SZTE Info

konyvbemut_Tro_kiemelt

Az alkotmányozás dilemmái – bemutatták Trócsányi László új könyvét

A SZAB-székházban ünnepélyes keretek közt mutatták be Trócsányi László párizsi nagykövet, az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar professzorának könyvét, amely „Az alkotmányozás dilemmái – alkotmányos identitás és európai integráció” címet viseli. Az eseményen a szerző mellett beszédet mondott Martonyi János professzor, külügyminiszter is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

konyvbemut_Tro_MG_8106020A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara, valamint a SZAB Tudósklub Egyesület igen különleges és rangos könyvbemutatót tartott 2014. április 24-én. Az esemény apropóját Trócsányi László, Magyarország párizsi nagykövete, az SZTE ÁJTK Alkotmányjogi Tanszék egyetemi tanára, az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet igazgatójának legújabb könyve szolgáltatta, melynek kapcsán az alkotmányozás dilemmáiról és a közelmúlt közjogi vitáiról beszélgettek az egybegyűltek.


A könyvbemutatóval egybekötött előadáson Trócsányi László mellett meghívott vendég volt Martonyi János, az SZTE ÁJTK Nemzetközi Magánjogi Tanszék 70. születésnapját ünneplő egyetemi tanára, hazánk külügyminisztere is, aki rövid köszöntőt is tartott. – Trócsányi László „Az alkotmányozás dilemmái” című könyve rendkívül időszerű mű – hangsúlyozta, hozzáfűzve, ez a munka rendkívül alapos feldolgozása a magyar alaptörvénynek, amire szükség is van, hiszen rengeteg a félremagyarázás. – Fontos tudni, hogy létezik egy tagállami identitás, ami mögött az alkotmányos identitás is megtalálható – tette hozzá a külügyminiszter annak kapcsán, hogy a könyv az EU integrációs összefüggéseit is megvilágítja. – Ezt a témát tapintattal és tisztelettel kell kezelni, különben az integráció veszélybe kerül – zárta Martonyi János.


Ezt követően a könyv szerzője, Trócsányi László osztott meg néhány gondolatot a könyve kapcsán a közjogi vitákról és az elmúlt idők alkotmányozását érintő dilemmáiról. Elmondása szerint az utóbbi időszak közjogi vitáit dilemmák formájában élte meg, melyek közé az alaptörvényt érintő disputák is tartoznak. – Minden nagy dilemma mögött egy intellektuális vita áll, ahol érvek és ellenérvek csapnak össze – jelentette ki, utalva az olyan problémára, mint az abortusz és a keresztény gyökerek hangsúlyozása, melyek mind a mai napig vitákat gerjesztenek a világban. Trócsányi László beszéde során több példát is hozott az olyan EU-beli gyakorlatokra, melyek azonos vonásokat mutatnak a hazai megoldásokkal, bár hozzátette, hogy a valódi dilemmákat a kontextusok sokszor elfedik.

A nagykövet a nemzeti sajátosságok (történelem, identitás) hangsúlyozása körüli vitákról is szólt. – Magyarország vitákat indított el az EU-ban azzal, hogy a nemzeti identitását ilyen szinten hangsúlyozta – jelentette ki. Ennek szükségszerűségét azzal támasztotta alá, hogy a nemzeti identitás igenis legyen sokszínű; és míg ez más országoknál már jelen van, Magyarország még csak most keresi, és próbálja azt elfogadtatni. – A nemzeti identitás egy memoár, amely kapocs múlt és jövő között – idézett egy francia politikust a diplomata. Előadását végül könyvének mottójával zárta: egy demokratikus társadalomban a problémákat intellektuális vitákkal oldják meg.

Trocsanyi_konyvbemutato_galeria
Az alkotmányozás dilemmái – bemutatták Trócsányi László új könyvét - GALÉRIA


Ezt követően a jelenlévők kérdéseket tehetett fel Trócsányi Lászlónak és Martonyi Jánosnak. A közönség soraiban sokakat érdekelt, hogy a nagykövetnek milyen prekoncepciókkal kellett megküzdenie, illetve milyen a magyarság külföldi megbecsülése. Mások a génmódosított élelmiszereket érintő döntések és a tudósok véleményének kapcsolatát firtatták. Végezetül pedig ünnepélyes keretek között átadták a két előadónak a részvételért járó emléklapot és ezüst emlékérmet.

 

Őszi Tamás

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 18. 18:00 - március 16. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, művésztanárai közül a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek tárlata. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt. A TEMESVÁR 7.X.4. címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: "A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát..."