján (keddenként, szerdánként, csütörtökönként) 10 és 18 óra között felüdülést nyújt.

 

Apolok_-_kiemelt

2012. május 28.
4 perc

Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából ünnepi tudományos ülést tartottak és kitüntetéseket adtak át a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában. Az SZTE SZAKK Kiváló védőnő, Kiváló ápoló és Kiváló gyógytornász címe mellett itt nyújtották át a szakmai kamara, a MESZK ’Pro Curatio Valetudine’, azaz ’Az egészség ápolásáért’ díját is.

 

2012. május 28.
3 perc

Magyar győzelemmel zárult a kerékpáros póló Európa-bajnoki selejtezője. A Szegedi Tudományegyetemen Sportközpontjában 8 ország 16 csapata mérte össze erejét a májusi kétnapos rendezvényen. A lovaspólót idéző játék háromfős együttesei között egy lánycsapat is indult.

 

kituntetettek_-_kiemelt

2012. május 28.
2 perc

Szeged Napja alkalmából május 26-án adták át a díszpolgári címet és a Pro Urbe díjakat. Idén valamennyi elismerést az SZTE-n dolgozó szakemberek érdemelték ki.

 

OWA

2012. május 26.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kar Római Jogi Tanszéke vezetőjét, Jakab Évát 2012. május 9-én az Osztrák Tudományos Akadémia levelező tagjává avatták.

 

2012. május 26.
1 perc

Operavizsgát tart a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának (SZTE ZMK) Magánének Tanszéke június 2-án. A Bárdi Sándor Opera Stúdió produkciójának a szegedi Kisszínház ad helyet. A 19 órakor kezdődő előadásra a teátrum jegyirodájában lehet belépőt váltani 600 forintért.

 

2012. május 26.
1 perc

Közeledik „A Szegedi Tudományegyetem Oktatási Épületeinek Fizikai Akadálymentesítése” pályázat beadásának határideje. Május 31-én 12 óráig kell benyújtani az SZTE Hallgatói Esélyegyenlőséget Biztosító Bizottság fölhívására válaszoló elképzeléseket.

 

kinai_nagykovet_-_kiemelt

2012. május 25.
4 perc

Gao Jian, a Kínai Népköztársaság nagykövete járt május 25-én a Szegedi Tudományegyetemen. A diplomata tárgyalt Szabó Gábor rektorral és megtekintette a leendő Konfuciusz Intézet termeit.

 

2012. május 25.
1 perc

A Kundalíni jógával ismerkedhetnek meg május 26-án, szombaton délelőtt a Szegedi Tudományegyetem Sportközpontjába látogatók. Délelőtt 10 órától nyitott, ingyenes foglalkozást tart Dr. Lengyelné Szugyiczki Mária testnevelő és jógaoktató: a meditáció, az ima és a testi gyakorlás is szerepet kap.

 

 

gyogyszer_-_kiemelt

2012. május 25.
4 perc

A gyógyszerfejlesztés gyakorlatát és a hatósági elvárásokat járta körbe az a TÁMOP-konferencia, melyet „Molekulától a gyógyszerig” címmel rendeztek május 24-én és 25-én a SZAB-székházban.

 

Dux_professzor_-_kiemelt

2012. május 25.
3 perc

A leghatározottabban a tanárképzés rendszerébe nyúl bele a decemberben elfogadott új felsőoktatási törvény, mely a minőség érdekében igyekszik diverzifikálni a felsőoktatási rendszert – tudtuk meg Dux László tanszékvezető egyetemi tanártól, korábbi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkártól az MTA SZAB Tudósklubjában tartott előadásán.

Sporttudomanyi_-_kiemelt

2012. május 24.
2 perc

„Nemcsak beszélünk róla, teszünk is a sportért” – mondta Galambos Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja a IX. Országos Sporttudományi Kongresszus megnyitóján. A háromnapos rendezvénynek az SZTE Tanulmányi és Információs Központ (TIK) ad otthont.

 

Parizsban_-_kiemelt

2012. május 24.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor akadémikus és Pierre Mathiot, az észak-franciaországi Lille Politikatudományi Intézetének (IEP) vezetője a párizsi magyar nagykövetségen írt alá május 23-án együttműködési megállapodást. Francia nyelvű nemzetközi tanulmányok mesterszak indul ősztől Szegeden.

2012. május 23.
3 perc

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában (SZBK) idén is megrendezik május 23-án és 24-én a Straub-napokat, mikor az összes intézet bemutathatja eredményeit. Az érdeklődés fókuszában idén a növénybiológiai kutatások állnak.

 

szte-ujvidek-kiemelt

2012. május 23.
4 perc

IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként rákellenes gyógyszervegyületeket fejlesztenek ki a Szegedi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászati Klinikája és az Újvidéki Egyetem szakemberei.

 

2012. május 23.
2 perc

A sporttudomány az egészség és a teljesítmény szolgálatában – e mottóval rendezi meg a Magyar Sporttudományi Társaság IX. ORSZÁGOS SPORTTUDOMÁNYI KONGRESSZUSÁT, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Testnevelési és Sporttudományi Intézete szervez. A május 24-én kezdődő és 26-án záruló jelentős tanácskozásnak az SZTE TIK ad otthont.

 

2012. május 23.
2 perc

„Molekulától a gyógyszerig” címmel rendeznek konferenciát május 24-én és 25-én az MTA SZAB-székházban. A tudományos tanácskozás – melynek megnyitóját május 24-én 10 órakor tartják – a gyógyszerfejlesztés tudományos gyakorlatát és a hatósági elvárásokat járja körbe, miközben a résztvevők megismerhetik a gyógyszerkutatás szegedi eredményeit is.

 

2012. május 22.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem és az Újvidéki Egyetem közös pályázatának célja: rákellenes gyógyszervegyületek kifejlesztése. A közös munka a RECODAC projekt, amelyet a május 23-án (szerdán) 11 perckor kezdődő konferencián mutatnak be.

 

Bringa_szerelem_-_kiemelt

2012. május 22.
2 perc

Május 22-én délután hirdették ki az SZTE „Bringázz a munkába!” akciójának, illetve a Szegedi Egyetem Magazin kérdőíves játékának eredményét.

 

2012. május 22.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara tanácsa rubin diplomát adományozott a 98 éves dr. Bagi László Jánosnak.

 

2012. május 22.
2 perc

„Használhatóbb tudást – hasznosabb munkaerőt!” elnevezéssel indul gyakornoki program a Szegedi Tudományegyetem és regionális klaszterek együttműködésében. A cél: a hallgatók szakmai tapasztalatainak bővítése.

 

AOK_ballagas_-_kiemelt

2012. május 21.
2 perc

Ballagások napja volt a május 19-i szombat a Szegedi Tudományegyetemen. Ötödéves orvostanhallgatók búcsúztak a klinikai épületektől, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar végzősei pedig a JGYPK főépületéből mazsorettek és fúvószenekar felvezetésével vonultak a Belvárosi moziba, megünnepelni tanulmányaik befejezését.

 

2012. május 21.
4 perc

A gabonafélékben - főleg a búzában és kukoricában - fellépő gombafertőzések toxinjainak a hatását vizsgálta a „Szeged – Timisoara axis for the safe food and feed” projekt. 16 hónapos kutatást összegeztek a partneregyetemek május 15-én és 16-án, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

 

2012. május 21.
1 perc

Május 24-én (csütörtökön) 17 órakor Dux László tanszékvezető egyetemi tanár lesz a SZAB Tudósklub Egyesület vendége.

 

2012. május 21.
2 perc

Mini tárlatvezetéssel nyílt meg az SZTE Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár harmadik kiállítása május 17-én. Az Egyetemi Tavasz keretében megrendezett tárlaton Fehér Mária biológus doktoranduszhallgató, grafikustehetség 19 alkotással mutatkozhat be a bibliotéka látogatói előtt.

 

2012. május 21.
1 perc

Május 24-től május 30-ig Vinkó Leó festőművész kiállításával zárul az SZTE Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár négyhetes közös tárlatainak sora. Az utolsóként megmutatkozó művész szerepelt már a Duna televízió, illetve az MTV1, majd MTV2 kulturális, fiatal festőkkel foglalkozó műsorain is.

 

2012. május 21.
1 perc

Május 22-én, kedden délután sorsolják ki a két ajándékcsomagot a válaszadók között, érdemes tehát sietnie annak, aki nyerni szeretne. A Szegedi Egyetem Magazin májusi számában az olvasót kérdezik.

 

FOK_sajtot_-_Kiemelt

2012. május 18.
3 perc

2013 szeptemberétől olyan dentálhigiénikus szakembereket képezhetnek Szegeden, akik a fogorvosok mellett tevékenykedve komoly szerepet tölthetnek majd be a magyar lakosság szájegészségi állapotának javításában.

 

2012. május 18.
2 perc

Univerzáliák? Közelítés az irodalom természetéről címmel a legújabb irodalomelméleti irányzatokhoz kapcsolódó nemzetközi konferencia kezdődött május 17-én a SZAB-székházban. A május 19-én záruló interdiszciplináris tanácskozást a Germán Filológiai Intézet és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága (SZAB) rendezi.

 

kiemelt

2012. május 18.
3 perc

Egyebek mellett a kórházi gyógyszerosztás, a fájdalomcsillapítás, a gyógyszer- és betegbiztonság aktuális kérdéseiről tájékozódnak a szakemberek a Hungest Hotel Forrásban.

 

1 2 3 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek