SZTE Info

Életutam: Boda Domokos harmincéves szolgálata az egészségügy területén

Életutam címmel önéletrajzi könyvet adott ki Boda Domokos professzor, az SZTE gyermekklinikájának korábbi tanszékvezetője. A kötetet október 9-én mutatták be a SZAB-székházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

boda domokosBoda Domokos 1921-ben született a ma Szlovákiában található Alistálban. 1944-ben kapott orvosi diplomát, majd 1963-ban kinevezték tanszékvezető egyetemi tanárrá a Szegedi Orvostudományi Egyetem gyermekklinikájára, s ezt a pozíciót egészen 1991. június 30-i nyugdíjazásáig töltötte be. 1991-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki, emeritálták, azóta a professor emeritusok aktív életét éli, kutat, könyveket ír. Kutatási területei: folyadék- és elektrolit-anyagcsere, légzési zavarok patológiája, újszülöttkori adaptációs zavarok, heveny anyagcserezavarok, hyperurikaemiák patológiája. Mind a hazai, mind a nemzetközi tudományos közéletben jelentős szerepet töltött és tölt be az iskolateremtő professzor. Ezért legújabb életrajzi könyvében, mely az „Életutam” címet kapta, kutatói, tanszékvezetői pályafutására koncentrált az író.

 

Az október 9-én délután igen sokan gyűltek össze a SZAB-székház első emeleti üléstermében, hogy részt vegyenek Boda Domokos könyvbemutatóján. Az eseményt Kovács László professor emeritus nyitotta meg, röviden méltatva a könyvet, amely egyaránt tartalmaz információt a szerző kutatási tevékenységéről a szakolvasóknak, illetve mulatságos eseményeket a hétköznapi olvasó számára. Ezt követően rövid betekintést nyújtott a tíz fejezetből álló, és számos alcímet felsorakoztató könyv tartalmából. Beszélt azokról a nehézségekről, amivel Boda Domokosnak szembe kellett néznie, de az általa elért eredményekről, sikerekről és innovációkról szintúgy említést tett.

 

Ezt követően az író vette át a szót. Köszönetet mondott munkatársainak, professzortársainak és diákjainak egyaránt. Állítása szerint az életében a hit és a vallásosság hatalmas szerepet játszott. – Nem az számít, hogy mit, hanem hogy hogyan értem el – utalt szerényen a sokat hangoztatott sikereire. Hozzátette, nála a tudományos tevékenység és a szakemberek nevelése összefonódik. Megemlítendő, hogy pályafutása alatt közel 4-5 ezer diákot tanított. A bemutató végén Boda Domokos dedikálta a jelenlévők között könyveit.

 

Boda_Domokos_konyvbemutato_galeria
A könyvbemutatón készült képgaléria itt megtekinthető

Azok, akik szívesen olvasnának a professzor életéről, keressék fel az alábbi oldalt, ahol a könyvből kimaradt történetek is megtalálhatóak: http://eletutam.hu/


 

Őszi Tamás


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.