SZTE Info
armel_kiemelt

A Lajka, az űrkutya nyerte az SZTE díját az Armel-versenyen

Russell Hepplewhite elsősorban gyermekek számára íródott operája a legjobb produkciónak járó díjat is kiérdemelte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Október 15-én tartották az Armel Operafesztivál nagyszabású díjkiosztó gáláját a Szegedi Nemzeti Színházban. A legjobb produkciónak járó elismerést a Lajka, az űrkutya című, az English Touring Opera társulata által előadott darab kapta. A Tim Yealland rendezte operát találta a legjobbnak a Szegedi Tudományegyetem zsűrije is. Az SZTE oktatóiból álló zsűri a fesztivál legjobb nem versenyszereplő énekesének járó kitüntetést is odaítélt, mégpedig a Benjamin Britten A csavar fordul egyet című operájában Miles szerepét éneklő Ilyas Seckinnek.

 

A Britten-opera egyébként, amelyet az Isztambuli Állami Opera és Balett produkciójában, Aytac Manizade rendezésében láthatott a publikum, a fesztivál közönségdíját is elnyerte. Szintén innen került ki a legjobb férfi előadó: a zsűri Sébastien Obrechtet választotta. A francia tenor Peter Quint szerepét alakította. A legjobb női előadónak járó címet Jelena Koncarnak ítélték oda a megmérettetésen. A szerb mezzoszoprán Miss N. N.-t alakította Zoran Juranic A nyár utolsó virága című operájában, melyet az újvidéki Szerb Nemzeti Színház mutatott be a fesztiválon.

 

Armel_galeria
Az Armel Operafesztivál díjkiosztó gáláján készült képek itt megtekinthetők

A civilekből álló zsűri elismerését pedig Pál Tamás, Toronykőy Attila és a Molnár Zsuzsa kapta. A Szegedi Nemzeti Színház művészei Giuseppe Verdi Simon Boccanegra című operáját az 1881-es milánói bemutató dokumentumai alapján állították színpadra.

 

Az Armel Operafesztivál döntőjében október 5. és 15. között az énekesek mellett öt produkció is versenyben állt egymással. Egy új kezdeményezés keretében az operafesztivál és a Szegedi Tudományegyetem átfogó együttműködéssel igyekezett közelebb hozni az opera műfaját az egyetem polgáraihoz. Idén első alkalommal ezért az SZTE saját zsűrije – melynek tagjai Gyenge Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE BTK Társadalomelméleti Intézet Filozófia Tanszék); Pukánszky Béla intézetvezető egyetemi tanár (SZTE JGYPK általános és tudományos dékánhelyettes); Kovács György szakcsoportvezető egyetemi docens (SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete Pénzügytani Szakcsoport) és Csernus Sándor dékán, SZTE BTK) voltak – is értékelte a produkciókat, míg a Tisza-parti universitas hallgatói, oktatói, dolgozói kedvezményesen juthattak belépőjegyekhez.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018