SZTE Info

Az elmélethez szükséges gyakorlat

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Június 30-án zárul az Európai Unió társfinanszírozásával létrejött „Projekt a szegedi joghallgatók gyakorlatorientált képzésének elősegítésére” című program. Ennek szervezői és működtetői komoly eredményeket értek el a szegedi jogászképzés gyakorlatorientáltabbá tételében, ezért tovább folytatják a megkezdett munkát. 
„A kiindulópontot az a törekvésünk jelentette, hogy az eddigieknél komolyabb gyakorlati képzéssel egészítsük ki a hallgatók nálunk megszerzett elméleti tudását” beszél a kezdetekről Görög Márta projektvezető, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói és közkapcsolati igazgatója.
Az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar Karrier Irodája 2005 nyarán kezdte meg működését a Nemzeti Fejlesztési Tervnek és a Regionális Fejlesztési Operatív Programnak köszönhetően. Az iroda céljául tűzte ki a munkaerő-piaci szereplők és a joghallgatók közötti kapcsolat szakmai gyakornoki program keretében történő kiépítését. Az ennek révén megvalósuló szakmai gyakornoki program a most záruló projekt legsikeresebb elemét képezi.
 
Három hónap „élesben”
 
„Az elmúlt három félév során hatvan jogászhallgatónak biztosítottunk gyakorlatszerzési lehetőséget  a szakmai gyakornoki program keretében, a meghirdetett helyekre egyébként több mint négyszázan jelentkeztek” mondja a projektvezető. A szegedi joghallgatókat többek között a Csongrád Megyei Bíróság, a Szegedi Városi Bíróság, a Dél-Alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, az OTP Bank Nyrt., a Volksbank Magyarország Zrt., a Tisza Volán Rt., az IKV Zrt., az Országos Mentőszolgálat, a Generali Providencia Zrt., valamint majd egy tucat ügyvédi iroda fogadta. A három hónap időtartamú gyakorlat során a hallgatók napi nyolc órában dolgoztak munkahelyükön, tanulmányaikat egyéni tanrenddel végezték, munkájukért tisztes fizetésben részesültek. A három hónap alatt nemcsak megismerték a munkafolyamatokat, hanem részt vehettek határozatok, szerződések, jogi okiratok szerkesztésében, sok esetben belekóstolhattak a teljesen önálló munkavégzésbe.
„Azt tapasztaltuk, hogy a hallgatókban komoly igény mutatkozik a gyakorlati munkába való belekóstolásra, hiszen tisztában vannak vele, hogy a tanulás tulajdonképpen közbevetett állomás a munkaerőpiac felé, melyről már oly sokat hallottak odahaza a családtól. Sokszoros túljelentkezés után válogattuk ki a legérdemesebbeket, akiknek egyfajta kitüntetést jelentett a programban való részvétel. Örömmel fogadták őket munkaerő-piaci partnereink, hiszen az első félév után híre ment, hogy érdemi munkára jelentkeztek, s képesek is erre: érdeklődőek, szorgalmasak, kreatívak” mesél a programról Szabó Imre, a jogi kar dékánja.
 
Többet ér a konyha, mint a szakácskönyv
 
S hogy milyen előnye származik ebből egy diáknak? „Az egyetem elsődleges feladata az elméleti képzés, mert ha a hallgató itt nem szerzi meg a szükséges tudást, később önerőből már képtelen ezt pótolni. A gyakorlati ismeretek átadásának viszont gátat szab az óraszám, másrészt mi általában beszélünk például egy keresetlevél megírásáról, az ügyvédi irodában azonban megértik: hiába az azonos struktúra, nincs két egyforma eset. Sokkal többet tanít a szakácsinasnak a konyha, mint a szakácskönyv” – von párhuzamot a dékán.
Görög Márta szerint nem titkolt szándék volt az is, hogy a dél-alföldi munkaerőpiac szereplői felismerjék és értékeljék a tanulmányaikat folytató joghallgatók munkavégzését, a szegedi jogi karon folyó képzés értékét. Ebből a szempontból is sikeresnek mondható a program, melyet újabb munkaerő-piaci partnerek bevonásával szeretnének bővíteni. „Akár pályázati pénz nélkül is megyünk tovább a megkezdett úton, annyira bevált ez a szakmai gyakornoki program, akkora sikert aratott mind a magukat élesben kipróbáló hallgatóink, mind a fogadóhelyek körében” fejti ki Szabó Imre.
 
Célkeresztben a rendezvényszervezés
 
A projektvezető hozzáteszi: a június 30-án befejeződő projekt támogatása révén hozhatták létre magát a Karrier Irodát, illetve azt a közkedvelt szimulációs termet a jogi karon, ahol a hallgatók az alperesi, felperesi, bírói szerepekbe lépve tapasztalhatják, hogyan zajlik a jogesetek megoldása életszerű környezetben. „Az itt tartott órák szintén nagyban segítik a munkaerő-piaci felkészülést, hiszen diákjaink felismerhetik, milyen személyes és szakmai kompetenciájukon kell még javítaniuk” így Görög Márta.
Ami pedig a Karrier Irodát illeti, ez a szakmai gyakornoki program koordinálása mellett remekül szolgálja ki a hallgatókat: nyári gyakorlati helyeket, álláshelyeket kutat fel és tesz közzé, karrier-, életvezetési, tanulmányi, pályaorientációs és tehetséggondozási tanácsadás folytat – a tervek szerint hamarosan interneten keresztül is. Emellett az iroda rendezvényszervező szerepkörét is erősítené a projektvezető.
Ennek keretében a Szegeden tavasszal megrendezett Polgári Jogi Jogesetmegoldó és Activity  Versenyt szeretnénk az ősz folyamán országos, karok közötti megmérettetéssé fejleszteni, amelynek ugyancsak az SZTE Állam- és Jogtudományi Kara adna otthont. A régió gazdasági szereplőivel pedig még szorosabbra tervezik fűzni a kapcsolatot, aminek révén a felsőfokú képzés és a munkaerő-piaci igények összehangolása az eddiginél is nagyobb hatásfokkal valósulna meg ez újra csak komoly hasznukra válhat a Tisza-parti városban végzett jogászhallgatóknak.
Pintér M. Lajos
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  A Trianonról közérthetően és a Trianon Nagy Háború alatti előzményeiről, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása c. kötetekről beszélgetés Bencsik Péterrel (BTK Jelenkortörténeti Tanszék), Gulyás Lászlóval (JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet) és Döbör Andrással (JGYPK dékán).
  Az esemény ingyenes, és nem kötött könyvtári tagsághoz.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  „Szubjektív prezentációs elődás a Giotto-kápolnáról (Padova), a S. Vitalis, a St. Apollinaris templom, a Galla Pracidia mauzóleum (Ravenna) mozaik műalkotásairól, valamint az Aquileia padló mozaikjairól.”
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézete és a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezésében
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  FONTOS! A beszélgetésre ezúttal az American Corner helyiségében kerül sor, ezért kérjük, részvételi szándékod jelezd az alábbi linken: https://forms.gle/eoeGHb3zt2YcLG949
  ÚJ! A Fotósok Amerikában című előadások olyan vendégek meghívásával kerülnek “műsorra”, akik fényképeztek az Államokban vagy szakmai, elméleti munkát végeztek az Amerika - Magyarország tengelyen. Akik testközelből élték meg a természeti csodákat és a nyüzsgő (vagy épp szellemjárta) városokat, saját képeik segítségével kalauzolnak minket a távolba. Ezt kiegészítve olyan elméleti hátteret igyekszünk felépíteni a további előadásokkal (beleértve az Amerikai fotósok sorozatot is), amelybe a hallgatóság könnyedén beleillesztheti az ott járt alkotók élményeit, érzelmeit. Első vendégünk Kurucz Árpád, aki 2006-tól 2015-ig a Népszabadság, jelenleg a Getty Images, az Anadolu Images török hírügynökség és a Magyar Nemzet fotósa. Fontosabb díjai: 2010 Picure of the Year International első díj, Ringier International Photo Award, Magyar Sajtófotó pályázatokon különböző kategóriadíjak, Munkácsi Márton kollekció díjak. Képeit jelentette már meg a New York Times, a Time, a Getty Images és a Politico is.
 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig