SZTE Info

ENTER-fesztivál a Reökben: „Lépj be a művészetek kapuján”

Egész napos, ingyenes fesztivállal várja október 26-án látogatóit a szegedi Reök. A programot reggel az SZTE ZMK hallgatóinak fúvós minikoncertje nyitja. Dusha Béla, az SZTE JGYPK Szakképzési Központ alkalmazott fotográfusképzés oktatója és tanítványai lencsevégre kapják a látogatókat, az SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék vezetője, Odorics Ferenc Hamvas Béláról tart előadást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Lépj be a művészetek kapuján!” felhívással ingyenes fesztivált hirdetett meg október 26-ra a Reök. Reggel tíztől este tízig tartó programkavalkáddal várják a látogatókat. Az események között minden művészeti ág, így a képzőművészet, az irodalom, a zene és a színház is képviselteti magát.

 

Herczeg Tamás igazgató és Harangozó Gyula művészeti igazgató sajtótájékoztatón mondta el, mi az ENTER-nap legfőbb célja. Új művészeti irányt vesz a Reök, amivel kapcsolatban először ezen a napon szerezhetnek tapasztalatokat a látogatók. Mostantól lényegesen nyitottabb lesz a ház működése, és számos, a Szeged büszkeségét jelentő szecessziós épülethez is kapcsolódó, állandó programmal dúsítják a Reök kínálatát. Mindemellett – hangsúlyozandó a nyitást – arculatában is megújul az intézmény. Az arculati elemek szintén egyfajta frissességet, modern irányváltást jelölnek.

 

A három legfontosabb, hosszú távon működő program a látvány-fotószalon, -zeneszalon és -műterem már a nyílt napon bemutatkozik. Dusha Béla, az SZTE JGYPK Szakképzési Központ alkalmazott fotográfusképzés oktatója és tanítványai hosszabb távra „bérbe veszik” a Zöld Szalont, és amellett, hogy bepillanthatunk munkájukba, valamint részt vehetünk a fotóművész nyilvános előadásain, szombatonként fotókat is készítenek a látogatókról. Green box technikával a palota erkélyeire varázsolják őket, vagy portrékat készítenek róluk az épület legimpozánsabb termében.

 

Árnyas Koppány festőművész szintén beköltözik a Reökbe. Hétköznap is a házban dolgozik majd, és látványműtermében ő is szombatonként fogadja azokat, akik kíváncsiak az alkotói folyamatra. A művész később szakmai kurzusok keretében nemzetközi alkotótársakat is fogad. A zeneszalon a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara és a Reök közötti hosszabb távú, szoros együttműködés első lépése. A hallgatók a látogatók közt próbálnak majd, így utóbbiak betekintést nyerhetnek a diákok gyakorló óráiba, és kellemes zenei élmény társul tárlatlátogatásuk mellé.

 

A leendő kiállításokról is szó esett a sajtótájékoztatón, melyekkel kapcsolatban Herczeg Tamás elmondta: előrehaladott tárgyalások folynak a tárlatok megvalósulásáról. Népszerű seregszemlék, rangos nemzetközi kiállítások és a legjelentősebb hazai közgyűjtemények anyaga várható jövőre. Nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni arra, hogy a méltán népszerű szegedi képzőművészek helyet kapjanak a Reökben.

 

A menedzsment a szabadtéri játékok időszakán kívül is biztosítani szeretné közönségének a színházi élményt, így ősztől tavasz végéig független színházak szerepelnek a Reök kínálatában.

 

Mostantól erősíteni fogják a független szcéna jelenlétét: 17 előadás érkezik 11 társulattól, köztük a Maladype Színháztól, a Manna és a Füge Produkciótól, a Nézőművészeti Kft.-től. A rendezők közt megtalálhatjuk Zsótér Sándort, Balázs Zoltán, Hidvégi Nórát is, és olyan népszerű művészek érkeznek a palotába, mint Györgyi Anna, Fenyő Iván, Pelsőczy Réka, Scherer Péter, Fullajtár Andrea.

 

Az ENTER-FESZTIVÁL programja (október 26.):

 

Füvesített átrium és számos program a kiállítótermekben

Az egész napos rendezvényt a ZMK hallgatóinak fúvós minikoncertje és egy ezt záró titkos látványelem nyitja 10 órakor, majd a Szeged Táncegyüttes rövid bemutató után szabadtéri táncházra invitálja a nézőket. Bent, az átriumban jelentősen megváltozik a környezet ezen a napon: füvesítik a padlót, és ideiglenes kávézót nyitnak. Az első száz látogató vattacukrot kap, illetve „Reök-fröccsel”, forralt borral és meleg teával kedveskednek a látogatóknak.

 

Ale Ildikó festőművész, múzeumpedagógus az egész nap folyamán foglalkozásokkal várja a gyerekeket, Deák Zoltán, az SZTE rajz tanszék oktatója pedig a felnőtteknek tart óránként tárlatvezetéseket. Lesz palotaséta is, illetve fejtörő kvízzel nyereményekre tehetnek szert a látogatók.

 

Az éppen aktuális Magyar Festészet Napi kiállítás képei közt is bőven lesz esemény. Pataki Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze Móra Ferenc elbeszéléseiből olvas fel. Szintén a teátrum színészei, Szilágyi Annamária, Gömöri Krisztián és Borovics Tamás irodalmi kabaréval szórakoztatják a nézőket. Az SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék vezetője, Odorics Ferenc Hamvas Béláról tart előadást, közben a Szegedi Kortárs Balett táncosai „2perceseket” adnak elő a kiállítótermekben a társulat népszerű darabjaiból. Balog József újságíró a Reök-palotát tervező Magyar Ede építész tragikus életútjáról tart felolvasást.

 

Urbán poétika és plafonravetítés

A budapesti Katona József Színház előadása is érkezik: a Csendet akarok című monodrámában a teátrum népszerű színművésze, Fullajtár Andrea finom érzékenységgel rajzolja meg egy fedél nélküli asszony mindennapjait. Majd slam poetry-vel várják az érdeklődőket. Költészetnek és az utca nyelvének egyvelegéből, a 21. század urbán poétikájából hallhatnak ízelítőt, méghozzá Kemény Zsófitól és Akkezdet Phiai csapat két tagjától Závada Pétertől és Süveg Márk Saiidtól.

 

A nap zárásaként ezernyi színben pompázik majd a Reök, hiszen este fél 9-től impozáns épületfestéssel szórakoztatják a látogatókat. A programok végéig kitartók pedig a pár éve nagy sikerrel bemutatott Dóm téri Hair-előadás vetítésén vehetnek részt. Méghozzá ezt sem megszokott körülmények közt, hiszen a korábban népszerű plafonra vetítések mintájára, igazi hippihangulatban, a földön fekve lehet megnézni a felvételt.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.