SZTE Info

Baka István-verseny középiskolásoknak és felnőtteknek

A szegedi székhelyű Baka István Alapítvány ismét meghirdette középiskolás és felnőtt kategóriában Kárpát-medencei Baka István vers-, énekelt vers- és prózamondó versenyét, melyre október 7-éig lehet jelentkezni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Én itt vagyok – üzenet Új-Huligániából” címmel hirdette meg a Baka István Alapítvány – a Nemzeti Együttműködési Alap Közösségi Környezet Kollégiuma, a Szent-Györgyi Albert Agóra Szeged és a Magyar Versmondók Egyesülete támogatásával – az idei Baka István-emlékversenyt. A találkozót – immár hagyományosan – kétnaposra tervezik, november 16-án és 17-én rendezik meg Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában.

 

A november 16-i verseny másnapján a résztvevőknek lehetőségük lesz a zsűritagok által vezetett elmélyültebb műhelymunkára, a Baka-életmű rövid, összefoglaló áttekintésére, egy Örkény István-műsor meghallgatására, egy közös szegedi sétára, valamint kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre, jó kapcsolatok kialakítására egymással, az alapítvány és a Baka család tagjaival.


Mindenkit szeretettel várnak, bárhol lakik Magyarország határain innen vagy túl. Szegedi és Szeged környéki vendégeiknek térítésmentes ebédet, távolabb lakó vendégeiknek ingyenes szállást és napi háromszori étkezést is biztosítanak. (Vasárnapi szállást és étkezést csak az igényelhet, aki részt vesz az aznapi, 14 óráig tartó műhelymunkában.) A külföldről érkezők – a jelentkezők létszámától függő mértékben – útiköltség-támogatást is kapnak.


A nevezés feltételei:

 

 • Nem hivatásos, középiskolás és felnőtt vers- és prózamondók jelentkezhetnek, akik betöltötték 14. életévüket, és befejezték általános iskolai tanulmányaikat.
 • Egy intézményből maximum 3 versenyző nevezhet. Ennél több jelentkező esetén kérik, rendezzenek háziversenyt.
 • A versenyzőktől három olyan mű megtanulását várják, amellyel nem szerepeltek még (iskolán kívüli) nyilvánosság előtt:

‒ egy költeményt vagy prózát az egyetemes magyar irodalomból,
‒ egy Baka István-művet
‒ egy Baka István által magyarra fordított alkotást.

 • Egy-egy mű előadása nem haladhatja meg a 3 percet.


Jelentkezési határidő: 2013. október 7.

A késve jelentkezőknek nem tudják a szállás-, étkezés- és útiköltség-támogatást biztosítani.

A művek kiválasztásában segítséget nyújthat az alapítvány honlapjának Művek / Works című oldala, amelyen megtalálhatók Baka István művei és műfordításai: http://www.baka.hu/content/11.

A legteljesebb versgyűjtemény a Baka István Művei Versek című kötetben található.


Érdeklődni a Baka István Alapítvány munkatársainál lehet:
Baka Istvánné: +36/62/742-785; +36/20/254-1772; +36/30/596-0423
Tényi Jánosné: 62/635-281, 30/857-2218;
E-mail: alapitvany@baka.hu, levélcím: 6723 Szeged, Molnár u. 4.

A program részleteiről a jelentkezőket e-mailben, folyamatosan tájékoztatják.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.