SZTE Info

hallgatoi_mobilitas_kiemelt

Élénk hallgatói mobilitás az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetemen évről évre több külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait. Idén még Malawiból és a Fülöp-szigetekről is érkeznek. Az SZTE-sek sem restek utazni: várhatóan 260-an kezdik meg tanulmányaikat a Tisza-parti universitas 430 partnerintézményének egyikében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A 2013/2014-es tanév első félévében az Erasmus és az Erasmus Mundus uniós csereprogramoknak, a Magyar Ösztöndíj Bizottság állami ösztöndíjainak és a West Virginia Egyetemmel fennálló kétoldalú szerződésnek köszönhetően 225 külföldi hallgató kezdi meg részképzős tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen – tudtuk meg Balogné Molnár Gabriellától. Az SZTE Rektori Hivatal Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetője elmondta: a külföldi hallgatók száma az SZTE-n évről évre nő. Míg tavaly 165-en érkeztek, addig az előzetes jelentkezések szerint az Erasmus keretében az idei tanév első félévében 19 ország 85 városának 96 egyeteméről 201 hallgató tanul majd az SZTE-n. Közülük 151-en egyelőre egy félévre, 50-en pedig a teljes tanévre jelentkeztek.

 

Mind a 12 karon tanulnak külföldi diákok

Az Erasmus Mundus program keretében 17-en folytatják tanulmányaikat a BTK Néprajzi Tanszékén. A Magyar Ösztöndíj Bizottság által gondozott kétoldalú államközi szerződések keretében 6 hallgatót fogad az SZTE. Az amerikai egyetemmel fennálló szerződés keretében pedig egy hallgató érkezik a TTIK-ra, biológia szakra.

 

Mind a 12 karon tanulnak külföldi diákok. A legtöbben, 37-en Törökországból, 33-an Spanyolországból, 27-en Olaszországból jönnek, de érkeznek egyetemisták többek között Finnországból, Görögországból, a Fülöp-szigetekről, Ghánából, Malawiból, Thaiföldről, Koreából és Egyiptomból is.

 

A külföldi hallgatók tájékozódását, beilleszkedését közös programokkal segíti az SZTE EHÖK Külügyi Bizottsága és az Erasmus Student Network. Filmklub, nemzeti estek és számos kulturális program színesíti majd a hallgatók hétköznapjait, hogy a félév végén feledhetetlen élményekkel fejezzék be magyarországi tanulmányaikat.

 

Mobilitas
Élénk hallgatói mobilitás az SZTE-n - GALÉRIA


Bővül a pályázati paletta

– Egyre inkább közelít egymáshoz a beérkező és a kiutazó hallgatók létszáma – magyarázta Balogné Molnár Gabriella, aki aláhúzta: a magyarországi egyetemek közül kiemelkedő az SZTE részvétele az Erasmus programban. A 2012/2013-as tanév második félévében az SZTE-ről 325 hallgató, 219 oktató, az adminisztratív személyzetből pedig 22 fő kapott Erasmus-támogatást. A 2013-2014-es tanév első félévében várhatóan 260 SZTE-s hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetem 430 partnerintézményének egyikében. Pótpályázatokat azonban szeptember 30-ig még be lehet adni tanulmányi részképzésre vagy szakmai gyakorlatra, így további 40-50 pályázatot vár a Nemzetközi Mobilitási Iroda.

A következő tanévtől új lehetőség jelenik meg a pályázati palettán: az Európai Unió az Erasmus folytatásaként novembertől meghirdeti az Erasmus+ programot. Ennek köszönhetően az SZTE már az Európai Unión kívüli intézményekkel is köthet majd Erasmus együttműködési megállapodást, ezekből az országokból is fogadhat majd ösztöndíjasokat. Emellett a Stipendium Hungaricum Program keretein belül, a magyar állam ösztöndíjával is érkezhetnek hallgatók a Tisza-parti városba.

Nemcsak hallgatóknak és oktatóknak, hanem az adminisztratív személyzetnek is kiutazási lehetőséget biztosít a Campus Hungary, melynek felhívását már közzétette a Balassi Intézet.

 

A pályázati felhívás elérhető ezen a linken: http://www.campushungary.hu/sajtoszoba/271-uj-palyazati-felhivas


Pályázni október 10-ig lehet a Balassi Intézet honlapján. Az első két pályázati körben az SZTE tarolt, akkor innen nyertek a legtöbben.


– Minden egyetemi polgárunk találhat külföldi ösztöndíjas lehetőséget a fent említett programok keretein belül. Éljenek a lehetőségekkel!
– buzdít mindenkit Balogné Molnár Gabriella. Hangsúlyozta: az SZTE nemzetközileg is elismert felsőoktatási intézmény, kiemelkedő eredményekkel. A cél a közeljövőre nézve, hogy az egyetem Európai Unión kívüli kapcsolatrendszere is tovább bővüljön.


Az ösztöndíj-lehetőségekről részletes tájékoztatást legközelebb a szeptember 24-i Ösztöndíjas Börzén tart a Nemzetközi Mobilitási Iroda a Rektori Hivatal Átriumában.

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.