SZTE Info

Szociológiai konferencia az SZTE-n a szabadidő aktív eltöltéséről

Tizenöt országból összesen 75 kutató vesz részt azon a nemzetközi szociológiai konferencián, amelyet szeptember 18. és 20. között rendez az SZTE JGYPK Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézete, valamint a Szegedi Akadémiai Bizottság egészségfejlesztési munkabizottsága. Az eseményen az Indiai Szociológiai Társaság elnöke is részt vesz.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Minden boldogság forrása az aktív szabadidő eltöltési képesség. Ez mindennek az alfája, nem képzelhető el a nyugodt emberi lét szabadidő nélkül – hangsúlyozta Ishwar Modi, az Indiai Szociológiai Társaság elnöke a szeptember 18-i városházi sajtótájékoztatón. Az eseményen a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézete és a Szegedi Akadémiai Bizottság egészségfejlesztési munkabizottsága által szervezett „Az aktív szabadidő-eltöltés, egészség és jóllét” című konferenciáról beszéltek a szervezők.


 

Hogyan befolyásolja egészségünket a szabadidő aktív eltöltése?

 

– A konferencián 15 ország 75 kutatója és szakembere tanácskozik – tudtuk meg Benkő Zsuzsannától, az SZTE JGYPK Alkalmazott Egészségtudományi és Egészségfejlesztési Intézetének vezetőjétől. A konferencia szakmai vezetője elmondta: a rendezvényen részt vevő tudósok arra keresik a választ, hogy a szabadidő aktív eltöltése hogyan befolyásolja egészségünket. Ezek a kérdések ugyanis egyre nagyobb figyelmet kapnak a szociológia tudományán belül. A konferencia 11 szekcióban zajlik két helyszínen: a városháza dísztermében ész SZTE JGYPK főépületében.

 

A vendégek között vannak többek között német, portugál és Fülöp-szigeteki kutatók is. Az intézet ugyanis széles körű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, így a konferencia résztvevői is ebből a nemzetközi kapcsolati körből kerültek ki. Mindez pedig jól tükrözi majd, hogy a különböző kulturális háttér hogyan tudja alakítani az aktív szabadidő eltöltést – magyarázta Tarkó Klára, az SZTE JGYPK oktatási dékánhelyettese


 

Komoly munka mellett fontos a kikapcsolódás

 

Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese aláhúzta, hogy a konferencia olyan problémára hívja fel a figyelmet, ami egyaránt érdekli az oktatógárdát és a hallgatókat is. Gyakori probléma a tudománnyal foglalkozó emberek körében, hogy olyan mélységig elmerülnek a munkában, hogy szinte képtelenek kiszakadni abból. Ennek következtében azonban egészségkárosodáson mennek keresztül, és az életpályájuk is lerövidül. Éppen ezért nagyon fontos felhívni az egyetemi polgárok figyelmét arra, hogy a komoly munka mellett a szabadidő is rendkívül fontos. A konferencia tudatosítani fogja, szükségünk van arra, hogy a szabadidőnket olyan módon töltsük el, amely lehetővé teszi, hogy a szellemi alkotásban hosszú éveken keresztül aktívak tudjunk maradni.


 

Fontosabb, mint a pénz és a hatalom

 

Erre emlékeztetett Ishwar Modi is, aki kifejtette: sokan úgy gondolják, hogy a pénz és a hatalom a fontos az emberek számára, pedig még a leggazdagabbak is azon morfondíroznak, hogyan tudnának kiszakadni a hétköznapokból, hova utazzanak. Ez is jelzi, hogy az aktív szabadidő eltöltés áll az élet középpontjában, nem pedig a hatalom és a pénz.

– Mivel tölti a szabadidejét az Indiai Szociológiai Társaság elnöke? – kérdeztük. Ishwar Modi elárulta, hogy neki nincs túl sok belőle. Rengeteget utazik nemzetközi konferenciákra, eddig 36 országba jutott el munkája során. Otthon, Dzsaipurban reggelente elolvassa a napilapokat, és játszik az unokájával. – A feleségem gyakran kifogásolja, hogy kevés időt töltünk együtt, ezért vacsora után, amikor együtt tévézünk, mindig azt nézzük, amit ő szeretne – jegyezte meg viccesen az elnök, aki egyetemista korában festett, és zenetanulással kapcsolódott ki.

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.