SZTE Info

Az érem két oldala – saját készítésű kisfilmeket mutattak be a büntetőjogi TDK-n

Rendhagyó ülést tartottak október 10-én az ÁJTK Kari Társalgójában. A büntetőjogi TDK alkalmából a kar diákjai által készített hat darab kisfilmet mutatták be, ezt jogesetmegoldó verseny követte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013-10-10_19.10.35Október 10-én este több tucat jogi karos hallgató gyűlt össze az ÁJTK társalgójában, hogy összemérjék tudásukat a büntetőjog területén. A barátságos verseny házigazdája és moderátora Karsai Krisztina, a Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék tanszékvezető docense volt. Az esemény két részből állt: először bemutatták a hat csapat múlt félévi kurzusán készült kisfilmjét. Majd ezek alapján a résztvevőknek ki kellett tölteniük egy feladatsort. A 4-5 perces videók témájául a vesztegetés, befolyással való üzérkedés, hivatali visszaélés, költségvetési csalás szolgált, először bemutatva az érem egyik oldalaként egy szituációt, amelyben a felek jogtalanul jártak el. Ezt követően megismétlődött a helyzet, ám ekkor az egyik fél már elutasította a jövedelmező, ám jogtalan lehetőséget.

 

Karsai Krisztina, aki amellett, hogy a kurzust tartotta, a filmek rendezésében is szerepet vállalt, érdeklődésünkre elmondta, hogy az új típusú vizuális médiumok által jobban megragad a tananyag a diákokban, mintha csak elméletet tanulnának. – Időigényes, de sokkal hatékonyabb. Jóval több ismeretet szerezhetnek, ha nekik kell kitalálni a film ötletét, hiszen a hitelesség több munkát és utánajárást igényel – magyarázta. Ráadásul a filmek megtekintése is sokat segíthet a kar hallgatóinak, hiszen vékony mezsgye van a jogszerű és jogszerűtlen hatáskör-érvényesítés között. Karsai Krisztina emellett dicsérte a hallgatók és résztvevők lelkesedését is.

 

2013-10-10_19.10.21Ez a lelkesedés tetten érhető volt filmekben is, amelyek történetének megírását és eljátszását is a jogi kar hallgatói végezték. Most, majd fél évvel a videók elkészítése után a büntetőjogi TDK-n először nyílt lehetőség mind a résztvevők, mint pedig a nagyérdemű számára, hogy visszanézzék a kész produkciókat. Mivel azonban egy szakmai eseményről volt szó, a hallgatók nemcsak nézték, hanem értékelték is a látottakat. Az előttük lévő feladatlapon fel kellett sorolniuk, melyik szereplő milyen jogi kihágást követett el. Az esemény végén összesítették az eredményeket, majd győztest hirdettek. A jelenlévők felkészültségét dicséri, hogy nem egy, hanem két fiatal is a dobogóra állhatott. Jutalmuk egy-egy bögre, valamint a hamarosan megjelenő büntetőjogi tankönyv ingyenes példánya volt. A díjeső itt azonban még nem állt meg, ugyanis a közönség szavazatai alapján megjutalmazták a legjobb női és férfiszínészt is. A legjobb film kategóriában pedig a pálmát a „Szövevényes barátság” című alkotás vihette el.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.