SZTE Info

konyvbemut_Tro_kiemelt

Az alkotmányozás dilemmái – bemutatták Trócsányi László új könyvét

A SZAB-székházban ünnepélyes keretek közt mutatták be Trócsányi László párizsi nagykövet, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar professzorának könyvét, amely „Az alkotmányozás dilemmái – alkotmányos identitás és európai integráció” címet viseli. Az eseményen a szerző mellett beszédet mondott Martonyi János professzor, külügyminiszter is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

konyvbemut_Tro_MG_8106020A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara, valamint a SZAB Tudósklub Egyesület igen különleges és rangos könyvbemutatót tartott 2014. április 24-én. Az esemény apropóját Trócsányi László, Magyarország párizsi nagykövete, az SZTE ÁJTK Alkotmányjogi Tanszék egyetemi tanára, az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet igazgatójának legújabb könyve szolgáltatta, melynek kapcsán az alkotmányozás dilemmáiról és a közelmúlt közjogi vitáiról beszélgettek az egybegyűltek.


A könyvbemutatóval egybekötött előadáson Trócsányi László mellett meghívott vendég volt Martonyi János, az SZTE ÁJTK Nemzetközi Magánjogi Tanszék 70. születésnapját ünneplő egyetemi tanára, hazánk külügyminisztere is, aki rövid köszöntőt is tartott. – Trócsányi László „Az alkotmányozás dilemmái” című könyve rendkívül időszerű mű – hangsúlyozta, hozzáfűzve, ez a munka rendkívül alapos feldolgozása a magyar alaptörvénynek, amire szükség is van, hiszen rengeteg a félremagyarázás. – Fontos tudni, hogy létezik egy tagállami identitás, ami mögött az alkotmányos identitás is megtalálható – tette hozzá a külügyminiszter annak kapcsán, hogy a könyv az EU integrációs összefüggéseit is megvilágítja. – Ezt a témát tapintattal és tisztelettel kell kezelni, különben az integráció veszélybe kerül – zárta Martonyi János.


Ezt követően a könyv szerzője, Trócsányi László osztott meg néhány gondolatot a könyve kapcsán a közjogi vitákról és az elmúlt idők alkotmányozását érintő dilemmáiról. Elmondása szerint az utóbbi időszak közjogi vitáit dilemmák formájában élte meg, melyek közé az alaptörvényt érintő disputák is tartoznak. – Minden nagy dilemma mögött egy intellektuális vita áll, ahol érvek és ellenérvek csapnak össze – jelentette ki, utalva az olyan problémára, mint az abortusz és a keresztény gyökerek hangsúlyozása, melyek mind a mai napig vitákat gerjesztenek a világban. Trócsányi László beszéde során több példát is hozott az olyan EU-beli gyakorlatokra, melyek azonos vonásokat mutatnak a hazai megoldásokkal, bár hozzátette, hogy a valódi dilemmákat a kontextusok sokszor elfedik.

A nagykövet a nemzeti sajátosságok (történelem, identitás) hangsúlyozása körüli vitákról is szólt. – Magyarország vitákat indított el az EU-ban azzal, hogy a nemzeti identitását ilyen szinten hangsúlyozta – jelentette ki. Ennek szükségszerűségét azzal támasztotta alá, hogy a nemzeti identitás igenis legyen sokszínű; és míg ez más országoknál már jelen van, Magyarország még csak most keresi, és próbálja azt elfogadtatni. – A nemzeti identitás egy memoár, amely kapocs múlt és jövő között – idézett egy francia politikust a diplomata. Előadását végül könyvének mottójával zárta: egy demokratikus társadalomban a problémákat intellektuális vitákkal oldják meg.

Trocsanyi_konyvbemutato_galeria
Az alkotmányozás dilemmái – bemutatták Trócsányi László új könyvét - GALÉRIA


Ezt követően a jelenlévők kérdéseket tehetett fel Trócsányi Lászlónak és Martonyi Jánosnak. A közönség soraiban sokakat érdekelt, hogy a nagykövetnek milyen prekoncepciókkal kellett megküzdenie, illetve milyen a magyarság külföldi megbecsülése. Mások a génmódosított élelmiszereket érintő döntések és a tudósok véleményének kapcsolatát firtatták. Végezetül pedig ünnepélyes keretek között átadták a két előadónak a részvételért járó emléklapot és ezüst emlékérmet.

 

Őszi Tamás

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 18. 16:00 - május 31. 19:00
  Megnyitja: Dr. Bíró István dékán
  A kiállítók: Dr. Gyeviki János, Dr. Kertész Szabolcs, Dr. Krisch Judit, Dr. Lendvai Edina, Dr. Pintér Gáborné, Baló Tünde, Szilágyi Krisztina, Varga Zoltán, Dr. Veréb Gábor, Prof. Dr. Véha Antal
  A Lépcső Galériában 2012 januárja óta rendszeresen rendeznek fotókiállításokat ismert fotóművészek, hallgatók és dolgozók fotóiból.
  Megtekinthető május 31-ig, hétköznap 08.00–19.00, szombaton 08.00–15.00 óráig.
 • április 23.
  08:00 - 10:00
  Az Ókortörténeti Tanszék előadása
 • április 23. 09:00 - 29. 21:00
  A fennállásának huszadik jubileumi évét ünneplő énekversenyt az EMMI támogatásával a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara rendezi. A verseny győztesei 2018. ÁPRILIS 29-ÉN, VASÁRNAP ESTE DÍJKIOSZTÓ GÁLAHANGVERSENYen vehetik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. A díjazott énekestehetségeket ezúttal is a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri, Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója vezényletével. A versenyre három kategóriában várjuk a tehetséges énekeseket. A versenyfelhívásról bővebben a http://www.simandysingingcompetition.hu/versenyfelhivas oldalon lehet tájékozódni.
 • április 23.
  09:30 - 13:00
 • április 23. 11:00 - 28. 14:00
  Témakör: az olasz vokális kamarazene a reneszánsztól a 20. századig