SZTE Info

A „Nagyapó meséi” nyerte a Hagyaték novellapályázatot

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Iroda és Szeged Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa „Hagyaték” témában kiírt novellapályázatának díjait 2014. április 17-én adták át a Senior Centerben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Kulturális Iroda és a Senior Center nyugdíjasoknak kiírt pályázatára 38 novella érkezett. A Szegedi Tudományegyetem részéről Szilasi László író, a Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalmi Tanszék docense, valamint egyetemi hallgatók vállalták, hogy segítenek a nyugdíjas pályázóknak szövegeik stilizálásában, megszerkesztésében. A pályaműveket Szilasi László zsűrielnök vezetésével Zsoldos Sándor irodalomtörténész és Majzik István könyvkiadó zsűritagok bíráltak el. Döntésük alapján első helyezést ért el Szentes Bíró Ferenc „Nagyapó meséi, a hal feje” című novellája, mely a díjátadón is elhangzott. A második helyezettnek járó díjat Csonka Miklós vehette át, a harmadik helyezett Böde László pályamunkája lett. A Szegedi Tudományegyetem különdíját Egyed Erika, az SZTE Kulturális Iroda munkatársa adta át Péter M. Lászlónak. Zámbori Ferencné polgármesteri különdíjat, Hegedűs Ferenc szeged-kistérségi különdíjat kapott, Zsidó Magdolna a zsűri dicsérő oklevelében részesült. A díjkiosztó végén minden pályázó Szilasi László dedikált könyvét vehette át, valamint az író az Idősügyi Tanács díját kapta munkájának elismeréseként.

 

hagyatek_novellapalyazat_galeria
A „Nagyapó meséi” nyerte a Hagyaték novellapályázatot - GALÉRIA


Gajzer Erzsébet

Fotó: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 19.
  10:00 - 11:00
  Program: 10.00 – Görög Márta: Köszöntő 10.10 – Farkas Csaba: Megnyitó 10.20 – Duxné Velcsov Katalin: A cégformák változásai 10.40 – Czene Klára: Gondolatok a cégjog fejlődéséről a cégbírósági eljárás tükrében 11.00 – Miskolczi Bodnár Péter: Társaság alapítás 1988-2018 11.20 – Nochta Tibor: A magánjogi felelősség újabb útjairól a társasági jogban 11.40 – Pázmándi Kinga: Az üzletrész, mint eszmei dolog 12.00 – Szegedi András: Gondolatok a gazdasági társaságok tőkevédelmének fejlődéséről 13.30 – Bodzási Balázs: A társasági szerződés jogi jellege, különös tekintettel az érvénytelenségre 13.50 – Szabó Gabriella: Társasági jogi változások az ügyvéd szemével 14.10 – Farkas Csaba: Az üzletrész történeti megközelítésben
 • szeptember 19.
  17:00 - 18:00
  Az SZTE Virtus Vállalkozáskatalizátor Program létrehozásával a Szegedi Tudomány-egyetem elsődleges célja, hogy a vállalkozói szemléletet és a vállalkozói kedvet népszerűsítse az egyetemisták és a kutatók körében. A Program keretein belül szakértői háttértámogatást biztosít az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság a vállalkozó kedvű fiataloknak. A rendezvényen szakmai előadást tart Ville Kairamo a Demola vezetője. Előadása címe: Regional and international dimensions of university-industry collaborations. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  Vajda Tamás történész (SZTE Egyetemi Levéltár) előadása: A szegedi egyetem díszdoktora: Glattfelder Gyula csanádi püspök
 • szeptember 19.
  18:00 - 19:00
  A kiállítást megnyitja Kecskés László, közreműködik Kosztándi István Liszt-díjas hegedűművész.
 • szeptember 19.
  19:00 - 20:00