SZTE Info

Hallgatói találkozó és nemzetközi konferencia a Mérnöki Karon

Az SZTE MK és az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának „vízbarátság” projektje hallgatói találkozóval folytatódik, melyhez 2014. április 25-án a nemzetközi ICoSTAF konferencia is kapcsolódik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ahogy az SZTE Médiacentrum korábban beszámolt róla, az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként Magyarország és Szerbia számos partnerkapcsolatot köt, ezek közé tartozik a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara és az Újvidéki Egyetem Technológia Kara közötti együttműködés: az Európai Unió anyagi támogatásával az intézmények közös kutatási projekttel fogadtak „vízbarátságot”. A „Cross-border network for knowledge transfer and innovative development in wastewater treatment” – WATERFRIEND (HUSRB/1203/2.1.1) projekt 2013. március 1-jén indult, s 2014. június 30-án zárul. Alapvetően a víz-, a szennyvíztisztítás, valamint a környezetgazdálkodás területén dolgozik együtt a szegedi és az újvidéki egyetem. A kooperáció célja a partneregyetemek oktatói és hallgatói közötti kapcsolat megerősítése a víz- és szennyvíztisztítás, valamint a környezetmenedzsment területén, mely kapcsolat hosszú távú, kölcsönösen előnyös tudományos együttműködést, közös oktatási modulokat, valamint további közös kutatási projekteket eredményezhet. A mintegy 166 710 eurós program lehetőséget nyújt arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán folytatott szennyvíztisztítási kutatáshoz korszerűbb gépeket és laboratóriumi berendezéseket igényeljenek.

 

2014. április 23. és 26. között Szeged, az SZTE Mérnöki Kar ad otthont a projekt II. hallgatói találkozójának (az elsőt Újvidéken rendezték még 2014. március 27. és 29. között). Ennek során a részt vevő fiatalok megismerkednek az SZTE-vel, a József Attila Tanulmányi és Információs Központtal, a Klebelsberg Kunó Könyvtárral, a Mérnöki Karral, annak laboratóriumaival, bemutatják egymásnak az eredményeiket, és ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkkal. Az eseményhez egy nagyszabású nemzetközi konferencia is kapcsolódik.

 

Az SZTE Mérnöki Kar és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság szervezésében hagyományosan kétévente sorra kerülő IcoSTAF tudományos, mérnöki-műszaki konferencia – melyet ezúttal 2014. április 25-én rendeznek az SZTE MK Mars tér 7. szám alatti épületében – célja a kutatók és az ipari szereplők találkozása, a kutatási eredmények és az ipari információk cseréje – tudta meg az SZTE Médiacentrum Hodúr Cecília egyetemi tanártól, az SZTE MK dékánhelyettesétől. A tanácskozás nemzetközi, hivatalos nyelve az angol. Az eseményt 10 órakor Keszthelyi-Szabó Gábor, az SZTE Mérnöki Kar dékánja és Dékány Imre, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke nyitja meg, majd 10.30-kor plenáris előadást tart az agrárműszaki szakterületen kutató Neményi Miklós, az MTA levelező tagja (Nyugat-Magyarországi Egyetem) és Alexander Prange mikrobiológus (Németország, Niederrhein University of Applied Sciences). 11.30-kor kezdődik a formabontónak ígérkező poszterszekció, majd délután 14 és 17 óra között több szakmai szekcióban – élelmiszer-tudományi, élelmiszer-technológiai, agrárökonómiai, műszaki, bio- és környezettechnológiai – mutatják be eredményeiket magyar és külföldi (szerb, román, német, lengyel) szakemberek, köztük a Mérnöki Kar legtehetségesebb hallgatói, valamint a „vízbarátság” projekt szegedi és újvidéki résztvevői. – Arra törekedtünk, hogy „kinyissuk” a kutatás-ipar-kutatás háromszöget, és a tehetséges BSc- és MSc-szintű hallgatók, a kari TDK-versenyek győztesei is megmutathassák oroszlánkörmeiket – fogalmazott Hodúr Cecília.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.