SZTE Info

Tovább bővülnek az SZTE szaúd-arábiai kapcsolatai

Október 29-én Rijádból érkezett tárgyalódelegáció járt a Szegedi Tudományegyetemen. Akár száz szaúdi diákot is fogadhat az SZTE, emellett női oktatókat küldhet egy szaúdi női egyetemre a Tisza-parti universitas.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Rektori Hivatal épületében fogadta október 29-én a Szegedi Tudományegyetem vezetése a Szaúd-Arábia oktatási minisztériumát, illetve a fővárosban, Rijádban működő Nora Bint Abdul Rahman Egyetemet is képviselő küldöttséget. A szegedi fél részéről Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes, Nagy Katalin, a Fogorvostudományi Kar dékánja, valamint Leprán István, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettes folytatott megbeszélést a rijádi, kifejezetten női felsőoktatási intézmény orvoskari dékánjával, Ghadeer K. Alshaikh asszonnyal, valamint az egészségtudományi fakultást vezető Tamader Yousef Al-Rammah asszonnyal.

 

szaudiPál József a kapcsolat előzményeiről szólva elmondta, néhány szaúd-arábiai diák már tanul az SZTE-n, közülük ráadásul többen is kitűnő eredménnyel teljesítenek. Idén tavasszal Varró András társaságában a kinti minisztérium vendégeként tárgyaltak a rijádi egyetemen, illetve az ázsiai országból is járt itt egy delegáció, mely további szaúdi hallgatók Szegedre érkezését készítette elő. – Célunk, hogy az eddiginél jelentősebb számban végezzenek nálunk tanulmányokat szaúdi fiatalok. Elsősorban az orvos-, fogorvos- és gyógyszerész-tudományi terület iránt kimagasló az érdeklődés, de egyre nagyobb figyelem övezi az SZTE gazdaságtudományi szakjait is. A mai egyeztetések fő témája egyrészt a szaúdi diákok fogadása, másrészt a Nora Bint Abdul Rahman Egyetem felvetésére az a lehetőség, hogy a szegedi universitasról női professzorok, oktatók tanítsanak odakint egy vagy akár több szemesztert is – árulta el a nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes. Hozzáfűzte, a maga részéről rendkívül örömtelinek tartja, hogy az arab országban egyre jelentősebb szerepet kapnak a hölgyek is, hiszen – fogalmazott – a jövő útja, hogy olyan esélyt kapjanak az értelmiségi léthez, mint például európai társaik. A Szegedi Tudományegyetem mint a világelitbe tartozó felsőoktatási intézmény minőségi diplomával segítheti őket ezen az úton.

 

Varró András kiemelte, az SZTE és a szaúdi egyetem(ek) közötti egyre intenzívebb kapcsolatok hozzájárulhatnak a különböző kutatási, tudományos és kulturális együttműködések kiszélesítéséhez is. Megjegyezte, bár a jelenlegi tárgyalások elsősorban az egészségtudományokat érintik, kívánatos lenne a jövőben a kooperációt a szegedi egyetem által képviselt valamennyi tudományterületre kiterjeszteni.

 

A szaúd-arábiai vendégek a nap folyamán megismerhették az SZTE-t, annak képzési portfólióját, tudományos potenciálját. Ellátogattak az orvos-, fogorvos- és gyógyszerészkarra is, hogy tájékozódjanak az itt folyó oktató- és tudományos munkáról. Arról is beszélgettek a szegedi egyetem vezetőivel, milyen létszámban, illetve karok, tudományterületek szerinti megoszlásban érkezhetnek ide a jövőben szaúdi diákok.

 

Szaudiak_rektoriban_2013.10.28
Tovább bővülnek az SZTE szaúd-arábiai kapcsolatai - GALÉRIA


– Terveink szerint maximálisan száz szaúdi hallgatót fogadhat a Szegedi Tudományegyetem. A program a következő félévtől vagy a jövő őszi szemesztertől indulhat el szervezett formában. Az ideérkező fiataloknak a nyelvi nehézségek leküzdése, illetve az oktatási rendszereink különbözősége miatt előkészítő évfolyamot indítunk. Itt egyrészt pallérozhatják angoltudásukat, másrészt természettudományos ismeretanyagukat összhangba hozhatják a magyarországi követelményekkel – árulta el Varró András.

 

SZTEinfouszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/