SZTE Info

A közösségszervezés mint az érdekérvényesítés módszere

Az amerikai Leah Torrey vallási közösségekben dolgozik közösségszervezőként. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak beszélt munkájáról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Leah Torrey közösségszervezőként dolgozott gyakornokként Waylandben (Massachusetts állam) a Wayland Interfaith Clergy Associationnél, míg a Harvard Divinity Schoolban tanult. Munkáját díjjal ismerték el. Mesterképzésen ugyanott vett részt, vallástudományokból diplomázott, majd az amerikai modern vallási mozgalmakat tanulmányozta ugyanezen az egyetemen. A tanulmányai befejezése után közösségszervezőként kezdett dolgozni, főleg mexikói bevándorlókkal foglalkozik, hogy jobb lehetőségeik legyenek az egészségügyi ellátásban és az oktatásban.
Az elmúlt években csatalkozott a Nagy-völgy Vallásközi Projekthez (UVIP), 2011-ben segített megszervezni egy olyan csoportot, amely sikeresen harcolt a nem tisztességes munkafeltételek és juttatások ellen, és New Hampshire-ben a jogalkotókra is hatással voltak a kampányuknak köszönhetően.
Szabadidejét a férjével farmjukon tölti, ahol organikus gazdálkodást folytatnak Vermontban.
Leah Torrey az év első időszakában több helyen járt Európában, hogy a közösségszervezésről tartson előadást. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak tartott előadásában elmondta: közösségszervezőként dolgozik az Egyesült Államokban. A közösségszervezők zöme világi, vagy az iskolában dolgozik, vagy lakóközösségekben. Leah Torrey egy templomban is dolgozik közönségszervezőként. Mint elmondta: fiatalkorában ő is tanulmányozta a különböző vallásokat, hogy választ kapjon a nagy kérdésre. A Harvardon tanult, majd elvégezett egy hároméves képzést, amely arra készítette fel, hogy hogyan dolgozzon vallásos környezetben. Öt éve diplomázott, és azóta főleg vallási közösségekben dolgozik.
Az amerikai előadó elsőként arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi a vallás célja. Miért vallásosak az emberek, és miért nem gyakorolják a vallást? A diákokkal együtt többek között azt a választ adták a kérdésekre, hogy a vallás fontos az erkölcs miatt, hogy megtudjuk, honnan származunk, mi az emberiség eredete. A vallás azért fontos, hogy kapcsolatba kerülhessünk istennel. A vallás remény az életre és az élet utáni életre, könnyebbé teszi az életet, értelmet ad az életnek. A vallás kontrollálja az embereket.
A közösségszervezés, mutatott rá Leah Torrey, kontrollálja az embereket, képes egységet teremteni egy közösségben, és ugyanúgy képes kapcsolatot teremteni az emberek között. Mint elmondta, szerinte a vallás fő feladata az erőszak nélküli szervezés, amit a politika nem tud megtenni. Amerikában nagyon sok ember foglalkozik ezzel, mert úgy hiszik, hogy a politika nem tud hatással lenni a vallásra.
Leah Torrey úgy fogalmazott: őt erre a munkára hívta meg az úr, hogy közösséget szervezzen, ez a feladata. A közösségszervezés alapjai az erkölcs, a kapcsolatteremtés Istennel, a hit, az élet értelmének keresése, a kapcsolatteremtés emberekkel, és a kontroll bizonyos dolgok felett. A közösségszervezés nem más, mint amikor valaki olyan embereket gyűjt össze, akiknek nagyjából azonos az értékrendszerük, akiknek közösek az élettel kapcsolatos gondjaik és aggodalmaik, akikkel együtt képesek lesznek erőssé válni, és erőt képviselni a társadalomban. A társadalom pedig két dologból áll: magánszférából és kormányzati szférából. A közösség megszervezése a leggyakrabban méltányossághoz vezet, és elkerüli a nyomásgyakorlást.
Leah Torrey úgy gondolja, a templomok és a templomokban működő közösségek jó közösségszervezők, mert nem alkalmaznak nyomásgyakorlást és erőszakot sem a társadalomban. A vallás jó közösségszervező, még ha a vallás és a vallásosságintézménye haldoklik is az Egyesült Államokban.
A vallás legfontosabb célja az önzetlenség, és a közösségszervezésben is nagyon fontos az önzetlenség, önzetlenül törődni másokkal és saját magunkkal. A közösségszervezés az önös érdeken alapszik, ami nem egyenlő az önzéssel.


Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.