SZTE Info

Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma – bemutatkozik a FuturICT.hu projekt

Az „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma” című, TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 azonosítószámú FuturICT.hu projekt első évének kutatási eredményeiről számolnak be kétnapos konferencián a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal épületében. Az első napon a kormányzati innováció-támogatásról is szó esett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma” című, TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 azonosítószámú FuturICT.hu projekt első évében számos jelentős kutatási eredmény született, amelyek hasznosak és érdekesek a projekt minden szakmai résztvevőjének a számára. Ennek összefoglalásául rendeznek két napos K+F menedzsment és szakmai konferenciát 2014. április 10-én és 11-én a Szegedi Tudományegyetemen. A tanácskozás során a projekt kutatói bemutatják a legfontosabb eredményeiket, ami lehetőséget biztosít arra, hogy az eddig megszületett eredményeket a projekt teljes közönsége megismerhesse, és hogy új szakmai kapcsolatok alakulhassanak ki a partnerek között. A rendezvény helyszíne az SZTE Rektori Hivatal épületének díszterme.

 

Az első napon több mint egy tucat előadást hallgathattak meg az érdeklődők, egyebek mellett a Twitter-környezetre jellemző technológiai információk diffúziós topológiájáról, a védett ismeret (know-how) „terjedésének” magánjogi aspektusairól, a klímaváltozással kapcsolatos alkalmazkodási stratégiákról, a különböző szinteken történő véleménydetekcióról és inverz fertőzési problémákról.

 

A kormány támogatja az egyetemi kutatásokat

 

A konferencián előadást tartott Kardon Béla, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Tudománypolitikai Főosztályának főosztályvezetője A magyar tudománypolitika beavatkozási lehetőségei az EU növekedési stratégiájának tükrében címmel. Kardon Béla rámutatott: a kormány számára nagyon fontos, hogy az alapkutatási eredményeket hogyan lehet átültetni a való életbe. A versenyképesség Magyarország számára kiemelkedő jelentőséggel bír, és ezt csak 21. századi, versenyképes munkaerővel lehet elérni, azt is csak úgy, ha az egyetemekről versenyképes munkaerő kerül ki. Ezt pedig azzal lehet támogatni, ha a felsőoktatási intézményekben magas szintű kutatások folynak. Ehhez tud a kormány hozzájárulni azzal, hogy támogatja a tudományos intézményekben folyó tevékenységeket. Az innovációs alapból biztosít a kormányzat erre támogatást az elkövetkező években – tette hozzá a főosztályvezető. Mint mondta, a tagországokon múlik, hogy az európai uniós forrásokat mire költik. Magyarország a strukturális alapból szándékozik támogatni a felsőoktatási intézményekben megvalósuló kutatási fejlesztéseket. Nem tanácsadást kíván biztosítani, hanem a szükséges forrásokat. A kutatás-fejlesztés és az innováció ma Magyarországon az egyik nagyon fontos alappillér, és a Befektetés a jövőbe elnevezésű K+F innovációs stratégia a feltétele annak, hogy versenyképes legyen az ország. Ezt a tudománypolitikai stratégiát a kormány még nem tárgyalta, a társadalmi vitán viszont már túlvan.futurict_2014_aprilis_galéria


Kardon Béla főosztályvezető – aki a konferencián megtartott előadását megelőzően Szabó Gábor rektorral tárgyalt – hangsúlyozta: a Szegedi Tudományegyetem – ahogyan a többi más nagy felsőoktatási intézmény – munkáltatóként is nagyon fontos szerepet tölt be a régióban, és a regionális innovációs stratégiában is fontos szerepet kapott. A kormányzat számít az egyetemre a kutatóhelyek számának növelésében és a kutatási támogatások allokálásában is. Minderre a FuturICT.hu projekt kiváló példa, mert a benne részt vevők alapkutatási tevékenységet végeznek, amit fiskálisan nem szabad megítélni. A jó minőségű alapkutatás ugyanis nagyon fontos, mert elengedhetetlen a jó minőségű oktatáshoz.

A kormány szándéka, hogy lépéseket tegyen a tudomány területén, és célja, hogy 50 százalékkal növelje a kutatói létszámot. Ennek érdekében a kutatás-fejlesztés támogatására forrásokat szeretnének bevonni, erről Brüsszellel folyamatosan tárgyalnak. A kormány szándéka szerint ennek a támogatására több mint 100 milliárd forint fordítható majd a következő években.

 

Kooperációs Központ: információ és források

 

Csillik_prof_FuturCsirik János professzor előadásában a FuturICT.hu Kooperációs Központról számolt be, hiszen a pályázatban vállalták a FuturICT.hu magyarországi koordinációs és kutatóközpontjának létrehozását is. A tudományos koordinációs központ kialakításával – további nemzetközi projektek megvalósulása által – nemzetközi kutatóhálózatok jönnek létre. A Kooperációs Központ feladata, hogy támogassa a kutatókat abban, hogy a kutatások hosszabb távon is fennmaradjanak, a projekt lezárultával is fenntarthatók legyenek. Az ezzel kapcsolatos tanulmányban beszámolnak a hazai és nemzetközi koordinációs központokról, azok működéséről; a kormányzati és szakmai együttműködések lehetőségeiről. Csirik János professzor elmondta: a tanulmány készítői kormányzati munkatársakat is meginterjúvoltak a témában, akik arra hívták fel a figyelmet: a proaktív viselkedés rendkívül fontos. A Kooperációs Központ feladata egyébként igen sokrétű: egyfajta információs központként is működik, és emellett feladata a működési források megtalálása és bevonása.

 

A FuturICT.hu projektről szóló konferencia pénteken is folytatódik, a részletes program itt olvasható.

 

Mindez a kutatás a TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013 azonosítószámú „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu)” című projekt révén valósul meg, melynek gazdája a Szegedi Tudományegyetem. A 2012. december 1. és 2014. november 30. között zajló projektben az SZTE konzorciumi partnerei az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a DEAK Kooperációs Kutatási Nonprofit Zrt., illetve a BME VIKING Villamosmérnöki és Informatikai Kutató-Fejlesztő Nonprofit Zrt. A százszázalékos támogatási intenzitású FuturICT.hu projekt teljes költségvetése csaknem 1,6 milliárd forint.

 

Nyemcsok Éva Eső

Fotó: Herner Donátuszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja