SZTE Info

Vladimir Mülleré a Szőkefalvi-Nagy Béla-érem

Idén 14. alkalommal adták át a Szőkefalvi-Nagy Béla-érmet. A 2013-as díjazott Vladimir Müller cseh matematikus.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az 1999-ben alapított, először 2000-ben átadott Szőkefalvi-Nagy Béla-érmet 2013-ban a prágai egyetem matematikus professzora, Vladimir Müller kapta. A díjátadót Szegeden, az SZTE Bolyai Intézet Mars téri épületében tartották december 5-én, szép számmal érkeztek érdeklődők, korábbi díjazottak, és jelen volt Szőkefalvi-Nagy Béla lánya is.

– Édesapám 1998-ban hunyt el, akkor úgy döntöttem, hogy emlékét szeretném valahogy megőrizni, és ekkor gondoltam arra, hogy csináltatok egy érmet. Ezt Lapis András készítette el, a díj „harmadik oldalán”, a szélén az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat 1998-as teljes szerkesztőségének névsorát beleírta, így „konzerválva” az akkori állapotokat. Az érmet a Bolyai Intézetnek ajándékoztam, és örülök, hogy jó helyre került – mondta el Szőkefalvi-Nagy Erzsébet.

– 14. alkalommal adtuk át idén a díjat – folytatta Kérchy László, az Acta Scientiarum Mathematicarum folyóirat főszerkesztője. – Általában olyan matematikus kapja, aki sokat, meghatározót publikál a folyóiratban, és az is sokat nyom a latba, ha követi Szőkefalvi-Nagy Béla munkásságát. 2013-ban az elismerést a prágai egyetemről Vladimir Müller kapta, aki pályafutása során eddig több mint 140 cikket publikált, és kiadott egy igen sikeres könyvet is. Az Actában 9 nagy hatású cikke jelent meg, többek között ezzel érdemelte ki a kitüntetést. A legfrissebb számban is jelenik meg cikke a professzornak. Vladimir Müllerel élő kapcsolatunk van, ami a 70-es években kezdődött, amikor egy Szőkefalvi-Nagy Béla által felvetett matematikai problémát oldott meg a cseh professzor, ezután 1977-ben Szőkefalvi-Nagy Béla szemináriumán adott elő.

Vladimir Müller elmondta, nagy megtiszteltetés számára ez a díj, mindig is úgy tekintett Szőkefalvi-Nagyra mint a mentorára, tanárára. Elmondta, hogy nemcsak, mint tudóst, hanem mint embert is sokra tartotta Szőkefalvi-Nagy Bélát.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018