SZTE Info
pal_jozsef_kiemelt2

Frankofón rektori konferencia elnökségében az SZTE rektorhelyettese

Pál Józsefet, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesét október 12-én a bukaresti tisztújításon választották be a Frankofón Egyetemi Ügynökség Közép- és Kelet Európai Rektori Konferenciájának (AUF CONFRECO) 9 tagú elnökségébe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Agence Universitaire de la Francophonie − AUF (http://www.auf.org/), magyarra fordítva Frankofón Egyetemi Ügynökség – 1961-ben alapított, québeci központú nemzetközi szervezet, amely a francia nyelv és kultúra fenntartásáért tevékenykedő, illetve francia nyelven is oktató felsőoktatási intézményeket tömöríti, számos eszközzel támogatva a francia nyelven folyó tudományos és oktatási programokat, frankofón egyetemi együttműködéseket. Az AUF-nek 98 országból 776 felsőoktatási intézményi tagja van, közöttük 4 hazai intézmény: a BGF, a BME, az ELTE mellett a Szegedi Tudományegyetem.

 

Az AUF regionális felsőoktatási stratégiáinak alakítására és programjainak koordinálására jött létre 2011 őszén az AUF Közép- és Kelet-Európai Rektori Konferenciája (CONFRECO, http://www.confreco.org/spip.php), amelynek a szegedi egyetem alapító tagja (az alapító közgyűlésen az SZTE-t Pálfi György nemzetközi és közkapcsolati igazgató képviselte). A CONFRECO első két évében a szervezet jelentős fejlődésen ment keresztül, 16 országból mára közel száz tagintézménnyel rendelkezik. A CONFRECO 2013. október 12-i bukaresti közgyűlésén 4 éves időtartamra megválasztották a szervezet elnökét és az elnökség tagjait. A CONFRECO új elnöke Dorel Mihai Paraschiv professzor, a Bukaresti Gazdaságtudományi Egyetem nemzetközi rektorhelyettese lett. A Szegedi Tudományegyetem számára nagy megtiszteltetés, illetve az itt folyó frankofón egyetemi tevékenység elismerése, hogy a CONFRECO elnökségébe első magyar tagként Pál József professzor, nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes is bekerült.

 

− A CONFRECO elnökségének célja, hogy erősítsük a francia nyelv és kultúra, a francia nyelvű oktatás szerepét a közép- és kelet-európai térségben. Úgy gondolom, ez az egyetemünk számára rendkívül megtisztelő megbízatás további lehetőséget teremt rá, hogy Szeged és az SZTE eddig is jelentős súlyát tovább érvényesítsük az AUF-en, illetve a frankofónián belül mind a rendezvények szervezése, mind a pályázatokban való részvételek terén – emelte ki Pál József.

 

A Szegedi Tudományegyetem egyébként évek óta a legaktívabb közép-európai AUF-tagok egyike, az universitas frankofón témákban, képzésekben érintett karai közül mindhárom (Állam- és Jogtudományi Kar, Bölcsészettudományi Kar, Juhász Gyula Pedagógusképző Kar) nyert el korábban AUF-támogatást különböző frankofón projektekhez. Az ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete koordinálásában működő francia nyelvű nemzetközi tanulmányok képzés évek óta fogad AUF-ösztöndíjas hallgatókat. Jelentős fejlődést hozott a 2011-ben az SZTE Egyetemi Könyvtárban létrehozott AUF Információs Pont. Ezt a rendszert fejleszti tovább, illetve bővíti ki egyéb lehetőségekkel az az újabb AUF egyetemi központ (CRU), amit az SZTE-n nyílt Frankofón Egyetemi Központhoz kapcsolódóan avattak idén szeptember 20-án.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."