SZTE Info

Középiskolák képviselőinek mutatták be a szegedi mérnökképzést

Mind az oktatási, mind a kutatási programokról tájékoztatást kaptak az érdeklődők szeptember 26-án az SZTE Mérnöki Karon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Mérnöki Kar Moszkvai körúti épületében tartott népszerűsítő tájékoztatót szeptember 26-án az MK vezetése. Számos szakközépiskola képviseletében jelentek meg osztályfőnökök, igazgatók, pedagógusok.

 

„Jövőnk záloga az értékteremtő mérnöki tudás” – csengett fel a Mérnöki Kar mottója Keszthelyi-Szabó Gábor dékán, rector emeritus köszöntőjében. Megemlítette, hogy a középiskoláknak és az egyetemnek közösek az érdekei, hiszen akkor boldog mindenki, ha az iskolapadok tele vannak érdeklődő, tehetséges tanulókkal. Így az universitas is akkor tudja magát fenntartani, ha a középiskolákban sokan tanulnak, a diákok meghatározó része a továbbtanulás mellett teszi le voksát; külön öröm persze, ha ezek a tanulók műszaki érdeklődéssel rendelkeznek.

Kiemelte, a Mérnöki Kar az elmúlt hét-nyolc évben már markáns fakultássá nőtte ki magát a Szegedi Tudományegyetemen. 2001-ben megálmodtak egy hosszabb távú elképzelést, mely szerint infrastrukturális fejlesztéssekkel a műszaki és az anyagtudományi képzés fejlődésnek indulhat. 2006 óta tart a Mérnöki Kar megújulása, az ekkori portfólióban szerepelt már az anyagmérnök, élelmiszermérnök, gépészmérnök és agrármérnök szak is. A 2007/2008-as tanévben már 10 BSc (alapképzés) és 3 MSc (mesterképzés) indításával büszkélkedhettek. A dékán megjegyezte, a mérnökképzés kifejezetten tudásorientált, teljes mértékben kutatás-fejlesztésre épül. Távlati terveiket is felvázolta, miszerint természettudományos alapismeretekkel kapcsolatban szakmai kurzusokat vezetnek majd be alap- és mesterszakon, valamint műszaki területen mester- és doktori képzéseket indítanak. Megemlítette az úgynevezett duális képzéseket, melyeknek célja a felfutó és tervezett szakok gyakorlati képzése megbízható hátterének kialakítása, kihelyezett képzések a versenyszférában.

Ezután Hodúr Cecília egyetemi tanár, általános dékánhelyettes vette át a szót, aki a karon folyó pályázati kutatásokat ismertette a résztvevőkkel. Jelenleg két TÁMOP-projektjük van folyamatban, melyek célja, hogy az eddigi kutatási eredményeket átültessék az oktatásba. Határon átnyúló pályázati együttműködésekben is részt vesznek szerbiai, romániai partnereikkel. Az OTKA (Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) pályázatuk a hulladékmentes szennyvíz feldolgozási technika kialakítására irányul. Ennek a kutatócsoportnak a mottója a „nincs hulladék, csak alapanyag rossz helyen”. Zárásként kiemelte, húsz olyan publikációjuk született, amelyben hallgatók is szerepet vállaltak.

Panyor Ágota egyetemi docens, oktatási dékánhelyettes a Mérnöki Kar képzési palettáját mutatta be. Örömmel vázolta fel, hogy az utóbbi öt évben a hallgatói létszám 40 százalékos növekedést mutat. A kar alapképzései két csoportra bonthatók: az agrár- és a műszaki képzési területre, melyekben az egyes szakok elvégzése után a hallgatók különböző szakosodási lehetőségek közül választhatnak. A mesterszakok közül okleveles élelmiszermérnök, vidékfejlesztési agrármérnök és műszaki menedzser szakok választhatóak. Továbbá kínálnak szakirányú továbbképzéseket azoknak, akik már diplomát szereztek egy adott szakon.

A kultúra és az egészségtudat integrálása az élelmiszer-ipari szakképzésbe címmel Vincze-Lendvai Edina főiskolai docens tartott előadást a „Leonardo” pályázatról. Ehhez a pályázathoz Magyarország 1997-ben csatlakozott. A cél, hogy a résztvevők támogassák egymást, eredménye pedig lehet könyv, weboldal vagy épp konferencia is. Jelenleg egy 2012-2014-es projekt van folyamatban, melyben a középiskolások egészséges táplálkozásával kapcsolatos ismereteket kívánják fejleszteni egy új kötet megszerkesztésével. Az MK feladata a könyv egyes fejezeteinek megírása, weboldal létrehozása és kezelése, valamint kutatások elvégzése.

Az előadások után a résztvevők laborlátogatásokat tehettek, ahol a tanárok, doktoranduszok kíséretében tekinthettek meg különböző eszközöket, ismerhették meg azok működését és használatát.

 

Gábor Viktor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.