Bezár

Hírarchívum

2013. Június

1 2 
2013. június 30.
1 perc

Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar diplomaátadó ünnepségét június 29-én tartották.

2013. június 30.
1 perc

Az SZTE Általános Orvostudományi Kar diplomaátadó ünnepségét a TIK-ben rendezték június 29-én.

2013. június 29.
4 perc

Az információtechnológiai alkalmazások egyre hatékonyabbá és olcsóbbá tehetik a távgyógyítást, például az okostelefonok képesek rögzíteni és az orvosnak továbbítani a beteg állapotára vonatkozó adatokat. A telemedicina témakörében kutatnak egy TÁMOP-program keretében a szakemberek az SZTE-n.

2013. június 29.
1 perc

A magyar egészségügy legnagyobb ünnepe lett július 1-je. Ezen a napon született Semmelweis Ignác, az anyák megmentője. Ekkor minden évben a munkaszüneti napnak megfelelő rendben dolgoznak az egészségügyben.

2013. június 28.
2 perc

A korábbi évek hagyományaihoz híven az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának diplomaosztó ünnepsége keretében adják át a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei ösztöndíjait július 7-én 11 órától a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

2013. június 28.
3 perc

Bereczki Csaba egyetemi docens vezeti július 1-től az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központot – jelentették be a június 28-i sajtótájékoztatón, melyen az intézményt érintő átszervezésekről is beszámoltak.

2013. június 28.
1 perc

Tehetséges, az élettudományok iránt érdeklődő középiskolásoknak szervezte meg hagyományos, úgynevezett KÉK táborát az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontban a Straub Örökség Alapítvány.

2013. június 28.
1 perc

Az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar is elbúcsúztatta végzős hallgatóit, illetve a 2012-2013-as tanévet hagyományos diplomaosztó ünnepségével a TIK kongresszusi termében.

GeoUni_foto

Megnyitotta kapuit a GeoUni!
2013. június 28.

Nyári tehetséggondozó földrajz egyetem indult középiskolások számára a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Földrajzi és Földtani Tanszékcsoportja szervezésében 2013. június 26-án.

zmk_diplomaoszto_kiemelt

2013. június 27.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem tizenkét kara közül elsőként a Zeneművészeti Kar tartotta meg hagyományos diplomaosztó ünnepségét június 27-én a Tisza Lajos körúti épület Fricsay-termében.

2013. június 27.
3 perc

Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar oktatóinak elmúlt évben megjelent köteteit mutatták be a Jogi Kari Könyvünnepen június 27-én.

2013. június 27.
3 perc

Az immunrendszer csökkenő működése és a környezeti stressz hatásai jelentősen hozzájárulnak a különböző daganatos és gyulladásos betegségek kialakulásához. A Szegedi Tudományegyetem 2013 januárjában indult kutatási projektje e betegségek lefolyásának megértésére keresi a választ.

2013. június 26.
5 perc

Alapkutatással a daganatos és gyulladásos betegségekben szenvedők számára gyógyírt jelentő beavatkozási lehetőségeket keresnek a Szegedi Tudományegyetem és az SZBK 20 egységének tudósai, munkatársai. Az orvosok és kutatók együttműködésére alapozó „Környezeti tényezők és genetikai faktorok interakciójának vizsgálata immunmediált és daganatos betegségek kialakulásában” című Támop-projektről kérdeztük Kemény Lajos professzort, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatóját, a projekt szakmai vezetőjét.

2013. június 26.
2 perc

Az egész világról érkeztek matematikusok a Szőkefalvi-Nagy Béla matematikus születésének századik évfordulójára rendezett szegedi emlékkonferenciára, a neves professzorok mellett fiatal kutatók is előadnak a szimpóziumon.

2013. június 25.
2 perc

Az új vallási mozgalmakhoz kötődő fiatalokkal készített interjúkra alapozva írt könyvet Szenes Márta. A pszichológus, az SZTE Életvezetési Tanácsadó szakmai vezetője a személyiség és a vallás kapcsolatáról is elemzést ad új könyvében, mellyel a kérdésre válaszol: Odú vagy kelepce?

2013. június 25.
2 perc

Eredményismertető workshopot tartott a CIRENE projekt június 25-én. A Szegedi Tudományegyetem, az Újvidéki Egyetem és a Vajdasági ICT Klaszter idén júniusban záruló közös K+F-programja az úgynevezett beágyazott szoftverrendszerekre fókuszált.

2013. június 25.
1 perc

Harmadik alkalommal rendeznek könyvünnepet az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán. A június 27-i rendezvényen a kar oktatóinak elmúlt években megjelent köteteibe is belelapozhatunk.

2013. június 25.
1 perc

Milyen gazdaságélénkítő hatást gyakorol a régióra az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont? Mennyi új munkaerőre lesz itt szükség? – többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a július 4-i lakossági fórumon.

2013. június 24.
3 perc

Két napig pakolták az SZTE TTIK Embertani Tanszék oktatói és a segítségükre érkező középiskolás diákok a Makóról érkezett emberi csontokat. Az oktatók és kutatók végre egy helyen tudhatják a jelentős számú állományt. Ez világviszonylatban is az egyik leggazdagabb csontgyűjtemény.

2013. június 24.
3 perc

Nem szűkölködik majd vicces jelenetekben a Leányvásár – ezt állapítottuk meg a Szegedi Nemzeti Színházban. Belestünk az operettprodukció próbájára.

2013. június 24.
2 perc

A „Környezeti tényezők és genetikai faktorok interakciójának vizsgálata immunmediált és daganatos betegségek kialakulásában” című projektet lakossági fórumon mutatja be Kemény Lajos, a projekt szakmai vezetője.

szokefalvi_nagy_bela_emlekkonferencia_kiemelt

2013. június 24.
4 perc

Ötnapos konferencia kezdődött június 24-én Szegeden az egyetem egykori legendás matematikusa, a száz esztendővel ezelőtt született Szőkefalvi-Nagy Béla emlékére.

2013. június 24.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem idén is csatlakozott a Múzeumok Éjszakához, melyen a JGYPK Interaktív Természetismereti Tudástára boszorkányos programokkal várta a kis tudósokat és szüleiket.

2013. június 24.
2 perc

Idén is nagy sikert aratott az Alma Mater Weekend. A több mint ötszáz résztvevő vendég között szép számmal képviseltették magukat a gyerkőcök és a totyogósak is.

2013. június 24.
1 perc

Idén sem maradhat el a hallgatók egyik kedvenc nyári programja, az EFOTT. A június 25-30-ig tartó rendezvénynek ezúttal Zánka lesz a helyszíne. A szegedi egyetemisták között máris nagy az érdeklődés a programok iránt.

2013. június 21.
2 perc

Oktatás- és képzésfejlesztést, piacképes szolgáltatások nyújtását a gazdasági és társadalmi igényeknek megfelelően, valamint szervezetfejlesztésre összehangolt irányításrendszer kialakítását tervezi a Szegedi Tudományegyetem és négy konzorciumi partnere. A TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004 azonosító számú projektre összesen 1,49 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek.

2013. június 21.
4 perc

Az én huszadik századom zárójelentése című önéletrajzi kötetét mutatta be az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság dísztermében prof. dr. Varró Vince. A 2013. június 20-i találkozón az orvostudomány jeles szegedi művelői, a szegedi klinikák egykori és mai munkatársainak képviselői, családtagok és barátok jelentek meg.

2013. június 20.
3 perc

Június 24. és 28. között konferenciával emlékeznek meg Szőkefalvi-Nagy Béla Kossuth-díjas matematikus, a Szegedi Tudományegyetem egykori professzora és a Szegedi Akadémiai Bizottság egykori elnöke születésének századik évfordulójáról.

20110625_diplomaoszt_454_

2013. június 20.
1 perc

Június 27-ével megkezdődnek a diplomaosztók a Szegedi Tudományegyetemen. A tizenkét kar összesen több mint húsz eseményen adja át okleveleit a végzősöknek.

2013. június 20.
1 perc

Idén is megrendezik a világ érdekességeire kíváncsiak számára a Múzeumok Éjszakáját, melynek programsorozatából a Szegedi Tudományegyetem is kiveszi a részét. Mind a Szent-Györgyi Albert Agórában, mind az Interaktív Természetismereti Tudástár érdekes programokkal várják a látogatókat.

2013. június 20.
1 perc

Újabb műsorokkal jelentkezik az Telin Televízió esténkénti SZTE-blokkja. A csatorna a hét minden napján este 20 órától félórás műsoridőben foglalja össze az universitas történéseit.

2013. június 19.
2 perc

Oklevelet kaptak a XXXI. OTDK Közgazdaságtudományi Szekciójának díjazottjai és témavezetőik június 19-én az SZTE Gazdaságtudományi Kar aulájában.

2013. június 19.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetemen jelenleg nem tanul bosnyák hallgató – ezen szeretne változtatni Zeljko Janjetovic, Bosznia-Hercegovina nagykövete, aki június 19-én Pál Józseffel, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével tárgyalt.

2013. június 19.
1 perc

A University Ranking by Academic Performance legfrissebb egyetemi ranglistáján a harmadik legjobb magyar egyetem lett a szegedi universitas, melyet a vidéki intézmények közül senki sem előzött meg.

2013. június 19.
3 perc

Idén is kihagyhatatlan színházi élményeket kínál a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az előadások sorát július 5-én a Leányvásár indítja. Láthatjuk az Operaház fantomját, a Porgy és Besst, az István a királyt és az Elfújta a szélt is, melyben szegedi egyetemisták is játszanak a statiszták között.

2013. június 19.
5 perc

Két évtizede született a Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó. A Szegedi Tudományegyetemen működő kiadói műhelyek – a könyvhetek történetében most először – nyilvános interjúval mutatkoztak be. A Dugonics téri könyvsátor helyett – a hirtelen támadt vihartól űzve – az SZTE Rektori Hivatal épületében Pitrik Józseffel, a Szegedi Egyetemi Kiadó – Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó menedzser igazgatójával Újszászi Ilona újságíró, a SZEK vezetője beszélgetett.

2013. június 19.
3 perc

Közel 884 millió forintot fordított a tudományos utánpótlás-nevelés fejlesztésére az elmúlt két esztendő során a Szegedi Tudományegyetem és konzorciumi partnere, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont.

2013. június 18.
3 perc

Idén június 22-én és 23-án aktív családi és egyéb szabadtéri programokkal várja az SZTE Alma Mater „öregdiákjait” és egyetemi polgárait. A hétvégére filmvetítéssel és sportnappal is készülnek.

2013. június 18.
3 perc

Első alkalommal tartja kongresszusát Magyarországon az Audiológiai Társaságok Európai Szövetsége (European Federation of Audiology Societies, EFAS) június 19. és 22. között. A fővárosban megrendezendő szimpózium szervező elnöke Kiss József Géza, a szegedi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika audiológiai állomásának vezetője.

2013. június 18.
3 perc

Maradnak a csapat mellett a névadó támogatók, új légiósok érkezése várható, s öt fiatal, saját nevelésű tehetség csatlakozik a felnőttkerethez.

2013. június 18.
4 perc

Mióta használják az állat-asszisztált terápiát a pszichológiában? Kiből lehet terápiáskutya-felvezető? Mely ebek alkalmasak terápiás kutyának? – ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk az SZTE Innovációs Klub nyári klubestjén, június 17-én a JATE Klubban.

2013. június 18.
3 perc

KEOP-pályázatból újul meg az SZTE Füvészkert második üvegháza. A munkálatok már megkezdődtek – mivel nem tudják biztosítani a látogatók balesetmentes közlekedését a sötétben, ezért a június 22-én zajló Múzeumok Éjszakája programsorozatban nem vesz részt az intézmény.

2013. június 18.
6 perc

Bemutatkoztak a Szegedi Tudományegyetemen működő kiadói műhelyek – a könyvhetek történetében most először. Pál Molnár Elemér geográfussal, a GeoLitera főszerkesztőjével Újszászi Ilona újságíró, a SZEK vezetője beszélgetett.

2013. június 17.
1 perc

A SZAB Orvostudományi Szakbizottságának szervezésében június 20-án 15 órakor mutatják be Varró Vince Az én huszadik századom zárójelentése című könyvét.

2013. június 14.
4 perc

Szabó Gábor, az SZTE rektora arról beszélt, hogy a városban megvalósuló ELI lézerközpont mi módon segít továbbvinni Szent-Györgyi Albert örökségét.

2013. június 13.
3 perc

A Színpadi szerzők színpadon című délutáni interjúsorozat vendége Závada Pál Kossuth-díjas író volt, akivel Balog József újságíró beszélgetett – többek között a Janka estéi című első drámakötetéről.

2013. június 13.
2 perc

Tizenhetedik alkalommal tartotta meg a Dr. Joó Ferenc Alapítvány az Agykutatásért emlékülését június 13-án a SZAB-székházban. Két fiatal kutató elismerésével tisztelegtek Joó Ferenc emléke előtt.

2013. június 13.
3 perc

Maria Assunta Accili szeretne minél több szakembert megismerni, aki az olasz-magyar kapcsolatok kialakításán, elmélyítésén fáradozik. Az olasz nagykövet Szegedre is ellátogatott, járt a Rektori Hivatalban és a Bölcsészettudományi Kar Olasz Tanszékén is.

2013. június 13.
2 perc

Kutatás-fejlesztési konferenciát tartottak kedden délután a Szent-Györgyi Albert Agora Informatóriumában, ahol több izgalmas téma mellett azt is megtudtuk, a nagyvállalatok miért fordítanak egyre nagyobb figyelmet a start-up vállalkozások világára.

2013. június 13.
3 perc

Pneumobil csodajárgányok mellett az intelligens mintaotthont bemutató túra is várta a VII. Magyar Műszaki Értelmiség Napjára az érdeklődőket a Szent-Györgyi Albert Agórában. Az egész napos programsorozaton minden korosztály megtalálhatta a számára legérdekesebbet.

1 2 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek