SZTE Info

A temesvári start-up világot mutatták be egy szegedi fórumon

Az „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu)” című TÁMOP projekt október 8-i rendezvénye a regionális szakmai kapcsolatok elmélyítéséhez is hozzájárult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu)” című TÁMOP projekt keretében négy K+F menedzsment konferenciát rendez a Szegedi Tudományegyetem. Ezek közül a másodikra került sor a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatoriumában október 8-án – tájékoztatta a www.u-szeged.hu-t a projekt szakmai vezetője, Jelasity Márk. Az SZTE TTIK Informatikai Tanszékcsoport MTA Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport tudományos főmunkatársa kiemelte, a szakmai fórum célja az volt, hogy áttekintsék, a projekt eredményei miként hasznosulhatnak a gyakorlatban, illetve hogyan lehet azokat az alkalmazás irányába menedzselni.

 

Az „R&D Management Conference and Strategic Cooperation Evolvement Establishing Event” (K+F menedzsment konferencia és Stratégiai együttműködés kialakítását megalapozó rendezvény) címet viselő, angol nyelvű tudományos eseményen a szenzorok és a digitális képfeldolgozás témakörét járták körbe a meghívott szakemberek, köztük az SZTE kutatói, illetve a határon túlról, Romániából érkezett előadók. Az első két előadáson a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportjának két kutatója, Kató Zoltán (a Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék egyetemi docense) és Bilicki Vilmos (a Szoftverfejlesztés Tanszék egyetemi adjunktusa) ismertette legfrissebb kutatási eredményeit.

 

– Olyan szakembereket is meghívtunk, akiknek van tapasztalatuk azon a téren, hogyan lehet az innovatív eredményekre cégeket alapítani – folytatta Jelasity Márk. Két román vendégük, Valentin Muresan és Radu Ticiu saját, ez irányú munkásságát bemutatva arról beszélt, hogyan működik Temesváron a start-up világ, hogyan születik egy start-up vállalkozás, illetve milyen lehetőségeket nyújt egy ottani inkubátor. A mintegy félszáz érdeklődő megtudhatta, milyen rendezvényeket, összejöveteleket tartanak a temesváriak, illetve hogyan karolják fel azokat az eredményes kutatókat, akiknek tehetséget mutatnak a vállalkozásban. Az utolsó előadást pedig újra Bilicki Vilmos tartotta, aki a jelenlévők figyelmébe ajánlott egy saját szegedi start-up céget, mely most lép ki a nemzetközi porondra. A rendezvényt kötetlen, roppant hasznos szakmai beszélgetés zárta a tapasztalatokról, a továbblépés lehetőségeiről.

 

– A fórum szervezésével azt is célul tűztük ki, hogy a hasonló szemléletű kollégákkal erősítsük a regionális kapcsolatokat. A következő évben további két K+F menedzsment konferenciát rendezünk majd, az elsőt ezek közül várhatóan négy-öt hónap múlva – mondta el a projekt szakmai vezetője.

 

A programra az Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) című, TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 azonosítószámú projekt keretében került sor. A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform