SZTE Info

hallgatoi_mobilitas_kiemelt

Élénk hallgatói mobilitás az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetemen évről évre több külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait. Idén még Malawiból és a Fülöp-szigetekről is érkeznek. Az SZTE-sek sem restek utazni: várhatóan 260-an kezdik meg tanulmányaikat a Tisza-parti universitas 430 partnerintézményének egyikében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A 2013/2014-es tanév első félévében az Erasmus és az Erasmus Mundus uniós csereprogramoknak, a Magyar Ösztöndíj Bizottság állami ösztöndíjainak és a West Virginia Egyetemmel fennálló kétoldalú szerződésnek köszönhetően 225 külföldi hallgató kezdi meg részképzős tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen – tudtuk meg Balogné Molnár Gabriellától. Az SZTE Rektori Hivatal Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője elmondta: a külföldi hallgatók száma az SZTE-n évről évre nő. Míg tavaly 165-en érkeztek, addig az előzetes jelentkezések szerint az Erasmus keretében az idei tanév első félévében 19 ország 85 városának 96 egyeteméről 201 hallgató tanul majd az SZTE-n. Közülük 151-en egyelőre egy félévre, 50-en pedig a teljes tanévre jelentkeztek.

 

Mind a 12 karon tanulnak külföldi diákok

Az Erasmus Mundus program keretében 17-en folytatják tanulmányaikat a BTK Néprajzi Tanszékén. A Magyar Ösztöndíj Bizottság által gondozott kétoldalú államközi szerződések keretében 6 hallgatót fogad az SZTE. Az amerikai egyetemmel fennálló szerződés keretében pedig egy hallgató érkezik a TTIK-ra, biológia szakra.

 

Mind a 12 karon tanulnak külföldi diákok. A legtöbben, 37-en Törökországból, 33-an Spanyolországból, 27-en Olaszországból jönnek, de érkeznek egyetemisták többek között Finnországból, Görögországból, a Fülöp-szigetekről, Ghánából, Malawiból, Thaiföldről, Koreából és Egyiptomból is.

 

A külföldi hallgatók tájékozódását, beilleszkedését közös programokkal segíti az SZTE EHÖK Külügyi Bizottsága és az Erasmus Student Network. Filmklub, nemzeti estek és számos kulturális program színesíti majd a hallgatók hétköznapjait, hogy a félév végén feledhetetlen élményekkel fejezzék be magyarországi tanulmányaikat.

 

Mobilitas
Élénk hallgatói mobilitás az SZTE-n - GALÉRIA


Bővül a pályázati paletta

– Egyre inkább közelít egymáshoz a beérkező és a kiutazó hallgatók létszáma – magyarázta Balogné Molnár Gabriella, aki aláhúzta: a magyarországi egyetemek közül kiemelkedő az SZTE részvétele az Erasmus programban. A 2012/2013-as tanév második félévében az SZTE-ről 325 hallgató, 219 oktató, az adminisztratív személyzetből pedig 22 fő kapott Erasmus-támogatást. A 2013-2014-es tanév első félévében várhatóan 260 SZTE-s hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetem 430 partnerintézményének egyikében. Pótpályázatokat azonban szeptember 30-ig még be lehet adni tanulmányi részképzésre vagy szakmai gyakorlatra, így további 40-50 pályázatot vár a Nemzetközi Mobilitási Iroda.

A következő tanévtől új lehetőség jelenik meg a pályázati palettán: az Európai Unió az Erasmus folytatásaként novembertől meghirdeti az Erasmus+ programot. Ennek köszönhetően az SZTE már az Európai Unión kívüli intézményekkel is köthet majd Erasmus együttműködési megállapodást, ezekből az országokból is fogadhat majd ösztöndíjasokat. Emellett a Stipendium Hungaricum Program keretein belül, a magyar állam ösztöndíjával is érkezhetnek hallgatók a Tisza-parti városba.

Nemcsak hallgatóknak és oktatóknak, hanem az adminisztratív személyzetnek is kiutazási lehetőséget biztosít a Campus Hungary, melynek felhívását már közzétette a Balassi Intézet.

 

A pályázati felhívás elérhető ezen a linken: http://www.campushungary.hu/sajtoszoba/271-uj-palyazati-felhivas


Pályázni október 10-ig lehet a Balassi Intézet honlapján. Az első két pályázati körben az SZTE tarolt, akkor innen nyertek a legtöbben.


– Minden egyetemi polgárunk találhat külföldi ösztöndíjas lehetőséget a fent említett programok keretein belül. Éljenek a lehetőségekkel!
– buzdít mindenkit Balogné Molnár Gabriella. Hangsúlyozta: az SZTE nemzetközileg is elismert felsőoktatási intézmény, kiemelkedő eredményekkel. A cél a közeljövőre nézve, hogy az egyetem Európai Unión kívüli kapcsolatrendszere is tovább bővüljön.


Az ösztöndíj-lehetőségekről részletes tájékoztatást legközelebb a szeptember 24-i Ösztöndíjas Börzén tart a Nemzetközi Mobilitási Iroda a Rektori Hivatal Átriumában.

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform