SZTE Info

Tovább bővülnek az SZTE szaúd-arábiai kapcsolatai

Október 29-én Rijádból érkezett tárgyalódelegáció járt a Szegedi Tudományegyetemen. Akár száz szaúdi diákot is fogadhat az SZTE, emellett női oktatókat küldhet egy szaúdi női egyetemre a Tisza-parti universitas.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Rektori Hivatal épületében fogadta október 29-én a Szegedi Tudományegyetem vezetése a Szaúd-Arábia oktatási minisztériumát, illetve a fővárosban, Rijádban működő Nora Bint Abdul Rahman Egyetemet is képviselő küldöttséget. A szegedi fél részéről Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes, Nagy Katalin, a Fogorvostudományi Kar dékánja, valamint Leprán István, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettes folytatott megbeszélést a rijádi, kifejezetten női felsőoktatási intézmény orvoskari dékánjával, Ghadeer K. Alshaikh asszonnyal, valamint az egészségtudományi fakultást vezető Tamader Yousef Al-Rammah asszonnyal.

 

szaudiPál József a kapcsolat előzményeiről szólva elmondta, néhány szaúd-arábiai diák már tanul az SZTE-n, közülük ráadásul többen is kitűnő eredménnyel teljesítenek. Idén tavasszal Varró András társaságában a kinti minisztérium vendégeként tárgyaltak a rijádi egyetemen, illetve az ázsiai országból is járt itt egy delegáció, mely további szaúdi hallgatók Szegedre érkezését készítette elő. – Célunk, hogy az eddiginél jelentősebb számban végezzenek nálunk tanulmányokat szaúdi fiatalok. Elsősorban az orvos-, fogorvos- és gyógyszerész-tudományi terület iránt kimagasló az érdeklődés, de egyre nagyobb figyelem övezi az SZTE gazdaságtudományi szakjait is. A mai egyeztetések fő témája egyrészt a szaúdi diákok fogadása, másrészt a Nora Bint Abdul Rahman Egyetem felvetésére az a lehetőség, hogy a szegedi universitasról női professzorok, oktatók tanítsanak odakint egy vagy akár több szemesztert is – árulta el a nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes. Hozzáfűzte, a maga részéről rendkívül örömtelinek tartja, hogy az arab országban egyre jelentősebb szerepet kapnak a hölgyek is, hiszen – fogalmazott – a jövő útja, hogy olyan esélyt kapjanak az értelmiségi léthez, mint például európai társaik. A Szegedi Tudományegyetem mint a világelitbe tartozó felsőoktatási intézmény minőségi diplomával segítheti őket ezen az úton.

 

Varró András kiemelte, az SZTE és a szaúdi egyetem(ek) közötti egyre intenzívebb kapcsolatok hozzájárulhatnak a különböző kutatási, tudományos és kulturális együttműködések kiszélesítéséhez is. Megjegyezte, bár a jelenlegi tárgyalások elsősorban az egészségtudományokat érintik, kívánatos lenne a jövőben a kooperációt a szegedi egyetem által képviselt valamennyi tudományterületre kiterjeszteni.

 

A szaúd-arábiai vendégek a nap folyamán megismerhették az SZTE-t, annak képzési portfólióját, tudományos potenciálját. Ellátogattak az orvos-, fogorvos- és gyógyszerészkarra is, hogy tájékozódjanak az itt folyó oktató- és tudományos munkáról. Arról is beszélgettek a szegedi egyetem vezetőivel, milyen létszámban, illetve karok, tudományterületek szerinti megoszlásban érkezhetnek ide a jövőben szaúdi diákok.

 

Szaudiak_rektoriban_2013.10.28
Tovább bővülnek az SZTE szaúd-arábiai kapcsolatai - GALÉRIA


– Terveink szerint maximálisan száz szaúdi hallgatót fogadhat a Szegedi Tudományegyetem. A program a következő félévtől vagy a jövő őszi szemesztertől indulhat el szervezett formában. Az ideérkező fiataloknak a nyelvi nehézségek leküzdése, illetve az oktatási rendszereink különbözősége miatt előkészítő évfolyamot indítunk. Itt egyrészt pallérozhatják angoltudásukat, másrészt természettudományos ismeretanyagukat összhangba hozhatják a magyarországi követelményekkel – árulta el Varró András.

 

SZTEinfouszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.