SZTE Info
oszi_allasborze_2013_kiemelt

Álláslehetőségekről és mesterképzésekről tájékoztattak az SZTE-n

A vállalkozások és az egyetem karai nemes versengést folytattak az érdeklődő fiatalokért az őszi állásbörze alkalmából.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A IX. SZTE Őszi Állásbörzére, a IV. Szolgáltatók Börzéjére és az V. SZTE Mesterképzések Nyílt Napjára várták az érdeklődő fiatalokat október 15-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ átriumában. Az eseményt Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitotta meg.

 

Az egymásra találás napja

allasborze_2013_osz− Az évről évre fejlődő börze a kölcsönös egymásra találás lehetőségét biztosítja, hiszen ahogy a hallgatók érdeke, hogy jó munkahelyet találjanak, úgy a vállalkozások számára is fontos szempont, hogy képzett munkaerőt alkalmazzanak. Büszkeséggel tölt el, hogy az SZTE Diplomás Pályakövető Rendszer felmérései alapján a szegedi diplomával rendelkezők továbbra is keresettek a munkaerőpiacon, az itt végzőknek általában nem okoz gondot az elhelyezkedés – mondta beszédében. A rektor „a fiatalokért folyó nemes versengésként” jellemezte azt, hogy a TIK-ben nemcsak a cégek standjait kereshették fel a látogatók, hanem a BA-, BSc-szakokon diplomázókat az SZTE karai is csábították mesterképzéseikkel. A megjelent vállalkozások figyelmébe ajánlotta az Alma Mater Díjat is, melynek pályázati felhívása hamarosan, várhatóan novemberben megjelenik. Ezt az elismerést az egyetem minden évben – pályázat alapján – annak a cégnek ítéli oda, mely a legtöbb SZTE-n végzettet foglalkoztatja, a legintenzívebb szakmai gyakorlati, kutatás-fejlesztési kapcsolatot ápolja az universitasszal.

 

A börzén mintegy harminc vállalkozással és az elhelyezkedést segítő szervezettel, valamint körülbelül tíz szolgáltatóval találkozhattak a látogatók. A szervezők fő célja a hallgatók és a kiállító cégek közötti kapcsolat kialakítása volt, ennek érdekében a fiatalok személyesen tehették fel kérdéseiket a megjelent cégek standjainál, informálódhattak az aktuális álláslehetőségekről, nyitott pozíciókról, illetve le is adhatták önéletrajzaikat, motivációs leveleiket. Helyi, regionális és országos vállalatokkal egyaránt találkozhattak. Elsősorban az informatikai, gazdasági és műszaki területeken bukkanhattak lehetőségekre az arra nyitottak, s megfelelő végzettséggel rendelkezők.

 

148 mesterképzést kínáltak a karok

A rendezvényen az SZTE mesterképzést biztosító nyolc fakultása (Állam- és Jogtudományi, Bölcsészettudomány, Egészségtudományi és Szociális Képzési, Gazdaságtudományi, Juhász Gyula Pedagógusképző, Mérnöki, Természettudományi és Informatikai, illetve Zeneművészeti Kar) is megjelent, bemutatták 148 szakot felölelő mesterképzési kínálatukat, tájékoztatták az érdeklődőket a jelentkezés feltételeiről is. Az SZTE Marketing és Kommunikációs Igazgatóság munkatársai az online mesterképzés-keresőt ajánlották a hallgatók figyelmébe. Mint megtudtuk, ezen keresztül tájékozódhatnak róla, hogy egy adott alapdiplomával milyen mesterképzésekre vezethet az út. Szilágyi Erikával és Nagy Anettával a BTK standjánál futottunk össze. Erika magyar-német, míg Anetta magyar BA-szakon végez ebben a tanévben. A www.u-szeged.hu-nak elmondták, számos hasznos tájékoztató anyagot kaptak a kar képviselőitől, akik kérdéseikre is választ adtak. Erika egyébként tanár, Anetta pedig tanár vagy magyar nyelv és irodalom szakon folytatná tanulmányait mesterszinten.

 

Az egyetem egységét hangsúlyozták

Újdonságnak számított, hogy a szervezők az átriumban egy helyre csoportosították a karok, valamint az egyéb egyetemi szolgáltató egységek kitelepülését. Bolgár Zsolt, az Universitas-Szeged Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, ezzel is az egyetem egységét kívánták demonstrálni.

 

Oszi_allasborze_2013_galeria
Álláslehetőségekről és mesterképzésekről tájékoztattak az SZTE-n - GALÉRIA

 

A nap programját többek között életvezetési, karrier-, pályaorientációs és grafológiai tanácsadás, karrierjósda is színesítette az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ, az SZTE Karrier Iroda, illetve a Dél-alföldi Grafológiai Centrum jóvoltából. Marunák Mária grafológus, írásszakértő kérdésünkre elmondta, az íráskép alapján maguk is segíteni tudják a pályaorientációt. − Az aktuális íráskép megmutatja a képességeket, a gondolkodást, a szociabilitást, a kitartást, a döntésképességet stb., ezzel járul hozzá a reális önismeret mélyítéséhez. A bennünket felkeresőkkel együtt gondoljuk át azokat a személyiségjegyeket, kompetenciákat, melyek szükségesek egy adott feladat elvégzéséhez, vagy segítünk nekik abban, hogy meglévő képességeiket mely területen hasznosíthatják a leghatékonyabban – árulta el a szakember.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.