SZTE Info

Kosárlabda: nyögvenyelős győzelem a sereghajtó ellen

A vártnál jóval szerényebb teljesítményt nyújtva, csak nagy nehézségek árán tudta felülmúlni az utolsó helyen álló Nyíregyházát a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata a középszakasz 11. fordulójában, 2014. április 9-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A mérkőzés Csorvási Milán kosarával indult, ám ennek ellenére a hazai gárda nem tudott meglépni ellenfelétől. A Jara Rubin Doyne vezette nyíregyházi csapat fittyet hányva a papírformára szívósan tapadt riválisára és olykor-olykor még a vezetést is átvette a rendkívül álmosan kezdő szegediektől. Azonban a fél gőzzel való játék is elég volt ahhoz, hogy az első negyedet kétpontos előnnyel zárja az esélyesebb hazai csapat (19-17).

A második felvonásban aztán állandósult a vendégvezetés. Ez elsősorban Doyne-nak volt köszönhető, aki, míg ki nem pontozódott, szenzációsan játszott, és osztogatott csapattársainak. A hazaiak ezekben a percekben pontatlanul játszottak, míg a látogatók nemcsak a saját, hanem ellenfelük palánkja alatt is uralták a játékot. A sorozatos időkérések sem segítettek a hazaiakon, akik egész egyszerűen nem találták saját játékukat. Így nem meglepő módon magabiztosnak tűnő nyíregyházi előnnyel vonulhattak nagyszünetre az együttesek (39-48).

Fordulás után egy teljesen más felfogásban játszó, harapós Szedeák jött ki a parkettre. Hatott a szünetben Lazic mester dörgedelme, s ez meglátszott a második félidő egészének alakulásán. Horváth Ákos vezetésével szép lassan megkezdték a felzárkózást a szegediek. A negyed közepén aztán a nyírségiek legeredményesebb játékosa teljesen feleslegesen összeszedett egy technikait, amivel egy csapásra felhozta az ébredező Lazic-legénységet. Egy 14-0-s sorozatnak köszönhetően nem sokkal később már hazai fórt jelzett az újszegedi eredményjelző tábla. A négyperces pontcsend nagyon rosszul jött a vendégeknek, akik a negyed folyamán mindössze tíz pontra voltak képesek. Ezt a játékrészt feljavuló védekezésének betudhatóan 24-10-re nyerte meg a Tisza-parti alakulat.

A záró felvonás tehát 63-58-as hazai vezetésről indult, mely a vártnál jóval szorosabb küzdelmet hozott. A Szedeák nem tudott hét pontnál nagyobb különbséget kiépíteni a szívósan küzdő Nyíregyházával szemben. A 34. percben aztán kipontozódott a vendégek legjobbja, azonban Sitku Ernő együttese ettől sem roppant össze. Sőt mi több, 72-71-nél egy rövid időre még a vezetést is vissza tudták venni. Ekkor azonban jött a végül a mezőny legjobbjának megválasztott Jerrell Williams, s helyreállította a világ rendjét. Az ő hathatós közreműködésének is köszönhetően ismét hategységnyire nőtt a különbség a két csapat között (78-72). A végjátékban ugyan Walker triplájával még feljött három pontra a sereghajtó, de ez kevés volt számukra az üdvösséghez.

Végül a vártnál jóval nehezebb mérkőzésen 78-75-ös sikert aratott a Szedeák a végig megalkuvást nem tűrően kosarazó Nyíregyháza ellen. Folytatás 2014. április 12-én Körmenden.

 

Férfi kosárlabda NB I középszakasz 11. forduló:

 

Naturtex-SZTE-Szedeák – Marso Nyíregyházi KK 78-75 (19-17, 20-31, 24-10, 15-17). Szeged, Újszegedi Sportcsarnok, 600 néző. Vezette: Győrffy, Szabó, Lövész.

Szedeák: Jereminov 13/9, Levy 8, HORVÁTH Á. 26/3, WILLIAMS 14, CSORVÁSI M. 15. Csere: Molnár A., Vida, Csorvási L. 2, Kiss Zs. Vezetőedző: Nikola Lazic.

Nyíregyháza: WALKER 14/6, DOYNE 22/3, Mohácsi 3/3, Hall 8, POSCIC 17. Csere: Kósa 5/3, Cseh 6/3, Molnár M. Vezetőedző: Sitku Ernő.

Kipontozódott: Kiss Zs. 40., ill. Doyne 34. perc

 

Forrás: SZEGEDma.hu

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.