SZTE Info

hallgatoi_mobilitas_kiemelt

Élénk hallgatói mobilitás az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetemen évről évre több külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait. Idén még Malawiból és a Fülöp-szigetekről is érkeznek. Az SZTE-sek sem restek utazni: várhatóan 260-an kezdik meg tanulmányaikat a Tisza-parti universitas 430 partnerintézményének egyikében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A 2013/2014-es tanév első félévében az Erasmus és az Erasmus Mundus uniós csereprogramoknak, a Magyar Ösztöndíj Bizottság állami ösztöndíjainak és a West Virginia Egyetemmel fennálló kétoldalú szerződésnek köszönhetően 225 külföldi hallgató kezdi meg részképzős tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen – tudtuk meg Balogné Molnár Gabriellától. Az SZTE Rektori Hivatal Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője elmondta: a külföldi hallgatók száma az SZTE-n évről évre nő. Míg tavaly 165-en érkeztek, addig az előzetes jelentkezések szerint az Erasmus keretében az idei tanév első félévében 19 ország 85 városának 96 egyeteméről 201 hallgató tanul majd az SZTE-n. Közülük 151-en egyelőre egy félévre, 50-en pedig a teljes tanévre jelentkeztek.

 

Mind a 12 karon tanulnak külföldi diákok

Az Erasmus Mundus program keretében 17-en folytatják tanulmányaikat a BTK Néprajzi Tanszékén. A Magyar Ösztöndíj Bizottság által gondozott kétoldalú államközi szerződések keretében 6 hallgatót fogad az SZTE. Az amerikai egyetemmel fennálló szerződés keretében pedig egy hallgató érkezik a TTIK-ra, biológia szakra.

 

Mind a 12 karon tanulnak külföldi diákok. A legtöbben, 37-en Törökországból, 33-an Spanyolországból, 27-en Olaszországból jönnek, de érkeznek egyetemisták többek között Finnországból, Görögországból, a Fülöp-szigetekről, Ghánából, Malawiból, Thaiföldről, Koreából és Egyiptomból is.

 

A külföldi hallgatók tájékozódását, beilleszkedését közös programokkal segíti az SZTE EHÖK Külügyi Bizottsága és az Erasmus Student Network. Filmklub, nemzeti estek és számos kulturális program színesíti majd a hallgatók hétköznapjait, hogy a félév végén feledhetetlen élményekkel fejezzék be magyarországi tanulmányaikat.

 

Mobilitas
Élénk hallgatói mobilitás az SZTE-n - GALÉRIA


Bővül a pályázati paletta

– Egyre inkább közelít egymáshoz a beérkező és a kiutazó hallgatók létszáma – magyarázta Balogné Molnár Gabriella, aki aláhúzta: a magyarországi egyetemek közül kiemelkedő az SZTE részvétele az Erasmus programban. A 2012/2013-as tanév második félévében az SZTE-ről 325 hallgató, 219 oktató, az adminisztratív személyzetből pedig 22 fő kapott Erasmus-támogatást. A 2013-2014-es tanév első félévében várhatóan 260 SZTE-s hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetem 430 partnerintézményének egyikében. Pótpályázatokat azonban szeptember 30-ig még be lehet adni tanulmányi részképzésre vagy szakmai gyakorlatra, így további 40-50 pályázatot vár a Nemzetközi Mobilitási Iroda.

A következő tanévtől új lehetőség jelenik meg a pályázati palettán: az Európai Unió az Erasmus folytatásaként novembertől meghirdeti az Erasmus+ programot. Ennek köszönhetően az SZTE már az Európai Unión kívüli intézményekkel is köthet majd Erasmus együttműködési megállapodást, ezekből az országokból is fogadhat majd ösztöndíjasokat. Emellett a Stipendium Hungaricum Program keretein belül, a magyar állam ösztöndíjával is érkezhetnek hallgatók a Tisza-parti városba.

Nemcsak hallgatóknak és oktatóknak, hanem az adminisztratív személyzetnek is kiutazási lehetőséget biztosít a Campus Hungary, melynek felhívását már közzétette a Balassi Intézet.

 

A pályázati felhívás elérhető ezen a linken: http://www.campushungary.hu/sajtoszoba/271-uj-palyazati-felhivas


Pályázni október 10-ig lehet a Balassi Intézet honlapján. Az első két pályázati körben az SZTE tarolt, akkor innen nyertek a legtöbben.


– Minden egyetemi polgárunk találhat külföldi ösztöndíjas lehetőséget a fent említett programok keretein belül. Éljenek a lehetőségekkel!
– buzdít mindenkit Balogné Molnár Gabriella. Hangsúlyozta: az SZTE nemzetközileg is elismert felsőoktatási intézmény, kiemelkedő eredményekkel. A cél a közeljövőre nézve, hogy az egyetem Európai Unión kívüli kapcsolatrendszere is tovább bővüljön.


Az ösztöndíj-lehetőségekről részletes tájékoztatást legközelebb a szeptember 24-i Ösztöndíjas Börzén tart a Nemzetközi Mobilitási Iroda a Rektori Hivatal Átriumában.

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.