SZTE Info

A húsvéti zokninyúl receptje

Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központja rendszeresen szervez kézműves programokat. 2014. április 17-én a TIK-ben önkéntes segítőkkel együtt készíthettünk dekupázsolt tojást, tulipánt és zokninyulat Vukovich Katica és Szalárdi Réka útmutatásával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ kézműves délutánján mi a zokninyulat választottuk. Vittünk egy pár új, csíkos zoknit, az egyiket pöttyösre cseréltük. Kiderült, zokninyulat készíteni nagyon egyszerű, a hozzávalók: zokni, tű, hímzőfonal, cérna, vatelin, köles, olló.

 

Így készül: a zoknit fektessük le az asztalra, a sarkát igazítsuk a közepére. A lábujj felől vágjuk el középen a sarokrész felé, a sarokrésztől két ujjnyira legyen a vágás vége. Fordítsuk ki, és férceljük össze cérnával a füleket. Ez tíz perc; fiúknak, akik soha nem varrtak még: húsz. Fordítsuk vissza a színére a zoknit, és vágjuk le a szárrészt – ez lesz a gallérja. Ez után a nyuszit tömjük ki apróra tépett, gombócokká gyúrt vatelinnel, először a füleket, aztán a testet. A fület lazán tömjük, hogy legyen tartása, de ne kerüljön bele sok tömőanyag, mert a büszke húsvéti nyuszink hanyatt fog esni. És azt persze nem akarjuk. A fül után tömjük ki a testet, azt már lehet keményre tömni.

 

Husveti_zokninyul_galeria
A húsvéti zokninyúl receptje - GALÉRIA


A végén még tegyünk bele kölest vagy száraz babot is, ha ügyesek vagyunk, akkor ennek segítségével el tudjuk úgy igazítani a nyuszit, ha nem dől el. (A legjobb, ha két nyuszit készítünk, és akkor egymásnak tudnak támaszkodni). Ha megtöltöttük a zokninyuszi alját, varrjuk össze.

 

Ezután varrjunk neki színes hímzőfonálból szemet, szájat, orrot.

 

Végül helyezzük fel a kis gallért, aztán büszkén dőljünk hátra. Ilyen egyszerű ez.

 

szöveg és fotó: Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018