Bezár

Hírarchívum

2018. Július

kiemelt_rektori_bezaras

2018. július 31.
2 perc

Az energiatakarékosság jegyében 2018. augusztus 4. és 20. között úgynevezett klímaszünetet tart a Szegedi Tudományegyetem. E nyári szünet idején az intézmény egészségügyi részlegei működnek.

2018. július 31.
2 perc

Lótusz Napokra várják az érdeklődőket augusztus 4-én és 5-én az SZTE Füvészkertben. Az indiai lótusz virágzását tradicionális indiai táncbemutatóval, hangfürdővel és meditációs koncertekkel ünneplik.

kiemelt_potfelveteli_2018

2018. július 30.
1 perc

Az SZTE tíz kara és Tanárképző Központja hirdet pótfelvételit alap, mester, osztatlan és felsőoktatási szakképzéseken. Azok, akik nem nyertek felvételt, vagy nem is jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, 2018. augusztus 6-ig jelentkezhetnek az SZTE képzéseire.

nyito
2018. július 27.
9 perc

Honnan érkezett Martonyi János? Miben remekelt? Hogyan alakult át a világról alkotott képe? E kérdésekre is választ kapunk az SZTE emeritus professora, Magyarország 1998-2014 közötti külügyminisztere legújabb könyvét olvasva. A Nyitás és identitás címmel megjelent művet az SZTE ÁJTK három professzora mutatta be az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában.

2018. július 27.
1 perc

Hubay Jenő születésének 160. évfordulója alkalmából az SZTE Zeneművészeti Kar ad otthont a Zeneiskolai Hegedűtanárok II. Országos Versenyének. A főiskolai vagy egyetemi diplomát szerzett és magyarországi alapfokú zenei intézményben tanító hegedűsök augusztus 21-éig jelentkezhetnek a vetélkedőre.

Kiemelt_SZG_innovaciorol

2018. július 26.
7 perc

Az ötlettől a megvalósulásig óriási a távolság – fogalmazott Szabó Gábor akadémikus, a MISZ elnöke, amikor az innovációs folyamat összetettségéről beszélt az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai esték-sorozatban. Az SZTE professzorának az innováció vezérelte gazdaságtól kezdődő és a kidolgozandó társadalmi innovációig terjedő skálát bemutató előadásának videóra rögzített változata immár az SZTE Hírportálon is elérhető.

nyito

2018. július 26.
4 perc

Növelte hallgatói létszámát a 2018-as központi felvételi eljárásban a szegedi egyetem: összesen 5817 új hallgatót vett fel az intézmény. Jelentősen nőtt az informatika, gazdaság, jogi, bölcsész és pedagógusképzési területre felvettek, valamint a távoktatásban résztvevők száma. A külföldi hallgatók felvételi eljárásának lezárását követően, várhatóan több mint 7000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait 2018 szeptemberétől az SZTE-n.

2018. július 26.
1 perc

Hagyományos szakjai mellett első alkalommal hirdet vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzési szakot – duális képzési formában is – a Mezőgazdasági Kar.

GYTK_nyito

2018. július 25.
14 perc

A hatékonyság és eredményesség iránti elkötelezettség. Ez a legfontosabb szellemi örökség, amit a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar új dékánja elődjeitől kapott. Az SZTE új dékánjait bemutató és leköszönő kari vezetőitől a közelmúlt összegzését kérő sorozatunkban az SZTE GYTK új és előző vezetőjét, vagyis Zupkó Istvánt és Hohmann Juditot kérdeztük.

Kiemelt_nyari_egyetem

2018. július 25.
4 perc

A bölcsészet és a jog, az élettudományok és a fizika, a gazdaság és a helyes kutatói magatartás is terítékre kerül az SZTE nyári egyetemein. A Szegedi Tudományegyetem például júliusban 6 nyári iskolának ad otthont. Miért? Az SZTE 1-4 hetes nyári egyetemeinek szervezői közül két professzort kérdeztünk.

2018. július 25.
2 perc

Közgazdász palánták ismerkednek a gazdasági és üzleti élettel a Gazdaságtudományi Kar július 27-ig tartó nyári tehetséggondozó táborában. A hetedik alkalommal megrendezett EcoCamp célja a 9.-12. évfolyamos középiskolások érdeklődésének felkeltése a gazdasági, pénzügyi terület iránt, ismereteik bővítése, probléma centrikus látásmódjuk fejlesztése életkorukhoz illeszkedő, játékos formában

nyito_Solymosi_Frigyes

2018. július 24.
3 perc

88 éves korában, 2018. július 23-án elhunyt Solymosi Frigyes, az SZTE professor emeritusa, akadémikus, Széchenyi-díjas fiziko-kémikus, Szeged város díszpolgára. A heterogén katalízis, szilárdtestkémia, felületkémia és reakciókinetika kutatója a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott, a legutóbbi időkig az SZTE Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéken dolgozott.

2018. július 23.
1 perc

Nyílt napra várja augusztus 5-én az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium azokat a leendő szegedi egyetemistákat, akik bepillantanának az ország legnagyobb és a vidék egyik legjobb szakkollégiumának mindennapjaiba.

Kiemelt_UP

2018. július 20.
2 perc

A Szabadtéri kisszínpadán a „világot jelentő deszkákra” lép az SZTE két oktatója is. A 2018. július 19. és 22. közötti estéken játszott Moliére-komédiára, az Úrhatnám polgárra szinte minden jegy elkelt.

pontottparti_szeged_2018

2018. július 19.
1 perc

Szegeden is lesz Pont Ott Parti július 25-én, vagyis a felvételi ponthatárhúzás napján. A 2018-as felvételi ponthatárok kihirdetését együtt várhatják a Szegedi Tudományegyetemre jelentkezők a Dugonics téren.

kiemelt_hallgatoiversenyek

2018. július 19.
4 perc

Egyetemi vers- és prózamondó, valamint zenei versenyt, dráma és verspályázatot hirdet a Szegedi Tudományegyetem nappali tagozatos hallgatói számára.

Kiemeltj_IM

2018. július 19.
6 perc

Számos intézménytörténeti érdekességről és a levéltári kutatómunka nehézségeiről is szót esett, amikor az Igazságügyi Minisztérium históriáját feldolgozó kötetekről meséltek a szerzők. A Szegedi Tudományegyetem jogász oktatóit-kutatóit – Antal Tamást és Révész Bélát – a történész Marjanucz László kérdezte a 89. Ünnepi Könyvhéten.

Karoly_koll

2018. július 17.
1 perc

Az eduline.hu szavazóinak véleménye alapján a Szegedi Tudományegyetem Károlyi Mihály Kollégiuma lett a legjobb egyetemi kollégium Magyarországon. Az SZTE legnagyobb szálláshelyének számító kollégium a hallgatók második otthona. A közösségi élet színhelyei a hangulatos tanulóterek, a könyvtár, a jól felszerelt számítógépterem, a klubhelyiség és a TV-szobák.

GYTK_DIJ

2018. július 16.
1 perc

A Kisfaludy Lajos Alapítvány elismerésében részesült Hohmann Judit, a Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének vezetője.

Kiemelt_SZG_innovaciorol

2018. július 16.
2 perc

Mi az innováció? Erre az alapkérdésre is válaszolt Prof. Szabó Gábor akadémikus, a MISZ elnöke a Mentor(h)áló projekt fölkérésére tartott előadásán. A jövőbe mutató problémákat feszegető előadásról készült felvételt a Szeged TV először 2018. július 16-án tűzi műsorra.

Seres_Erika_nyito

2018. július 15.
9 perc

Seres Erika a szegedi Toastmasters Klub alapítója idén Országos Bajnoki címet ért el a Toastmasters nyilvános beszéd versenyén. A szegedi klubot három éve alapította, ahol először a klub elnökeként, majd alelnökként tevékenykedett, most pedig Area Directorként már négy klub munkásságát támogatja Magyarországon illetve Horvátországban. Elmondása szerint a Toastmasters nem csupán beszélni tanít meg, hanem a vezetői készségeket és az önbizalmat is fejleszti, mindemellett pedig sokak számára terápiás jellegű is lehet.

Kiemelt_Urhatnam

2018. július 12.
6 perc

Az „elithez” akar felzárkózni, a hiányzó műveltséget is pénzen akarja megvásárolni Jourdain, az „úrhatnám polgár”. Moliére 347 éves komédiájában fellép az SZTE két oktatója is. A Szegedi Szabadtéri Játékok kisszínpadán, a Kálvária sugárúti bibliotéka udvarán tartott próbán jártunk.

2018. július 12.
2 perc

Immár tizennyolcadik alkalommal rendez nyári egyetemet a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieknek az SZTE Bölcsészettudományi Kar Angol-Amerikai Intézet Fordító- és Tolmácsképző és Hungarológia Központja. Idén mintegy 40 diák érkezett 19 különböző országból.

nyito

2018. július 12.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem nyerte el 2018-ban a „Legizmosabb Egyetem” címet. Az eredményt közel 500 egyetemi hallgató, mintegy 200 ezer felüléssel érte el. Az 500 ezer forintos nyereményt sportszerekre költi az intézmény.

2018. július 10.
2 perc

A Bölcsészettudományi Karon rendezték meg a XIII. Magyar Ókortudományi Konferenciát. A tudományos programon több mint 160 klasszika-filológus, ókortörténész, régész, művészettörténész, filozófus, vallástörténész és pedagógus vett részt.

2018. július 09.
2 perc

Alig két hét múlva elrajtol az év legnagyobb magyarországi sporteseménye a 11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság, ahol öt kontinens 30 országának 6200 versenyzője küzd azért, hogy dobogóra állhason a sárkányhajózás történetének valaha látott legnagyobb versenyén. A világbajnokságon a Szegedi Tudományegyetem hallgatói is rajthoz állnak.

2018. július 06.
1 perc

A 2018. július 9. – 2018. augusztus 31. közötti időszakban megváltozik a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. számú Rendelőintézetben a traumatológiai szakrendelés időpontja.

eta

2018. július 05.
1 perc

Az SZTE Klebelsberg Könyvtár jól ismert Contenta repozitórium-rendszere egy oktatási anyagok, elektronikus tananyagok begyűjtésére és feltárására hivatott külön archívummal bővült. Az ETA a Szegedi Tudományegyetemen keletkezett és folyamatosan keletkező elektronikus tananyagok központi gyűjtőhelye.

Kiemelt_KEKtabor

2018. július 03.
6 perc

Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, illetve a Szegedi Tudományegyetem immár 11. alkalommal ad otthont a Középiskolás Élettudományi Kutatótábornak. Bekukkantottunk a KÉK–tábor kulisszái mögé: szervezőket és résztvevőket kérdeztünk, mikor ellátogattunk az SZTE biológus hallgatói gyakorló laboratóriumába.

nyito_izrael

2018. július 03.
2 perc

Egyetemi innovációs központok képviselőinek szervezett intenzív képzést tudáshasznosítás és technológia-transzfer témában, „Understanding University Technology Transfer” címen Tel-Avivban június 19. és 20. között a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A képzésen a Szegedi Tudományegyetem munkatársai is részt vettek.

kiemelt_levendula

2018. július 03.
2 perc

Ötödik alkalommal fogadta látogatóit egész napos programokkal az SZTE Füvészkert és az SZTE Kulturális Iroda közös rendezvénye, a Levendula Napok. Június 30-án, szombaton és július 1-jén, vasárnap is változatos koncertekkel, interaktív kiállítással, rendhagyó előadásokkal és árusok temérdek portékáival várták a természet szerelmeseit és a kikapcsolódni vágyókat.

2018. július 03.
2 perc

Az egészségügyi szakdolgozók országos tudományos kongresszusát június 27-29. között tartották a Szegedi Tudományegyetemen. A háromnapos konferencián 10 témakörben több mint 100 előadás hangzott el.

nyito

2018. július 02.
3 perc

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

kiemelt_fenntarthato_kozlekedes

2018. július 02.
7 perc

A Szegedi Tudományegyetem is része annak az oktatási, ipari és kormányzati összefogásnak, amely a fenntartható közlekedést tűzte ki célul. Ennek jegyében június 29-én letették a Járműipari Kompetencia Központ alapkövét, együttműködési megállapodást írt alá az SZTE, a MOL-csoport és az Audi Hungária Zrt., valamint Szegedre telepítettek egy MOL féktermet.

2018. július 02.
3 perc

Százkilenc doktort avattak a Szegedi Tudományegyetem hagyományos doktori oklevélátadó ünnepségen. Kilencvenhárman PhD-fokozatukat, tizenhatan habilitált doktori címüket vehették át június 29-én, pénteken a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

2018. június 25.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Alkalmazott és Környezeti Kémiai, valamint Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszéke, az Unichem Vegyipari, Kereskedelmi, Szolgáltató Kft.-vel és az indiai Amity Egyetem Alkalmazott Anyagtudományi kutatócsoportjával együttműködve a TÉT_15_IN felhívásra benyújtott és elnyert projektjét valósítja meg „Új típusú BiOX kompozitok környezetbarát előállítása, immobilizálása aktív szénszál/kerámiapapír felületén hatékony és újrahasznosítható fotokatalitikus felületek kialakítására” címmel. A projektben egy olyan készüléket terveznek, ami alkalmas lesz mind a hazánkban gyakran gondot okozó gyógyszer- és növényvédő szer maradványok, mind az Indiában problémát jelentő textilipari szennyvizek szennyezőinek hatékony lebontására.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek