SZTE Info

Meghosszabbított jelentkezés a Lányok Napjára

Meghosszabbították a jelentkezési határidőt, így 2014. április 20-ig lehet jelentkezni a Lányok Napja interaktív nyílt napra, amelynek keretében 2014. április 24-én a középiskolás lányok látogatást tehetnek egy-egy Magyarországon vezető szerepet betöltő cég vagy egyetemi laboratórium életében. Szegeden a Bay Zoltán kutatóintézet várja a diákokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Interaktív nyílt napot rendeznek az ország számos pontján. A „Lányok Napja” programba regisztrált középiskolás diáklányok betekintést nyerhetnek egy-egy, Magyarországon vezető szerepet betöltő cég vagy egyetemi laboratórium életébe. Az új ismeretek megszerzésén túl találkozhatnak olyan nőkkel, akik már sikeres karriert futottak be a kutatásban, illetve a mérnöki pályán. Az esemény célja, hogy olyan férfias szakterületeken, mint amilyen például az IT, az elektronika vagy műszaki területek, saját élményeket szerezhessenek a pályaválasztáshoz közeledő fiatalok, és ne a sztereotípiákra, a rossz társadalmi beidegződésekre hallgassanak.

 

A vállalkozó kedvű középiskolás lányokra országosan 70 program vár 43 hazai és nemzetközi vállalatnál, 10 egyetemen és 5 kutatóintézetben. Az egynapos program során országszerte Győrtől Debrecenig, Váctól Szegedig Magyarország 15 városában megnyílnak a kapuk a vállalatoknál, kutatóhelyeken és egyetemeken. Jelentkezni 2014. április 20-áig lehet a www.lanyoknapja.hu oldalon. A programokat a Lányok Napja Facebook-oldalán is nyomon lehet követni.

 


A Bay Zoltán kutatóintézet csatlakozott a kezdeményezéshez

 

Szegeden a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. fogadja a diáklányokat (6726 Szeged, Derkovits fasor 2.) 10 és 14 óra között. A Bay intézetben az Alkalmazott kutatás – női pályák a tudományos innovációk megvalósulásának tükrében című programon vehetnek részt a diáklányok, betekintést kaphatnak a természettudományos kutatások gyakorlati alkalmazásának mindennapjaiba. A munkában részt vevő munkatársnők szemszögéből tekinthetik át, milyen kihívásokkal és sikerélményekkel járnak egy nő hétköznapjai a tudományos világban.


 

A Lányok Napja részletes szegedi programja:

 

10:00 - Regisztráció

 

10:20 - 11:20 A szakdolgozattól külföldig

Kérdezz-felelek, kötetlen beszélgetés női munkatársakkal különböző státuszokból

(motiváció, család/karrier, kínálkozó lehetőségek az alkalmazott tudományban)

 

11:20 - 11:40 Intézetünk bemutatása, betekintés az intézet szakterületeibe

(molekuláris biológia, kármentesítés, olajipari kutatások, élelmiszeripari kutatások, analitika)

 

11:40 - 12:00 Frissítő, rágcsálnivaló elfogyasztása

12:00 - 12:30 Betekintés a molekuláris biológiai kutatásokba

12:30 - 13:00 Talajmodellek - speciális műszerek használata

13:00 - 13:30 Színpompás analitika - interaktív kísérletek a laborban

13:30 - 14:00 Programzárás, kérdőív kitöltése, ajándékok

 

Kapcsolattartó:

Kamarás Ágnes

06 1 463 0552

agnes.kamaras@bayzoltan.hu

 

A programokat országszerte 2014. április 24-én rendezik meg, az érdeklődők a www.lanyoknapja.hu internetes oldalon regisztrálhatnak, és választhatják ki azt a céget vagy egyetemi intézményt, ahová szeretnének ellátogatni. Nem kell újra regisztrálniuk azoknak, akik 2013-ban már részt vettek a programban.

 


Ösztönöznék a diáklányokat

 

A Lányok Napja program szeretné ösztönözni azt, hogy az úgynevezett STEM-területekhez (science, technology, engineering, mathematics – tudomány, technológia, mérnöktudományok, matematika) kapcsolódó magyarországi vállalkozásban, egyetemen és kutatóintézetben növekedjék a nők aránya, amely egyes területeken egyébként rendkívül alasdony: az IT területen például a női munkavállalók aránya 10 százalék alatt van, holott ez a szakma jellemzően rugalmas munkavállalást is lehetővé tesz, megkönnyítve például az anyukák visszatérését a munkaerőpiacra. Magyarországon az Európai Unió 27 tagországának átlagához képest magasabb a női hallgatók aránya a felsőoktatásban, de nagyon kevés lány dönt a közeljövő olyan kiemelten fontos ágazatai mellett, mint a műszaki vagy számítástechnikai szakok.

 

Groó Dóra, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke arra mutatott rá: céljuk, hogy a magyar lányok számára pályaválasztáskor ne csupán elvi egyenlőség létezzék, hanem a ténylegesen szabad döntés. Hozzátette: örömmel látják, hogy milyen sokan támogatják a programot, ami azért is jelentős, mert itt egy hossz útávú, csak évtizedek alatt megtérülő munkáról van szó. Az elnök biztatónak találja, hogy a pozitív tendenciák mind a felsőoktatásban, mind pedig a foglalkoztatásban tetten érhetőek, hazánk több tényezőt tekintve nincs rosszabb helyzetben, mint a nyugat-európai országok, azonban a pályaorientáció különbségeinek tompításában, a forrásokhoz való egyenlő hozzáférésben és a karrierút szempontjából jelentős előrelépések számában még jelentős kihívások állnak előttünk.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."