SZTE Info

Kilépés csak könyvvel – SZTE-s előadó az Olvasás Világnapján

Szeptember 8. az Olvasás Világnapja, ezért az AKG Alapítvány a Marczi és az Olvasásklinika közreműködésével egész napos eseményt szervez, hogy felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára. A rendezvényen Szentmártoni Lívia, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója is előadást tart, melyben a kínai írásjelek rejtelmeibe avatja be a hallgatókat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeptember 8-án a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központban ünnepli az Olvasás Világnapját az AKG Alapítvány és a Marczi és az Olvasásklinika. A céljuk, hogy értő olvasásra neveljék az embereket, és hogy ebben segítő élményeket nyújtsanak. A rendezvény mottója: „Olvasni jó, jól olvasni élmény! Legyen az élmény mindenkié”. Ebből kifolyólag szó lesz többek között az olvasási zavarokról, az olvasási nehézségekkel küzdök problémáiról és az olvasásfejlesztés területén megjelent legújabb lehetőségekről is. Az Olvasás Világnapjára egyaránt várják azokat a szülőket és gyerekeket, akik szeretnének elmerülni az olvasás világában. A színes programkínálatban helyet kaptak gyermekfoglalkozások, workshopok, előadások, könyvbemutatók, könyvcserék, de a kor gyermekei akár a digitális könyvolvasásba is belekóstolhatnak a kiállított Ipad-, Tablet Kindle-olvasóknak hála.

 

Ami a fejtágító előadásokat illeti, a neves szakemberek közt szerepel Szentmártoni Lívia, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója is. Az ő előadásának témájául a kínai írásjelek, illetve azok rejtett tartalma szolgál. Ahogy azt az igazgató asszony a rezüméjében írja: „Egy külföldi számára kínaiul megtanulni embert próbáló feladatnak tűnhet: a több ezer kínai karakter, a sajátos hangképzés és a kínai nyelv nehézségéről szóló hiedelmek mind-mind azt a véleményt erősítik, hogy csak az fogjon hozzá ehhez a különleges nyelvhez, akinek egy komplett számítógép működik a fejében. Ha azonban tudatosan tanuljuk a kínai nyelvet, górcső alá vesszük a karaktereket, és megtöltjük azokat számunkra is érthető és felismerhető tartalommal, már közel sem egy rémisztő és megtanulhatatlan nyelvvel szembesülünk.”

 

A program az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság támogatásával valósul meg.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.