SZTE Info

Életutam: Boda Domokos harmincéves szolgálata az egészségügy területén

Életutam címmel önéletrajzi könyvet adott ki Boda Domokos professzor, az SZTE gyermekklinikájának korábbi tanszékvezetője. A kötetet október 9-én mutatták be a SZAB-székházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

boda domokosBoda Domokos 1921-ben született a ma Szlovákiában található Alistálban. 1944-ben kapott orvosi diplomát, majd 1963-ban kinevezték tanszékvezető egyetemi tanárrá a Szegedi Orvostudományi Egyetem gyermekklinikájára, s ezt a pozíciót egészen 1991. június 30-i nyugdíjazásáig töltötte be. 1991-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki, emeritálták, azóta a professor emeritusok aktív életét éli, kutat, könyveket ír. Kutatási területei: folyadék- és elektrolit-anyagcsere, légzési zavarok patológiája, újszülöttkori adaptációs zavarok, heveny anyagcserezavarok, hyperurikaemiák patológiája. Mind a hazai, mind a nemzetközi tudományos közéletben jelentős szerepet töltött és tölt be az iskolateremtő professzor. Ezért legújabb életrajzi könyvében, mely az „Életutam” címet kapta, kutatói, tanszékvezetői pályafutására koncentrált az író.

 

Az október 9-én délután igen sokan gyűltek össze a SZAB-székház első emeleti üléstermében, hogy részt vegyenek Boda Domokos könyvbemutatóján. Az eseményt Kovács László professor emeritus nyitotta meg, röviden méltatva a könyvet, amely egyaránt tartalmaz információt a szerző kutatási tevékenységéről a szakolvasóknak, illetve mulatságos eseményeket a hétköznapi olvasó számára. Ezt követően rövid betekintést nyújtott a tíz fejezetből álló, és számos alcímet felsorakoztató könyv tartalmából. Beszélt azokról a nehézségekről, amivel Boda Domokosnak szembe kellett néznie, de az általa elért eredményekről, sikerekről és innovációkról szintúgy említést tett.

 

Ezt követően az író vette át a szót. Köszönetet mondott munkatársainak, professzortársainak és diákjainak egyaránt. Állítása szerint az életében a hit és a vallásosság hatalmas szerepet játszott. – Nem az számít, hogy mit, hanem hogy hogyan értem el – utalt szerényen a sokat hangoztatott sikereire. Hozzátette, nála a tudományos tevékenység és a szakemberek nevelése összefonódik. Megemlítendő, hogy pályafutása alatt közel 4-5 ezer diákot tanított. A bemutató végén Boda Domokos dedikálta a jelenlévők között könyveit.

 

Boda_Domokos_konyvbemutato_galeria
A könyvbemutatón készült képgaléria itt megtekinthető

Azok, akik szívesen olvasnának a professzor életéről, keressék fel az alábbi oldalt, ahol a könyvből kimaradt történetek is megtalálhatóak: http://eletutam.hu/


 

Őszi Tamás


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."