SZTE Info

Hallgatói találkozó és nemzetközi konferencia a Mérnöki Karon

Az SZTE MK és az Újvidéki Egyetem Technológiai Karának „vízbarátság” projektje hallgatói találkozóval folytatódik, melyhez 2014. április 25-án a nemzetközi ICoSTAF konferencia is kapcsolódik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ahogy az SZTE Médiacentrum korábban beszámolt róla, az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként Magyarország és Szerbia számos partnerkapcsolatot köt, ezek közé tartozik a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara és az Újvidéki Egyetem Technológia Kara közötti együttműködés: az Európai Unió anyagi támogatásával az intézmények közös kutatási projekttel fogadtak „vízbarátságot”. A „Cross-border network for knowledge transfer and innovative development in wastewater treatment” – WATERFRIEND (HUSRB/1203/2.1.1) projekt 2013. március 1-jén indult, s 2014. június 30-án zárul. Alapvetően a víz-, a szennyvíztisztítás, valamint a környezetgazdálkodás területén dolgozik együtt a szegedi és az újvidéki egyetem. A kooperáció célja a partneregyetemek oktatói és hallgatói közötti kapcsolat megerősítése a víz- és szennyvíztisztítás, valamint a környezetmenedzsment területén, mely kapcsolat hosszú távú, kölcsönösen előnyös tudományos együttműködést, közös oktatási modulokat, valamint további közös kutatási projekteket eredményezhet. A mintegy 166 710 eurós program lehetőséget nyújt arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán folytatott szennyvíztisztítási kutatáshoz korszerűbb gépeket és laboratóriumi berendezéseket igényeljenek.

 

2014. április 23. és 26. között Szeged, az SZTE Mérnöki Kar ad otthont a projekt II. hallgatói találkozójának (az elsőt Újvidéken rendezték még 2014. március 27. és 29. között). Ennek során a részt vevő fiatalok megismerkednek az SZTE-vel, a József Attila Tanulmányi és Információs Központtal, a Klebelsberg Kunó Könyvtárral, a Mérnöki Karral, annak laboratóriumaival, bemutatják egymásnak az eredményeiket, és ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkkal. Az eseményhez egy nagyszabású nemzetközi konferencia is kapcsolódik.

 

Az SZTE Mérnöki Kar és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság szervezésében hagyományosan kétévente sorra kerülő IcoSTAF tudományos, mérnöki-műszaki konferencia – melyet ezúttal 2014. április 25-én rendeznek az SZTE MK Mars tér 7. szám alatti épületében – célja a kutatók és az ipari szereplők találkozása, a kutatási eredmények és az ipari információk cseréje – tudta meg az SZTE Médiacentrum Hodúr Cecília egyetemi tanártól, az SZTE MK dékánhelyettesétől. A tanácskozás nemzetközi, hivatalos nyelve az angol. Az eseményt 10 órakor Keszthelyi-Szabó Gábor, az SZTE Mérnöki Kar dékánja és Dékány Imre, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke nyitja meg, majd 10.30-kor plenáris előadást tart az agrárműszaki szakterületen kutató Neményi Miklós, az MTA levelező tagja (Nyugat-Magyarországi Egyetem) és Alexander Prange mikrobiológus (Németország, Niederrhein University of Applied Sciences). 11.30-kor kezdődik a formabontónak ígérkező poszterszekció, majd délután 14 és 17 óra között több szakmai szekcióban – élelmiszer-tudományi, élelmiszer-technológiai, agrárökonómiai, műszaki, bio- és környezettechnológiai – mutatják be eredményeiket magyar és külföldi (szerb, román, német, lengyel) szakemberek, köztük a Mérnöki Kar legtehetségesebb hallgatói, valamint a „vízbarátság” projekt szegedi és újvidéki résztvevői. – Arra törekedtünk, hogy „kinyissuk” a kutatás-ipar-kutatás háromszöget, és a tehetséges BSc- és MSc-szintű hallgatók, a kari TDK-versenyek győztesei is megmutathassák oroszlánkörmeiket – fogalmazott Hodúr Cecília.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.