SZTE Info

ENTER-fesztivál a Reökben: „Lépj be a művészetek kapuján”

Egész napos, ingyenes fesztivállal várja október 26-án látogatóit a szegedi Reök. A programot reggel az SZTE ZMK hallgatóinak fúvós minikoncertje nyitja. Dusha Béla, az SZTE JGYPK Szakképzési Központ alkalmazott fotográfusképzés oktatója és tanítványai lencsevégre kapják a látogatókat, az SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék vezetője, Odorics Ferenc Hamvas Béláról tart előadást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Lépj be a művészetek kapuján!” felhívással ingyenes fesztivált hirdetett meg október 26-ra a Reök. Reggel tíztől este tízig tartó programkavalkáddal várják a látogatókat. Az események között minden művészeti ág, így a képzőművészet, az irodalom, a zene és a színház is képviselteti magát.

 

Herczeg Tamás igazgató és Harangozó Gyula művészeti igazgató sajtótájékoztatón mondta el, mi az ENTER-nap legfőbb célja. Új művészeti irányt vesz a Reök, amivel kapcsolatban először ezen a napon szerezhetnek tapasztalatokat a látogatók. Mostantól lényegesen nyitottabb lesz a ház működése, és számos, a Szeged büszkeségét jelentő szecessziós épülethez is kapcsolódó, állandó programmal dúsítják a Reök kínálatát. Mindemellett – hangsúlyozandó a nyitást – arculatában is megújul az intézmény. Az arculati elemek szintén egyfajta frissességet, modern irányváltást jelölnek.

 

A három legfontosabb, hosszú távon működő program a látvány-fotószalon, -zeneszalon és -műterem már a nyílt napon bemutatkozik. Dusha Béla, az SZTE JGYPK Szakképzési Központ alkalmazott fotográfusképzés oktatója és tanítványai hosszabb távra „bérbe veszik” a Zöld Szalont, és amellett, hogy bepillanthatunk munkájukba, valamint részt vehetünk a fotóművész nyilvános előadásain, szombatonként fotókat is készítenek a látogatókról. Green box technikával a palota erkélyeire varázsolják őket, vagy portrékat készítenek róluk az épület legimpozánsabb termében.

 

Árnyas Koppány festőművész szintén beköltözik a Reökbe. Hétköznap is a házban dolgozik majd, és látványműtermében ő is szombatonként fogadja azokat, akik kíváncsiak az alkotói folyamatra. A művész később szakmai kurzusok keretében nemzetközi alkotótársakat is fogad. A zeneszalon a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara és a Reök közötti hosszabb távú, szoros együttműködés első lépése. A hallgatók a látogatók közt próbálnak majd, így utóbbiak betekintést nyerhetnek a diákok gyakorló óráiba, és kellemes zenei élmény társul tárlatlátogatásuk mellé.

 

A leendő kiállításokról is szó esett a sajtótájékoztatón, melyekkel kapcsolatban Herczeg Tamás elmondta: előrehaladott tárgyalások folynak a tárlatok megvalósulásáról. Népszerű seregszemlék, rangos nemzetközi kiállítások és a legjelentősebb hazai közgyűjtemények anyaga várható jövőre. Nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni arra, hogy a méltán népszerű szegedi képzőművészek helyet kapjanak a Reökben.

 

A menedzsment a szabadtéri játékok időszakán kívül is biztosítani szeretné közönségének a színházi élményt, így ősztől tavasz végéig független színházak szerepelnek a Reök kínálatában.

 

Mostantól erősíteni fogják a független szcéna jelenlétét: 17 előadás érkezik 11 társulattól, köztük a Maladype Színháztól, a Manna és a Füge Produkciótól, a Nézőművészeti Kft.-től. A rendezők közt megtalálhatjuk Zsótér Sándort, Balázs Zoltán, Hidvégi Nórát is, és olyan népszerű művészek érkeznek a palotába, mint Györgyi Anna, Fenyő Iván, Pelsőczy Réka, Scherer Péter, Fullajtár Andrea.

 

Az ENTER-FESZTIVÁL programja (október 26.):

 

Füvesített átrium és számos program a kiállítótermekben

Az egész napos rendezvényt a ZMK hallgatóinak fúvós minikoncertje és egy ezt záró titkos látványelem nyitja 10 órakor, majd a Szeged Táncegyüttes rövid bemutató után szabadtéri táncházra invitálja a nézőket. Bent, az átriumban jelentősen megváltozik a környezet ezen a napon: füvesítik a padlót, és ideiglenes kávézót nyitnak. Az első száz látogató vattacukrot kap, illetve „Reök-fröccsel”, forralt borral és meleg teával kedveskednek a látogatóknak.

 

Ale Ildikó festőművész, múzeumpedagógus az egész nap folyamán foglalkozásokkal várja a gyerekeket, Deák Zoltán, az SZTE rajz tanszék oktatója pedig a felnőtteknek tart óránként tárlatvezetéseket. Lesz palotaséta is, illetve fejtörő kvízzel nyereményekre tehetnek szert a látogatók.

 

Az éppen aktuális Magyar Festészet Napi kiállítás képei közt is bőven lesz esemény. Pataki Ferenc, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze Móra Ferenc elbeszéléseiből olvas fel. Szintén a teátrum színészei, Szilágyi Annamária, Gömöri Krisztián és Borovics Tamás irodalmi kabaréval szórakoztatják a nézőket. Az SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék vezetője, Odorics Ferenc Hamvas Béláról tart előadást, közben a Szegedi Kortárs Balett táncosai „2perceseket” adnak elő a kiállítótermekben a társulat népszerű darabjaiból. Balog József újságíró a Reök-palotát tervező Magyar Ede építész tragikus életútjáról tart felolvasást.

 

Urbán poétika és plafonravetítés

A budapesti Katona József Színház előadása is érkezik: a Csendet akarok című monodrámában a teátrum népszerű színművésze, Fullajtár Andrea finom érzékenységgel rajzolja meg egy fedél nélküli asszony mindennapjait. Majd slam poetry-vel várják az érdeklődőket. Költészetnek és az utca nyelvének egyvelegéből, a 21. század urbán poétikájából hallhatnak ízelítőt, méghozzá Kemény Zsófitól és Akkezdet Phiai csapat két tagjától Závada Pétertől és Süveg Márk Saiidtól.

 

A nap zárásaként ezernyi színben pompázik majd a Reök, hiszen este fél 9-től impozáns épületfestéssel szórakoztatják a látogatókat. A programok végéig kitartók pedig a pár éve nagy sikerrel bemutatott Dóm téri Hair-előadás vetítésén vehetnek részt. Méghozzá ezt sem megszokott körülmények közt, hiszen a korábban népszerű plafonra vetítések mintájára, igazi hippihangulatban, a földön fekve lehet megnézni a felvételt.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00