SZTE Info

Meghosszabbított jelentkezés a Lányok Napjára

Meghosszabbították a jelentkezési határidőt, így 2014. április 20-ig lehet jelentkezni a Lányok Napja interaktív nyílt napra, amelynek keretében 2014. április 24-én a középiskolás lányok látogatást tehetnek egy-egy Magyarországon vezető szerepet betöltő cég vagy egyetemi laboratórium életében. Szegeden a Bay Zoltán kutatóintézet várja a diákokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Interaktív nyílt napot rendeznek az ország számos pontján. A „Lányok Napja” programba regisztrált középiskolás diáklányok betekintést nyerhetnek egy-egy, Magyarországon vezető szerepet betöltő cég vagy egyetemi laboratórium életébe. Az új ismeretek megszerzésén túl találkozhatnak olyan nőkkel, akik már sikeres karriert futottak be a kutatásban, illetve a mérnöki pályán. Az esemény célja, hogy olyan férfias szakterületeken, mint amilyen például az IT, az elektronika vagy műszaki területek, saját élményeket szerezhessenek a pályaválasztáshoz közeledő fiatalok, és ne a sztereotípiákra, a rossz társadalmi beidegződésekre hallgassanak.

 

A vállalkozó kedvű középiskolás lányokra országosan 70 program vár 43 hazai és nemzetközi vállalatnál, 10 egyetemen és 5 kutatóintézetben. Az egynapos program során országszerte Győrtől Debrecenig, Váctól Szegedig Magyarország 15 városában megnyílnak a kapuk a vállalatoknál, kutatóhelyeken és egyetemeken. Jelentkezni 2014. április 20-áig lehet a www.lanyoknapja.hu oldalon. A programokat a Lányok Napja Facebook-oldalán is nyomon lehet követni.

 


A Bay Zoltán kutatóintézet csatlakozott a kezdeményezéshez

 

Szegeden a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. fogadja a diáklányokat (6726 Szeged, Derkovits fasor 2.) 10 és 14 óra között. A Bay intézetben az Alkalmazott kutatás – női pályák a tudományos innovációk megvalósulásának tükrében című programon vehetnek részt a diáklányok, betekintést kaphatnak a természettudományos kutatások gyakorlati alkalmazásának mindennapjaiba. A munkában részt vevő munkatársnők szemszögéből tekinthetik át, milyen kihívásokkal és sikerélményekkel járnak egy nő hétköznapjai a tudományos világban.


 

A Lányok Napja részletes szegedi programja:

 

10:00 - Regisztráció

 

10:20 - 11:20 A szakdolgozattól külföldig

Kérdezz-felelek, kötetlen beszélgetés női munkatársakkal különböző státuszokból

(motiváció, család/karrier, kínálkozó lehetőségek az alkalmazott tudományban)

 

11:20 - 11:40 Intézetünk bemutatása, betekintés az intézet szakterületeibe

(molekuláris biológia, kármentesítés, olajipari kutatások, élelmiszeripari kutatások, analitika)

 

11:40 - 12:00 Frissítő, rágcsálnivaló elfogyasztása

12:00 - 12:30 Betekintés a molekuláris biológiai kutatásokba

12:30 - 13:00 Talajmodellek - speciális műszerek használata

13:00 - 13:30 Színpompás analitika - interaktív kísérletek a laborban

13:30 - 14:00 Programzárás, kérdőív kitöltése, ajándékok

 

Kapcsolattartó:

Kamarás Ágnes

06 1 463 0552

agnes.kamaras@bayzoltan.hu

 

A programokat országszerte 2014. április 24-én rendezik meg, az érdeklődők a www.lanyoknapja.hu internetes oldalon regisztrálhatnak, és választhatják ki azt a céget vagy egyetemi intézményt, ahová szeretnének ellátogatni. Nem kell újra regisztrálniuk azoknak, akik 2013-ban már részt vettek a programban.

 


Ösztönöznék a diáklányokat

 

A Lányok Napja program szeretné ösztönözni azt, hogy az úgynevezett STEM-területekhez (science, technology, engineering, mathematics – tudomány, technológia, mérnöktudományok, matematika) kapcsolódó magyarországi vállalkozásban, egyetemen és kutatóintézetben növekedjék a nők aránya, amely egyes területeken egyébként rendkívül alasdony: az IT területen például a női munkavállalók aránya 10 százalék alatt van, holott ez a szakma jellemzően rugalmas munkavállalást is lehetővé tesz, megkönnyítve például az anyukák visszatérését a munkaerőpiacra. Magyarországon az Európai Unió 27 tagországának átlagához képest magasabb a női hallgatók aránya a felsőoktatásban, de nagyon kevés lány dönt a közeljövő olyan kiemelten fontos ágazatai mellett, mint a műszaki vagy számítástechnikai szakok.

 

Groó Dóra, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke arra mutatott rá: céljuk, hogy a magyar lányok számára pályaválasztáskor ne csupán elvi egyenlőség létezzék, hanem a ténylegesen szabad döntés. Hozzátette: örömmel látják, hogy milyen sokan támogatják a programot, ami azért is jelentős, mert itt egy hossz útávú, csak évtizedek alatt megtérülő munkáról van szó. Az elnök biztatónak találja, hogy a pozitív tendenciák mind a felsőoktatásban, mind pedig a foglalkoztatásban tetten érhetőek, hazánk több tényezőt tekintve nincs rosszabb helyzetben, mint a nyugat-európai országok, azonban a pályaorientáció különbségeinek tompításában, a forrásokhoz való egyenlő hozzáférésben és a karrierút szempontjából jelentős előrelépések számában még jelentős kihívások állnak előttünk.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.