SZTE Info

Kutatás-fejlesztési konferenciát tartottak az Szent-Györgyi Albert Agórában

Kutatás-fejlesztési konferenciát tartottak kedden délután a Szent-Györgyi Albert Agora Informatóriumában, ahol több izgalmas téma mellett azt is megtudtuk, a nagyvállalatok miért fordítanak egyre nagyobb figyelmet a start-up vállalkozások világára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Intelligens alkalmazásokat készítenének az okostelefonok által gyűjtött adatokból szegedi kutatók. A FuturICT.hu programban megvalósuló fejlesztések miértjéről esett a legtöbb szó kedden délután a Szent-Györgyi Albert Agora Informatóriumában, az egyik legizgalmasabb kérdés azonban az volt, hogy mit tanulhat egy-egy nagyvállalat a start-up vállalkozásoktól.


Balázsi György, a Magyar Telekom Nyrt. egyik szakmai irányítója szerint egy start-up és egy nagyvállalat már alapjaiban különbözik, hisz míg az előbbi esetében a változékonyság, az utóbbi esetében a kiszámíthatóság az, ami kedvez a cégnek. A start-up vállalkozásban rejlő lehetőségek miatt azonban a multinacionális cégek egyre inkább efelé a világ felé mozdulnak el úgy, hogy lehetőség szerint azok minden előnyét kihasználják.


Az internetezési szokások jelentősen átalakultak, 2014-re pedig további jelentős változást prognosztizálnak a szakemberek. Eszerint jövőre az internetezők fele sosem használt PC-t, a világon pedig több mobil-előfizetés lesz, mint ahány ember, így a nagyvállalatoknak is egyre inkább az áll érdekükben, hogy jelen legyenek a mobileszközökön. Erre lehetőség például egy kulturális esemény támogatásánál, ha az adott eseményhez egy applikációt is készítenek. A felhasználók így közvetve is megismerhetik a cég nevét, brandjét, ami potenciális ügyféllé teheti őket.


A start-up világ előnyei mellett persze a kockázat is adott: a leginkább előforduló probléma, ha egy fejlesztés sikeres ugyan, de nem érdeklődnek iránta a felhasználók. A nagyvállalatok tehát amellett, hogy kiaknázzák a start-up vállalkozásokban rejlő lehetőségeket, rizikót is vállalnak, így az elsődleges szempont minden esetben a brand és az imázs védelme kell, hogy legyen. Ugyanakkor a fejlesztők számára mindenképp pozitív üzenet, hogy egy start-up termék iránt már nemcsak a célközönség, de a több millió ügyféllel rendelkező nagyvállalatok is érdeklődhetnek.


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZACikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00