SZTE Info

Kutatás-fejlesztési konferenciát tartottak az Szent-Györgyi Albert Agórában

Kutatás-fejlesztési konferenciát tartottak kedden délután a Szent-Györgyi Albert Agora Informatóriumában, ahol több izgalmas téma mellett azt is megtudtuk, a nagyvállalatok miért fordítanak egyre nagyobb figyelmet a start-up vállalkozások világára.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Intelligens alkalmazásokat készítenének az okostelefonok által gyűjtött adatokból szegedi kutatók. A FuturICT.hu programban megvalósuló fejlesztések miértjéről esett a legtöbb szó kedden délután a Szent-Györgyi Albert Agora Informatóriumában, az egyik legizgalmasabb kérdés azonban az volt, hogy mit tanulhat egy-egy nagyvállalat a start-up vállalkozásoktól.


Balázsi György, a Magyar Telekom Nyrt. egyik szakmai irányítója szerint egy start-up és egy nagyvállalat már alapjaiban különbözik, hisz míg az előbbi esetében a változékonyság, az utóbbi esetében a kiszámíthatóság az, ami kedvez a cégnek. A start-up vállalkozásban rejlő lehetőségek miatt azonban a multinacionális cégek egyre inkább efelé a világ felé mozdulnak el úgy, hogy lehetőség szerint azok minden előnyét kihasználják.


Az internetezési szokások jelentősen átalakultak, 2014-re pedig további jelentős változást prognosztizálnak a szakemberek. Eszerint jövőre az internetezők fele sosem használt PC-t, a világon pedig több mobil-előfizetés lesz, mint ahány ember, így a nagyvállalatoknak is egyre inkább az áll érdekükben, hogy jelen legyenek a mobileszközökön. Erre lehetőség például egy kulturális esemény támogatásánál, ha az adott eseményhez egy applikációt is készítenek. A felhasználók így közvetve is megismerhetik a cég nevét, brandjét, ami potenciális ügyféllé teheti őket.


A start-up világ előnyei mellett persze a kockázat is adott: a leginkább előforduló probléma, ha egy fejlesztés sikeres ugyan, de nem érdeklődnek iránta a felhasználók. A nagyvállalatok tehát amellett, hogy kiaknázzák a start-up vállalkozásokban rejlő lehetőségeket, rizikót is vállalnak, így az elsődleges szempont minden esetben a brand és az imázs védelme kell, hogy legyen. Ugyanakkor a fejlesztők számára mindenképp pozitív üzenet, hogy egy start-up termék iránt már nemcsak a célközönség, de a több millió ügyféllel rendelkező nagyvállalatok is érdeklődhetnek.


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZACikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.