SZTE Info

Vladimir Mülleré a Szőkefalvi-Nagy Béla-érem

Idén 14. alkalommal adták át a Szőkefalvi-Nagy Béla-érmet. A 2013-as díjazott Vladimir Müller cseh matematikus.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az 1999-ben alapított, először 2000-ben átadott Szőkefalvi-Nagy Béla-érmet 2013-ban a prágai egyetem matematikus professzora, Vladimir Müller kapta. A díjátadót Szegeden, az SZTE Bolyai Intézet Mars téri épületében tartották december 5-én, szép számmal érkeztek érdeklődők, korábbi díjazottak, és jelen volt Szőkefalvi-Nagy Béla lánya is.

– Édesapám 1998-ban hunyt el, akkor úgy döntöttem, hogy emlékét szeretném valahogy megőrizni, és ekkor gondoltam arra, hogy csináltatok egy érmet. Ezt Lapis András készítette el, a díj „harmadik oldalán”, a szélén az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat 1998-as teljes szerkesztőségének névsorát beleírta, így „konzerválva” az akkori állapotokat. Az érmet a Bolyai Intézetnek ajándékoztam, és örülök, hogy jó helyre került – mondta el Szőkefalvi-Nagy Erzsébet.

– 14. alkalommal adtuk át idén a díjat – folytatta Kérchy László, az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat főszerkesztője. – Általában olyan matematikus kapja, aki sokat, meghatározót publikál a folyóiratban, és az is sokat nyom a latba, ha követi Szőkefalvi-Nagy Béla munkásságát. 2013-ban az elismerést a prágai egyetemről Vladimir Müller kapta, aki pályafutása során eddig több mint 140 cikket publikált, és kiadott egy igen sikeres könyvet is. Az Actában 9 nagy hatású cikke jelent meg, többek között ezzel érdemelte ki a kitüntetést. A legfrissebb számban is jelenik meg cikke a professzornak. Vladimir Müllerel élő kapcsolatunk van, ami a 70-es években kezdődött, amikor egy Szőkefalvi-Nagy Béla által felvetett matematikai problémát oldott meg a cseh professzor, ezután 1977-ben Szőkefalvi-Nagy Béla szemináriumán adott elő.

Vladimir Müller elmondta, nagy megtiszteltetés számára ez a díj, mindig is úgy tekintett Szőkefalvi-Nagyra mint a mentorára, tanárára. Elmondta, hogy nemcsak, mint tudóst, hanem mint embert is sokra tartotta Szőkefalvi-Nagy Bélát.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja