SZTE Info

Kilépés csak könyvvel – SZTE-s előadó az Olvasás Világnapján

Szeptember 8. az Olvasás Világnapja, ezért az AKG Alapítvány a Marczi és az Olvasásklinika közreműködésével egész napos eseményt szervez, hogy felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára. A rendezvényen Szentmártoni Lívia, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója is előadást tart, melyben a kínai írásjelek rejtelmeibe avatja be a hallgatókat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeptember 8-án a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központban ünnepli az Olvasás Világnapját az AKG Alapítvány és a Marczi és az Olvasásklinika. A céljuk, hogy értő olvasásra neveljék az embereket, és hogy ebben segítő élményeket nyújtsanak. A rendezvény mottója: „Olvasni jó, jól olvasni élmény! Legyen az élmény mindenkié”. Ebből kifolyólag szó lesz többek között az olvasási zavarokról, az olvasási nehézségekkel küzdök problémáiról és az olvasásfejlesztés területén megjelent legújabb lehetőségekről is. Az Olvasás Világnapjára egyaránt várják azokat a szülőket és gyerekeket, akik szeretnének elmerülni az olvasás világában. A színes programkínálatban helyet kaptak gyermekfoglalkozások, workshopok, előadások, könyvbemutatók, könyvcserék, de a kor gyermekei akár a digitális könyvolvasásba is belekóstolhatnak a kiállított Ipad-, Tablet Kindle-olvasóknak hála.

 

Ami a fejtágító előadásokat illeti, a neves szakemberek közt szerepel Szentmártoni Lívia, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója is. Az ő előadásának témájául a kínai írásjelek, illetve azok rejtett tartalma szolgál. Ahogy azt az igazgató asszony a rezüméjében írja: „Egy külföldi számára kínaiul megtanulni embert próbáló feladatnak tűnhet: a több ezer kínai karakter, a sajátos hangképzés és a kínai nyelv nehézségéről szóló hiedelmek mind-mind azt a véleményt erősítik, hogy csak az fogjon hozzá ehhez a különleges nyelvhez, akinek egy komplett számítógép működik a fejében. Ha azonban tudatosan tanuljuk a kínai nyelvet, górcső alá vesszük a karaktereket, és megtöltjük azokat számunkra is érthető és felismerhető tartalommal, már közel sem egy rémisztő és megtanulhatatlan nyelvvel szembesülünk.”

 

A program az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság támogatásával valósul meg.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018
 • január 18.
  17:00 - 18:30
  Mi történhetett az 1882 virágvasárnapja előtti szombaton Solymosi Eszterrel, a 14 éves cselédlánnyal, akit a tiszaeszlári zsinagóga környékén láttak utoljára szemtanúk? Kitalálta, betanították vagy igazat mondott a 135 évvel ezelőtti per koronatanúja? A védelem eredményességében mi volt a szerepe a pénznek? Miként lett vérvád, illetve mi a szerepe a korabeli magyar és nemzetközi sajtónak abban, hogy a bűnbakképzés közösségi változataként vált ismertté a tiszaeszlári per? Lehetséges-e valamilyen megoldást adni Solymosi Eszter eltűnésére? A rejtélyes tiszaeszlári per címmel az Osiris Kiadó gondozásában 2017 decemberében megjelent kötet szerzőjét, Blutman László szegedi jogtudóst Újszászi Ilona újságíró kérdezi a könyvpremieren.
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.