SZTE Info

A temesvári start-up világot mutatták be egy szegedi fórumon

Az „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu)” című TÁMOP projekt október 8-i rendezvénye a regionális szakmai kapcsolatok elmélyítéséhez is hozzájárult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu)” című TÁMOP projekt keretében négy K+F menedzsment konferenciát rendez a Szegedi Tudományegyetem. Ezek közül a másodikra került sor a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatoriumában október 8-án – tájékoztatta a www.u-szeged.hu-t a projekt szakmai vezetője, Jelasity Márk. Az SZTE TTIK Informatikai Tanszékcsoport MTA Mesterséges Intelligencia Kutatócsoport tudományos főmunkatársa kiemelte, a szakmai fórum célja az volt, hogy áttekintsék, a projekt eredményei miként hasznosulhatnak a gyakorlatban, illetve hogyan lehet azokat az alkalmazás irányába menedzselni.

 

Az „R&D Management Conference and Strategic Cooperation Evolvement Establishing Event” (K+F menedzsment konferencia és Stratégiai együttműködés kialakítását megalapozó rendezvény) címet viselő, angol nyelvű tudományos eseményen a szenzorok és a digitális képfeldolgozás témakörét járták körbe a meghívott szakemberek, köztük az SZTE kutatói, illetve a határon túlról, Romániából érkezett előadók. Az első két előadáson a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportjának két kutatója, Kató Zoltán (a Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika Tanszék egyetemi docense) és Bilicki Vilmos (a Szoftverfejlesztés Tanszék egyetemi adjunktusa) ismertette legfrissebb kutatási eredményeit.

 

– Olyan szakembereket is meghívtunk, akiknek van tapasztalatuk azon a téren, hogyan lehet az innovatív eredményekre cégeket alapítani – folytatta Jelasity Márk. Két román vendégük, Valentin Muresan és Radu Ticiu saját, ez irányú munkásságát bemutatva arról beszélt, hogyan működik Temesváron a start-up világ, hogyan születik egy start-up vállalkozás, illetve milyen lehetőségeket nyújt egy ottani inkubátor. A mintegy félszáz érdeklődő megtudhatta, milyen rendezvényeket, összejöveteleket tartanak a temesváriak, illetve hogyan karolják fel azokat az eredményes kutatókat, akiknek tehetséget mutatnak a vállalkozásban. Az utolsó előadást pedig újra Bilicki Vilmos tartotta, aki a jelenlévők figyelmébe ajánlott egy saját szegedi start-up céget, mely most lép ki a nemzetközi porondra. A rendezvényt kötetlen, roppant hasznos szakmai beszélgetés zárta a tapasztalatokról, a továbblépés lehetőségeiről.

 

– A fórum szervezésével azt is célul tűztük ki, hogy a hasonló szemléletű kollégákkal erősítsük a regionális kapcsolatokat. A következő évben további két K+F menedzsment konferenciát rendezünk majd, az elsőt ezek közül várhatóan négy-öt hónap múlva – mondta el a projekt szakmai vezetője.

 

A programra az Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) című, TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 azonosítószámú projekt keretében került sor. A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.