SZTE Info

A közösségszervezés mint az érdekérvényesítés módszere

Az amerikai Leah Torrey vallási közösségekben dolgozik közösségszervezőként. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak beszélt munkájáról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Leah Torrey közösségszervezőként dolgozott gyakornokként Waylandben (Massachusetts állam) a Wayland Interfaith Clergy Associationnél, míg a Harvard Divinity Schoolban tanult. Munkáját díjjal ismerték el. Mesterképzésen ugyanott vett részt, vallástudományokból diplomázott, majd az amerikai modern vallási mozgalmakat tanulmányozta ugyanezen az egyetemen. A tanulmányai befejezése után közösségszervezőként kezdett dolgozni, főleg mexikói bevándorlókkal foglalkozik, hogy jobb lehetőségeik legyenek az egészségügyi ellátásban és az oktatásban.
Az elmúlt években csatalkozott a Nagy-völgy Vallásközi Projekthez (UVIP), 2011-ben segített megszervezni egy olyan csoportot, amely sikeresen harcolt a nem tisztességes munkafeltételek és juttatások ellen, és New Hampshire-ben a jogalkotókra is hatással voltak a kampányuknak köszönhetően.
Szabadidejét a férjével farmjukon tölti, ahol organikus gazdálkodást folytatnak Vermontban.
Leah Torrey az év első időszakában több helyen járt Európában, hogy a közösségszervezésről tartson előadást. A Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak tartott előadásában elmondta: közösségszervezőként dolgozik az Egyesült Államokban. A közösségszervezők zöme világi, vagy az iskolában dolgozik, vagy lakóközösségekben. Leah Torrey egy templomban is dolgozik közönségszervezőként. Mint elmondta: fiatalkorában ő is tanulmányozta a különböző vallásokat, hogy választ kapjon a nagy kérdésre. A Harvardon tanult, majd elvégezett egy hároméves képzést, amely arra készítette fel, hogy hogyan dolgozzon vallásos környezetben. Öt éve diplomázott, és azóta főleg vallási közösségekben dolgozik.
Az amerikai előadó elsőként arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi a vallás célja. Miért vallásosak az emberek, és miért nem gyakorolják a vallást? A diákokkal együtt többek között azt a választ adták a kérdésekre, hogy a vallás fontos az erkölcs miatt, hogy megtudjuk, honnan származunk, mi az emberiség eredete. A vallás azért fontos, hogy kapcsolatba kerülhessünk istennel. A vallás remény az életre és az élet utáni életre, könnyebbé teszi az életet, értelmet ad az életnek. A vallás kontrollálja az embereket.
A közösségszervezés, mutatott rá Leah Torrey, kontrollálja az embereket, képes egységet teremteni egy közösségben, és ugyanúgy képes kapcsolatot teremteni az emberek között. Mint elmondta, szerinte a vallás fő feladata az erőszak nélküli szervezés, amit a politika nem tud megtenni. Amerikában nagyon sok ember foglalkozik ezzel, mert úgy hiszik, hogy a politika nem tud hatással lenni a vallásra.
Leah Torrey úgy fogalmazott: őt erre a munkára hívta meg az úr, hogy közösséget szervezzen, ez a feladata. A közösségszervezés alapjai az erkölcs, a kapcsolatteremtés Istennel, a hit, az élet értelmének keresése, a kapcsolatteremtés emberekkel, és a kontroll bizonyos dolgok felett. A közösségszervezés nem más, mint amikor valaki olyan embereket gyűjt össze, akiknek nagyjából azonos az értékrendszerük, akiknek közösek az élettel kapcsolatos gondjaik és aggodalmaik, akikkel együtt képesek lesznek erőssé válni, és erőt képviselni a társadalomban. A társadalom pedig két dologból áll: magánszférából és kormányzati szférából. A közösség megszervezése a leggyakrabban méltányossághoz vezet, és elkerüli a nyomásgyakorlást.
Leah Torrey úgy gondolja, a templomok és a templomokban működő közösségek jó közösségszervezők, mert nem alkalmaznak nyomásgyakorlást és erőszakot sem a társadalomban. A vallás jó közösségszervező, még ha a vallás és a vallásosságintézménye haldoklik is az Egyesült Államokban.
A vallás legfontosabb célja az önzetlenség, és a közösségszervezésben is nagyon fontos az önzetlenség, önzetlenül törődni másokkal és saját magunkkal. A közösségszervezés az önös érdeken alapszik, ami nem egyenlő az önzéssel.


Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00