SZTE Info
alma_mikulas

Több száz kisgyerek várta az Alma Mater Mikulást

Nyolcadik alkalommal, minden eddiginél több és izgalmasabb programmal várta a TIK-ben az Alma Mater Mikulás a gyerekeket december 5-én délután.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Alma Mater (link: http://sztealmamater.hu/) az egyetemi dolgozók, oktatók és egykori diákok családját várta erre az alkalomra a Tanulmányi és Információs Központ Átriumába. Nem maradt ki a zene, a mese, a játék, a rajzolás és a tudományos bemutató sem a programból, amelyen több száz kisgyermek vett részt a szüleivel. Megtartották a rajzverseny díjátadóját is.

 

alma mater mikulásGyorsan benépesült csütörtökön délután a tanulmányi központ átriuma: ezúttal azonban nem egyetemi hallgatók, hanem karon ülő csöppségek, óvodások és iskolások vették birtokba a teret, és várták nagy izgalommal a Mikulást. Amíg a nagy szakállú megjelent, addig is hasznosan tudták tölteni az időt, a terem jobb oldalán tudományos kísérletek és mutatványok nyűgözték le a gyerekeket.

– Az egyik kedves kísérlet a fütyülős kémcső, eddig még nem volt olyan gyerek, akit ez ne nyűgözött volna le – mondta Vass Zoltánné vegyész technikus, a Tudástár munkatársa. – Cinkporra öntök sósavat, ennek hatására úgynevezett durranógáz keletkezik, és pukkan egy nagyot. A gyerekek ezt ujjongva fogadják.

Kísérletekben nem volt hiány: a gyerekek megnézhették, hogyan kell meszes vizet megszínezni, és szemügyre vehették a vegyész virágoskertjét is, ahol buborékkukacokat hozott létre néhány vegyület találkozása. A szomszédos asztalon Öveges professzor kísérleteit csodálhatták a kicsik, eggyel arrébb pedig a kitömött állatok simogatása vonzotta a legtöbb kisgyermeket.

 

Vincze Dorka, az Alsóvárosi Általános Iskola 2. osztályos kisdiákja anyukájával együtt kíváncsian nézte a kiállított rajzokat – a kislány saját művét kereste. Meg is találtuk gyorsan, a kép a Mikulást és a segédjét ábrázolja, Dorka még egy ajándéklistát is rajzolt, amelyen szerepel többek között mackó, baba, autó – mind azért, hogy a Mikulás el ne feledkezzen róla.

A forgatagban mikrofonvégre kaptuk a rendezvényt szervező Schwimmer-Tóth Tímeát is, aki elmondta: ebben az évben 250 gyermeket várnak, akiket elkísérnek a szülők, nagyszülők is. Gazdag programot állítottak össze: a kézműves-foglalkozások és a tudományos kísérletek mellett a Somogyi-könyvtár munkatársai mesés feladványokkal fogadták a gyerekeket. A terem végében pedig a Szeleburdi Krampusz zenekar muzsikált.

 

Alma_mater_mikulas
Több száz kisgyerek várta az Alma Mater Mikulást - GALÉRIA

 

A szervező kislánya, a három éves Iduka az egyik asztalnál angyalkát készített gyurmából a nagymamájával. A kislánytól megtudtuk, hogy már óvodás, pettyes gomba a jele, és nagyon várja a Mikulást, aki szerinte mindet hoz. A csomagban csokinak meg szaloncukornak mindenképpen kell lennie, bár Iduka örülne, ha két kedvencéből – uborka és banán – is jutna a csomagba.

A Somogyi-könyvtár asztalánál Mekkelné Dús Judit mondta el, hogy igyekeznek az olvasást népszerűsíteni, és a következő esztendőben esedékes Móra-év jegyében Móra Ferenc meséit hozták el a gyerekeknek – képregény formában.

Amikor hat óra után megérkezett végre a Mikulás, minden gyermek a színpadhoz tódult. Énekkel köszöntötték az emeletről nagy puttonnyal érkező nagy szakállút, aki először a gyermekrajzverseny díjazottjainak adta át az okleveleket és a díjakat, majd minden gyermek megkapta a jól megérdemelt ajándékcsomagot.

 

Az Alma Mater Rajzverseny eredményei:

 

Törpe kategória

Különdíj: Sümegi Botond, 3. helyezett: Kaczúr Izabella Liliána, 2. helyezett: Kecskeméti Dániel, 1. helyezett: Tóth Veronika.

 

Manó kategória

Különdíj: Ambrus Mike Kinga, 3. helyezett: Seress Csenge, 2. helyezett: Rostás Sára, 1. helyezett: kovács Enikő.

 

Aprónép kategória

1. helyezett: Kecskeméti Eliza.

 

Nyemcsok Éva Eső

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.