Bezár

Hírarchívum

2019. Augusztus

2019. augusztus 29.
3 perc

Beck Mónika szívműtött futónagykövet látogatta meg az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika kardiológiai osztályának kis betegeit. Nem jött egyedül, hiszen elkísérték az ország különböző városaiból érkező szívműtött gyerekek, akik ajándékokat hoztak a sorstársaknak, és azt a jó hírt, hogy mértékletes sportos életvitellel a nehézségek dacára mindenki megtalálhatja a boldogságát.

kompetenciameres_2019

2019. augusztus 29.
1 perc

Idén már ötödik alkalommal nyílik az SZTE-re felvett, nappali képzésben tanulmányaikat kezdő hallgatóknak lehetősége arra, hogy egy részletes, személyre szóló tudástérképet kapjanak arról, milyen fejlettek a sikeres egyetemi tanulmányokhoz nélkülözhetetlen képességeik.

IMG_8737

2019. augusztus 29.
1 perc

A SZIN pénteki napján az ország legnagyobb „piros orr flashmobját” szervezik a Borsodi Nagyszínpad előtt, ahol a piros orrot viselő látogatók a szegedi Gyermekklinika eszközvásárlását támogatják.

allasborze_1

2019. augusztus 27.
1 perc

Elindult a jelentkezési időszak az SZTE Őszi Állásbörzére, melyre a Szegedi Tudományegyetem Karrier Irodája ismét várja kiállító partnereit. 2019. szeptember 9-ig adhatják le jelentkezésüket azok a cégek, akik szeretnének részt venni a Szegedi Tudományegyetem Őszi Állásbörzéjén október 8-án, a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Kiemelt_BTK_konf

2019. augusztus 26.
4 perc

Tíz ország több mint félszáz előadója vesz részt a VII. Sapiens ubique civis című nemzetközi klasszika-filológiai és ókortudományi konferencián. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara 2019. augusztus 28. és 30. között ad otthont a rangos és „zöld szellemiség” alapján szerveződő rendezvénynek.

kiemelt_potfelveteli_2019

2019. augusztus 26.
2 perc

Tovább növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem. A 2019-es általános felvételi eljárásban felvett 6159 új hallgató mellett 384 jelentkező került be a pótfelvételi eljárás során az SZTE valamely képzésére.

beiratkozas_kiemelt_2019
2019. augusztus 22.
2 perc

Rapid könyvtártúra, az egyetemi épületek között közlekedő Hop-On Hop-Off buszjárat és interaktív játékok várják a szegedi egyetem gólyáit augusztus 26. és 31. között. Az SZTE új hallgatói előre egyeztetett időpontban iratkozhatnak be a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. Az idei gólyák elsőként vehetnek részt az SZTE+ programban, amellyel olyan készségeket sajátíthatnak el, amelyek túlmutatnak a hagyományos oktatás tananyagain.

2019. augusztus 22.
1 perc

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinika kemoterápiás részlege 2019. augusztus 26-tól új helyen, a régi kör-intenzív épületének első emeletén működik. A kúraszerű ellátásra alkalmas infúziós kezelős részleghez vezető utakon, a klinika kertben és az épületeken belül is táblákkal segítik a tájékozódást.

inf_diakolimpia

2019. augusztus 22.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem, a Digitális Jólét Program és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közös pályázatát ítélte legjobbnak a döntőbizottság, így Magyarország rendezheti 2023-ban a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát. A rangos tudományos versenynek a Science Park Szeged területén megvalósuló „Látogató Központ és Informatikai Múzeum” épülete ad helyet.

aug20_dijazottak

2019. augusztus 21.
4 perc

Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából állami és szakmai elismerésben részesült számos kiválóság, köztük a Szegedi Tudományegyetem tizenkét polgára. Az elismeréseket 2019. augusztus 20-a előtt nyújtották át, az indoklás a Magyar Közlöny 143. számában is olvasható.

IMG_3219

2019. augusztus 16.
1 perc

A legjobb vidéki felsőoktatási intézményként szerepel a Szegedi Tudományegyetem az Academic Ranking of World Universities 2019-es listáján. A gyógyszerésztudományi listán hazai viszonylatban az első, a világrangsorban a 151-200. helyen áll az intézmény.

mezogazdasag

2019. augusztus 16.
6 perc

Több éve dolgozik szoros együttműködésben az SZTE Mezőgazdasági Kara és a Délalföldi Kertészek Szövetkezete. A vállalat duális és kooperatív képzés formájában fogadja az SZTE mezőgazdasági mérnök szakos hallgatóit. A képzés iránt érdeklődő cégek és diákok számára Ledóné dr. Darázsi Hajnalka duális képzés referens, az SZTE MGK Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet munkatársa készített összeállítást, mely a professzionális kertészek mértékadó hetilapjában a Kertészet és Szőlészetben jelent meg.

Kiemelt_Best

2019. augusztus 13.
7 perc

Kitekintő és befogadó a REÖK – REgionális Összművészeti Központ. Magyarországon először itt látható az irodalmi Nobel-díjas zenész, a 79. évében járó Bob Dylan félszáz grafikája; illetve itt ismét otthonra talált a Magyar Képzőművészeti Egyetem ifjú titánjai diplomamunkáiból rendezett tárlat. A 2019. szeptember 22-ig látogatókat váró két kiállítást összekötik az SZTE hallgatói.

inf_diakolimpia

2019. augusztus 13.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem, a Digitális Jólét Program, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közös pályázatát ítélte legjobbnak a döntőbizottság, így Magyarország rendezheti 2023-ban, Szegeden a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát (International Olympiad in Informatics).

vernyomas

2019. augusztus 13.
3 perc

Az SZTE SZAKK II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Centrum és a Gyermekgyógyászati Klinika közreműködésével a három szegedi Rotary klub augusztus 17-én, szombaton Rotary Aktív Nap keretében nagyszabású lakossági szűrőprogramot szervez. Az újszegedi Rotary Tanösvény-Gergő ligetbe szervezett egészségfelmérés és tanácsadás mellett Nordic Walkingra, kerékpározásra, kajakozásra, sárkányhajózásra, vitorlázásra is várják a természetet szerető, egészségtudatos résztvevőket.

csillagaszati_diakolimpia_2019

2019. augusztus 12.
2 perc

Keszthelyen rendezték meg augusztus 2. és 10. között a 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpiát, amelyre a világ minden tájáról, 47 országból több száz középiskolás érkezett, hogy összemérje csillagászati és asztrofizikai tudását. Az SZTE társszervezésében megvalósult versenyen négy bronzérmet szereztek a magyar fiatalok.

Kiemelt_Titanic

2019. augusztus 11.
5 perc

Unikális a Szegedi Szabadtéri Játékok Titanicja. A Brodway-siker Dóm téri változatának különleges vonása, hogy például csak itt csendül fel a Végtelen óceán című dal. A szereposztásban két, Szegedről indult alkotó neve is föltűnik. Közülük Frankó Tünde operaénekes, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar elődintézményének egykori hallgatója valós személy, Ida Straus alakjában mutat mintát a szerelemre.

kiemelt_Berenyi_Antal

2019. augusztus 07.
1 perc

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

IMG_5104

2019. augusztus 07.
4 perc

Az Ókortudományi Társaság a római irodalmi és irodalomtörténeti munkásságot jutalmazó Lénárd Sándor-díjjal tüntette ki az SZTE BTK oktatóját, Gellérfi Gergő klasszika-filológust, a Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék tudományos munkatársát.

7.kep

2019. augusztus 07.
3 perc

Heidelbergben négynapos tanulmányúton vettek részt július 21. és 24. között a 2018-as SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztesei. A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákjai felkészítő tanárukkal utaztak, a Szegedi Tudományegyetemet Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes képviselte.

honlapra_Leda

2019. augusztus 06.
4 perc

Az SZTE hallgatójaként a Szegedi Szabadtéri Játékokon? Igen! Lévai Léda Hanna, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar végzős hallgatója az Aida énekkarát erősítette a 2019. július 26-i és 27-i bemutatón. Verdi 4 felvonásos operájában olaszul énekeltek a szereplők az énekkarral együtt.

IMG_5996-2

2019. augusztus 06.
3 perc

Aranyéremmel tértek haza az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola diákjai a dániai robotolimpiáról. A négynapos versenyen legóból épített vakvezető kutyájukkal és okosvárosukkal mindenkit lenyűgöztek és hatalmas sikert arattak.

2019. augusztus 06.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának és a Kar Magyar Irodalmi Tanszékének gyásza van: 2019. július 28-án Szegeden elhunyt Péter László (1926-2019) egyetemi tanár, irodalomtörténész, a Magyar Tudományos Akadémia Doktora, több közéleti és irodalmi kitüntetés tulajdonosa, Szeged város díszpolgára.

CWUR

2019. augusztus 05.
1 perc

Több mint félszáz hellyel lépett előrébb a Szegedi Tudományegyetem a Center for World University Rankings (CWUR) rangsorában, így e lista szerint is az SZTE a legjobb vidéki egyetem Magyarországon. A CWUR a világ 20 ezer felsőoktatási intézményét vizsgálta, melyek közül a legjobb kétezer egyetemet rangsorolta a 2019/2020-as listáján.

Kiemelt_thealter

2019. augusztus 02.
5 perc

Szociológiai felmérésen alapuló színdarabbal indul, filozófia témájú előadással zárul a 29. Thealter Fesztivál. A 2019. augusztus 2. és 10. közötti, „a hazai független szcéna” és „a régió legizgalmasabb színházainak” program-sorozata fiatal alkotócsapatok, nemzetközi társulatok, szegedi művészcsoportok bemutatkozására is alkalmat ad. Az SZTE hallgatói önkéntes „színházcsinálóként”, de kritikusként is kipróbálhatják magukat.

kancellar_nyito

2019. augusztus 02.
2 perc

2019. augusztus 1-jétől újabb három évig látja el a Szegedi Tudományegyetem kancellári teendőit Dr. Fendler Judit. A több milliárd forint nagyságrendben megvalósuló egyetemi fejlesztések folytatódnak, így a Szegedi Tudományegyetem továbbra is méltó helye a világszínvonalú oktató, kutató és gyógyító munkának.

nyito_PB

2019. augusztus 02.
6 perc

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

MK_gepeszmernok

2019. augusztus 01.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara, Orosháza városa és a Táncsics Mihály Gimnázium közösen indít szeptembertől gépészmérnök képzést a gimnáziumban. Az államilag támogatott szakra a pótfelvételi eljárásban augusztus 7-ig lehet jelentkezni.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek