SZTE Info

A 200 éves ifjú Verdi ma: konferenciával emlékeznek a zeneszerzőre

Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából konferenciát tartanak 2013. december 13-án a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar kistermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A most debütáló konferencia – melyen a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzőjére, az opera vezéralakjára emlékeznek – Márok Tamás újságíró, operatikus és Pál Tamás karmester közös kezdeményezésére indul el. A tanácskozás a szegedi Verdi-hetek programsorozatba illeszkedik, melyet a zeneszerző köré szőtt hagyomány hívott életre. Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából országszerte rendeztek már előadásokat, koncerteket, de a szegedi program lesz az egyetlen szakmai konferencia.

 

A rendezvényt 9 órakor Tóth Péter, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja nyitja meg. A nap folyamán előadást tart Pál Tamás karmester, Szilágyi Annamária irodalomtörténész, Gyüdi Sándor karmester, Gyémánt Csilla színháztörténész, Csákovics Lajos fordító, Márok Tamás újságíró és Andrejcsik István operaénekes, lemezgyűjtő. Az előadásokat zenei felvételek, hangszeres és énekes betétek színesítik majd. Az egyes bemutatókat rövid vita követi, ahol a résztvevők feltehetik kérdéseiket, hozzászólhatnak az elhangzottakhoz. A rendezvény fő médiatámogatója a Városi Televízió Szeged, mely rögzíti a konferenciát. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

A konferencia részletes programja elérhető a ZMK oldalán.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."