SZTE Info

Szabadegyetem – Szeged: A globalizmus fényei és árnyékai

„Vajon hová vezet a globalizmus?” – ezt a kérdést járta körül Botos Katalin professzor asszony a szegedi Szabadegyetem legújabb szemeszterének nyitóelőadásán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szabadegyetem – Szeged kurzusa szeptember 11-én a tizenkettedik szemeszteréhez érkezett, amelynek programját a karok javaslatai alapján első ízben szervezte Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes. A professzor megnyitó beszédében megemlítette a Szegedi Tudományegyetem előkelő helyezését a nemrég nyilvánosságra hozott nemzetközi listán, és hozzátette, a kiváló minősítés további ok arra, hogy az egyetem kutatóinak munkáját figyelemmel kövesse a fiatalság.

 

A Szabadegyetem első előadását Botos Katalin professor emerita (SZTE Gazdaságtudományi Kar) tartotta. A professzor asszony közgazdasági egyetemet végzett, és 1964-től a nemzetközi pénzügy területén tevékenykedett. A rendszerváltás után volt parlamenti képviselő és pénzügyi államtitkár is. Saját bevallása szerint jelentős élettapasztalatot tudhat a háta mögött, amiben a tudomány és gyakorlati tapasztalat egyaránt megtalálható. Emellett komolyabban elmélyült a világ és Magyarország gazdaságtörténetében, ennek kapcsán szeptember 11-én arra kereste a választ: „Hová vezet a globalizmus?”

 

Az előadó egy komoly történelmi áttekintéssel kezdte. Elmondása szerint évtizedekkel előtt még a népmesék kategóriájába tartozott a beszélő autó és a magától nyíló ajtó. Ma azonban ezek már a hétköznapok részei. Ez is mutatja, mekkora fejlődés ment végbe a világban. A fény mellett azonban ott az árnyék is, hiszen sokan félnek attól, hogy megfigyelik az embereket, és a privát szféra visszaszorul. Ennek elkerülése az ifjúságra hárul. – A fiatalok feladata, hogy értelmiségiek legyenek, azaz képesek legyenek az önálló gondolkozásra – jelentette ki Botos Katalin. Ami történelem alakulását illeti, a professzor asszony szerint az elmúlt húsz évben az általános jólét emelkedett. Az arány azonban közel sem egyenletes, és az eladósodás által sújtott országok számára még a rendszerváltás sem jelentett feloldozást. Az ok a 19. században keresendő: akkor jelent meg a tőke és tőkekoncentráció gondolata, ami ellen már akkor összefogással védekeztek az emberek, így védve az érdeküket. A 20. századra ez a gondolat sokat fejlődött, még a keresztény egyház is kijelentette, hogy a munkásoknak joguk van bérhez, és annak hiányában akár sztrájkba is léphetnek. Ám ez a korszak olyan szörnyűségekkel volt terhelve, mint a nemzeti szocializmus réme vagy az

atomháború veszélye.

 

Az anyagi válságból való kiutat a fordizmus modellje jelentette, ami kimondta, hogy a vállalatoknak egyességet kell kötniük a megtermelt javakról a munkásoknak. Azaz a vállalat sikere vonja maga után a bérek növekedését is. Ahogy maga Ford mondta: „Azért adok nagyobb bért a munkásaimnak, hogy megvegyék az autóimat.” A folyamatos béremelkedés egy létfontosságú tényező egy ország rendszerében, hiszen anélkül nem nő a belső piac, és a termelés a fogyasztás korlátaiba ütközik. Ám idővel ez a nézet is válságba jutott, lévén az emberek ráébredtek a nyersanyagok végességére és környezetszennyezés veszélyeire. Ennek a tényezőnek a figyelembevétele komoly árat ró vagy a vállalatra, vagy a vásárlóra, ami felborítja a fordizmus egyensúlyát. A megoldást a németek találták ki, ez pedig nem más, mint a korszerűsítés. Azzal, hogy a gyártott termékek egyre energiatakarékosabbak, az emberek megveszik a drágább modellt, hiszen azon idővel spórolni tudnak. Ez azonban a fejlődő országokra ró terhet. És mi a helyzet ma? A fejlett országok kiszervezik a szolgáltatásokat az alacsony bérű országokba, ezzel visszafogva a bérek növekedését, és a kezdetben jövedelmező megoldás idővel deficithez vezethet. Így lép át a globalizmus a fényből az árnyékba – tudtuk meg.

 

Az előadása végén Botos Katalin képekkel is kommentálta a gazdasági válságot és az esztelen kölcsönadás okozta károkat. Elmondása szerint azok, akik ezt a folyamatos kölcsönzést elindították, látták a folyamat veszélyét, mégsem tettek semmit, és a felügyeleti szervek sem voltak a helyzet magaslatán. A helyzet stabilizálására tett kísérletekkel pedig az állam nem hátralépett, csak megváltoztatta önnön szerepét. – Előbb talán az erkölcsi alappilléreket kellene megerősítenie az államnak, mielőtt visszatérne a láthatatlan kéz koncepciójához – utalt mondandója végén Adam Smithre a szakember.

 

Őszi Tamásuszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja