SZTE Info
armel_kiemelt

A Lajka, az űrkutya nyerte az SZTE díját az Armel-versenyen

Russell Hepplewhite elsősorban gyermekek számára íródott operája a legjobb produkciónak járó díjat is kiérdemelte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Október 15-én tartották az Armel Operafesztivál nagyszabású díjkiosztó gáláját a Szegedi Nemzeti Színházban. A legjobb produkciónak járó elismerést a Lajka, az űrkutya című, az English Touring Opera társulata által előadott darab kapta. A Tim Yealland rendezte operát találta a legjobbnak a Szegedi Tudományegyetem zsűrije is. Az SZTE oktatóiból álló zsűri a fesztivál legjobb nem versenyszereplő énekesének járó kitüntetést is odaítélt, mégpedig a Benjamin Britten A csavar fordul egyet című operájában Miles szerepét éneklő Ilyas Seckinnek.

 

A Britten-opera egyébként, amelyet az Isztambuli Állami Opera és Balett produkciójában, Aytac Manizade rendezésében láthatott a publikum, a fesztivál közönségdíját is elnyerte. Szintén innen került ki a legjobb férfi előadó: a zsűri Sébastien Obrechtet választotta. A francia tenor Peter Quint szerepét alakította. A legjobb női előadónak járó címet Jelena Koncarnak ítélték oda a megmérettetésen. A szerb mezzoszoprán Miss N. N.-t alakította Zoran Juranic A nyár utolsó virága című operájában, melyet az újvidéki Szerb Nemzeti Színház mutatott be a fesztiválon.

 

Armel_galeria
Az Armel Operafesztivál díjkiosztó gáláján készült képek itt megtekinthetők

A civilekből álló zsűri elismerését pedig Pál Tamás, Toronykőy Attila és a Molnár Zsuzsa kapta. A Szegedi Nemzeti Színház művészei Giuseppe Verdi Simon Boccanegra című operáját az 1881-es milánói bemutató dokumentumai alapján állították színpadra.

 

Az Armel Operafesztivál döntőjében október 5. és 15. között az énekesek mellett öt produkció is versenyben állt egymással. Egy új kezdeményezés keretében az operafesztivál és a Szegedi Tudományegyetem átfogó együttműködéssel igyekezett közelebb hozni az opera műfaját az egyetem polgáraihoz. Idén első alkalommal ezért az SZTE saját zsűrije – melynek tagjai Gyenge Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE BTK Társadalomelméleti Intézet Filozófia Tanszék); Pukánszky Béla intézetvezető egyetemi tanár (SZTE JGYPK általános és tudományos dékánhelyettes); Kovács György szakcsoportvezető egyetemi docens (SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete Pénzügytani Szakcsoport) és Csernus Sándor dékán, SZTE BTK) voltak – is értékelte a produkciókat, míg a Tisza-parti universitas hallgatói, oktatói, dolgozói kedvezményesen juthattak belépőjegyekhez.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.