SZTE Info
alma_mikulas

Több száz kisgyerek várta az Alma Mater Mikulást

Nyolcadik alkalommal, minden eddiginél több és izgalmasabb programmal várta a TIK-ben az Alma Mater Mikulás a gyerekeket december 5-én délután.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Alma Mater (link: http://sztealmamater.hu/) az egyetemi dolgozók, oktatók és egykori diákok családját várta erre az alkalomra a Tanulmányi és Információs Központ Átriumába. Nem maradt ki a zene, a mese, a játék, a rajzolás és a tudományos bemutató sem a programból, amelyen több száz kisgyermek vett részt a szüleivel. Megtartották a rajzverseny díjátadóját is.

 

alma mater mikulásGyorsan benépesült csütörtökön délután a tanulmányi központ átriuma: ezúttal azonban nem egyetemi hallgatók, hanem karon ülő csöppségek, óvodások és iskolások vették birtokba a teret, és várták nagy izgalommal a Mikulást. Amíg a nagy szakállú megjelent, addig is hasznosan tudták tölteni az időt, a terem jobb oldalán tudományos kísérletek és mutatványok nyűgözték le a gyerekeket.

– Az egyik kedves kísérlet a fütyülős kémcső, eddig még nem volt olyan gyerek, akit ez ne nyűgözött volna le – mondta Vass Zoltánné vegyész technikus, a Tudástár munkatársa. – Cinkporra öntök sósavat, ennek hatására úgynevezett durranógáz keletkezik, és pukkan egy nagyot. A gyerekek ezt ujjongva fogadják.

Kísérletekben nem volt hiány: a gyerekek megnézhették, hogyan kell meszes vizet megszínezni, és szemügyre vehették a vegyész virágoskertjét is, ahol buborékkukacokat hozott létre néhány vegyület találkozása. A szomszédos asztalon Öveges professzor kísérleteit csodálhatták a kicsik, eggyel arrébb pedig a kitömött állatok simogatása vonzotta a legtöbb kisgyermeket.

 

Vincze Dorka, az Alsóvárosi Általános Iskola 2. osztályos kisdiákja anyukájával együtt kíváncsian nézte a kiállított rajzokat – a kislány saját művét kereste. Meg is találtuk gyorsan, a kép a Mikulást és a segédjét ábrázolja, Dorka még egy ajándéklistát is rajzolt, amelyen szerepel többek között mackó, baba, autó – mind azért, hogy a Mikulás el ne feledkezzen róla.

A forgatagban mikrofonvégre kaptuk a rendezvényt szervező Schwimmer-Tóth Tímeát is, aki elmondta: ebben az évben 250 gyermeket várnak, akiket elkísérnek a szülők, nagyszülők is. Gazdag programot állítottak össze: a kézműves-foglalkozások és a tudományos kísérletek mellett a Somogyi-könyvtár munkatársai mesés feladványokkal fogadták a gyerekeket. A terem végében pedig a Szeleburdi Krampusz zenekar muzsikált.

 

Alma_mater_mikulas
Több száz kisgyerek várta az Alma Mater Mikulást - GALÉRIA

 

A szervező kislánya, a három éves Iduka az egyik asztalnál angyalkát készített gyurmából a nagymamájával. A kislánytól megtudtuk, hogy már óvodás, pettyes gomba a jele, és nagyon várja a Mikulást, aki szerinte mindet hoz. A csomagban csokinak meg szaloncukornak mindenképpen kell lennie, bár Iduka örülne, ha két kedvencéből – uborka és banán – is jutna a csomagba.

A Somogyi-könyvtár asztalánál Mekkelné Dús Judit mondta el, hogy igyekeznek az olvasást népszerűsíteni, és a következő esztendőben esedékes Móra-év jegyében Móra Ferenc meséit hozták el a gyerekeknek – képregény formában.

Amikor hat óra után megérkezett végre a Mikulás, minden gyermek a színpadhoz tódult. Énekkel köszöntötték az emeletről nagy puttonnyal érkező nagy szakállút, aki először a gyermekrajzverseny díjazottjainak adta át az okleveleket és a díjakat, majd minden gyermek megkapta a jól megérdemelt ajándékcsomagot.

 

Az Alma Mater Rajzverseny eredményei:

 

Törpe kategória

Különdíj: Sümegi Botond, 3. helyezett: Kaczúr Izabella Liliána, 2. helyezett: Kecskeméti Dániel, 1. helyezett: Tóth Veronika.

 

Manó kategória

Különdíj: Ambrus Mike Kinga, 3. helyezett: Seress Csenge, 2. helyezett: Rostás Sára, 1. helyezett: kovács Enikő.

 

Aprónép kategória

1. helyezett: Kecskeméti Eliza.

 

Nyemcsok Éva Eső

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.