SZTE Info

Az érem két oldala – saját készítésű kisfilmeket mutattak be a büntetőjogi TDK-n

Rendhagyó ülést tartottak október 10-én az ÁJTK Kari Társalgójában. A büntetőjogi TDK alkalmából a kar diákjai által készített hat darab kisfilmet mutatták be, ezt jogesetmegoldó verseny követte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013-10-10_19.10.35Október 10-én este több tucat jogi karos hallgató gyűlt össze az ÁJTK társalgójában, hogy összemérjék tudásukat a büntetőjog területén. A barátságos verseny házigazdája és moderátora Karsai Krisztina, a Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék tanszékvezető docense volt. Az esemény két részből állt: először bemutatták a hat csapat múlt félévi kurzusán készült kisfilmjét. Majd ezek alapján a résztvevőknek ki kellett tölteniük egy feladatsort. A 4-5 perces videók témájául a vesztegetés, befolyással való üzérkedés, hivatali visszaélés, költségvetési csalás szolgált, először bemutatva az érem egyik oldalaként egy szituációt, amelyben a felek jogtalanul jártak el. Ezt követően megismétlődött a helyzet, ám ekkor az egyik fél már elutasította a jövedelmező, ám jogtalan lehetőséget.

 

Karsai Krisztina, aki amellett, hogy a kurzust tartotta, a filmek rendezésében is szerepet vállalt, érdeklődésünkre elmondta, hogy az új típusú vizuális médiumok által jobban megragad a tananyag a diákokban, mintha csak elméletet tanulnának. – Időigényes, de sokkal hatékonyabb. Jóval több ismeretet szerezhetnek, ha nekik kell kitalálni a film ötletét, hiszen a hitelesség több munkát és utánajárást igényel – magyarázta. Ráadásul a filmek megtekintése is sokat segíthet a kar hallgatóinak, hiszen vékony mezsgye van a jogszerű és jogszerűtlen hatáskör-érvényesítés között. Karsai Krisztina emellett dicsérte a hallgatók és résztvevők lelkesedését is.

 

2013-10-10_19.10.21Ez a lelkesedés tetten érhető volt filmekben is, amelyek történetének megírását és eljátszását is a jogi kar hallgatói végezték. Most, majd fél évvel a videók elkészítése után a büntetőjogi TDK-n először nyílt lehetőség mind a résztvevők, mint pedig a nagyérdemű számára, hogy visszanézzék a kész produkciókat. Mivel azonban egy szakmai eseményről volt szó, a hallgatók nemcsak nézték, hanem értékelték is a látottakat. Az előttük lévő feladatlapon fel kellett sorolniuk, melyik szereplő milyen jogi kihágást követett el. Az esemény végén összesítették az eredményeket, majd győztest hirdettek. A jelenlévők felkészültségét dicséri, hogy nem egy, hanem két fiatal is a dobogóra állhatott. Jutalmuk egy-egy bögre, valamint a hamarosan megjelenő büntetőjogi tankönyv ingyenes példánya volt. A díjeső itt azonban még nem állt meg, ugyanis a közönség szavazatai alapján megjutalmazták a legjobb női és férfiszínészt is. A legjobb film kategóriában pedig a pálmát a „Szövevényes barátság” című alkotás vihette el.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja