SZTE Info

Baka István-verseny középiskolásoknak és felnőtteknek

A szegedi székhelyű Baka István Alapítvány ismét meghirdette középiskolás és felnőtt kategóriában Kárpát-medencei Baka István vers-, énekelt vers- és prózamondó versenyét, melyre október 7-éig lehet jelentkezni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Én itt vagyok – üzenet Új-Huligániából” címmel hirdette meg a Baka István Alapítvány – a Nemzeti Együttműködési Alap Közösségi Környezet Kollégiuma, a Szent-Györgyi Albert Agóra Szeged és a Magyar Versmondók Egyesülete támogatásával – az idei Baka István-emlékversenyt. A találkozót – immár hagyományosan – kétnaposra tervezik, november 16-án és 17-én rendezik meg Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában.

 

A november 16-i verseny másnapján a résztvevőknek lehetőségük lesz a zsűritagok által vezetett elmélyültebb műhelymunkára, a Baka-életmű rövid, összefoglaló áttekintésére, egy Örkény István-műsor meghallgatására, egy közös szegedi sétára, valamint kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre, jó kapcsolatok kialakítására egymással, az alapítvány és a Baka család tagjaival.


Mindenkit szeretettel várnak, bárhol lakik Magyarország határain innen vagy túl. Szegedi és Szeged környéki vendégeiknek térítésmentes ebédet, távolabb lakó vendégeiknek ingyenes szállást és napi háromszori étkezést is biztosítanak. (Vasárnapi szállást és étkezést csak az igényelhet, aki részt vesz az aznapi, 14 óráig tartó műhelymunkában.) A külföldről érkezők – a jelentkezők létszámától függő mértékben – útiköltség-támogatást is kapnak.


A nevezés feltételei:

 

 • Nem hivatásos, középiskolás és felnőtt vers- és prózamondók jelentkezhetnek, akik betöltötték 14. életévüket, és befejezték általános iskolai tanulmányaikat.
 • Egy intézményből maximum 3 versenyző nevezhet. Ennél több jelentkező esetén kérik, rendezzenek háziversenyt.
 • A versenyzőktől három olyan mű megtanulását várják, amellyel nem szerepeltek még (iskolán kívüli) nyilvánosság előtt:

‒ egy költeményt vagy prózát az egyetemes magyar irodalomból,
‒ egy Baka István-művet
‒ egy Baka István által magyarra fordított alkotást.

 • Egy-egy mű előadása nem haladhatja meg a 3 percet.


Jelentkezési határidő: 2013. október 7.

A késve jelentkezőknek nem tudják a szállás-, étkezés- és útiköltség-támogatást biztosítani.

A művek kiválasztásában segítséget nyújthat az alapítvány honlapjának Művek / Works című oldala, amelyen megtalálhatók Baka István művei és műfordításai: http://www.baka.hu/content/11.

A legteljesebb versgyűjtemény a Baka István Művei Versek című kötetben található.


Érdeklődni a Baka István Alapítvány munkatársainál lehet:
Baka Istvánné: +36/62/742-785; +36/20/254-1772; +36/30/596-0423
Tényi Jánosné: 62/635-281, 30/857-2218;
E-mail: alapitvany@baka.hu, levélcím: 6723 Szeged, Molnár u. 4.

A program részleteiről a jelentkezőket e-mailben, folyamatosan tájékoztatják.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.