SZTE Info

Irinyi János Országos Középiskolai kémiaverseny-döntő Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem ad helyet a 2014 és 2018 között a Magyar Kémikusok Egyesülete által szervezett, igen rangos Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőinek. Az első megmérettetést 2014. április 25. és 27. között rendezték meg Szegeden.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Rangos verseny rendezési joga került a Szegedi Tudományegyetemhez: a felsőoktatási intézmény elnyerte a nagyhírű Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny levezénylésének jogát, 2014 és 2018 között minden évben itt mérkőznek meg a legjobbak, akik a döntőbe kerültek.

2014. április 25-én este teljesen megtelt az SZTE Általános Orvostudományi Kar Dóm téri épületének nagy előadója: a 46. alkalommal rendezett verseny megnyitóján a középiskolás diákok és a felkészítő tanárok mellett szülők is részt vettek.

 

irinyi versenyA döntőbe jutott tanulókat, a 9. és 10. osztályos középiskolásokat, Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes köszöntötte a Szegedi Tudományegyetem részéről. A rektorhelyettes a diákoknak és a felkészítő tanároknak elmondta: a Szegedi Tudományegyetem nagyon büszke arra, hogy ebben az ötéves ciklusban helyet adhat a versenynek. Az SZTE a régió legnagyobb egyeteme, 12 kara és több mint 20 ezer hallgatója van. Hozzátette: egy kis lokálpatriotizmussal elmondható, hogy talán Szeged a leginkább egyetemi város Magyarországon, jellegét tekintve olyan, mint Oxford vagy Cambridge. Hozzátette: bízik abban, hogy az itt jelenlévő diákok az itt tartózkodásuk alatt kellemes élményekkel gazdagodnak és térnek haza, és ennek szellemében az Szegedi Tudományegyetemet fogják választani továbbtanulásuk színteréül. Az egyetemen a kémia kiemelt fontosságú tárgy, és az egyetem egyik erőssége, több pályázatot nyert fiatal kutatója és akadémikus professzora van, és neves tudósgárdája a kémia területén az egyetemnek. Ha pedig a múltat tekintjük, Nobel-díjasunknak, Szentgyörgyi Albert kémikusnak a tanszéki utóda tartja idén a versenyen az előadást: Dux László professzor Az izomműködés kémiája címmel. A rektorhelyettes elmondta megnyitó beszédében azt is, hogy a vetélkedő színtere az az épület, azok a termek, amelyekben maga Szentgyörgyi is tanított. Ezt követően a rektorhelyettes minden versenyzőnek és tanárnak eredményes és sikerekben gazdag versenyzést, kellemes időtöltést kívánt.

 

Simonné Sarkadi Livia professzor, a Magyar Kémikusok Egyesülete elnöke beszédében arra kérte a diákokat, hogy ne izguljanak, és érezzék magukat nagyon jól a versenyen.

 

Zenés műsorszámokkal folytatódott a megnyitó. Először Paul Anka My Way című művét adta elő a Vegyész zenekar Huzsvay György hangszerelésében. A zenekar tagjai különböző évfolyamokon tanuló kémia alapszakos, vegyész mesterszakos és PhD hallgatók. A zenekar kifejezetten az Irinyi kémiaverseny megnyitójára állt össze, tagjai amatőr zenészként már régóta tevékenykednek. A Vegyész zenekar tagjai: Szabó Mária ének, Tóth Tímea hegedű, Laskay Krisztina hegedű, Bruszel Bella cselló, Samu Angelika fuvola, Bohner Bíborka fuvola, Endre Gábor oboa, Jaics György klarinét, Bohner Antal trombita, Csankó Krisztián trombita, Petrilla Liliána zongora, Horváth András basszusgitár.

A produkciót vastapssal köszönte meg a közönség, majd a második, show-elemekkel gazdagított műsorszám következett: a Főzőpohár dal, a Pitch Perfect – Tökéletes hang című 2012-es amerikai film egyik betétdalának átdolgozása. Előadták: Szabó Mária ének, valamint Tóth Tímea, Samu Angelika, Bohner Bíborka, Laskay Krisztina és Endre Gábor.


Irinyi_verseny_megnyito_galeria
Irinyi János Országos Középiskolai kémiaverseny-döntő Szegeden - GALÉRIA

 

Ezt követően Wölfling János professzor a helyi szervezőbizottság nevében ksözöntötte a megjelenteket. Mint mondta: az előző döntő helyszínén, Miskolcon a szervezők kiváló munkát végeztek. Tavaly tavasszal az SZTE átvette a szervezést, és ezzel együtt annak a felelősségét is, hogy a szegedi döntőt sikeresen rendezzék meg. Némi rutinja az egyetemnek ebben már van, hiszen a döntő korábban már járt Szegeden. 2014 a következő ötéves periódus első éve, a versenyt a megújult épületekben – laboratórium és előadóterem – tartják meg. A professzor megköszönte a szervezőbizottság és a kémiai tanszékcsoport munkatársainak áldozatos segítségét, akik az előkészítésben dolgoztak, és részt vesznek a verseny lebonyolításában. A verseny szervezésében és bonyolításában nemcsak a kémia tanszék, de a TTIK is részt vesz, sőt, az Irinyi kémia verseny az egész egyetem ügye. A versenynek rangos szponzora van: a Mozaik kiadó 2 millió forint értékű digitális táblát és programcsomagot ajánlott fel.

 

Az országos döntő zsűrijének tagjai: Simonné Sarkadi Livia, az MTA doktora, egyetemi tanár, a zsűri elnöke; Wölfling János, az MTA doktora, egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem; Pálinkó István, az MTA doktora, egyetemi docens, Szegedi Tudományegyetem; Petz Andrea egyetemi adjunktus, Pécsi Tudományegyetem.

 

Az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyen 2014. április 26-án, szombaton 7.30 és 11 óra között rendezték meg az írásbeli fordulót, 11 óra 30-kor kezdődött a gyakorlati forduló, 19 órától pedig Dux László, az orvostudomány doktora, egyetemi tanár „Az „izomműködés kémiája” című előadása. Ezt részleges eredményhirdetés követte a Béke Épület Kiss Árpád előadótermében.

2014. április 27-én, vasárnap a diákok 7.45-től adtak számot tudásukról a szóbeli fordulóban, 11 órakor tartották a döntő eredményhirdetését, délben pedig záró fogadással búcsúztatták a három napos versenyt.

 

Nyemcsok Éva Eső

Fotó: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.