SZTE Info

Nemzetközi konferencia a kisépítményekről

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Idén a szegedi Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék ad otthont a kisépítményekkel foglalkozó nemzetközi konferenciának, melyet május 22-25. között rendeznek meg. A 18. alkalommal lezajló ülésen osztrák, német, szlovák és magyar előadók érintik mind az úgynevezett szakrális (például útmenti kereszt, szobor, kápolna), mind pedig a profán (kilométerkövek, birtokhatárjelzők stb.) kisépítmények témakörét. A rendezvény nyitónapján bemutatták a Grynaeus Tamás szerkesztésében megjelent „Szakrális kisépítmények” című tanszéki kötetet, valamint a Barna Gábor tanszékvezető szerkesztette „Kleindenkmale” kötetet is, melyet az Akadémiai Kiadóval közösen jelentetett meg a tanszék, és az előző, a felszőausztriai Adlwangban megrendezett konferencia előadásait tartalmazza.
„Ezek a kisépítmények kortörténeti és mentalitástörténeti dokumentumok. Így például a pestisjárványok után fogadalomból felállított Szentháromság-oszlopok jelzik az akkori emberek kiszolgáltatottságát, de ugyanakkor reményét és hitét is, ahogyan Istenhez fordultak a nehéz időkben. Ezért örülnénk annak, hogyha elősorban a kiadványaink segítségével valóban fel tudnánk hívni a figyelmet a kisépítmények megmentésére és felújítására” – fogalmazott Barna Gábor.
 
Arany Mihály
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *