SZTE Info

Ingyenes tavaszi tréningek az SZTE Alma Mater szervezésében

Az SZTE Alma Mater a TÁMOP 4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004 pályázatnak köszönhetően tavasszal is szervez tréningeket az alumni szervezet tagjainak. Öregdiákok, egyetemi polgárok és egyetemi dolgozók vehetnek részt áprilisi tréningjeiken. A jelentkezés elindult, várják az érdeklődőket! A részvétel mindkét tréningen ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezés feltétele továbbá a kitöltött jelentkezési lap, valamint a csatolt önéletrajz, amit honlapjukon talál.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Időgazdálkodás tréning (április 11-12.)

 

Az időgazdálkodás tréning során az életcéljainktól a holnapi napig tartó utat járják végig. Az időgazdálkodás és a tudatos életvezetés szemléleti alapjainak elsajátításán túl az időgazdálkodási módszereket és jó gyakorlatokat ismerhetik meg a képzésre jelentkezők. A tréning fő témája a havi, heti, napi tervek készítése, önmenedzseléshez szükséges készségek fejlesztése lesz. Priorizálni, dönteni, fókuszálni, önkontrollt gyakorolni, a halogatást elkerülni, vagy az időrablókra nemet mondani. Kevesen vannak, akiknek a felsoroltak közül nincs olyan, amin erősíteni vagy változtatni szeretne. Őket várják, és azokat, akiknek nincs idejük egy időgazdálkodási tréningre eljönni!

Helyszín: SZTE Tanulmányi és Információs Központ

2. emeleti közösségi tér

Tréner: Gulyás Péter

 

Konfliktuskezelés - kommunikációs tréning (április 25-26.)

 

Középpontban a család és munka élettereinek illesztési lehetőségei, kihívásai

 

Személyes szerepeink, történetünk meghatározó a munka világában történő önmegvalósítás mértékének és minőségének kialakításában − a közös gondolkodás és a csoportjátékok élményei mentén (újra) felfedezett erőforrásaink lehetőséget teremtenek a fejlődésre, a változásra. Konfliktusaink gyakran egyfajta „forgatókönyv” mentén zajlanak − a „végszavak” változása új utakat nyit az értékek és a megoldások keresésében. A műhelymunka során a „forgatókönyveink” átolvasása és a szükségleteink tudatosítása mellett motivációkat kereshetnek a résztvevők, amelyek támogatni képesek kitartásunkat a másokkal való együttműködésünkben. Szabadság és felelősségvállalás − ennek körüljárása segítséget jelenthet a határok felismerésében, és megtartásában − a hivatás és a privát élet területein egyaránt.

Helyszín: SZTE Tanulmányi és Információs Központ

2. emeleti közösségi tér

Tréner: Dobai Edit

 

Jelentkezési feltételek:

· SZTE Alma Mater-tagság,

· kitöltött jelentkezési lap,

· önéletrajz.

Ha még nem SZTE Alma Mater-tag, regisztráljon itt!

 

FONTOS: A képzéseken való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött! A tréningeket minden esetben többéves múlttal rendelkező szakemberek vezetik! A tréningre való jelentkezés nem biztosítja a részvételt. Túljelentkezés esetén a tréner szakmai szempontok alapján választja ki a résztvevőket.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.