SZTE Info

qs_rangsor_kiemelt

QS-rangsor: csökkenő finanszírozás ellenére továbbra is világelitben az SZTE

A szeptember 10-én megjelent friss nemzetközi felmérés tavalyhoz hasonlóan az 501-550. helyre rangsorolja a Szegedi Tudományegyetemet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Sajtótájékoztatón számolt be szeptember 10-én a londoni székhelyű Quacquarelli Symonds (QS) cég idei felméréséről a Szegedi Tudományegyetem vezetése. A Rektori Hivatal épületében tartott eseményen Szabó Gábor rektor, illetve Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes elemezte a friss, örömteli eredményeket.

 

Elhangzott: a nagy presztízsű brit ranglistán – mely a világ 800 vezető egyetemét állítja sorba – a tavalyihoz hasonlóan az 501-550. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE maga mögé utasította összes honi riválisát a szakmai rangsorban, hiszen az ELTE az 551-600., a Debreceni Egyetem a 601-650., míg a Corvinus Egyetem a 651-700. pozíciót foglalja el.

 

– Lehet vitatkozni a különböző rangsorolások felhasználhatóságán, szakmai üzenetén, egy azonban tény: egyre nagyobb a figyelem ezek iránt, így a nemzetközi versenyben hátrányba kerül, aki lemarad. A Szegedi Tudományegyetem számára roppant fontos, hogy szerepeljen a különböző nemzetközi rangsorokban. Legnagyobb erényünk az állandóság. A QS-listán például 2007 óta tartja helyét az SZTE, bizonyítva, teljesítménye stabil, nem egyszer és véletlenül került oda. Ráadásul annak ellenére tartozik a világ élvonalába a szegedi universitas, hogy állami támogatása folyamatosan csökken, 2009 óta 30 százalékkal mérséklődött – kezdte a rektor, aki „kisebb csodának” nevezte, hogy a Tisza-parti, illetve általában a hazai felsőoktatás versenyképes tudott maradni a más finanszírozási körülmények között dolgozó nyugatival. Hozzátette, az összes különböző rangsornak (Sanghaj, QS, Leiden stb.) egy az üzenete: az SZTE kiegyensúlyozott, időben és profilban is egységes teljesítményt nyújt. – A leendő hallgatók számára is pozitív üzenetet hordoz ez az egyenletesség, kiszámítóhatóság, megbízhatóság, stabilitás – fogalmazott.

 

A QS-felmérés szempontjairól Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes szólt. – A legjelentősebb súllyal az akadémikusi ismertséget vették figyelembe, 63 ezer tudóst kérdeztek meg ennek keretében a különböző szakterületekről. Vizsgálták emellett a munkaerőpiac oldalát, a munkáltatói elégedettséget, a megszerzett tudás használhatóságát is. További lényeges szempont volt a megjelent tanulmányok száma – az SZTE munkatársainak nevéhez az előző esztendőben 4533 közlemény fűződik, melyekhez több mint 20 ezer idézés is kapcsolódik –, illetve a nemzetköziség, azaz a külföldi diákok és oktatók létszáma, valamint az oktató-hallgató arány magyarázta.

 

A sajtótájékoztatón az is kiderült: az egyes tudományterületi listákon különösen kiemelkedően szerepeltek az SZTE orvos- és élettudományi (363. hely), modern nyelvi és agrárképzései.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 11.
  06:28 - 06:28
  Az SZTE Mentor(h)áló projektjének Pedagógiai esték sorozatában Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus az alábbi kérdésekre keresi a választ: Valóban papír-e a papír? Mit várunk egy ünneptől? Mi a lélektani jelentősége a hétköznapi rutin megtörésének? Van-e lelki jelentősége az ünnepi viseletnek? Hogyan őrizzük meg hagyományainkat a megváltozó rítusok során? Jobb-e a Halloween és a Valentin-nap a hagyományos ünnepeknél – mit adnak nekünk az újonnan divatossá vált események? És tényleg, miért fontosak azok a hétköznapi apróságok…?
 • december 11.
  17:00 - 18:30
  Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgatóval (SZTE, TTIK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.