SZTE Info

Középiskolák képviselőinek mutatták be a szegedi mérnökképzést

Mind az oktatási, mind a kutatási programokról tájékoztatást kaptak az érdeklődők szeptember 26-án az SZTE Mérnöki Karon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Mérnöki Kar Moszkvai körúti épületében tartott népszerűsítő tájékoztatót szeptember 26-án az MK vezetése. Számos szakközépiskola képviseletében jelentek meg osztályfőnökök, igazgatók, pedagógusok.

 

„Jövőnk záloga az értékteremtő mérnöki tudás” – csengett fel a Mérnöki Kar mottója Keszthelyi-Szabó Gábor dékán, rector emeritus köszöntőjében. Megemlítette, hogy a középiskoláknak és az egyetemnek közösek az érdekei, hiszen akkor boldog mindenki, ha az iskolapadok tele vannak érdeklődő, tehetséges tanulókkal. Így az universitas is akkor tudja magát fenntartani, ha a középiskolákban sokan tanulnak, a diákok meghatározó része a továbbtanulás mellett teszi le voksát; külön öröm persze, ha ezek a tanulók műszaki érdeklődéssel rendelkeznek.

Kiemelte, a Mérnöki Kar az elmúlt hét-nyolc évben már markáns fakultássá nőtte ki magát a Szegedi Tudományegyetemen. 2001-ben megálmodtak egy hosszabb távú elképzelést, mely szerint infrastrukturális fejlesztéssekkel a műszaki és az anyagtudományi képzés fejlődésnek indulhat. 2006 óta tart a Mérnöki Kar megújulása, az ekkori portfólióban szerepelt már az anyagmérnök, élelmiszermérnök, gépészmérnök és agrármérnök szak is. A 2007/2008-as tanévben már 10 BSc (alapképzés) és 3 MSc (mesterképzés) indításával büszkélkedhettek. A dékán megjegyezte, a mérnökképzés kifejezetten tudásorientált, teljes mértékben kutatás-fejlesztésre épül. Távlati terveiket is felvázolta, miszerint természettudományos alapismeretekkel kapcsolatban szakmai kurzusokat vezetnek majd be alap- és mesterszakon, valamint műszaki területen mester- és doktori képzéseket indítanak. Megemlítette az úgynevezett duális képzéseket, melyeknek célja a felfutó és tervezett szakok gyakorlati képzése megbízható hátterének kialakítása, kihelyezett képzések a versenyszférában.

Ezután Hodúr Cecília egyetemi tanár, általános dékánhelyettes vette át a szót, aki a karon folyó pályázati kutatásokat ismertette a résztvevőkkel. Jelenleg két TÁMOP-projektjük van folyamatban, melyek célja, hogy az eddigi kutatási eredményeket átültessék az oktatásba. Határon átnyúló pályázati együttműködésekben is részt vesznek szerbiai, romániai partnereikkel. Az OTKA (Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) pályázatuk a hulladékmentes szennyvíz feldolgozási technika kialakítására irányul. Ennek a kutatócsoportnak a mottója a „nincs hulladék, csak alapanyag rossz helyen”. Zárásként kiemelte, húsz olyan publikációjuk született, amelyben hallgatók is szerepet vállaltak.

Panyor Ágota egyetemi docens, oktatási dékánhelyettes a Mérnöki Kar képzési palettáját mutatta be. Örömmel vázolta fel, hogy az utóbbi öt évben a hallgatói létszám 40 százalékos növekedést mutat. A kar alapképzései két csoportra bonthatók: az agrár- és a műszaki képzési területre, melyekben az egyes szakok elvégzése után a hallgatók különböző szakosodási lehetőségek közül választhatnak. A mesterszakok közül okleveles élelmiszermérnök, vidékfejlesztési agrármérnök és műszaki menedzser szakok választhatóak. Továbbá kínálnak szakirányú továbbképzéseket azoknak, akik már diplomát szereztek egy adott szakon.

A kultúra és az egészségtudat integrálása az élelmiszer-ipari szakképzésbe címmel Vincze-Lendvai Edina főiskolai docens tartott előadást a „Leonardo” pályázatról. Ehhez a pályázathoz Magyarország 1997-ben csatlakozott. A cél, hogy a résztvevők támogassák egymást, eredménye pedig lehet könyv, weboldal vagy épp konferencia is. Jelenleg egy 2012-2014-es projekt van folyamatban, melyben a középiskolások egészséges táplálkozásával kapcsolatos ismereteket kívánják fejleszteni egy új kötet megszerkesztésével. Az MK feladata a könyv egyes fejezeteinek megírása, weboldal létrehozása és kezelése, valamint kutatások elvégzése.

Az előadások után a résztvevők laborlátogatásokat tehettek, ahol a tanárok, doktoranduszok kíséretében tekinthettek meg különböző eszközöket, ismerhették meg azok működését és használatát.

 

Gábor Viktor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.