SZTE Info

A 200 éves ifjú Verdi ma: konferenciával emlékeznek a zeneszerzőre

Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából konferenciát tartanak 2013. december 13-án a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar kistermében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A most debütáló konferencia – melyen a 19. század legnépszerűbb olasz zeneszerzőjére, az opera vezéralakjára emlékeznek – Márok Tamás újságíró, operatikus és Pál Tamás karmester közös kezdeményezésére indul el. A tanácskozás a szegedi Verdi-hetek programsorozatba illeszkedik, melyet a zeneszerző köré szőtt hagyomány hívott életre. Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából országszerte rendeztek már előadásokat, koncerteket, de a szegedi program lesz az egyetlen szakmai konferencia.

 

A rendezvényt 9 órakor Tóth Péter, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja nyitja meg. A nap folyamán előadást tart Pál Tamás karmester, Szilágyi Annamária irodalomtörténész, Gyüdi Sándor karmester, Gyémánt Csilla színháztörténész, Csákovics Lajos fordító, Márok Tamás újságíró és Andrejcsik István operaénekes, lemezgyűjtő. Az előadásokat zenei felvételek, hangszeres és énekes betétek színesítik majd. Az egyes bemutatókat rövid vita követi, ahol a résztvevők feltehetik kérdéseiket, hozzászólhatnak az elhangzottakhoz. A rendezvény fő médiatámogatója a Városi Televízió Szeged, mely rögzíti a konferenciát. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

A konferencia részletes programja elérhető a ZMK oldalán.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 16.
  09:00 - 19:00
  Tizennyolcadik alkalommal rendez nyári egyetemet a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieknek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológia Központja 2018. július 16-tól augusztus 10-ig.
 • augusztus 26. 08:00 - 30. 16:00
 • augusztus 27.
  11:00 - 19:00
  A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány 2018. augusztus 27-29. között rendezi meg „Az Újszövetség hellén és júdaista háttere” című konferenciáját, mely az újszövetségi szerzők szövegeiben fellelhető különböző ókori témák és műfajok a Biblia szövegére gyakorolt hatását vizsgálja. Ebben a tárgyban átfogó konferenciát eddig nem rendeztek Magyarországon úgy, hogy arra egyszerre hívtak volna meg biblikusokat és hellenizmus szakértőket. Az előadások célja a keresztény és a nem keresztény szövegek viszonyának elemzése, nyelve pedig magyar, német és angol.
 • szeptember 10.
  18:00 - 20:00
  A folyamat: a nyolcezresek csúcsára vezető út - Klein Dávid előadása
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Velünk élő robotok - a technológia hatása mindennapjainkra