SZTE Info

Irinyi János Országos Középiskolai kémiaverseny-döntő Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem ad helyet a 2014 és 2018 között a Magyar Kémikusok Egyesülete által szervezett, igen rangos Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőinek. Az első megmérettetést 2014. április 25. és 27. között rendezték meg Szegeden.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Rangos verseny rendezési joga került a Szegedi Tudományegyetemhez: a felsőoktatási intézmény elnyerte a nagyhírű Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny levezénylésének jogát, 2014 és 2018 között minden évben itt mérkőznek meg a legjobbak, akik a döntőbe kerültek.

2014. április 25-én este teljesen megtelt az SZTE Általános Orvostudományi Kar Dóm téri épületének nagy előadója: a 46. alkalommal rendezett verseny megnyitóján a középiskolás diákok és a felkészítő tanárok mellett szülők is részt vettek.

 

irinyi versenyA döntőbe jutott tanulókat, a 9. és 10. osztályos középiskolásokat, Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes köszöntötte a Szegedi Tudományegyetem részéről. A rektorhelyettes a diákoknak és a felkészítő tanároknak elmondta: a Szegedi Tudományegyetem nagyon büszke arra, hogy ebben az ötéves ciklusban helyet adhat a versenynek. Az SZTE a régió legnagyobb egyeteme, 12 kara és több mint 20 ezer hallgatója van. Hozzátette: egy kis lokálpatriotizmussal elmondható, hogy talán Szeged a leginkább egyetemi város Magyarországon, jellegét tekintve olyan, mint Oxford vagy Cambridge. Hozzátette: bízik abban, hogy az itt jelenlévő diákok az itt tartózkodásuk alatt kellemes élményekkel gazdagodnak és térnek haza, és ennek szellemében az Szegedi Tudományegyetemet fogják választani továbbtanulásuk színteréül. Az egyetemen a kémia kiemelt fontosságú tárgy, és az egyetem egyik erőssége, több pályázatot nyert fiatal kutatója és akadémikus professzora van, és neves tudósgárdája a kémia területén az egyetemnek. Ha pedig a múltat tekintjük, Nobel-díjasunknak, Szentgyörgyi Albert kémikusnak a tanszéki utóda tartja idén a versenyen az előadást: Dux László professzor Az izomműködés kémiája címmel. A rektorhelyettes elmondta megnyitó beszédében azt is, hogy a vetélkedő színtere az az épület, azok a termek, amelyekben maga Szentgyörgyi is tanított. Ezt követően a rektorhelyettes minden versenyzőnek és tanárnak eredményes és sikerekben gazdag versenyzést, kellemes időtöltést kívánt.

 

Simonné Sarkadi Livia professzor, a Magyar Kémikusok Egyesülete elnöke beszédében arra kérte a diákokat, hogy ne izguljanak, és érezzék magukat nagyon jól a versenyen.

 

Zenés műsorszámokkal folytatódott a megnyitó. Először Paul Anka My Way című művét adta elő a Vegyész zenekar Huzsvay György hangszerelésében. A zenekar tagjai különböző évfolyamokon tanuló kémia alapszakos, vegyész mesterszakos és PhD hallgatók. A zenekar kifejezetten az Irinyi kémiaverseny megnyitójára állt össze, tagjai amatőr zenészként már régóta tevékenykednek. A Vegyész zenekar tagjai: Szabó Mária ének, Tóth Tímea hegedű, Laskay Krisztina hegedű, Bruszel Bella cselló, Samu Angelika fuvola, Bohner Bíborka fuvola, Endre Gábor oboa, Jaics György klarinét, Bohner Antal trombita, Csankó Krisztián trombita, Petrilla Liliána zongora, Horváth András basszusgitár.

A produkciót vastapssal köszönte meg a közönség, majd a második, show-elemekkel gazdagított műsorszám következett: a Főzőpohár dal, a Pitch Perfect – Tökéletes hang című 2012-es amerikai film egyik betétdalának átdolgozása. Előadták: Szabó Mária ének, valamint Tóth Tímea, Samu Angelika, Bohner Bíborka, Laskay Krisztina és Endre Gábor.


Irinyi_verseny_megnyito_galeria
Irinyi János Országos Középiskolai kémiaverseny-döntő Szegeden - GALÉRIA

 

Ezt követően Wölfling János professzor a helyi szervezőbizottság nevében ksözöntötte a megjelenteket. Mint mondta: az előző döntő helyszínén, Miskolcon a szervezők kiváló munkát végeztek. Tavaly tavasszal az SZTE átvette a szervezést, és ezzel együtt annak a felelősségét is, hogy a szegedi döntőt sikeresen rendezzék meg. Némi rutinja az egyetemnek ebben már van, hiszen a döntő korábban már járt Szegeden. 2014 a következő ötéves periódus első éve, a versenyt a megújult épületekben – laboratórium és előadóterem – tartják meg. A professzor megköszönte a szervezőbizottság és a kémiai tanszékcsoport munkatársainak áldozatos segítségét, akik az előkészítésben dolgoztak, és részt vesznek a verseny lebonyolításában. A verseny szervezésében és bonyolításában nemcsak a kémia tanszék, de a TTIK is részt vesz, sőt, az Irinyi kémia verseny az egész egyetem ügye. A versenynek rangos szponzora van: a Mozaik kiadó 2 millió forint értékű digitális táblát és programcsomagot ajánlott fel.

 

Az országos döntő zsűrijének tagjai: Simonné Sarkadi Livia, az MTA doktora, egyetemi tanár, a zsűri elnöke; Wölfling János, az MTA doktora, egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem; Pálinkó István, az MTA doktora, egyetemi docens, Szegedi Tudományegyetem; Petz Andrea egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem.

 

Az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyen 2014. április 26-án, szombaton 7.30 és 11 óra között rendezték meg az írásbeli fordulót, 11 óra 30-kor kezdődött a gyakorlati forduló, 19 órától pedig Dux László, az orvostudomány doktora, egyetemi tanár „Az „izomműködés kémiája” című előadása. Ezt részleges eredményhirdetés követte a Béke Épület Kiss Árpád előadótermében.

2014. április 27-én, vasárnap a diákok 7.45-től adtak számot tudásukról a szóbeli fordulóban, 11 órakor tartották a döntő eredményhirdetését, délben pedig záró fogadással búcsúztatták a három napos versenyt.

 

Nyemcsok Éva Eső

Fotó: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.