SZTE Info
pal_jozsef_kiemelt2

Frankofón rektori konferencia elnökségében az SZTE rektorhelyettese

Pál Józsefet, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesét október 12-én a bukaresti tisztújításon választották be a Frankofón Egyetemi Ügynökség Közép- és Kelet Európai Rektori Konferenciájának (AUF CONFRECO) 9 tagú elnökségébe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Agence Universitaire de la Francophonie − AUF (http://www.auf.org/), magyarra fordítva Frankofón Egyetemi Ügynökség – 1961-ben alapított, québeci központú nemzetközi szervezet, amely a francia nyelv és kultúra fenntartásáért tevékenykedő, illetve francia nyelven is oktató felsőoktatási intézményeket tömöríti, számos eszközzel támogatva a francia nyelven folyó tudományos és oktatási programokat, frankofón egyetemi együttműködéseket. Az AUF-nek 98 országból 776 felsőoktatási intézményi tagja van, közöttük 4 hazai intézmény: a BGF, a BME, az ELTE mellett a Szegedi Tudományegyetem.

 

Az AUF regionális felsőoktatási stratégiáinak alakítására és programjainak koordinálására jött létre 2011 őszén az AUF Közép- és Kelet-Európai Rektori Konferenciája (CONFRECO, http://www.confreco.org/spip.php), amelynek a szegedi egyetem alapító tagja (az alapító közgyűlésen az SZTE-t Pálfi György nemzetközi és közkapcsolati igazgató képviselte). A CONFRECO első két évében a szervezet jelentős fejlődésen ment keresztül, 16 országból mára közel száz tagintézménnyel rendelkezik. A CONFRECO 2013. október 12-i bukaresti közgyűlésén 4 éves időtartamra megválasztották a szervezet elnökét és az elnökség tagjait. A CONFRECO új elnöke Dorel Mihai Paraschiv professzor, a Bukaresti Gazdaságtudományi Egyetem nemzetközi rektorhelyettese lett. A Szegedi Tudományegyetem számára nagy megtiszteltetés, illetve az itt folyó frankofón egyetemi tevékenység elismerése, hogy a CONFRECO elnökségébe első magyar tagként Pál József professzor, nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes is bekerült.

 

− A CONFRECO elnökségének célja, hogy erősítsük a francia nyelv és kultúra, a francia nyelvű oktatás szerepét a közép- és kelet-európai térségben. Úgy gondolom, ez az egyetemünk számára rendkívül megtisztelő megbízatás további lehetőséget teremt rá, hogy Szeged és az SZTE eddig is jelentős súlyát tovább érvényesítsük az AUF-en, illetve a frankofónián belül mind a rendezvények szervezése, mind a pályázatokban való részvételek terén – emelte ki Pál József.

 

A Szegedi Tudományegyetem egyébként évek óta a legaktívabb közép-európai AUF-tagok egyike, az universitas frankofón témákban, képzésekben érintett karai közül mindhárom (Állam- és Jogtudományi Kar, Bölcsészettudományi Kar, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar) nyert el korábban AUF-támogatást különböző frankofón projektekhez. Az ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete koordinálásában működő francia nyelvű nemzetközi tanulmányok képzés évek óta fogad AUF-ösztöndíjas hallgatókat. Jelentős fejlődést hozott a 2011-ben az SZTE Egyetemi Könyvtárban létrehozott AUF Információs Pont. Ezt a rendszert fejleszti tovább, illetve bővíti ki egyéb lehetőségekkel az az újabb AUF egyetemi központ (CRU), amit az SZTE-n nyílt Frankofón Egyetemi Központhoz kapcsolódóan avattak idén szeptember 20-án.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.