SZTE Info

dijatado_kiemelt

Díjeső az SZTE Kulturális Iroda gálaestjén

Az SZTE Rektori Hivatal épületének dísztermében adták át 2013. december 12-én az Egyetemi Zenei Verseny, a Weöres Sándor Vers- és Prózamondó Verseny, a Jó tanuló, Jó sportoló pályázat, valamint az SZTE Sófi Alapítvány díjait. A 27. Nyári Universiade résztvevői rektori dicsérő oklevélben részesültek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetemi hallgatók nemcsak tanulmányaikban jeleskednek, hanem a sport és a kultúra területén is – köszöntötte a gála résztvevőit Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Irodájának vezetője. Elmondta: a gálát 22. éve rendezik meg, az elmúlt években pedig már sportolókat és Sófi-ösztöndíjasokat is jutalmaztak az ünnepségen.

– A mai este lényege, hogy mielőbb lássuk a díjazottakat, ezennel a díjkiosztót megnyitom. Lássuk a medvét! – mondta Szabó Gábor rektor, majd először a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei különdíjait adták át. Ahogyan az már hagyomány, idén is a szegedi kulturális élet egyik jelentős személyiségét kérték fel a díjak átadására, ez alkalommal Fekete Gizi, a Szegedi Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze nyújtotta át az elismeréseket Szabó Gábor rektorral együtt.

 

Dijeso_a_galaesten
Díjeső az SZTE Kulturális Iroda gálaestjén - GALÉRIA


A Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei különdíjasai:

 

1. Hancsákné Dudás Csilla, az SZTE Sófi-alapítvány különdíjasa, SZTE, Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK) I. MSc vegyészhallgató. Tudományos tevékenység helye: SZTE, TTIK Szerves Kémiai Tanszék. Témavezető: Pálinkó István egyetemi docens.

 

2. Király András, az SZTE Sófi-alapítvány különdíjasa, SZTE, Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) VI. orvostanhallgató. Tudományos tevékenység helye: SZTE, ÁOK Neurológiai Klinika. Témavezető: Kincses Zsigmond Tamás egyetemi adjunktus.

 

3. Mátyus Ákos, az SZTE Sófi-alapítvány különdíjasa, SZTE, Gazdaságtudományi Kar (GTK) I. MA közgazdálkodás és közpolitika szakos hallgató. Tudományos tevékenység helye: SZTE, GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete. Témavezetők: Löffler Tibor egyetemi docens, Kovács György egyetemi docens.

 

4. Molnár Mária, az SZTE Sófi-alapítvány kuratóriumi díjasa, SZTE, Zeneművészeti Kar (ZMK) I. MA Énekművész hallgató. Művészeti tevékenység helye: SZTE, ZMK Magánének Tanszék. Témavezető: Újváriné Illés Mária adjunktus.

 

5. Rácz Anita, az SZTE Sófi-alapítvány különdíjasa, SZTE, Bölcsészettudományi Kar (BTK) II. MA német-spanyol tanár szakos hallgató. Tudományos tevékenység helye: SZTE, BTK Német Nyelvészeti Tanszék. Témavezető: Scheibl György egyetemi docens.

 

6. Vinkó Leó, az SZTE Sófi-alapítvány különdíjasa, SZTE, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) rajz szakos hallgató. Művészeti tevékenység helye: SZTE, JGYPK Rajz és Művészettörténeti Tanszék. Témavezető: Aranyi Sándor festőművész, főiskolai docens.

 

A díjak átadása után emlékplakettel köszönték meg Fekete Gizi színművész közreműködését. A művésznő elmondta: nagyon megtisztelő számára, hogy itt lehet, és boldog, hogy segíthetett átadni a díjakat. Hozzátette: reméli, hogy az ösztöndíjasok a támogatást jó célra fordítják, és mindenkinek sikerekben gazdag éveket kívánt.

 

Ezt követően a népzenei kategóriában díjazott, 3. helyezést elért Vetegető együttest hallgathatta meg a közönség. A tagok: Haskó János ének, furulya, koboz (ÁOK Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola), Fábián Mónika ének (BTK néprajz-történelem), Barta Csilla ütő gardon.

 

Ebben az esztendőben számos egyetemi hallgató nyújtott kimagasló sportteljesítményt a 27. nyári universiádén. A hazánkat és az egyetemet képviselő, az intézmény hírnevét öregbítő diákok rektori dicsérő oklevélben részesültek.

 

Rektori Dicsérő Oklevelet kaptak a 27. Nyári Universiadén Kazanyban sikereket elért hallgatók:

 

- Az Universiade-győztes férfi egyetemi vízilabda válogatott tagjai voltak: Juhász Zsolt (JGYPK), Somogyi Balázs (JGYPK) és Tóth Márton (JGYPK)

- Az Universiadén ezüstérmet nyert női egyetemi vízilabda válogatott tagjai voltak: Árkosy Lilla (ÁJTK), Dalmády Szandra (ÁOK), Dalmády Petra (GYTK), Gundl Diána (JGYPK) és Gémes Alexa Anett (JGYPK)

- Az Universiadén bronzérmet nyert Császár Gergely (JGYPK) kajak kettesek 1000 m-es számában párjával Petrovics Mátéval (aki a Szent István Egyetem hallgatója)

- Az Universiadén bronzérmet nyert Császár Gergely (JGYPK) és Tóth Attila Tas (ÁJTK) kajak négyes tagjaként az 1000 m-es versenyszámban

- Márton Anita (JGYPK) atlétanő, 17,92 m-es lökésével IV. helyezett lett

- Nagy Péter (ÁJTK) súlyemelő, a + 105 kg súlycsoportban 409 kg teljesítésével a IV. helyet szerezte meg

- Kiszli Vanda (JGYPK) az Universiadén VIII. lett a kajak egyesek mezőnyében.

 

A Jó tanuló, jó sportoló díjak is gazdára találtak, a díjazottak pénzjutalmat és Rektori Dicsérő Oklevelet kapnak.

 

Jó tanuló, Jó sportoló díjak 2013:

 

Nők

III. hely

Szeltner Ivett Brigitta ÁJTK nemzetközi tanulmányok

Sportága: kajak, Edzője: Kovács László, MEFOB K2 500m 1. hely, U23 OB K4 200m 1. hely

II. hely

Kovács Eszter BTK pszichológia

Sportága: erőemelő, Edzője: Ducsai Géza, Junior VB 2. hely, Magyar Bajnokság 1. hely

I. hely

Bense Krisztina GTK pénzügy és számvitel

Sportága: versenytánc, Edzője: Balogh Csongor, Nemzeti válogatott kerettag, Trnava Grand Prix 1. hely Felnőtt B Standard

Férfiak

III. hely

Fellegi Nándor ÁJTK jogász

Sportága: kosárlabda, Edzője: Szablics Péter, MEFOB 3. hely

II. hely

Krátki Dániel JGYPK rekreációszervezés és egészségfejlesztés

Sportága: atlétika, Edzője: Kelemen Béla, MEFOB 3. hely (4x100 m), Utánpótlás OB 1. hely

I. hely

Pozsár Bence GTK kereskedelem és marketing

Sportága: evezés, Edzője: Szierer János, Egyetemi Evezős VB 3. hely, OB 1. hely

 

Az oklevelek átadása után a Weöres Sándor Prózamondó Verseny legjobbjait díjazták.

 

A Weöres Sándor Vers- és Prózamondó Verseny díjazottjai:

 

I. Ficzere Ágnes (ÁOK I. általános orvos)

II. D. Nagy Bence (BTK filmelmélet - filmtörténet)

III. Zsiga Zsolt (BTK III. történelem - komm. és médiatudomány)

Jutalom: Enyedi Gina (ÁOK III. általános orvos)

A zsűri tagjai: Fekete Gizi Jászai Mari-díjas, színművésznő, a zsűri elnöke (Szegedi Nemzeti Színház), Marton Árpád újságíró, kritikus, Kiss Máté hírigazgató (Rádió 88), Tajti Gabriella irodavezető (SZTE Kulturális Iroda.

 

A gálán kamarazene következett: a komolyzene kategória első helyezettjei, Szkalisity Ábel (TTIK programtervező informatikus I., zongora) és Kovács Péter (ÁOK általános orvos I., hegedű) adtak elő egy Dvorak-darabot.

 

Tajti Gabriella a zenei verseny díjainak átadása előtt elmondta: minden évben ez a verseny a legnépszerűbb az egyetemen, idén három kategóriában több mint 50 diák nevezett. A díjazottak pénzjutalmat és Rektori Dicsérő Oklevelet kaptak.

 

Az Egyetemi Zenei Verseny díjazottjai:

 

Komolyzene

I. Szkalisity Ábel zongora (TTIK programtervező informatikus I.,) Kovács Péter hegedű (ÁOK általános orvos I.)

II. Borbás Johanna fuvola (ÁOK általános orvos II.)

III. Mirza Dávid Erdal gitár (GTK gazdálkodási és menedzsment I.)

 

Népzene

I. Povázsánszki Csilla (BTK anglisztika II.), Csőke Andrea (ZMK klasszikus zongora II.) - énekkettős

II. Garamvölgyi Anett ének, koboz (BTK néprajz IV.)

III. Vetegető együttes: Haskó János ének, furulya, koboz (ÁOK Elméleti Orvostudományok Doktori Iskola), Fábián Mónika ének (BTK néprajz-történelem), Barta Csilla ütő gardon

III. Juhász Kata népdalénekes (JGYPK óvodapedagógus I.)

 

Könnyűzene

I. Fuse Trió: Nagy-György Márton ének (JGYPK gyógypedagógia II.), Börzsönyi Ábel dob (JGYPK ének), Száraz-Nagy Tamás gitár

II. Huckleberry Guys: Balogh Gyula gitár, ének (BTK magyar - történelem MA I.), Prekop Győző szájharmonika (GTK kereskedelem és marketing III.)

A zsűri tagjai: László Boldizsár operaénekes (Szegedi Nemzeti Színház), Kosztándi István hegedűművész, főiskolai adjunktus (Szegedi Szimfonikus Zenekar, SZTE ZMK), Beslin Anita szerkesztő-műsorvezető (MR), Varga Kornél gitáros, zeneszerző, népzenész (Fabula Rasa), a zsűri elnöke Gyüdi Sándor főigazgató (Szegedi Nemzeti Színház.

 

E után két számot hallgathattak meg a gála résztvevői, amelyet a Fuse Trió adott elő. A zenekar tagjai: Nagy-György Márton ének (JGYPK gyógypedagógia II.), Börzsönyi Ábel dob (JGYPK ének), Száraz-Nagy Tamás gitár. Tajti Gabriella elmondta, a trió a Kulturális Iroda különdíját is elnyerte, így az egyetemi fesztiválon a Millenniumi Kávézó színpadán is felléphetnek majd.

 

A gála meglepetéssel zárult: az 1925-ben alapított egyetemi énekkar karácsonyi koncerttel kedveskedett a részt vevőknek, vezényelt Száz Krisztina és Kohlmann Péter.

 

SZTEinfo

fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.