SZTE Info
armel_kiemelt

A Lajka, az űrkutya nyerte az SZTE díját az Armel-versenyen

Russell Hepplewhite elsősorban gyermekek számára íródott operája a legjobb produkciónak járó díjat is kiérdemelte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Október 15-én tartották az Armel Operafesztivál nagyszabású díjkiosztó gáláját a Szegedi Nemzeti Színházban. A legjobb produkciónak járó elismerést a Lajka, az űrkutya című, az English Touring Opera társulata által előadott darab kapta. A Tim Yealland rendezte operát találta a legjobbnak a Szegedi Tudományegyetem zsűrije is. Az SZTE oktatóiból álló zsűri a fesztivál legjobb nem versenyszereplő énekesének járó kitüntetést is odaítélt, mégpedig a Benjamin Britten A csavar fordul egyet című operájában Miles szerepét éneklő Ilyas Seckinnek.

 

A Britten-opera egyébként, amelyet az Isztambuli Állami Opera és Balett produkciójában, Aytac Manizade rendezésében láthatott a publikum, a fesztivál közönségdíját is elnyerte. Szintén innen került ki a legjobb férfi előadó: a zsűri Sébastien Obrechtet választotta. A francia tenor Peter Quint szerepét alakította. A legjobb női előadónak járó címet Jelena Koncarnak ítélték oda a megmérettetésen. A szerb mezzoszoprán Miss N. N.-t alakította Zoran Juranic A nyár utolsó virága című operájában, melyet az újvidéki Szerb Nemzeti Színház mutatott be a fesztiválon.

 

Armel_galeria
Az Armel Operafesztivál díjkiosztó gáláján készült képek itt megtekinthetők

A civilekből álló zsűri elismerését pedig Pál Tamás, Toronykőy Attila és a Molnár Zsuzsa kapta. A Szegedi Nemzeti Színház művészei Giuseppe Verdi Simon Boccanegra című operáját az 1881-es milánói bemutató dokumentumai alapján állították színpadra.

 

Az Armel Operafesztivál döntőjében október 5. és 15. között az énekesek mellett öt produkció is versenyben állt egymással. Egy új kezdeményezés keretében az operafesztivál és a Szegedi Tudományegyetem átfogó együttműködéssel igyekezett közelebb hozni az opera műfaját az egyetem polgáraihoz. Idén első alkalommal ezért az SZTE saját zsűrije – melynek tagjai Gyenge Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE BTK Társadalomelméleti Intézet Filozófia Tanszék); Pukánszky Béla intézetvezető egyetemi tanár (SZTE JGYPK általános és tudományos dékánhelyettes); Kovács György szakcsoportvezető egyetemi docens (SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete Pénzügytani Szakcsoport) és Csernus Sándor dékán, SZTE BTK) voltak – is értékelte a produkciókat, míg a Tisza-parti universitas hallgatói, oktatói, dolgozói kedvezményesen juthattak belépőjegyekhez.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.