SZTE Info

THEALTER metamorphosis

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A THEALTER Fesztivált – Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválját – 18. alkalommal rendezik meg. A 2008-as esztendő a MASZK Egyesület és a THEALTER történetében is az átváltozás éve lesz.
A szervezők a THEALTER nagykorúságával újra önálló (a THEALTER és a SZASZSZ útjai elválnak) fesztiválnak olyan tematikát választottak, amely éppúgy beszél róluk – a fesztivál gazdáiról, szervezőiről, munkatársiról, önkénteseiről, a városról és az elmúlt közel húsz esztendőről –, mint a fellépő színházakról, a benne dolgozó művészekről, hazaiakról és külföldiekről egyaránt. De beszél a színház egyik legnagyobb csodájáról is: az átváltozás és az átváltoztatás képességéről.
A MASZK menedzsmentjében készülő új előadások: Compagnie József Trefeli (CH): OOOrpheus; Döbrei Dénes-Varga Henrietta (SRB-FR): Csend-ért; Urbán András Társulata (SRB): Turbo Paradiso.
A tervezett külföldi fellépők: Bicskei István (SRB-FR), Penoplast (Ukrajna), Divadlo Continuo (Csehország), a horvátországi Bacaci Sjenki különleges, minden nézőnek valóban egyedi színházi élményt nyújtó, a BITEF-en a zsűri különdíját elnyert előadása, az East West Center (Bosznia és Hercegovina) Osztályellenség-adaptációja, amely meghívást kapott többek között az újvidéki Sterija Játékokra és az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválra is, valamint a holland SPACE Színház Holland cunami című produkciója, amely az idei LOW holland-flamand kultfeszten aratott osztatlan sikert.
További tervezett fellépők: Pintér Béla és Társulata a Jászai Mari című monodrámát Menszátor Héresz Attila mutatja be, Rudolf Hess tízparancsolata címmel az Aradi Kamaraszínház és a szegedi Hetek Csoportja közös produkciója is színpadra kerül, de láthatja a közönség az Ádám, Ádám és ádám című előadást, melynek rendezője Czeizel Gábor, a zenei csemegéket kedvelőknek pedig egy barokk operával igyekeznek meglepetést szerezni.
Maszkaland a THEALTER gyermekprogramja
A 18 éves THEALTER nemzetközi színházi fesztivál ebben az évben szeretettel várja az érdeklődő 10-17 éves gyerekeket és fiatalokat MASZKALAND elnevezésű gyerek- és ifjúsági szigetére.
Július 23. és 27. között 5 kreatív műhely indul, színházi előadások, koncert, filmek, számtalan meglepetés, izgalom és vidám az átalakulás, vagyis a metamorfózis jegyében.
Műhelyek: Fénykaland fotózni vágyóknak, Drámaland játszani vágyóknak, Grafikai Műhely „varázskezűeknek”, Filmkaland „ifjú filmeseknek”, Zene&Tánckaland öröm-zenélni és táncolni vágyóknak.
Tervezett fellépők: Focus Műhely Gyerektársulat, Dvorák Gábor pantomimművész, Makám, Kolibri Színház, valamint a Gyerekszem Filmfesztivál díjnyertes filmjei, Metamorfózis labirintus, Gyerekszáj Rádió, Átalakulás Kuckó és sok meglepetés…
És még egy fontos újdonság: Szentesen vendégszerepel a THEALTER, felolvasó-színházi előadást, koncerteket és a Compagnie József Trefeli OOOrpheus című előadásának vendégjátékát élvezheti a közönség július 18-án, pénteken.
Színes, ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány: a fesztivál ideje alatt a kiállítások mellett a szegediek idén is naponta láthatnak utcaszínházi előadást, szórakoztatásukról – egyfajta szakmai gyakorlatként – a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzősei gondoskodnak.
Éjszakánként koncertek zárják a programokat.
Immár hagyománynak mondható, hogy a THEALTER Fesztivál ajándékprogrammal vendégszerepel a szegedi Csillag Börtönben, idén a Pedig én jó anya voltam… című produkciót mutatják be Pogány Judit előadásában, a szegedi származású Anger Zsolt rendezésében.
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja. A Rádió Mi 89.9 – Szeged első civil közösségi rádiója – hullámhosszán pedig a tavalyi évhez hasonlóan THEALTER Rádió néven újra saját műsorsávot kap a fesztivál, amelyet az internet segítségével nem csak a szegediek követhetnek figyelemmel ( http://www.radiomi.hu ). A programokról a fesztivál honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők, itt nemcsak tényeket és képeket, hanem hangulatjelentéseket is olvashatnak a naponta frissülő THEALTER-blogban ( www.thealter.hu ).
A MASZKALAND jelentkezési lapja a www.thealter.hu és a www.maszk.hu oldalakról tölthető le.
 
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  A Trianonról közérthetően és a Trianon Nagy Háború alatti előzményeiről, az Osztrák-Magyar Monarchia bukása c. kötetekről beszélgetés Bencsik Péterrel (BTK Jelenkortörténeti Tanszék), Gulyás Lászlóval (JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti és Kisebbségpolitikai Intézet) és Döbör Andrással (JGYPK dékán).
  Az esemény ingyenes, és nem kötött könyvtári tagsághoz.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  „Szubjektív prezentációs elődás a Giotto-kápolnáról (Padova), a S. Vitalis, a St. Apollinaris templom, a Galla Pracidia mauzóleum (Ravenna) mozaik műalkotásairól, valamint az Aquileia padló mozaikjairól.”
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Az SZTE JGYPK Művészeti Intézete és a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezésében
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  FONTOS! A beszélgetésre ezúttal az American Corner helyiségében kerül sor, ezért kérjük, részvételi szándékod jelezd az alábbi linken: https://forms.gle/eoeGHb3zt2YcLG949
  ÚJ! A Fotósok Amerikában című előadások olyan vendégek meghívásával kerülnek “műsorra”, akik fényképeztek az Államokban vagy szakmai, elméleti munkát végeztek az Amerika - Magyarország tengelyen. Akik testközelből élték meg a természeti csodákat és a nyüzsgő (vagy épp szellemjárta) városokat, saját képeik segítségével kalauzolnak minket a távolba. Ezt kiegészítve olyan elméleti hátteret igyekszünk felépíteni a további előadásokkal (beleértve az Amerikai fotósok sorozatot is), amelybe a hallgatóság könnyedén beleillesztheti az ott járt alkotók élményeit, érzelmeit. Első vendégünk Kurucz Árpád, aki 2006-tól 2015-ig a Népszabadság, jelenleg a Getty Images, az Anadolu Images török hírügynökség és a Magyar Nemzet fotósa. Fontosabb díjai: 2010 Picure of the Year International első díj, Ringier International Photo Award, Magyar Sajtófotó pályázatokon különböző kategóriadíjak, Munkácsi Márton kollekció díjak. Képeit jelentette már meg a New York Times, a Time, a Getty Images és a Politico is.
 • szeptember 20.
  08:30 - 12:15
  A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük jelezze legkésőbb 2019. szeptember 16. 12.00 óráig a szocmunka@etszk.u-szeged.hu email címen.
  Program:
  8.30-9.00 Regisztráció
  9.00-9.10 Köszöntő
  Héderné Dr. Berta Edina dékán; SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar
  9.10-9.40 Hová is tettem? Demenciával járó kórállapotok felismerésének és ellátásának irányelvei
  Dr. Pákáski Magdolna tudományos főmunkatárs, osztályvezető; SZTE ÁOK Pszichiátria Klinika
  9.40-10.10 Ráncok – egy barátság története az Alzheimer-kór árnyékában
  Dr. Baginé Dr. Tóth Erika Hajnalka osztályvezető főorvos; SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika
  10.10-10.25 Kávészünet
  10.25-10.55 Demencia a beteg szemszögéből
  Kőműves Zsuzsanna Judit felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus
  10.55-11.10 Én és a demencia
  Szabó Sándorné érintett családtag
  11.10-11.40 Tánccal a demencia ellen – mozgás, öröm, agytorna 50 év felett
  Tyukász Brigitta gyógytornász, szenior táncoktató; Odú Központ, Pedagógiai Szakszolgálati Intézmény, Szeged
  11.45-12.15 Séta az Erzsébet ligetben a Belvárosi híd újszegedi hídfőjéig