SZTE Info

Az érem két oldala – saját készítésű kisfilmeket mutattak be a büntetőjogi TDK-n

Rendhagyó ülést tartottak október 10-én az ÁJTK Kari Társalgójában. A büntetőjogi TDK alkalmából a kar diákjai által készített hat darab kisfilmet mutatták be, ezt jogesetmegoldó verseny követte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2013-10-10_19.10.35Október 10-én este több tucat jogi karos hallgató gyűlt össze az ÁJTK társalgójában, hogy összemérjék tudásukat a büntetőjog területén. A barátságos verseny házigazdája és moderátora Karsai Krisztina, a Büntetőjogi és Büntető Eljárásjogi Tanszék tanszékvezető docense volt. Az esemény két részből állt: először bemutatták a hat csapat múlt félévi kurzusán készült kisfilmjét. Majd ezek alapján a résztvevőknek ki kellett tölteniük egy feladatsort. A 4-5 perces videók témájául a vesztegetés, befolyással való üzérkedés, hivatali visszaélés, költségvetési csalás szolgált, először bemutatva az érem egyik oldalaként egy szituációt, amelyben a felek jogtalanul jártak el. Ezt követően megismétlődött a helyzet, ám ekkor az egyik fél már elutasította a jövedelmező, ám jogtalan lehetőséget.

 

Karsai Krisztina, aki amellett, hogy a kurzust tartotta, a filmek rendezésében is szerepet vállalt, érdeklődésünkre elmondta, hogy az új típusú vizuális médiumok által jobban megragad a tananyag a diákokban, mintha csak elméletet tanulnának. – Időigényes, de sokkal hatékonyabb. Jóval több ismeretet szerezhetnek, ha nekik kell kitalálni a film ötletét, hiszen a hitelesség több munkát és utánajárást igényel – magyarázta. Ráadásul a filmek megtekintése is sokat segíthet a kar hallgatóinak, hiszen vékony mezsgye van a jogszerű és jogszerűtlen hatáskör-érvényesítés között. Karsai Krisztina emellett dicsérte a hallgatók és résztvevők lelkesedését is.

 

2013-10-10_19.10.21Ez a lelkesedés tetten érhető volt filmekben is, amelyek történetének megírását és eljátszását is a jogi kar hallgatói végezték. Most, majd fél évvel a videók elkészítése után a büntetőjogi TDK-n először nyílt lehetőség mind a résztvevők, mint pedig a nagyérdemű számára, hogy visszanézzék a kész produkciókat. Mivel azonban egy szakmai eseményről volt szó, a hallgatók nemcsak nézték, hanem értékelték is a látottakat. Az előttük lévő feladatlapon fel kellett sorolniuk, melyik szereplő milyen jogi kihágást követett el. Az esemény végén összesítették az eredményeket, majd győztest hirdettek. A jelenlévők felkészültségét dicséri, hogy nem egy, hanem két fiatal is a dobogóra állhatott. Jutalmuk egy-egy bögre, valamint a hamarosan megjelenő büntetőjogi tankönyv ingyenes példánya volt. A díjeső itt azonban még nem állt meg, ugyanis a közönség szavazatai alapján megjutalmazták a legjobb női és férfiszínészt is. A legjobb film kategóriában pedig a pálmát a „Szövevényes barátság” című alkotás vihette el.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018