SZTE Info

Meghosszabbított jelentkezés a Lányok Napjára

Meghosszabbították a jelentkezési határidőt, így 2014. április 20-ig lehet jelentkezni a Lányok Napja interaktív nyílt napra, amelynek keretében 2014. április 24-én a középiskolás lányok látogatást tehetnek egy-egy Magyarországon vezető szerepet betöltő cég vagy egyetemi laboratórium életében. Szegeden a Bay Zoltán kutatóintézet várja a diákokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Interaktív nyílt napot rendeznek az ország számos pontján. A „Lányok Napja” programba regisztrált középiskolás diáklányok betekintést nyerhetnek egy-egy, Magyarországon vezető szerepet betöltő cég vagy egyetemi laboratórium életébe. Az új ismeretek megszerzésén túl találkozhatnak olyan nőkkel, akik már sikeres karriert futottak be a kutatásban, illetve a mérnöki pályán. Az esemény célja, hogy olyan férfias szakterületeken, mint amilyen például az IT, az elektronika vagy műszaki területek, saját élményeket szerezhessenek a pályaválasztáshoz közeledő fiatalok, és ne a sztereotípiákra, a rossz társadalmi beidegződésekre hallgassanak.

 

A vállalkozó kedvű középiskolás lányokra országosan 70 program vár 43 hazai és nemzetközi vállalatnál, 10 egyetemen és 5 kutatóintézetben. Az egynapos program során országszerte Győrtől Debrecenig, Váctól Szegedig Magyarország 15 városában megnyílnak a kapuk a vállalatoknál, kutatóhelyeken és egyetemeken. Jelentkezni 2014. április 20-áig lehet a www.lanyoknapja.hu oldalon. A programokat a Lányok Napja Facebook-oldalán is nyomon lehet követni.

 


A Bay Zoltán kutatóintézet csatlakozott a kezdeményezéshez

 

Szegeden a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. fogadja a diáklányokat (6726 Szeged, Derkovits fasor 2.) 10 és 14 óra között. A Bay intézetben az Alkalmazott kutatás – női pályák a tudományos innovációk megvalósulásának tükrében című programon vehetnek részt a diáklányok, betekintést kaphatnak a természettudományos kutatások gyakorlati alkalmazásának mindennapjaiba. A munkában részt vevő munkatársnők szemszögéből tekinthetik át, milyen kihívásokkal és sikerélményekkel járnak egy nő hétköznapjai a tudományos világban.


 

A Lányok Napja részletes szegedi programja:

 

10:00 - Regisztráció

 

10:20 - 11:20 A szakdolgozattól külföldig

Kérdezz-felelek, kötetlen beszélgetés női munkatársakkal különböző státuszokból

(motiváció, család/karrier, kínálkozó lehetőségek az alkalmazott tudományban)

 

11:20 - 11:40 Intézetünk bemutatása, betekintés az intézet szakterületeibe

(molekuláris biológia, kármentesítés, olajipari kutatások, élelmiszeripari kutatások, analitika)

 

11:40 - 12:00 Frissítő, rágcsálnivaló elfogyasztása

12:00 - 12:30 Betekintés a molekuláris biológiai kutatásokba

12:30 - 13:00 Talajmodellek - speciális műszerek használata

13:00 - 13:30 Színpompás analitika - interaktív kísérletek a laborban

13:30 - 14:00 Programzárás, kérdőív kitöltése, ajándékok

 

Kapcsolattartó:

Kamarás Ágnes

06 1 463 0552

agnes.kamaras@bayzoltan.hu

 

A programokat országszerte 2014. április 24-én rendezik meg, az érdeklődők a www.lanyoknapja.hu internetes oldalon regisztrálhatnak, és választhatják ki azt a céget vagy egyetemi intézményt, ahová szeretnének ellátogatni. Nem kell újra regisztrálniuk azoknak, akik 2013-ban már részt vettek a programban.

 


Ösztönöznék a diáklányokat

 

A Lányok Napja program szeretné ösztönözni azt, hogy az úgynevezett STEM-területekhez (science, technology, engineering, mathematics – tudomány, technológia, mérnöktudományok, matematika) kapcsolódó magyarországi vállalkozásban, egyetemen és kutatóintézetben növekedjék a nők aránya, amely egyes területeken egyébként rendkívül alasdony: az IT területen például a női munkavállalók aránya 10 százalék alatt van, holott ez a szakma jellemzően rugalmas munkavállalást is lehetővé tesz, megkönnyítve például az anyukák visszatérését a munkaerőpiacra. Magyarországon az Európai Unió 27 tagországának átlagához képest magasabb a női hallgatók aránya a felsőoktatásban, de nagyon kevés lány dönt a közeljövő olyan kiemelten fontos ágazatai mellett, mint a műszaki vagy számítástechnikai szakok.

 

Groó Dóra, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke arra mutatott rá: céljuk, hogy a magyar lányok számára pályaválasztáskor ne csupán elvi egyenlőség létezzék, hanem a ténylegesen szabad döntés. Hozzátette: örömmel látják, hogy milyen sokan támogatják a programot, ami azért is jelentős, mert itt egy hossz útávú, csak évtizedek alatt megtérülő munkáról van szó. Az elnök biztatónak találja, hogy a pozitív tendenciák mind a felsőoktatásban, mind pedig a foglalkoztatásban tetten érhetőek, hazánk több tényezőt tekintve nincs rosszabb helyzetben, mint a nyugat-európai országok, azonban a pályaorientáció különbségeinek tompításában, a forrásokhoz való egyenlő hozzáférésben és a karrierút szempontjából jelentős előrelépések számában még jelentős kihívások állnak előttünk.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.