SZTE Info
pal_jozsef_kiemelt2

Frankofón rektori konferencia elnökségében az SZTE rektorhelyettese

Pál Józsefet, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesét október 12-én a bukaresti tisztújításon választották be a Frankofón Egyetemi Ügynökség Közép- és Kelet Európai Rektori Konferenciájának (AUF CONFRECO) 9 tagú elnökségébe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Agence Universitaire de la Francophonie − AUF (http://www.auf.org/), magyarra fordítva Frankofón Egyetemi Ügynökség – 1961-ben alapított, québeci központú nemzetközi szervezet, amely a francia nyelv és kultúra fenntartásáért tevékenykedő, illetve francia nyelven is oktató felsőoktatási intézményeket tömöríti, számos eszközzel támogatva a francia nyelven folyó tudományos és oktatási programokat, frankofón egyetemi együttműködéseket. Az AUF-nek 98 országból 776 felsőoktatási intézményi tagja van, közöttük 4 hazai intézmény: a BGF, a BME, az ELTE mellett a Szegedi Tudományegyetem.

 

Az AUF regionális felsőoktatási stratégiáinak alakítására és programjainak koordinálására jött létre 2011 őszén az AUF Közép- és Kelet-Európai Rektori Konferenciája (CONFRECO, http://www.confreco.org/spip.php), amelynek a szegedi egyetem alapító tagja (az alapító közgyűlésen az SZTE-t Pálfi György nemzetközi és közkapcsolati igazgató képviselte). A CONFRECO első két évében a szervezet jelentős fejlődésen ment keresztül, 16 országból mára közel száz tagintézménnyel rendelkezik. A CONFRECO 2013. október 12-i bukaresti közgyűlésén 4 éves időtartamra megválasztották a szervezet elnökét és az elnökség tagjait. A CONFRECO új elnöke Dorel Mihai Paraschiv professzor, a Bukaresti Gazdaságtudományi Egyetem nemzetközi rektorhelyettese lett. A Szegedi Tudományegyetem számára nagy megtiszteltetés, illetve az itt folyó frankofón egyetemi tevékenység elismerése, hogy a CONFRECO elnökségébe első magyar tagként Pál József professzor, nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes is bekerült.

 

− A CONFRECO elnökségének célja, hogy erősítsük a francia nyelv és kultúra, a francia nyelvű oktatás szerepét a közép- és kelet-európai térségben. Úgy gondolom, ez az egyetemünk számára rendkívül megtisztelő megbízatás további lehetőséget teremt rá, hogy Szeged és az SZTE eddig is jelentős súlyát tovább érvényesítsük az AUF-en, illetve a frankofónián belül mind a rendezvények szervezése, mind a pályázatokban való részvételek terén – emelte ki Pál József.

 

A Szegedi Tudományegyetem egyébként évek óta a legaktívabb közép-európai AUF-tagok egyike, az universitas frankofón témákban, képzésekben érintett karai közül mindhárom (Állam- és Jogtudományi Kar, Bölcsészettudományi Kar, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar) nyert el korábban AUF-támogatást különböző frankofón projektekhez. Az ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete koordinálásában működő francia nyelvű nemzetközi tanulmányok képzés évek óta fogad AUF-ösztöndíjas hallgatókat. Jelentős fejlődést hozott a 2011-ben az SZTE Egyetemi Könyvtárban létrehozott AUF Információs Pont. Ezt a rendszert fejleszti tovább, illetve bővíti ki egyéb lehetőségekkel az az újabb AUF egyetemi központ (CRU), amit az SZTE-n nyílt Frankofón Egyetemi Központhoz kapcsolódóan avattak idén szeptember 20-án.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.