SZTE Info

„Zöld Energia Felsőoktatási Együttműködés” projektben vesz részt az SZTE

A TÁMOP 4.1.1.C-2012/1/KONV-2012-0012 azonosítószámú „Zöld Energia Felsőoktatási Együttműködés” című projekt fontos szerepet játszik a Magyarországi egyetemek zöldenergia-kutatásának összehangolásában. Szeptember 10-én Debrecenben tartják a nyitórendezvényt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

1A „Zöld Energia Felsőoktatási Együttműködés” (ZENFE) projekt célja a versenyképes, modern felsőoktatási együttműködés létrehozása az öt konvergenciarégióban, annak érdekében, hogy a résztvevők kutatási, oktatási, szolgáltatási tevékenységük összehangolásával bővítsék a zöldenergia-ipar tudásbázisát, és az ágazati igényeknek megfelelő tudással rendelkező hallgatókat bocsássanak ki. Partnerek: Debreceni Egyetem, Károly Róbert Főiskola, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem.

 

A program hat alprojekt keretében valósul meg, melyek koordinációjában mindegyik partner részt vállal. Az alprojektek a következők: 1, Szervezetfejlesztés – VIR-DPR (Debreceni Egyetem), 2, Képzésfejlesztés-mentorszolgáltatás (Szegedi Tudományegyetem), 3, Nemzetközi kapcsolatok fejlesztése, hálózatfejlesztés (Nyugat-Magyarországi Egyetem), 4, Karrierszolgáltatás fejlesztése (Pécsi Tudományegyetem), 5, Intézményi-kistérségi együttműködés (Károly Róbert Főiskola), 6, Horizontális alprojekt (Debreceni Egyetem).

 

grafikonAz öt egyetem (DE, KRF, NYME, PTE, SZTE) együttműködésének kiemelt eredménye, hogy létrehoznak és működtetnek egy olyan Zöld Energia Virtuális Intézetet (ZEVI), amelynek feladata az öt intézmény kutatási, oktatási-, és szolgáltatási tevékenységének koordinálása a zöld energetika területén. A Zöld Energia Virtuális Intézet (továbbiakban röviden: ZEVI) kiemelt feladatai az alábbiak: ellátja a zöldenergia területéhez kapcsolódó oktatások, kutatások koordinációját a pályázat partnerei között. Feltárja a kapcsolódási lehetőségeket EU-s és más nemzetközi projektekhez a zöldenergia területén. Kapcsolatokat épít ki a potenciális FP7-es és Horizon 2020 partnerekkel. Ennek érdekében látogatásokat, illetve vendégmeghívásokat szervez belföldi és külföldi szervezetekkel, intézményekkel. Konferenciákat szervez az adott kutatási területen kutatási eredmények, tapasztalatok, és legjobb gyakorlatok megosztása érdekében. A ZENFE projekt futamideje alatt egy workshopot és egy nyitó- és egy zárókonferenciát szervez, amelyekhez elkészíti az előadások kiadványát is. A zöld energiához kapcsolódó tudományos eredmények, nemzetközi együttműködések tapasztalatainak disszeminációja érdekében folyamatos és szoros kapcsolatot tart fenn a ZENFE projekt menedzsmentjével és az alprojektjeivel. További feladat EU-s és más források feltárása a zöldenergia területen kutatásokat végzők számára, a kutatóközpont és egyéb kutatóhelyek fejlesztése érdekében.

 

Szeptember 10-én Debrecenben tartják a projekt sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvényét, melyen Gaál István, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese mond köszöntőt. Az eseményen a Szegedi Tudományegyetemet Rákhely Gábor, az SZTE TTIK Környezettudomány Intézetének vezetője képviseli, aki „Az alternatív energiahordozók szerepe az energiagazdálkodásban” címen előadást is tart.

 zenfe

További információ: http://zenfe.unideb.hu/

 

SZTEinfouszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.