SZTE Info

A húsvéti zokninyúl receptje

Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központja rendszeresen szervez kézműves programokat. 2014. április 17-én a TIK-ben önkéntes segítőkkel együtt készíthettünk dekupázsolt tojást, tulipánt és zokninyulat Vukovich Katica és Szalárdi Réka útmutatásával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ kézműves délutánján mi a zokninyulat választottuk. Vittünk egy pár új, csíkos zoknit, az egyiket pöttyösre cseréltük. Kiderült, zokninyulat készíteni nagyon egyszerű, a hozzávalók: zokni, tű, hímzőfonal, cérna, vatelin, köles, olló.

 

Így készül: a zoknit fektessük le az asztalra, a sarkát igazítsuk a közepére. A lábujj felől vágjuk el középen a sarokrész felé, a sarokrésztől két ujjnyira legyen a vágás vége. Fordítsuk ki, és férceljük össze cérnával a füleket. Ez tíz perc; fiúknak, akik soha nem varrtak még: húsz. Fordítsuk vissza a színére a zoknit, és vágjuk le a szárrészt – ez lesz a gallérja. Ez után a nyuszit tömjük ki apróra tépett, gombócokká gyúrt vatelinnel, először a füleket, aztán a testet. A fület lazán tömjük, hogy legyen tartása, de ne kerüljön bele sok tömőanyag, mert a büszke húsvéti nyuszink hanyatt fog esni. És azt persze nem akarjuk. A fül után tömjük ki a testet, azt már lehet keményre tömni.

 

Husveti_zokninyul_galeria
A húsvéti zokninyúl receptje - GALÉRIA


A végén még tegyünk bele kölest vagy száraz babot is, ha ügyesek vagyunk, akkor ennek segítségével el tudjuk úgy igazítani a nyuszit, ha nem dől el. (A legjobb, ha két nyuszit készítünk, és akkor egymásnak tudnak támaszkodni). Ha megtöltöttük a zokninyuszi alját, varrjuk össze.

 

Ezután varrjunk neki színes hímzőfonálból szemet, szájat, orrot.

 

Végül helyezzük fel a kis gallért, aztán büszkén dőljünk hátra. Ilyen egyszerű ez.

 

szöveg és fotó: Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.