SZTE Info

A temesvári start-up világot mutatták be egy szegedi fórumon

Az „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu)” című TÁMOP projekt október 8-i rendezvénye a regionális szakmai kapcsolatok elmélyítéséhez is hozzájárult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu)” című TÁMOP projekt keretében négy K+F menedzsment konferenciát rendez a Szegedi Tudományegyetem. Ezek közül a másodikra került sor a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatoriumában október 8-án – tájékoztatta a www.u-szeged.hu-t a projekt szakmai vezetője, Jelasity Márk. Az SZTE TTIK Informatikai Tanszékcsoport MTA Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport tudományos főmunkatársa kiemelte, a szakmai fórum célja az volt, hogy áttekintsék, a projekt eredményei miként hasznosulhatnak a gyakorlatban, illetve hogyan lehet azokat az alkalmazás irányába menedzselni.

 

Az „R&D Management Conference and Strategic Cooperation Evolvement Establishing Event” (K+F menedzsment konferencia és Stratégiai együttműködés kialakítását megalapozó rendezvény) címet viselő, angol nyelvű tudományos eseményen a szenzorok és a digitális képfeldolgozás témakörét járták körbe a meghívott szakemberek, köztük az SZTE kutatói, illetve a határon túlról, Romániából érkezett előadók. Az első két előadáson a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportjának két kutatója, Kató Zoltán (a Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék egyetemi docense) és Bilicki Vilmos (a Szoftverfejlesztés Tanszék egyetemi adjunktusa) ismertette legfrissebb kutatási eredményeit.

 

– Olyan szakembereket is meghívtunk, akiknek van tapasztalatuk azon a téren, hogyan lehet az innovatív eredményekre cégeket alapítani – folytatta Jelasity Márk. Két román vendégük, Valentin Muresan és Radu Ticiu saját, ez irányú munkásságát bemutatva arról beszélt, hogyan működik Temesváron a start-up világ, hogyan születik egy start-up vállalkozás, illetve milyen lehetőségeket nyújt egy ottani inkubátor. A mintegy félszáz érdeklődő megtudhatta, milyen rendezvényeket, összejöveteleket tartanak a temesváriak, illetve hogyan karolják fel azokat az eredményes kutatókat, akiknek tehetséget mutatnak a vállalkozásban. Az utolsó előadást pedig újra Bilicki Vilmos tartotta, aki a jelenlévők figyelmébe ajánlott egy saját szegedi start-up céget, mely most lép ki a nemzetközi porondra. A rendezvényt kötetlen, roppant hasznos szakmai beszélgetés zárta a tapasztalatokról, a továbblépés lehetőségeiről.

 

– A fórum szervezésével azt is célul tűztük ki, hogy a hasonló szemléletű kollégákkal erősítsük a regionális kapcsolatokat. A következő évben további két K+F menedzsment konferenciát rendezünk majd, az elsőt ezek közül várhatóan négy-öt hónap múlva – mondta el a projekt szakmai vezetője.

 

A programra az Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) című, TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 azonosítószámú projekt keretében került sor. A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.