SZTE Info

qs_rangsor_kiemelt

QS-rangsor: csökkenő finanszírozás ellenére továbbra is világelitben az SZTE

A szeptember 10-én megjelent friss nemzetközi felmérés tavalyhoz hasonlóan az 501-550. helyre rangsorolja a Szegedi Tudományegyetemet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Sajtótájékoztatón számolt be szeptember 10-én a londoni székhelyű Quacquarelli Symonds (QS) cég idei felméréséről a Szegedi Tudományegyetem vezetése. A Rektori Hivatal épületében tartott eseményen Szabó Gábor rektor, illetve Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes elemezte a friss, örömteli eredményeket.

 

Elhangzott: a nagy presztízsű brit ranglistán – mely a világ 800 vezető egyetemét állítja sorba – a tavalyihoz hasonlóan az 501-550. helyen áll a Szegedi Tudományegyetem. Az SZTE maga mögé utasította összes honi riválisát a szakmai rangsorban, hiszen az ELTE az 551-600., a Debreceni Egyetem a 601-650., míg a Corvinus Egyetem a 651-700. pozíciót foglalja el.

 

– Lehet vitatkozni a különböző rangsorolások felhasználhatóságán, szakmai üzenetén, egy azonban tény: egyre nagyobb a figyelem ezek iránt, így a nemzetközi versenyben hátrányba kerül, aki lemarad. A Szegedi Tudományegyetem számára roppant fontos, hogy szerepeljen a különböző nemzetközi rangsorokban. Legnagyobb erényünk az állandóság. A QS-listán például 2007 óta tartja helyét az SZTE, bizonyítva, teljesítménye stabil, nem egyszer és véletlenül került oda. Ráadásul annak ellenére tartozik a világ élvonalába a szegedi universitas, hogy állami támogatása folyamatosan csökken, 2009 óta 30 százalékkal mérséklődött – kezdte a rektor, aki „kisebb csodának” nevezte, hogy a Tisza-parti, illetve általában a hazai felsőoktatás versenyképes tudott maradni a más finanszírozási körülmények között dolgozó nyugatival. Hozzátette, az összes különböző rangsornak (Sanghaj, QS, Leiden stb.) egy az üzenete: az SZTE kiegyensúlyozott, időben és profilban is egységes teljesítményt nyújt. – A leendő hallgatók számára is pozitív üzenetet hordoz ez az egyenletesség, kiszámítóhatóság, megbízhatóság, stabilitás – fogalmazott.

 

A QS-felmérés szempontjairól Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes szólt. – A legjelentősebb súllyal az akadémikusi ismertséget vették figyelembe, 63 ezer tudóst kérdeztek meg ennek keretében a különböző szakterületekről. Vizsgálták emellett a munkaerőpiac oldalát, a munkáltatói elégedettséget, a megszerzett tudás használhatóságát is. További lényeges szempont volt a megjelent tanulmányok száma – az SZTE munkatársainak nevéhez az előző esztendőben 4533 közlemény fűződik, melyekhez több mint 20 ezer idézés is kapcsolódik –, illetve a nemzetköziség, azaz a külföldi diákok és oktatók létszáma, valamint az oktató-hallgató arány magyarázta.

 

A sajtótájékoztatón az is kiderült: az egyes tudományterületi listákon különösen kiemelkedően szerepeltek az SZTE orvos- és élettudományi (363. hely), modern nyelvi és agrárképzései.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.