SZTE Info
alma_mikulas

Több száz kisgyerek várta az Alma Mater Mikulást

Nyolcadik alkalommal, minden eddiginél több és izgalmasabb programmal várta a TIK-ben az Alma Mater Mikulás a gyerekeket december 5-én délután.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Alma Mater (link: http://sztealmamater.hu/) az egyetemi dolgozók, oktatók és egykori diákok családját várta erre az alkalomra a Tanulmányi és Információs Központ Átriumába. Nem maradt ki a zene, a mese, a játék, a rajzolás és a tudományos bemutató sem a programból, amelyen több száz kisgyermek vett részt a szüleivel. Megtartották a rajzverseny díjátadóját is.

 

alma mater mikulásGyorsan benépesült csütörtökön délután a tanulmányi központ átriuma: ezúttal azonban nem egyetemi hallgatók, hanem karon ülő csöppségek, óvodások és iskolások vették birtokba a teret, és várták nagy izgalommal a Mikulást. Amíg a nagy szakállú megjelent, addig is hasznosan tudták tölteni az időt, a terem jobb oldalán tudományos kísérletek és mutatványok nyűgözték le a gyerekeket.

– Az egyik kedves kísérlet a fütyülős kémcső, eddig még nem volt olyan gyerek, akit ez ne nyűgözött volna le – mondta Vass Zoltánné vegyész technikus, a Tudástár munkatársa. – Cinkporra öntök sósavat, ennek hatására úgynevezett durranógáz keletkezik, és pukkan egy nagyot. A gyerekek ezt ujjongva fogadják.

Kísérletekben nem volt hiány: a gyerekek megnézhették, hogyan kell meszes vizet megszínezni, és szemügyre vehették a vegyész virágoskertjét is, ahol buborékkukacokat hozott létre néhány vegyület találkozása. A szomszédos asztalon Öveges professzor kísérleteit csodálhatták a kicsik, eggyel arrébb pedig a kitömött állatok simogatása vonzotta a legtöbb kisgyermeket.

 

Vincze Dorka, az Alsóvárosi Általános Iskola 2. osztályos kisdiákja anyukájával együtt kíváncsian nézte a kiállított rajzokat – a kislány saját művét kereste. Meg is találtuk gyorsan, a kép a Mikulást és a segédjét ábrázolja, Dorka még egy ajándéklistát is rajzolt, amelyen szerepel többek között mackó, baba, autó – mind azért, hogy a Mikulás el ne feledkezzen róla.

A forgatagban mikrofonvégre kaptuk a rendezvényt szervező Schwimmer-Tóth Tímeát is, aki elmondta: ebben az évben 250 gyermeket várnak, akiket elkísérnek a szülők, nagyszülők is. Gazdag programot állítottak össze: a kézműves-foglalkozások és a tudományos kísérletek mellett a Somogyi-könyvtár munkatársai mesés feladványokkal fogadták a gyerekeket. A terem végében pedig a Szeleburdi Krampusz zenekar muzsikált.

 

Alma_mater_mikulas
Több száz kisgyerek várta az Alma Mater Mikulást - GALÉRIA

 

A szervező kislánya, a három éves Iduka az egyik asztalnál angyalkát készített gyurmából a nagymamájával. A kislánytól megtudtuk, hogy már óvodás, pettyes gomba a jele, és nagyon várja a Mikulást, aki szerinte mindet hoz. A csomagban csokinak meg szaloncukornak mindenképpen kell lennie, bár Iduka örülne, ha két kedvencéből – uborka és banán – is jutna a csomagba.

A Somogyi-könyvtár asztalánál Mekkelné Dús Judit mondta el, hogy igyekeznek az olvasást népszerűsíteni, és a következő esztendőben esedékes Móra-év jegyében Móra Ferenc meséit hozták el a gyerekeknek – képregény formában.

Amikor hat óra után megérkezett végre a Mikulás, minden gyermek a színpadhoz tódult. Énekkel köszöntötték az emeletről nagy puttonnyal érkező nagy szakállút, aki először a gyermekrajzverseny díjazottjainak adta át az okleveleket és a díjakat, majd minden gyermek megkapta a jól megérdemelt ajándékcsomagot.

 

Az Alma Mater Rajzverseny eredményei:

 

Törpe kategória

Különdíj: Sümegi Botond, 3. helyezett: Kaczúr Izabella Liliána, 2. helyezett: Kecskeméti Dániel, 1. helyezett: Tóth Veronika.

 

Manó kategória

Különdíj: Ambrus Mike Kinga, 3. helyezett: Seress Csenge, 2. helyezett: Rostás Sára, 1. helyezett: kovács Enikő.

 

Aprónép kategória

1. helyezett: Kecskeméti Eliza.

 

Nyemcsok Éva Eső

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.