SZTE Info

A mesés India elevenedik meg a TIK-ben

A 18. SZTE Őszi Kulturális Fesztivál keretében nyílt meg Török Ildikó páratlan fotókiállítása, mely szeptember 30-ától október 12-éig tekinthető meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Már a 18. SZTE Őszi Kulturális Fesztivál hivatalos kezdése előtti napon is színes programokkal várta a kultúrára éhes közönséget az universitas. A szeptember 30-i nap egyik kiemelt eseménye volt Török Ildikó Indiát bemutató fotókiállításának megnyitója az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

 

A tárlatot Juhász Balázs pécsi fotográfus nyitotta meg, aki elmondása szerint már ötödik alkalommal járt Indiában, Török Ildikó tizenhárom társával az ő szervezésében járta körül, s kapta lencsevégre az ország Rajasthan tartományát. Elsősorban nem a turisták által közkedvelt helyek fotózása volt a céljuk. A kiemelt figyelmet az ott élő emberek, kulturális hagyományaik, ruházataik, valamint a hétköznapi életük kapta. A megnyitót átjárta India szelleme. Erről Adász Mariann táncbemutatója gondoskodott, aki Bharatanatyam stílusú táncot mutatott be – ez az egyik legnagyobb becsben tartott indiai klasszikus tánc. Az ünnepség után a kíváncsiskodók hangulatos indiai dobjáték kíséretében csodálhatták meg a képeket.

 

Török Ildikó már gyermekkora óta vonzódik a fotózáshoz. Először családi események, pillanatok megörökítése által ismerkedett a szakmával. Később azonban egyre több elismerést gyűjtött be. Ettől függetlenül még most is hobbiként tekint a fotózásra, és elsősorban közgazdászként dolgozik. India-anyagát ismerheti meg először a nagyközönség – az összeállítás egy részét korábban az SZTE Füvészkertben már bemutatták, most teljes egészében csodálhatjuk meg az anyagot –, ám folytatás következik, hiszen ahogy elárulta, amennyire ideje engedi, szívesen vág bele hasonló kihívásokba.

 

A tárlat október 12-éig hétköznapokon 8 és 20, szombaton 9 és 16 óra között látható a TIK-ben.

 

Török Ildikó az SZTE Gazdaságtudományi Karán 2009-ben közgazdász diplomát, 2012-ben az SZTE Állam- és Jogtudományi Karon jogász oklevelet szerzett. Szegedi tanulmányaival párhuzamosan gyerekkori szenvedélyének, a táncnak hódolva harmadik diplomáját a Magyar Táncművészeti Főiskolán vehette át.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.